Pratik Tablo Raporları, LOGO ürünlerine girilen veriler geniş kapsamlı olarak değerlendirilir ve genel sorgu cümlecikleri (queryler) hazırlanır. Bu sorgu cümlecikleri kullanıcının ihtiyacı olabilecek tüm bilgileri (alanları) detaylı bir şekilde içermektedir.

Ham/master olan bu sorgular, kullanıcı tarafından, bu asistan kullanılarak istenilen (detay/özet ) hale getirilebilir. 

Bu işlemler (ham/master sorgular) yapılırken LOGO Utility'sinde yer alan LOGO QUERY engine'inden yararlanılır. Bu engine sayesinde, hazırlanan ham/master rapor içerisinde şu işlemler kolaylıkla yapılabilir; Fonksiyon kullanımı, Sıralama, Gruplama, Kriter girişi ve Ara toplam.

Ham/master  sorgunun derlenmesi ile oluşan, rapor sorguları istenilen ortama (Yazıcı, ekran, Ms Access, Ms Excel, Tablo, PDF dokumanı, HTML, ASCII) çıktı olarak gönderilebilir. 

Bu raporlar program bölümlerinde Pratik Tablo Raporları menüsü altında yer alır.

Ham sorgunun derlenmesinde kullanıcının yapması gerekenler şunlardır: 

  1. Raporda yer alacak alanlar seçilir. (Check/Uncheck İşlemi-Bu işlem sayesinde aslında kullanıcı gerekli tabloları birbirine bağlama işlemini de yapmaktadır.)
  2. Belirli alanlar için gerekli görülen TOPLA (sum) ,SAY (count) ,mutlak değer (ABS) vb. fonksiyonların kullanılacağı belirtilir.
  3. Hangi alanlara göre nasıl sıralama yapılacağı (Listeden seçim Artan-Azalan) belirtilir.
  4. Hangi alanlara göre gruplama yapılacağı belirtilir.
  5. Hangi alanlara göre ara toplam alınacağı belirtilir.,
  6. Kriter sihirbazı yardımı ile, ve/veya bağlantılarını kullanarak istenen kriterler (sınırlamalar) belirtilir.

Bu işlemler neticesinde, ham/master olarak kullanıcıya sunulmuş olan sorgu cümlesi, tekrar işleme tabi tutulur. İstenen alanları, fonksiyon kullanımını, sıralamayı, gruplamayı, ara toplam kullanımını, kriter kullanımını içeren detay sorgu cümlesi LOGO Query tarafından oluşturulur.

Rapor tanımı standart ya da boş tanım seçilerek yapılır.

Pratik tablo tanım penceresinde kullanılan butonlarla yapılanlar şunlardır:

  • Çalıştır seçeneği ile standart rapor ünite seçim ekranına ulaşırız. Artık tasarım bitmiş, raporun ekrana, yazıcıya vb. üniteye alınması sırası gelmiştir.
  • Kaydet seçeneği ile, yapılan tasarım sisteme kaydedilir. 
  • Kapat seçeneği ile pencere kapatılır.