Çek/Senet Çalışma Bilgileri, Çek/senet işlemleri için geçerli olacak öndeğer ve parametrelerin kaydedilmesinde kullanılır. Çek/Senet Çalışma Bilgileri, Diğer İşlemler program bölümünde Çalışma Bilgileri menüsü altında yer alır. 

Çek/Senet Çalışma Bilgileri alanları ve içerdiği bilgiler aşağıdaki şekildedir:

TanımAçıklama

Reeskont Faizi (Yıllık)

Firmalar yasal olarak vadeli çek ve senetlerinin reeskont faiz tutarlarını hesaplamak, bunları muhasebeleştirmek, dolayısıyla bilançolarına yansıtmak zorundadır. Bu işlem için çek/senet raporları arasında bulunan reeskont raporları kullanılır. Bu raporda yapılan hesaplamalarda kullanılacak yıllık reeskont faizi oranının öndeğeri bu parametre satırından kaydedilir. İstenirse raporda değiştirilebilir.

Senet/Pul Oranı (Binde)

Senetlerde kullanılması gereken pul tutarlarının hesaplanması için, pul tutarının senet tutarına oranının bilinmesi gerekir. Yasal olarak açıklanan oran bu parametre satırında verilir ve senetlerde pul tutarı otomatik olarak hesaplanır.

Ciro Takip Süresi

Çek/senet işlemleri sırasında cari hesaplara ciro edilen çek ve senetlerin durumunun ne kadar süre takip edileceği bu parametre satırında belirtilir. Ciro takip süresi gün olarak verilir. Ciro takip süresini aşan senetler bir sonraki mali döneme devredilemez.

Portföyde Protesto İşlemi

Protestolu senetlerin nasıl izleneceği bu parametre satırında yapılan seçimle belirlenir. Portföyde Protesto İşlemi parametre satırı; Muhasebeleştirilmeyecek ve Ayrı Hesapta İzlenecek olmak üzere iki seçeneklidir.

Muhasebeleştirilmeyecek seçiminde, entegrasyon sırasında protestolu senetler muhasebeleştirilmez.

Ayrı Hesapta İzlenecek seçiminde ise ayrı bir muhasebe hesabında izlenir.

Bordro Ödeme Hareketleri

Çek/senet bordro ödeme hareketleri ne şekilde izleneceği Bordro Ödeme Hareketleri parametre satırında belirlenir. Bordro Ödeme Hareketleri; Parçalı Ödeme ve Ortalama Ödeme olmak üzere iki seçeneklidir.

Parçalı Ödeme seçimi yapıldığında, bordronun birden fazla çek ya da senetten oluşması durumunda her satır için yapılan ödeme planı tanımına göre ödemeler parçalanarak ödeme listesinde yer alır. Bu durumda bir çek/senet bordrosunun satırlarında yer alan çek senet hareketlerinden her biri kendi vade tarihinde ayrı bir borç veya alacak hareketi olarak ödeme tahsilat hareketleri arasına kaydedilir ve borç takip işlemlerinde bu şekilde görüntülenir.

Ortalama Ödeme seçimi yapıldığında parçalanmış tüm işlemler tek bir vade tarihine ve faize göre tek parça halinde listelenir. Vade tarihi ve faiz parçalanan işlemlerin ağırlıklı ortalamasından hesaplanır. Bu durumda bir çek/senet bordrosunun satırlarında yer alan çek senet hareketlerinin tutarlarına ve vade tarihlerine bakılarak, ağırlıklı ortalama yöntemine göre bordro tutarının ortalama vadesi hesaplanır. Çek/senet bordrosu toplam tutarı ve ortalama vadesi üzerinden tek borç veya alacak hareketi olarak ödeme tahsilat hareketleri arasına kaydedilir ve borç takip işlemlerinde bu şekilde görüntülenir.

Otomatik Çek/Senet Bordrosu Basımı

Çek/senet bordrolarının ne zaman yazdırılacağı Otomatik Çek/Senet Bordrosu Basımı parametresi ile belirlenir. Otomatik Çek/Senet Bordrosu Basımı; Evet ve Hayır olmak üzere iki seçeneklidir.

İşleme ait belgenin kaydedilir kaydedilmez yazıcıdan alınması isteniyorsa "Evet" seçeneği işaretlenir.

Otomatik basım yapılmayacaksa "Hayır" seçimi yapılır. Bu durumda fişler "Yaz" seçeneği ile tek tek ya da toplu basım seçeneği ile fiş türü ve form seçilerek topluca bastırılır.

Çek/Senet İşlemlerindeki Boş Muhasebe Kodlarını Otomatik Doldur

Çek/senet işlemlerindeki boş muhasebe kodlarının otomatik olarak doldurulmasını sağlayan parametredir. Çek/Senet İşlemlerindeki Boş Muhasebe Kodlarını Otomatik Doldur, Evet ve Hayır seçeneklerini içerir.

"Evet" seçiminde daha önceden tanımlanmış olan ilgili muhasebe hesap kodları çek/senet işlemi kaydedilirken, muhasebe kodları penceresine öndeğer olarak aktarılır.

Ciro Tahsil Kuru Cari Hesap Bakiyesini Etkileyecek

Dövizli çek işlemlerinde ciro ve tahsil edildi statülerindeki işlemlerin yapıldığı tarihteki kur bilgisi dikkate alınarak cari hesap bakiyesinin alınması için kullanılır. Ciro Tahsil Kuru Cari Hesap Bakiyesini Etkileyecek, Evet ve Hayır seçeneklerini içerir.

"Evet" seçiminin yapılması durumunda, tahsilat kuru işlem sırasında işlem bordrolarında sağ fare tuşu menüsünde yer alan Tahsil Kuru seçeneği ile kur bilgisi kaydedilir.

Satış Elemanı Kontrolü

Çek/senet işlemlerinde satış elemanı kontrolünün yapılıp yapılmayacağı Satış Elemanı Kontrolü parametresi ile belirlenir. Satış Elemanı Kontrolü, Evet ve Hayır seçeneklerini içerir.

"Evet" seçiminin yapılması durumunda, satış elemanı bilgisi girilmeyen işlemler kaydedilemez.

Satış Elemanı Cari Hesap Bağlantı Kontrolü

Çek/senet işlemlerinde satış elemanı cari hesap bağlantı kontrolünün yapılıp yapılmayacağı Satış Elemanı Cari Hesap Bağlantı Kontrolü parametresi ile belirlenir. Satış Elemanı Cari Hesap Bağlantı Kontrolü, Evet ve Hayır seçeneklerini içerir.

Kullanılacak Para Birimi – Çek/Senet (Satır)

Çek/senet bordroları girilirken, bordro satırları için öndeğer olarak gelmesi istenen para birimi türünü belirlemek için kullanılan parametre satırıdır. Kullanılacak Para Birimi – Çek/Senet (Satır); Yerel Para Birimi, Raporlama Dövizi, İşlem Dövizi ve EURO seçeneklerini içerir. Bu satırlarda yapılan seçim bordro satırlarında yer alan Döviz Türü alanına öndeğer olarak aktarılır; istenirse değiştirilir.

Çek/Senet Bordro DurumuÇek/Senet Giriş ve Çıkış Bordrolarının durum öndeğerinin belirlendiği parametredir. Çek/Senet Bordro Durumu; Öneri ve Gerçek seçeneklerini içerir.
Çek/Senet Bordroları Muhasebeleşmesinde Her Çek/Senet İçin Ayrı Cari Satırı Oluştur

Çek Girişi, Senet Girişi, Çek Çıkışı (Cari Hesaba) ve Senet Çıkışı (Cari Hesaba) tipindeki bordrolar için geçerlidir. Çek/senet giriş ve çek/senet cari hesaba çıkış bordrolarında muhasebe kodlarında girilen çek satırı kadar cari satırının oluşması için kullanılan parametredir.

Evet seçiminde muhasebeleştirme işlemlerinde bordrodaki her bir çek/senet satırı için ayrı bir cari satırı oluşur. Cari satırı, proje kodunu ilgili bordro satırından alır. Satırda proje kodu yoksa fiş geneline atanmış proje kodunu alır.

Çek/Senet Bordrosu Yazdırma Fiş Satır Sıralaması Çek/Senet bordrosu yazdırırken fiş sıralamasının nasıl olacağının belirlendiği parametredir. Giriş Sırası, Portföy, Vade ve Seri No seçeneklerini içerir.