Kalite Kontrol işlemleri hakkında ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşılır.

Kalite kontrol işlemlerinde kullanılacak kriterlerin belirlendiği ve raporlandığı bölümdür. Kalite Kontrol bölümünde kalite kontrol kriterleri tanımlanır ve kullanıldığı malzeme ve/veya malzeme sınıfları izlenir. Tanımlanan kriterler malzeme ve/veya malzeme sınıflarına atanır.

Kalite Kontrol Kriter Setleri


Kalite kontrol işlemlerinde hangi kriterlerin kullanılacağı kriter setleri tanımlanarak belirlenir. Kalite kontrol kriter setleri Kalite Kontrol program bölümünde Ana Kayıtlar menüsü altında yer alan

Kalite Kontrol Kriter Setleri seçeneği ile kaydedilir. Tanımlanan kriter setleri kalite kontrol setleri listesinde kod ve açıklama bilgileri ile görüntülenir.

Kalite kontrol kriterleri malzeme ve operasyon için ayrı ayrı kaydedilir. Kriter türü, kalite kontrol kriterleri listesinde Kayıt Türü alanında belirlenir.

Üretim kontrol sisteminin kullanılması durumunda operasyonlarda kullanılacak kriterler kayıt türü Operasyon seçilerek kaydedilir. 

Malzeme Kalite Kontrol Kriter Bilgileri

Kalite kontrol kriter setlerinde kriter türü seçilerek istenen sayıda kriter tanımlanabilir. Kriter seti tanım penceresinde üst bölümdeki alanlardan tanıma ait genel bilgiler, Kalite Kontrol Kriterleri bölümündeki satırlardan ise kontrol işlemlerinde kullanılacak kriterlere ait bilgiler tür seçilerek kaydedilir. 


Kodu: Kriter seti tanım kodudur. 
Açıklama: Kalite kontrol kriter seti adı ya da açıklamasıdır. 
Özel Kod: Kalite kontrol kriter seti özel kodudur. 
Yetki Kodu: Kalite kontrol kriter seti yetki kodudur. 
Kalite Kontrol Kriterlerine Ait Bilgiler 
Türü: Kalite kontrol kriter türünü belirtir. Nicel ve Nitel olmak üzere iki seçeneklidir. 
Nicel türü ölçülebilir, sayılabilir vb. değerleri ifade eder. Örneğin en, boy , genişlik gibi ölçülebilir değerlerin girileceği değerler için kullanılabilir.
Nitel türü ise daha çok görünüm gibi kriterler için kullanılmaktadır. Örneğin malzemenin çizik olması ya da olmaması durumu nitel türüne örnek olarak gösterilebilir.
Kodu: Kriter kodudur. 
Açıklama: Kriter açıklamasıdır. 
Birimi: Kriterin hangi birim üzerinden uygulanacağını belirtir. 
Açıklama: Birim açıklamasıdır. 
Kalite kontrol kriter setleri nicel ve nitel özellikteki kriterlerden oluşur. Nitel kriterler için kriter giriş penceresinden sırası ile KKK Değerleri ve KKK Atama Öndeğer girişi yapılır. Nicel kriter için ise sadece KKK Atama Öndeğer bilgileri girilir. 

Kalite Kontrol Kriteri Değer Girişi

Nitel türdeki kalite kontrol kriterleri için geçerli olacak değerler KKK Seti tanım penceresinde F9 menüsündeki KKK Değer Girişi seçeneği ile kaydedilir. Bu seçenek yalnızca Nitel türdeki kalite kontrol kriter satırında sağ fare düğmesi menüsünde yer alır. 



Değer: Kalite kontrol kriterinin öndeğerini belirtir. 

Açıklama: Kalite kontrol öndeğerinin açıklamasıdır. 

Burada verilen değerler atama ve işlemler sırasında otomatik olarak geçerli olacaktır. Atama ya da işlem için farklı değerler geçerli olacaksa ilgili işlem sırasında değiştirilir. 

KKK Atamaları Öndeğerleri

Bir kalite kontrol kriter seti içerisindeki Nitel/Nicel kriterler için olması gereken değerler kalite kontrol kriter seti satırlarında KKK Atama Öndeğerleri (F9- sağ fare düğmesi menüsünde yer alır) seçeneği ile kaydedilir.

Nicel türler için öndeğer bilgileri şunlardır: 

Kontrol Noktası: Kriterin hangi program bölümlerinden yapılan işlemlerde kullanılacağını belirtir. Malzeme Yönetimi, Satınalma ve Satış Pazarlama olmak üzere üç seçeneklidir. Kontrol kriterlerinin kullanılacağı bölümler işaretlenir. Kontrol Noktası öndeğerleri Ticari Sistem Yönetimi bölümünde Kalite Kontrol Parametreleri seçeneği ile belirlenir. 
Kontrol Sorumlusu: Kontrolün kim tarafından yapılacağını belirtir. 
Önem Derecesi: Kontrol kriterinin önem derecesini belirtir. Birden fazla kalite kontrol kriteri tanımlanmış ise, fişlerde kalite kontrol değer girişi yapılırken uygun olmayan miktarın ve uygun olmayan oranın hangi kritere göre hesaplanacağını belirlemek için kullanılır.
Kontrol Sıklığı: Kaç birimde bir bu kontrolün yapılacağını belirtir. (Örneğin 1/10 - 10 birimde bir tanesinin kontrol edileceğini belirtir) . Öndeğer olarak 1 gelir. Ticari sistem yönetimi/tanımlar/Kalite Kontrol Parametreleri/Öndeğer altında bulunan Kontrol Sıklığı (1/…) parametresi ile öndeğerde farklı değer gelmesi sağlanabilir.
Kontrol Ekipmanı: Kontrol işleminde kullanılacak araçları belirtir. 
Kontrol Sayısı: Kontrolün kaç defa yapılacağını belirtir. 
Numune Miktarı: Kontrolde kullanılacak numune miktarıdır. Öndeğer olarak 1 gelir. Ticari sistem yönetimi/tanımlar/Kalite Kontrol Parametreleri/Öndeğer altında bulunan Numune Miktarı parametresi ile öndeğerde farklı değer gelmesi sağlanabilir.
Kabul Oranı(%): Verilen değerler uygulandığında malzemenin kabul oranının yüzde olarak belirtildiği alandır. Kalite kontrol değerleri girişi sonrasında verilen değerlere göre hesaplanan uygun olmayan miktarın oranı burada belirtilen orana eşit ya da altında ise kalite kontrol sonucu "uygun" olarak kaydedilebilecektir.
Değerler: Bu bölümde yer alan alanlardan nicel türdeki kriterler için kontrolün yapılacağı miktarlar ile tolerans sınırları kaydedilir. 
Nominal Değer: Kontrolün yapılacağı nominal miktardır. 
Asgari Değer: Kontrolün yapılacağı asgari miktardır. 
Azami Miktar: Kontrolün yapılacağı azami miktardır. 
Burada verilen değerler ile alış ve satış işlemlerindeki malzeme hareket miktarı dikkate alınarak kontrol sıklığı ve numune miktarları hesaplanır.

Örnek1
Malzeme KK Atama penceresinde şu şekilde giriş yapılmış olsun:
Kontrol Sıklığı: 1 / 1000 gram
Kontrol Sayısı: 2
Numune Miktarı: 3 gram
Fiş satırındaki malzeme hareket miktarı: 2200 gram 
Bu durumda, 2200/1000 = 2.2 olduğu için yukarıya yuvarlanıp 3 elde edilir ve bu atamada verilen kontrol sayısı 2 ile çarpılıp 6 bulunur. Bulunan 6, KKK değer girişi penceresinin sol alt bölümündeki Kontrol Sayısı kısmına yazılır. Aynı bölümdeki numune miktarı ise 3 gözükür. 
Sonuç olarak, kontrol sorumlusu, 2200 gram malzeme için 6 defa kontrol yapar ve her defasında 3 gram malzeme kontrol eder. ==> Toplam 18 gram malzeme kontrol edilmesi gerekir. (Aksi takdirde "yetersiz numune miktarı" uyarısı gelir) ==> Toplam 6 satır kontrol girişi yapılması gerekir. (Aksi takdirde "yetersiz kontrol sayısı" uyarısı gelir) 

Örnek 2
Kontrol Sıklığı: 1 / 1000 metre
Kontrol Sayısı: 3
Numune Miktarı: 2 metre
Hareket Miktarı: 4500 metre ==> 4500 / 1000 = 4.5==> 5==> 5 x 3 = 15==> 15 x 2 = 30==> Toplam 15 satır kontrol girişi yapılması gerekir. (Aksi takdirde "yetersiz kontrol sayısı" uyarısı gelir)==> Toplam 30 metre kumaş kontrol edilmesi gerekir. (Aksi takdirde "yetersiz numune miktarı" uyarısı gelir) 
Nitel türler için kkk atama öndeğerlerinde nicel türlerdeki gibi azami,asgari, nominal değerler girişi yapılmaz.
Nitel türlerde KKK değer girişi penceresinde tanımlanan değelerden hangileri hedef değerler ise o değerlerin seçilmesi gerekir.
Örneğin, nitel tür için tanımlanan "ÇİZİK DURUMU" kriterine "ÇİZİK DEĞİL" ve "ÇİZİK" değerleri tanımlandıktan sonra KKK atama öndeğerlerinde bu değerler içerisinden hangisi/hangileri kalite kontrol sonucunu uygun olarak belirleyecek ise hedef değerler kısmından o değerin seçilmesi gerekir. "ÇİZİK DURUMU" kriterinde malzemenin çizik olmaması durumu hedef değerimiz olduğu için hedef değerler alanından sadece "ÇİZİK DEĞİL" kriteri seçilmelidir.


Fiş girişleri sırasında kalite kontrol değerleri girişi yapılırken "ÇİZİK DEĞİL" haricinde seçilen değerler olduğunda kalite kontrol değerleri girişi ekranında uygun seçeneği işaretlenmeyecektir.

Malzeme/Malzeme Sınıflarında Kullanılacak Kalite Kontrol Kriterleri

Kalite kontrol kriter setleri ve öndeğerleri tanımlandıktan sonra tanımlanan kriterler malzeme/ malzeme sınıflarına atanmalıdır.
Malzeme/malzeme sınıfı kartları ekranında f9 menüde yer alan KKK atamaları seçeneği ile kalite kontrol kriteri atamaları yapılabilir.

Malzeme üzerinde f9 menüden KKK atamaları seçeneğine girilip açılan ekranda kodu alanında 3 noktaya tıklandığında açılan pencereden malzeme türünde tanımlanan kalite kontrol kriter setleri listelenmektedir. Tanımlanan kriter setlerinden biri seçildiğinde kalite kontrol kriterleri listelenecek ve listelenen kriterlere mouse ile tıklandığında alt kısımda ilgili kriter için kriter tanımı yapılırken girilen öndeğerler gelecektir.

Tanım penceresinin bu bölümünde tanımlı kriterler listelenir. Kalite kontrol kriter seti tanımında bu kriter için öndeğerler girilmişse bu bilgiler ilgili alanlara otomatik olarak gelir. Özellik bilgilerinde değişiklik söz konusu ise atama sırasında öndeğer gelen değerlerin dışında değerler girilebilir.



Kalite kontrol kriter atamaları malzeme bazında yapılabileceği gibi toplu olarakta yapılabilir.

Kalite kontrol/İşlemler/Malzeme Toplu KKK Ataması menü seçeneği ile kalite kontrol kriter atamaları toplu olarak yapılabilir.


Gelen filtrelerde kriter ataması yapılacak malzeme filtreleri belirlendikten sonra filtrede belirtilen malzemelere hangi kalite kontrol kriteri atanacak ise filtre de KKK kodu alanından seçilmesi gerekmektedir. Filtreler belirlendikten sonra Tamam butonuna basıldığında ilgili malzemelere KKK kodu filtresinden seçilen kalite kontrol kriteri atanacaktır.

Fiş ve Faturalarda Kalite Kontrol Sonuçlarının Girilmesi

Malzeme/malzeme sınıflarına kalite kontrol kriter atamaları yapıldıktan sonra fiş ve fatura girişlerinde kalite kontrol değerlerinin girişinin yapılabilmesi için Ticari Sistem Yönetimi/Kalite Kontrol parametrelerinde "Malzeme Kalite Kontrolü Yapılacak İşlemler" parametresinden hangi fiş ve fatura türlerinde kalite kontrol yapılacağı seçilmelidir.

Aynı şekilde hangi ambarlarda kalite kontrol işlemi yapılacak ise Ticari Sistem Yönetimi/Ambarlar-İşyerleri parametrelerinden "Kalite Kontrol Yapılacak Ambarlar" parametresi ile kalite kontrol yapılacak ambarlar seçilmelidir.

Fiş ve fatura girişleri sırasında malzeme kalite kontrolü yapılmadan fişin kaydedilmesi engellenmek isteniyor ise Ticari Sistem Yönetimi/Kalite Kontrol parametrelerinden "Malzeme Kalite Kontrolü Zorunlu Olan İşlemler" seçeneği ile kalite kontrol işleminin zorunlu yapılacağı fiş ve fatura türleri seçilerek kalite kontrol değerleri girilmeden fiş kaydedilmek istenir ise uyarı alınması sağlanabilir.

Fiş içerisinde malzeme kalite kontrolü yapılabilmesi için malzeme seçilip miktar girişi yapıldıktan sonra f9 menüden kalite kontrol değer girişi seçeneği ile kalite kontrol değerleri girişi yapılabilir.

Fişin satırında seçilen malzeme seri/lot takipli bir malzeme ise kalite kontrol değer girişi fiş içerisinde f9 menü Seri/lot ve stok yeri bilgileri ekranında seri/lot üzerinde f9 yapıldığında açılan menüde "kalite kontrol değer girişleri" seçeneği ile girilebilir. F9 menüdeki "toplu kalite kontrol değer girişleri" seçeneği ile de ekranda görünen bütün seri/lotlar için aynı değerlerin girişi sağlanabilir.

Örneğin; Malzemeye nicel olarak BOY ve nitel olarak "ÇİZİK DURUMU" kriteri tanımlanmış kriter seti ataması yapılmış ve aşağıdaki şekilde kalite kontrol kriterleri ve değerleri belirlenmiştir.



Malzeme için örneğin 100 adetlik satınalma irsaliyesi girişi sırasında f9 menüden kalite kontrol değer girişi yapılırken BOY kriteri için kalite kontrol kriteri ataması sırasında kontrol sıklığı değeri 1/50, kontrol sayısı alanı 2 olarak belirlendiğinden değer giriş ekranındaki kontrol sayısı 4 olarak hesaplanır.

Kalite kontrol değer girişi ekranındaki kontrol sayısı; ((Fişte girilen miktar/kalite kontrol kriteri kontrol sıklığı)*kalite kontrol kriteri kontrol sayısı) formülü ile hesaplanır. ((100/50)*2=4 )


Boy kriteri için kontrol sayısı 4 olarak hesaplandığından sağ taraftaki değer girişi alanına en az 4 satır eklenerek her satır için değer girişi yapılmalı ve numune miktarı da 2 olarak belirlendiği için 2 adet numune ile kontrol sağlanmalıdır.

4 Satırdan daha az satır eklenir ise bu durumda kalite kontrol değerleri kaydedilirken "Yetersiz sayıda kontrol yapıldı ve yetersiz numune" uyarısı alınacaktır.


Kalite kontrol değerleri girişi yapılırken girilen değerler ile hedef değerler karşılaştırılarak satırdaki uygun kutucuğu otomatik olarak işaretlenmektedir.

Girilen değer hedef değerlerdeki asgari değerin altında ve azami değerin üstünde ise uygun kutucuğu işaretlenmeyecektir. Aşağıdaki örnekte 4. satırdaki değer asgari değerin altında kaldığı için uygun kutucuğu işaretlenmemektedir.


Ticari sistem yönetimi altında kalite kontrol parametrelerinde bulunan "Malzeme Kalite Kontrol Sonucu Uygun Değilse" parametresi kullanılarak değer girişi esnasında kalite kontrol sonucu uygun değil ise kalite kontrol değer girişinin kaydedilmesi engellenebilir ya da kullanıcıya uyarı verilmesi sağlanabilir.


Bütün kriterlere girilen değerler sonucunda uygun olmayan satır yok ise kalite kontrol değerleri girişi ekranında KK sonucu kutucuğu otomatik işaretlenecek ve kalite kontrol sonucu uygun olarak kaydedilecektir.

Girilen değerler sonucunda uygun olmayan satırlar var ise kriterlerin önem katsayısına göre hesaplama yapılarak uygun olm.oran(%) ve Uygun Olm. Miktar hesaplamaları yapılır.
Örneğin BOY kriterinde yapılan kontrollerde 4. Satırdaki değer asgari değerin altında kaldığı için toplam alınan numune miktarı 8 ve 2 tanesi uygun olmadığından BOY kriteri için Uygun Olm. Oran %25 olarak hesaplanmış durumdadır.


BOY kriterinin önem katsayısı ÇİZİK DURUMU kriterinin katsayısından büyük olduğu için kalite kontrol sonucundaki Uygun Olm. Oran(%) ve Uygun Olm. Miktar BOY kriterine göre hesaplanır ve ilgili kriter koyu olarak ekranda gösterilir.

Önem durumu hesaplanırken ((Satırdaki Uygun Olmayan Oran*Önem Katsayısı)/100) formülü kullanılır. Girilen değerlere göre BOY kriterinin satırdaki Uygun Olmayan Oranı 25, önem katsayısı 2.

Girilen değerlere göre ÇİZİK DURUMU kriterinin satırdaki Uygun Olmayan Oranı 9,09 , önem katsayısı 1.


Formüle göre BOY kriterinin önem durumu ÇİZİK DURUMU kriterine göre daha yüksek olduğundan kalite kontrol sonucu değerleri BOY Kriterine göre hesaplanacaktır.


Kalite kontrol değerleri girişi sonrasında, değer girişi ekranının altındaki hesaplamalara göre şartlı kabul işlemi yapılarak uygun olmayan miktarların otomatik olarak farklı ambarlara transfer işlemi yapılabilir.

Kalite kontrol değerleri girişi sonrasında BOY kriterinin önem derecesine göre yapılan hesaplama sonucunda 100 adetlik satınalma irsaliyesinde uygun olmayan oran %25 olarak hesaplanmış durumda ve uygun olmayan miktar 25 olarak hesaplanmıştır.

Ekrandaki şartlı kabul alanına örneğin 75 yazılarak 75 adet için şartlı kabul yapılabilir. Geri kalan 25 adet için kalite kontrol ambar transferi işlemi ile birlikte örneğin "İade" ambarına transfer işlemi yapılabilir.

Kalite kontrol Ambar Transfer İşlemi

Kalite kontrol sonucunda uygun olmayan miktarların farklı ambara transferi için kullanılmaktadır.

Kalite kontrol ambar transfer işleminin yapılabilmesi için öncelikle Ticari Sistem Yönetimi/Tanımlar/Kalite Kontrol Transfer Ambarı parametrelerinden hangi ambardaki uygun olmayan miktarın, kalite kontrol ambar transfer işlemi sonucunda hangi ambara transfer edileceğinin belirtilmesi gerekir. Örneğin "Kalite kontrol" ambarında yapılan kalite kontrol işlemi sonucunda uygun olmayan miktarların "İade" ambarına transferi için aşağıdaki gibi tanımlama yapılması gereklidir.


Yukarıdaki örneğe göre 100 adet miktardan 25 tanesi uygun değildi ve şartlı kabul alanına 75 yazılarak 75 adete göre kalite kontrol sonuçları kaydedilmişti. Uygun olmayan 25 adetin "İade" ambarına transferinin yapılabilmesi için kalite kontrol transfer ambarı tanımlaması yapıldıktan sonra Kalite Kontrol/İşlemler/Kalite Kontrol Ambar Transferi işlemi ile otomatik olarak ambar transfer fişi oluşturulabilir.

Kalite kontrol ambar transferi işlemi çalıştırıldığında filtreler ayarlandıktan işlem tamamlandığında ambar transfer fişi oluşacaktır.


Kalite kontrol ambar transfer işlemi toplu yapılabileceği gibi kalite kontrol değerleri girilmiş fiş üzerinde f9 menüde "Kalite Kontrol Ambar Transfer" seçimi ile de tek bir fiş için ambar transfer işlemi yapılabilir.



Ambar transfer işlemi yapılan fiş üzerinde f9 menüden "İlgili KK. Transfer Fişleri" seçeneğine girildiğinde fiş için oluşturulan ambar transfer fişlerine erişim sağlanabilir.



Kalite Kontrol Değer Girişi Ekranı Kullanılarak Kalite Kontrol Değerlerinin Girilmesi

Kalite kontrol yapılacak malzemelerin fiş girişlerini yapan personel ile kalite kontrol işlemini yapacak olan personel farklı kullanıcılar olabilir. Dolayısıyla ilgili fiş içerisinde ve fiş kaydedilirken kalite kontrol işlemleri yapılmamaktadır. Kalite kontrol işlemlerinin izlenebilirliğinin sağlanması için kalite kontrol işlemleri ayrı bir pencerede yapılması amacıyla Kalite Kontrol/Hareketler/Kalite Kontrol Değer Girişi menüsü kullanılır.

Kalite Kontrol Değer Girişinde, kalite kontrol yapılacak işlemler parametresinde seçili olan işlemlerde kalite kontrol seti ataması yapılan malzemeler şu alanlarda listelenir; Tarih, Fiş No, Fiş Belge No, Malzeme Kodu, Malzeme Açıklaması, Varyant Kodu, Miktar, Birim, Tür, Durumu, Fiş Özel Kodu, Cari Hesap Kodu, Cari Hesap Unvanı, Fabrika İşyeri, Bölüm, Çıkış Ambarı, Giriş Ambarı, Satır Türü ve Satır Açıklaması.

Stok hareketleri kaydından sonra ilgili stok hareketi satırlarındaki malzemelerin Kalite Kontrol Ataması yapılıp yapılmadığı sistem tarafından kontrol edilir. Ataması yapılmış olan malzemeler Kalite Kontrol Değer Girişi liste ekranında listelenirler. Liste ekranında f9 menüden filtreler seçeneği kullanılarak gelen seçenekler arasında değerler seçilerek filtreleme yapılıp filtrelere uygun kayıtların listelenmesi sağlanabilir.

Listenin F9 menüsünde yer alan Kalite Kontrol Değer Girişi seçeneği ya da ekranda listelenen fiş üzerinde klavyeden Enter tuşuna basılarak kalite kontrol değer girişleri penceresi açılır ve değer girişleri yapılabilir.

Fiş içerisindeki malzemeler seri/lot takipli malzeme ise kalite kontrol değer girişleri Kalite Kontrol/Hareketler/Kalite Kontrol Değer Girişi(Seri/Lot) menüsü ile Seri/Lot No bazında yapılmalıdır.


Operayon Kalite Kontrol Kriterleri

Operasyonlarda kullanılacak kalite kontrol kriterleri ve bunlar için geçerli olacak öndeğerler, Operasyon türündeki kalite kontrol kriter setleri ile kaydedilir.



Operasyon için tanımlanan kriter setinin üretim emirlerinde kullanılabilmesi için operasyon kartlarına KKK ataması yapılması gerekmektedir.
Operasyon kartları ekranında f9 menüden KKK atamaları seçeği ile operasyona atacak olan kriter seti seçilebilir. Kriter seti seçildiğinde öndeğer olarak girilen değerler otomatik atanacaktır. Gelen değerlerde operasyon bazında değişiklik yapılabilir.

Kalite Kontrol modülünde tanımlandıktan sonra operasyon kartları listesinde F9/sağ fare düğmesi menü seçeneği ile operasyonlara atanmış olan kalite kontrol kriterlerinin değer girişleri, üretim emirleri üzerinden yapılmaktadır.
Bunun için, üretim emri içerisinde "Operasyon K.K.K. değer girişi" penceresinde F9/sağ fare düğmesi menüsünde yer alan "kalite kontrol değer girişi" penceresi kullanılır.
Üretim emrinde geçerli her bir operasyona kalite kontrol değer girişi yapmak için ilgili operasyon üzerinde F9/sağ fare menüsünde "kalite kontrol değerleri girişi" seçeneği kullanılır.


Açılan pencerede ilgili operasyona atanmış olan kalite kontrol seti ve kriterleri yer alır. Operasyon için kalite kontrol işlemi gerçekleştirildiğinde kriter alınacak öndeğerler pencere üzerinde yer alır. Pencerede yer alan kontrol sayısı operasyon için yapılacak olan kalite kontrol sayısını gösterir; sağ tarafa kontrol sayısı kadar satır girilir. Satırlara, her bir kontrol sonucu belirlenen değerler girilir. Bu değerler pencerede yer alan asgari ve azami değerlerin arasında olmalıdır. Nominal değer ideal değerdir.
Üretim emri operasyon K.K.K değer girişi bölümünde, her bir satır üzerinden açılan F9 menü seçeneği ile o satıra (operasyona) atanmış olan kalite kontrol kriterinin değer girişi yapılabilir. Kullanıcı isterse uygun ya da uygun değil seçeneklerinden herhangi birini seçerek değer girişi yapmayabilir. Kullanıcı değer girişi yapmadığı sürece satırdaki uygunluk bilgisi "uygun değil" olacaktır. Değer girişi yapılıp uygunluk sağlanırsa otomatik olarak "uygun" olarak değişecektir. 

Operasyon kalite kontrol sonucunun, kontrol setinde belirtilen değerlerle uyuşmaması durumunda ne yapılacağı Ticari Sistem Yönetimi program bölümünde Kalite Kontrol parametreleri ile belirlenir. Bu parametreye göre değer girişi sonuçları uygun değilse ya işleme devam edilir ya da kullanıcı uyarılır.
Kullanıcı üretim emrinden KKK değer girişi yapmadığı sürece ve uygunsuzluk durumunda uyarı verilmesini istiyorsa, üretim emri "tamamlandı" konumuna gelirken kalite kontrol uygunsuzlukları olduğu kullanıcıya bildirilir.

Üretim emrinin "tamamlandı" konumuna gelmesinin iki yolu vardır. Bunlardan ilki, kullanıcının durum bilgisini "tamamlandı" konumuna getirmesidir. Bu durumda, durum değişikliği yapılıp emir kaydedilmek istendiği anda kullanıcı uyarılır. Eğer herhangi bir iş emrinin "tamamlandı" durumuna getirilmesi sonucunda üretim emri "tamamlandı" durumuna geliyorsa, iş emri üzerinde durum değişikliği yapılıp emir kaydedilmek istendiği anda kullanıcı uyarılır.