Malzeme sınıfları, malzemelerin nitel ve nicel özelliklerine göre (renk, boy, beden, motor gücü, aksesuar vb. değişik özellikleri ile) gruplanması ile oluşturulan yapılardır. Malzemelerin ortak özelliklerine göre bir grup altında toplanarak oluşturulan malzeme sınıfları, raporlamada ve malzeme hareketlerinde kullanıcıya kolaylık sağlar. Buradaki "Ortak Özellik" kavramı ile, Malzeme tanımı içerisindeki Malzeme Özellikleri birbirinden bağımsızdır. Yani sistem, oluşturulan GENEL malzeme sınıfları için, o sınıfa ait olan malzemelerin malzeme özelliklerinin aynı olup olmadığını kontrol etmez. Bu kontrol TABLOLU tipindeki malzeme sınıfları için söz konusudur.

Malzeme sınıfı tanımları ile, sınıf genel özellikleri, malzeme özellikleri, kullanım, yerleşim ve birim bilgileri kaydedilir. Bu sınıfların altında izlenecek alt malzeme sınıfları ve/veya malzemeler, sınıf bağlantıları ve tablo bağlantıları kurularak malzeme sınıfı ile ilişkilendirilir. Tablolu malzeme sınıfı seçeneği ile sınıf altında yer alacak malzeme kartları otomatik olarak üretilir. 

Malzeme sınıflarının özellikleri şunlardır:

  • Malzeme sınıfları, malzemelerin ortak özelliklerine gruplanması ile oluşturulur.
  • Malzeme sınıflarının altında yer alacak alt malzeme sınıfları ve/veya malzemeler, sınıf bağlantıları veya tablo bağlantıları oluşturularak malzeme sınıfı ile ilişkilendirilir.
  • Malzeme sınıf bağlantıları özelliği ile bir malzeme sınıfının kendisine bağlı malzemeleri üzerinde Genel Bilgiler, Ambar Parametreleri, Fabrika Parametreleri, Birimler, Fiyatlar, Tedarikçi, Muhasebe Hesapları, KKK Atama, Ürün Reçete İlişkisi, Ürün Bilgileri özellikleri üzerinde baskınlık kurulabilir. Yani bu parametrelerde değişiklik olması durumunda, eğer sınıf bağlantıları penceresinde ilgili alan işaretlenmiş ise baskınlık/güncelleme yapılabilir, bunun için malzeme sınıfında değişiklik yapılması yeterlidir.
  • Malzeme sınıfları oluşturularak hareket kolaylığı sağlanır. Malzeme hareketleri malzeme sınıfları şeklinde girilerek aslında hareketlerin tek bir satır olarak girilmesi, detaylarda malzemelerin takip edilmesi sağlanır.
  • Malzeme sınıfları hiyerarşik bir yapıya sahiptir. Her bir malzeme sınıfı istenen sayıda alt sınıf içerebilir. Her seviyede istenen sayıda kırılım yapılabilir. Sınıf bağlantıları kurulur ve hiyerarşik yapıya uygun olarak istenen sınıf özellikleri alt sınıflara otomatik olarak aktarılır.
  • Bir sınıfın altında istenen sayıda aynı özellikleri taşıyan malzeme yer alabilir ya da aynı malzeme birden fazla sınıfın altında yer alabilir. Ancak, bir malzeme birden fazla genel malzeme sınıfına bağlı olabileceği gibi sadece bir tablolu malzeme sınıfına bağlı olabilir.
  • Bir malzeme eğer birden fazla genel malzeme sınıfına bağlanmışsa bu malzeme için sınıf bağlantıları tabında aynı baskınlık özelliği için sadece tek bir sınıf için ilişki kurulabilir.
  • Malzeme sınıfları genel ve tablolu olmak üzere iki şekilde tanımlanır. Tablo ve sınıf bağlantısı kurularak malzeme sınıfı ağacı ve malzemeler oluşturulur.
  • Malzeme/Malzeme sınıfı tanımları ile müşteri/tedarikçi ve ticari işlem grupları arasında bağlantı kurulur. Malzeme sınıfı ve sınıf altında yer alan malzemelerin hangi müşterilere satıldığı ya da hangi tedarikçilerden temin edildiği kolaylıkla izlenebilir ve raporlanır.
  • Malzeme sınıfı birim bilgileri, hangi birim setinin bu malzeme sınıfı ile altındaki malzeme sınıfları ve/veya malzeme kartları için geçerli olacağı malzeme sınıfı tanım penceresinden ya da sınıf bağlantıları kurulurken belirlenir. Her malzeme sınıfı ya da malzeme tek bir birim seti üzerinden işlem görebilir.
  • Malzeme sınıfları ve bu sınıflar altında yer alacak malzemelerin her ambardaki malzeme seviyeleri ve işlemlerde malzeme seviye kontrolünün ne şekilde yapılacağı kaydedilir. Sınıf bağlantısı kurularak bu bilgiler hiyerarşik olarak sınıfın altında yer alacak diğer alt sınıflara ve malzeme kartlarına otomatik olarak atanır.


Malzeme Sınıfları, Malzeme Yönetimi Program bölümünde Ana Kayıtlar menüsü altında yer alır. Sınıf Özelliğinin kullanılması durumunda Malzeme Sınıfları Genel ve Tablolu olmak üzere iki şekilde kaydedilir. Malzeme sınıfı kaydetmek için Ekle seçeneği kullanılır. Malzeme sınıfı menü seçenekleri şunlardır: 

Alan

Açıklama

Alan

Açıklama

Ekle

Yeni bir malzeme sınıfı kaydetmek için kullanılır.

Değiştir

Malzeme sınıfı bilgilerinde değişiklik yapmak için kullanılır.

Çıkar

Malzeme sınıfı tanımını silmek için kullanılır. Bu seçenek, statüsü kullanım dışı olan malzeme sınıfı tanımı üzerinde aktif hale gelir.

İncele

Malzeme sınıfı bilgilerini incelemek için kullanılır. Bu seçenekle ekrana getirilen tanım bilgilerinde değişiklik yapılamaz.

Kopyala

Seçilen tanım bilgilerini bir başka karta kopyalamak için kullanılır.

Ek Bilgi Formları

Logo Object Designer ile malzeme sınıfı için tanımlanmış ek alanları görüntülemek için kullanılır.

Toplu Kayıt Çıkar

Seçili olan malzeme sınıfı tanımlarının topluca çıkartılmasında kullanılır.

Sınıf Bağlantıları

Malzeme/Malzeme Sınıfı, sınıf bağlantılarını kurmak için kullanılır.

Dağıtım Şablonları

Genel türdeki malzeme sınıfları için dağıtım şablonu tanımlamak için kullanılır.

Malzeme Tablosu

Tablolu malzeme sınıflarında malzeme tablosunu oluşturmak için kullanılır.

KKK Atamaları

Malzeme sınıfı için geçerli olacak kalite kontrol kriterlerini belirlemek için kullanılır.

Malzeme Hareketleri

Malzeme sınıfına ait hareketleri verilen filtre koşullarına uygun olarak listeler.

Sipariş Hareketleri

Malzeme sınıfına ait sipariş hareketlerini verilen filtre koşullarına uygun olarak listeler.

Talep Hareketleri

Malzeme sınıfına ait talep hareketlerini verilen filtre koşullarına uygun olarak listeler.

Planlı Hareketler Takibi

Planlı hareket takibi ile malzeme sınıfının, rapor tarihinden başlayarak tüm planlanan hareketleri ve bunların fiili stoka etkisi listelenir.

Emanet Malzemeler

Malzemelerin sevk durumları üzerinden izlenmesine olanak sağlar. Henüz sevkedilmemiş firmanın emanet ambarında bekleyen malzemelerin sevk işlemlerini kaydetmek için kullanılır.

Sevkedilmiş Emanet Malzemeler

Malzeme kartları listesinden veya cari hesaplar listesinden sevkedilen emanet malzemeleri listelemek için kullanılan seçenektir.

Satınalma Fiyatları

Seçilen karta ait satınalma fiyatlarını tanımlamak için kullanılır.

Satış Fiyatları

Seçilen karta ait satış fiyatlarını tanımlamak için kullanılır.

Ambar Parametreleri

Seçili malzeme sınıfı için ambar parametrelerini belirlemek amacıyla kullanılır.

İş Akışı Tarihçesi

İş Akış Yönetimi özelliğinin kullanılması durumunda malzeme sınıfı için iş akış tarihçesini görüntüler.

Ürün Reçeteleri

Malzeme sınıfına ait ürün reçetesini kaydetmek için kullanılır.

Otomatik Üretim Emri Oluşturma

Malzeme sınıfında yer alan malzemeler için planlanan miktar ve ürün reçetesi doğrultusunda üretim emri başlatmak için kullanılır. Hangi malzemeler için üretim emri başlatılacağı F9/sağ fare tuşu menüsünde yer alan dağıtım şablonu ile belirlenir.

Fabrika Parametrelerini Güncelle Bir veya birden fazla kayıt için verilen filtre seçeneklerine göre kartların fabrika parametrelerini güncellemek için kullanılır.

Ara

Malzeme sınıfları listesinde, kod ya da açıklaması verilen karta ulaşmak için kullanılır.

Filtre

Malzeme sınıfları listesinde, verilen filtre koşullarına uygun olan malzeme sınıfı kartlarına ulaşmak için kullanılır.

Kayıt Bilgisi

Kaydın giriş ve değişiklik işlemlerinin kim tarafından ve ne zaman yapıldığını gösterir.

Kayıt Sayısı

Malzemeler listesinde kayıt türüne göre ve toplam olarak malzeme sınıfı sayısını listeler.

Güncelle

Sınıf bağlantılarına bağlı olarak malzeme bilgilerini güncellemek için kullanılır.

Öndeğerlere Dön

Pencere boyutlarını programda standart tanımlı şekline dönüştürmek için kullanılır.

Kilitle

İlgili kaydı kilitlemek için kullanılır. Kilitlenen kayıt üzerinde bazı işlemlerin yapılmasına izin verilmez.

Kilit Kaldır

Kilitleme işlemini iptal etmek için kullanılır.

Toplu Kilitle

Seçilen kayıtları toplu olarak kilitlemek için kullanılır. Kilitlenen kayıtlar üzerinde bazı işlemlerin yapılmasına izin verilmez.

Toplu Kilit Kaldır

Toplu kilitleme işlemini iptal etmek için kullanılır.

Toplu Güncelle

Malzeme sınıfları listesinde seçilen kayıtlarda kaydedilen bilgilerin toplu olarak güncellenmesi için kullanılır.

Firmaya Gönder

Logo Connect uygulamasının kullanılması durumunda malzeme bilgilerinin ilgili firmaya gönderilmesi için kullanılır.

Firmaya Gönder (Sil)

Logo Connect uygulamasının kullanılması durumunda malzeme bilgilerinin ilgili firmaya gönderim işleminin silinmesi için kullanılır.

LogoConnect Hareketleri

Logo Connect uygulamasının kullanılması durumunda malzemeye ait sunucuda yer alan hareketleri listeler.