Borç Takip penceresinde listeleme vade tarihine göre yapılmaktadır. Vade tarihi, işlemde kullanılan ödeme planının satırlarındaki vade tarihlerine göre belirlenir. Çek/senetlerde ise bordro tarihi değil (ödeme planı olmadığı için) çek ya da senedin vade tarihi dikkate alınır.

Ödeme/tahsilat planları, satınalma ve satış işlemlerinde, ödenmesi gereken tutarlar için zaman planlamasının yapıldığı kayıtlardır. Finans modülü, Ana Kayıtlar altında yer alır. Ödeme/tahsilat planları ile, ödeme tipi ve yapılacak ödemelerin tarihleri, erken veya geç ödeme yapılması halinde uygulanacak faiz oranları belirlenir. Vade farkının hesaplanması için geç ödeme ve erken ödeme alanlarına bilgi girilmesi zorunludur. Satırlarda, ödemenin ne şekilde yapılacağı belirlendikten sonra ödemenin kaç parça halinde yapılacağı, vade tarihleri ve bu tarihlerde ödenmesi gereken tutarlar formül ve koşul alanlarından yapılan seçime göre veya sabit tutarlar girilerek belirlenir. Ayrıca, belirtilen zamandan önce yapılan ödemeler için yapılacak indirim ilgili satırda indirim alanında yüzde üzerinden belirlenir.

Ödeme planlarında yer alan haftanın günleri ise ödemenin yapılacağı tarihe denk düşen günlerde ödeme yapılıp yapılmayacağını belirlemek için kullanılır. Eğer ödeme planı sonucu ortaya çıkan tarih işaretlenmeyen bir güne denk düşerse, o günden sonraki ilk işaretli günde ödeme yapılması sağlanır.

Örneğin:

  • ödeme pazar gününe denk geliyorsa ve haftanın günleri alanında pazar günü işaretli değilse ödeme pazartesi yapılır ve geç ödeme faiz oranı dikkate alınmaz; eğer işaretliyse faiz oranı dikkate alınır.
  • haftanın günleri alanında sadece bir gün örneğin cuma günü işaretliyse, bu, ödemenin mutlaka cuma günü yapılması gerektiği anlamına gelir. Eğer plan sonucu çıkan tarih cumaya denk gelmezse, ödeme bir sonraki cumaya ertelenir ve vade farkı alınmaz.

Ödeme planı tanımında, Formül alanı ödenecek tutarı belirler; bu alana sabit tutar girilebileceği gibi parametreler ve sayısal fonksiyonlar kullanılarak da tutar belirlenebilir.

Formül Alanındaki Fonksiyonlar şunlardır:

Adı

Kullanımı

Açıklaması

MIN

MIN ( , )

İki parametreden küçük olanını döndürür.

MAX

MAX ( , )

İki parametreden büyük olanını döndürür.

ABS

ABS ( )

Sayının mutlak değerini verir.

AND

... AND ...

Birlikte kullanıldığı koşulların tamamı doğru ise anlamındadır.

Formül Alanındaki Parametreler şunlardır:

Adı

Açıklaması

P1

İşlem Tutarı (KDV dahil)

P2

İşlem Tutarı (KDV hariç)

P3

Toplam KDV

P4

Kalan Tutar

P5

Ödenen Tutar

P6

Masraf Tutarı

Ödeme planı satırlarında, sözkonusu satırdaki ödeme işleminin hangi koşullarda geçerli olacağını belirtmek için Koşul kolonu kullanılır. (örneğin, tutarın P1/4'ünün nakit olabilmesi için P1> 1200 TL olmalı) Koşul belirlemek için parametreler ile sayısal ve mantıksal fonksiyonlar kullanılır.

Koşul Alanındaki Fonksiyonlar şunlardır:

Adı

Kullanımı

Açıklaması

MIN

MIN ( , )

İki parametreden küçük olanı işleme girer.

MAX

MAX ( , )

İki parametreden büyük olanı işleme girer.

ABS

ABS ( )

Sayının mutlak değerini verir.

AND

... AND ...

Birlikte kullanıldığı koşulların tamamı doğru ise anlamındadır.

OR

... OR ...

Birlikte kullanıldığı koşulların en az biri doğruysa anlamındadır.

MOD

MOD ( , )

Bölme işleminin kalanını verir.

DIV

DIV ( , )

Bölme sonucunun tam kısmını verir.

>

... > ...

Büyük ise

<

... < ...

Küçük ise

>=

... >=...

Büyük veya eşit ise

<=

... <= ...

Küçük veya eşit ise

=

... = ...

Eşit ise

<>

... <> ...

Farklı ise (Eşit değil ise)

CHKP

CHKP ( )


Koşul Alanındaki Parametreler şunlardır:

Adı

Açıklaması

P1

İşlem Tutarı (KDV dahil)

P2

İşlem Tutarı (KDV hariç)

P3

Toplam KDV

P4

Kalan Tutar

P5

Ödenen Tutar

P6

Masraf Tutarı

P7

İşlemin Günü (31/12/06 tarihli fişte 31 değerini üretir.)

P8

İşlemin Ayı (31/12/06 tarihli fişte 12 değerini üretir.)

P9

İşlemin Yılı (31/12/06 tarihli fişte 06 değerini üretir.)

P10

İşlem Tarihi - YYYYAAGG - (31/12/06 tarihli fişte 061231 değerini üretir.)

P11

Ticari iİşlem Grubu

Gün, Ay, Yıl Kolonlarının Kullanımı/Vade Tarihinin Belirlenmesi

Ödeme planlarında vadeli ödemelere tarih belirlemek için Gün, Ay ve Yıl kolonlarına bilgi girilir. Bu kolonların kullanımları aşağıdaki gibidir:

Boş bırakılabilir: Bu durumda fiş/fatura tarihindeki gün, ay ve yıl bilgisi geçerlidir; fatura peşinmiş gibi işlem görür. Tüm kolonlar boş bırakılabileceği gibi bazıları da boş bırakılabilir. Bu durumda ise sadece boş bırakılan kolon için fatura tarihi geçerlidir. Örneğin ay kolonu boş ise, faturanın kesildiği ay geçerlidir.

Sabit rakam girilebilir: Gün, Ay ve Yıl kolonlarının hepsine veya bazılarına sabit rakamlar girilebilir. Sabit rakam girilen kolon değişkenliğini kaybeder. Örneğin ay kolonuna 12 yazıldığında, plan satırının tarihi Aralık ayında sabitlenmiştir. Gün ve yıl bilgileri değişebilir.

"+" karakteri ile birlikte rakam girilebilir: Bir kolona girilen + işareti, içinde bulunulan yıl, ay veya güne, "+" işaretinden sonra yazılacak rakam kadar ekleme yapılacak anlamına gelir. Örneğin Gün kolonuna "+5" yazılırsa, bu faturanın kesildiği günden beş gün sonrası anlamına gelir. Aynı şekilde ay kolonuna "+1" yazılırsa, faturanın kesildiği aydan bir ay sonrası anlamına gelir.

"-" karakteri ile birlikte rakam girilebilir: Bir kolona girilen "-" işareti, içinde bulunulan yıl, ay veya günden "-" işaretinden sonra yazılacak rakam kadar çıkarma yapılacak anlamına gelir. Örneğin Gün kolonuna "-15" yazılırsa, faturanın kesildiği günden on beş gün öncesi anlamına gelir. Aynı şekilde ay kolonuna "-6" yazılırsa, faturanın kesildiği aydan, altı ay öncesi anlamına gelir.

"H" karakteri ile hafta bilgileri girilebilir (Gün kolonunda): "H" karakterinden sonra yazılan rakam haftanın kaçıncı günü olacağını, başına yazılan rakam ise kaçıncı hafta olacağını belirler. Örneğin Salı günü için "H2" yazılır. Fatura ayının 3. Perşembesi diyebilmek için "3H4" yazılmalıdır. Fatura tarihinden 2 hafta sonraki Pazartesi (Fatura tarihi Pazartesi ise o günde dahil) diyebilmek için "+2H1" yazılmalıdır.

Gün, Ay ve Yıl kolonlarının kullanım örnekleri aşağıda yer almaktadır:

Açıklama

Gün

Ay

Yıl

Fatura tarihinden 30 gün sonra+30

Fatura tarihinden bir sonraki ayın 15'inde15+1
Fatura tarihinden bir yıl sonra

+1
Fatura tarihinden iki sonraki ayın ilk Salı günüH2+2
Fatura tarihinden sonraki ikinci Çarşamba+2H3

Fatura ayının son Cuma günü4H5

Nisan ayının ikinci Perşembe günü2H44
Fatura ayının üçüncü haftası3H

Fatura tarihinden 3 hafta sonraki Pazartesi+3H

(Fatura tarih de dahil olmak üzere) Fatura tarihinden bir önceki ayın 20'si

20-1

Hareket gören bir ödeme planı değiştirilebilir ve çıkartılabilir. Ancak bu, verinin güvenliği açısından tehlikelidir. Çünkü ödeme planları kullanıldıktan sonra üzerinde yapılan değişiklikler önceki hareketleri de günceller ve borç takip sisteminde ciddi hatalar meydana gelir.

Fiş ve faturalara ödeme planı girilmezse, hareket peşinmiş gibi işlem görür ve Borç Takip penceresine işlem tarihine göre tek satır olarak yansır.

Ödeme planı satırına parametre girilmiş fakat, Gün ve Tarih kolonu boş olursa fiş veya fatura yine peşinmiş gibi işlem görür.

Cari hesap tanımında belirtilen ödeme planı işlem sırasında fiş veya faturaya otomatik gelir; istenirse değiştirilir.

Ödeme planı fatura geneline bağlanabileceği gibi, faturada yer alan satırlara da bağlanabilir. Satırdaki malzeme için ödeme planı mevcut ise, fatura geneline bağlanan ödeme planı dikkate alınmaz.