İşten çıkış kayıtları ile çalışanın işten çıkış işlemleri tamamlanıp, SGK'ya aktarımı sağlanabilir. Çıkış işlemi İşten çıkış Hareketleri ekranından yapılabileceği gibi Çalışan Portalinden de işten çıkış talep kaydı oluşturulabilir

Bu durumda bu talep Çalışan Yönetimi/ Hareketler/ İşten Çıkış Talepleri ekranında gözükür. İşten çıkış talebi onaylandığında talep kaydı işten çıkış hareketine dönüşür ve işten çıkış hareketleri ekranına gelir.

Çıkış kaydını İşten Çıkış Hareketleri ekranından başlatmak için sol alt köşede bulunan "Ekle" işlemine tıklanır. İlgili çalışan sicil kodu yanındaki 3 nokta ile açılan çalışan kayıtları ekranından seçilir. İşlem tarihi, çıkış tarihi ve onay tarihleri girilir.

Çıkış bilgileri başlığı altında "Çıkış nedeni" alanında ok'a tıklandığında İşten ayrılma nedenleri listelenir ve uygun seçim yapılır. Burada belirtilen çıkış nedeni kıdem ve ihbar tazminatı hesaplarında dikkate alınır. Çıkış Nedeni (SGK) alanında SGK mevzuatına göre işten çıkış nedenleri ok'a tıklanarak listelenir ve uygun çıkış nedeni seçilir. İşten Çıkış nedenleri ve İşten Çıkış nedenleri (SGK) alanlarındaki bilgiler Sistem Ayarları/ Tanımlar/ İnsan Kaynakları altında yer alan İşten Çıkış nedenleri ve İşten Çıkış nedenleri (SGK) ekranlarından kaydedilir.

Açıklama alanında İşten ayrılma işlemine ait açıklayıcı bilgi kaydedilebilir. 

İhbarı Ödeyecek Taraf alanı Çıkış işleminde ihbar tazminatının kim tarafından ödeneceğini belirtir.  Yok, işçi, işveren seçimlerini içermektedir.

İşten çıkan çalışanın işe yeniden alınma durumu varsa İşe Geri Alınabilir alanı "Evet" olarak işaretlenir. 

İşe geri alınabilir alanında "Hayır" seçilmesi durumunda eski çalışan kartları ekranında "işe geri al" işlemine tıklandığında "işten çıkış kaydına göre, bu çalışan işe geri alınamaz" uyarısı gelir.

Haklar sekmesi altında yer alan Kıdem-İhbar Tazminatı Katsayı/Tutar kutucuğu işten ayrılan çalışana kıdem-ihbar tazminatı ödenecekse işaretlenir. Kıdem tazminatı hesaplarında kullanılacak katsayı ve tutar bilgileri ilgili alanlarda belirtilir. 

Tazminat Durumu alanında İşten çıkan çalışanın tazminat alma durumu belirlenir. Alacak, Almayacak, Aldı, Geri Ödedi ve Geri Ödemedi seçeneklerini içerir. Uygun olan seçim yapılır. 

İzinler alanı ile kalan izin süresi hesaplanıp puantaja yansıtılabilir. Kalan izin süresinin puantaja yansıması için İşlem türü: İzin ücreti olan bir ek ödeme tanımı olmalıdır. Çıkış hareketi ile oluşan puantaja izin ücreti otomatik yansıyacaktır.

Kıdem / İhbar ödemesi alanında ödemenin ne şekilde yapılacağı belirtilir. Son puantaj ve fark bordrosu olmak üzere iki seçenek vardır.

Ekranın sol altında bulunan Hesapla işlemi ile Kıdeme Esas Süre, Çıkış Tarihi, İşlem Tarihi, Kıdem Dışı gün dikkate alınarak, Kıdem, ihbar tazminatı tutarları, Kıdem Süresi, İhbar Süresi, İhbara Esas Gün, İhbar Günü ve İzin Günü uygulama tarafından hesaplatılır. 

Süreler sekmesinde çalışanın kıdem, ihbar süreleri izlenebilir.

İşten çıkış penceresine girilen bilgiler Kaydet butonuna tıklanarak kaydedilir. Kaydet butonuna tıklandığında çalışana ait borç alacak kaydı, faaliyet kaydı ya çalışanın üzerinde zimmetli bir varlık var ise Çalışan yönetimi öndeğer ve parametrelerinde yer alan parametrelere göre çıkış kaydı kaydedilirken uyarı vermesi sağlanabilir.

Çalışanın bağlı olduğu bir kullanıcı var ise "Sicilin bağlı olduğu bir kullanıcı tanımı vardır. Kullanıcı durumunu kullanım dışı yapmak istiyor musunuz" uyarısı gelecektir. Evet butonuna tıkladıktan sonra "Bağlı olan çalışanın idari yönetici bilgisi güncellensin mi" sorgusu gelir, evet butonuna tıklandığında sonraki adımda "İşten ayrılan çalışan için puantaj kaydı üretilecektir" sorgusu gelir tamam butonuna tıklandığında ilgili ay için puantaj kartı oluşturulur, işten çıkış kaydı oluşturulur. Vazgeç butonuna tıklandığında ise puantaj kaydı oluşturulmadan işten çıkış kaydı eklenecektir.


Sağ tuş menüde yer alan "Kıdem/İhbar Ödemesi Uygula" işlemi ile İşten Çıkış Hareketi ekranında hesaplanan tutarlar puantaja yansıtılır, Ek Ödemeler sekmesinden tutarlar izlenebilir.


İşten çıkış kayıtları ekranında sağ tuş menüsünde "işlem tamamlandı" işlemine tıklandığında "Seçilen çalışanın işten çıkış işlemleri tamamlanacaktır" uyarı ekranı gelir.


Tamam butonuna tıklandığında işlem tamamlanır. Çalışana ait satır işten çıkış kayıtları listesinde filtreden dolayı görünmez. İstenirse filtreleri aç denilerek işten çıkış kayıtları filtresi için "Hepsi" seçimi yapılarak tüm kayıtlar listelenebilir.

İşten çıkış kayıtları ekranında sağ tuş menüsünde "Çıkış iptali" işlemine tıklandığında "İşten çıkış işlemi iptal edilecektir" uyarısı gelir. Tamam butonuna tıklandığında işten çıkış kaydı silinir.

İşten çıkış kayıtları ekranında sağ tuş menüsünde "değiştir" işlemine tıklandığında ilgili çalışanın kanuni değişiklik ekranı açılır, çıkış bilgileri sekmesinde istenilen değişiklik yapılarak kaydet butonuna tıklanır.

İşten çıkış kayıtları ekranında sağ tuş menüsünde "incele" işlemine tıklandığında ilgili çalışanın kanuni değişiklik ekranı inceleme modunda açılır.

İşten çıkış kaydı üzerinden sağ tuş menüsünde yer alan SGK sayfasına aktar işlemi ile işlemi tamamlanan çıkış kaydı web servis üzerinden SGK'ya aktarılır.

SGK'ya gönderim için öncelikle yönetim panelinde işyeri üzerindeki SGK No (İşyeri Sicil NO), Kullanıcı Adı, İşyeri Kodu, İşyeri Şifresi ve Sistem Şifresi bilgilerinin tanımlanması gerekmektedir.

Sistem Ayarları/ Öndeğer ve Parametreler/ Genel/ Öndeğer ve Parametreler/Çalışan yönetimi/ Parametreler ekranında "SGK işe giriş/çıkış kayıtları aktarım web adresi" parametresi ile aktarımın gerçek adrese ya da test adresine gönderimi sağlanabilir.

"SGK sayfasına aktar" işlemine tıklandığında Aktarım işlemleri ekranı gelir. Bu ekranda İstenirse SGK'ya aktarılacak bilgilerin düzenlenmesi sağlanabilir. Yeni değerler başlığı altındaki işten çıkış tarihi, işten çıkış nedeni, mevcut ay ve önceki ay için hakedilen ücret, prim ikramiye, eksik gün sayısı, eksik gün nedeni alanlarında değişiklikler yapılabilir.

Kaydet butonuna tıklanır. Ekrana "Seçilen işten çıkış kayıtları SGK'ya aktarılacaktır. Devam etmek istiyor musunuz" sorgusu gelir.

Evet butonuna tıklandığında ekrana "İşlem başarıyla başlatılmıştır. İşlem mesajları menüsünden detayları görebilirsiniz" mesajı gelir. Tamam butonuna tıklanır. İşlem sonucunu görebilmek için işlemler'e tıklanır. Açılan ekranda işlem adı "Aktarım işlemleri" olan işlem satırında sağ tuş bağlı kayıtlar/ işlem mesajları incelenebilir.

İşten çıkış kaydı üzerinden sağ tuş menüsü "SGK aktarımını PDF olarak al" işlemine tıklandığında değişiklik yapılmış hali ile pdf formatında SGK aktarımı raporlanabilir.

İşten çıkış kayıtları ekranında sağ tuş menüsünde "Yazdır" işlemine tıklandığında kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ek-2, vergi bildirimi, ayrılış ve katılış bildirimi, işten ayrılma bildirgesi, kimlik bildirme belgesi, SGK işten ayrılış bildirgesi, ibraname bastırılabilir.

Resmi bildirgeler işten çıkış kayıtları ekranında sağ tuş menüsünde yer alan yazdır seçeneği ile yazdırılabileceği gibi çalışan yönetimi\ işten çıkış bildirgelerinde de bastırılabilir.