Programda, masraf merkezi ve muhasebe hesabı belirtilmeden kaydedilen işlemler için kontrolün ne şekilde yapılacağı ve bu kontrollerin hangi işlemler için geçerli olacağı Diğer İşlemler/Çalışma Bilgileri menüsünde bulunan Muhasebeleştirme Kontrol Parametreleri seçeneği ile belirlenir.

Muhasebeleştirme Kontrol Parametreleri pencerede yer alan seçenekler ve açıklamaları şöyledir:

TanımAçıklama

Masraf Merkezi Kontrolü

Bir fiş ya da işlem içinde masraf merkezi ile ilişkilendirilmemiş satırların olması durumunda, muhasebeleştirme yapıldığında işlem tutarı hiç bir masraf merkezini etkilemeyecektir. Firmada masraf merkezlerinin yoğun kullanılması durumunda hiç bir masraf merkezini etkilemeyen bazı işlemlerin olması sorun yaratabilir. Bu gibi durumlarda fiş satırlarında ilgili işlem için masraf merkezi girilip girilmediğinin kontrol edilmesi mümkündür. Masraf merkezi hatırlatma olarak adlandırılabilecek bu özellik için Masraf Merkezi Kontrolü parametresi kullanılır. Böylece yaygın olarak masraf merkezi kullanan firmalarda işlem sırasında hareketin ait olduğu masraf merkezi belirtilmeden fişler kaydedilmez. İşlemlerde ilgili masraf merkezi kodunun girilip girilmediğinin ne şekilde kontrol edileceği bu satırda belirlenir. 

İşleme Devam Edilecek seçiminde, hiç bir kontrol yapılmaz.

Kullanıcı Uyarılacak seçiminde, işlem sırasında masraf merkezi belirlenmemişse fiş kaydedilirken program masraf merkezi girilmediğini belirten bir uyarı mesajı verir ve işlemin kaydedilmesi için kullanıcının onayını ister.

İşlem Durdurulacak seçiminde, işlemin ait olduğu masraf merkezi belirtilmeden fiş kaydedilmez.

Masraf Merkezi Kontrolü Yapılacak İşlemler

Masraf merkezi kontrolünün hangi işlemler için yapılacağı masraf bu parametre satırında belirlenir. Kontrolün yapılacağı işlem ya da işlemler "Ekle" seçeneği ile "Seçilenler" alanına aktarılır. Masraf Merkezi Kontrolü Yapılacak İşlemler şunlardır; Malzeme Fişleri, Satınalma Siparişleri, Satış Siparişleri, Satınalma İrsaliyeleri, Satış İrsaliyeleri, Satınalma Faturaları, Satış Faturaları, Cari Hesap İşlemleri, Bordrolar, Banka Fişleri, Kasa İşlemleri, Talep Fişleri, Maliyet Dağıtım Fişleri, Satış Provizyon Dağıtım Fişleri ve Teminat Bordroları.
Masraf merkezi kontrolü yapılacak işlemler seçildikten sonra, seçilen malzeme, satınalma, satış, cari hesap, banka, kasa fişleri ve çek/senet bordro türlerinden hangilerinin ilgili kontrole tabi tutulacağı bu parametre satırının hemen altında yer alan işlem/fiş/fatura türleri parametre satırlarında belirtilir.

Sipariş/İrsaliye/Fatura Hareketlerinde Cari Hesap Satırı İçin Masraf Merkezi KontrolüSipariş, irsaliye ve fatura muhasebe kodları ekranında cari hesap satırları için masraf merkezi kontrolünün yapılıp yapılmayacağının belirlendiği parametredir.

Muhasebe Hesabı Kontrolü

Muhasebeleştirme yapıldığında işlemin izleneceği hesap kodları, işlemlerde muhasebe kodları seçeneği ile belirtilir. İlgili muhasebe kodları ise Muhasebe bölümünde, Muhasebeleştirme İşlemleri altında yer alan Muhasebe Bağlantı Kodları seçeneği ile tanımlanır. Tanımlanan bu kodlar işlem sırasında fiş geneline ya da satırdaki işleme uygulanarak muhasebeleştirme yapıldığında oluşacak mahsup fişi görüntülenebilir. Muhasebe hesap kodu belirtilmeden fiş kaydetmeyi önlemek için kontroller koymak mümkündür. Bu kontrolün ne şekilde yapılacağı Muhasebe Hesabı Kontrolü parametre satırında belirtilir. 

İşleme Devam Edilecek seçiminde, muhasebe hesap kodu belirtilmediğinde işleme devam edilir.

Kullanıcı Uyarılacak seçiminde, muhasebe hesap kodu belirtilmediğinde, program, işleme devam edilip edilmeyeceğini belirten bir uyarı mesajı verir ve işlemin kaydedilmesi için kullanıcıdan onay ister.

İşlem Durdurulacak seçiminde, fiş kaydedilirken muhasebe hesap kodu alanı boş ise ekrana bir uyarı mesajı gelir ve muhasebe hesap kodu girilmeden fiş kaydedilemez.

Muhasebe Hesap Kontrolü Yapılacak İşlemler

Muhasebe hesap kodu girişi kontrolünün hangi işlemler için yapılacağı muhasebe kontrolü yapılacak işlemler parametre satırında belirlenir. Kontrolün yapılacağı işlem ya da işlemler "Ekle" seçeneği ile "Seçilenler" alanına aktarılır. Muhasebe Hesap Kontrolü Yapılacak İşlemler şunlardır; Malzeme Fişleri, Satınalma Siparişleri, Satış Siparişleri, Satınalma İrsaliyeleri, Satış İrsaliyeleri, Satınalma Faturaları, Satış Faturaları, Cari Hesap İşlemleri, Bordrolar, Banka Fişleri, Kasa İşlemleri, Talep Fişleri, Maliyet Dağıtım Fişleri, Satış Provizyon Dağıtım Fişleri, Teminat Bordroları.

Muhasebe hesap kontrolü yapılacak işlemler seçildikten sonra, seçilen malzeme, satınalma, satış, cari hesap, banka, kasa fişleri ve çek/senet bordro türlerinden hangilerinin ilgili kontrole tabi tutulacağı bu parametre satırının hemen altında yer alan işlem/fiş/fatura türleri parametre satırlarında belirtilir.