Depo Stok Alanları

Depo stoklama alanı olarak en sık kullanılan türler aşağıdaki gibidir;

  • Yer Alanları (Peronlar)
  • Ağır Yük Rafları
    • Sırt Sırta (Back-To-Back) Palet Rafları
    • İçe Doğru (Drive-In) Raflar
  • Hafif Yük Rafları
    • Toplama Gözleri
    • Katlı (Mezzanine) Raflar

Yer Adresleri (Peronlar)

Yer Adresi Türleri

Peronlar genellikle mal kabul ve sevkiyat hazırlığı için kullanılmaktadır. Aşağıdaki görelilerde olduğu gibi peronlarda malzemeler bir taşıma kabı içerisinde olabileceği gibi temel biriminden de stoklanması gerçekleşebilir.






Yer Adresi (Peron) Tanımı

Peron tanımları genellikle peronu temsil eden bir harf ve sıra numarasını temsil eden rakamdan oluşmaktadır.

Örnek olarak giriş peronunu temsilen G harfi seçilebilir, eğer birden fazla giriş peronu varsa o zaman sıra numarasını da temsil eden G1, G2, G3 gibi tanımlama işlemi yapılır. Sevkiyat peronu tanımı için ise S1, S2, S3 olarak kullanılabilir.

WMS Platformda adres tanımları Sys->Tanımlar->Adresler menüsü üzerinden gerçekleşir.

Adres tanımlama ekranında yeni düğmesi tıklandığında öncelikle depo ve adres türü Yer Adresi seçilir. Son olarak da adres tanımı yazılarak kaydet tıklanır.

Ağır Yük Rafları (Paletler)

Malzemelerin stoklandığı ve bir taşıma kabı içerisinde tutulduğu raf sistemleridir. Bunlar genellikle Sırt Sırta (Back-To-Back) veya içe doğru (Drive-In) raf türleri olur.

Sırt Sırta (Back-To-Back) Palet Rafları

Depolarda en çok kullanılan raf sistemlerden biri de sırt sırta raflardır. Bu raflarda blok tanımı rafa veya koridora yapılmaktadır.

Aşağıdaki görselde blok tanımı rafa yapılmış bir örnek gösterilmiştir.

Eğer blok tanım koridora yapılırsa o zaman sağ ve solu temsil edecek şekilde 1 ve 2 rakamı da blok tanımına eklenir.






Yukarıdaki raf sistemi için örnek adres tanımı aşağıdaki gibidir;

Drive-In Palet Rafları

Sırt Sırta raf tanımlarından farklı olarak Drive-In (İçe doğru) raf sistemlerinde blok tanımı sadece koridora olur, sıra numarası ise en arkadan başlayacak şekilde ileriye doğru gelir.
Aşağıdaki görselde Drive in rafın sıralaması öreği gösterilmiştir. Buradaki sıralama diğer raflarda farklı olarak ürün yerleştirme ve ürünleri raftan alma sırasındadır. Ürün yerleştirme en düşük rakamdan başlarken ürün alma en yüksek rakamdan başlamaktadır.


Hafif Yük Rafları (Toplama Gözleri)

Hafif yük rafları stoklama rafların en alt katları olabileceği gibi tüm katları toplama gözü olarak tanımlanan raflardan da oluşmaktadır.

Toplama Gözleri

Toplama gözleri depo içerisinde el ile toplama yapılabilen raf alanlarıdır. Aşağıda birkaç toplama gözü raf örnekleri paylaşılmıştır.

Toplama gözlerin tanımı paletli gözlerden farklı olarak aynı raf katı birden çok göze sahip olabilmektedir. Buna örnek olarak aşağıdaki görselde olduğu gibi son rakam aynı raf katın üçüncü gözünü temsil etmektedir



Geniş koridorlu raf sistemleri depolara ürün toplama işlemleri yandaki şekilde olduğu gibi raf sırasına göre yapılmaktadır.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta A1 raf bloğu bitiş noktası olan 12. sıra A2 raf bloğun sırası başlamasıdır. Böylece A1 rafında toplama bittiği anda A2 bloğundan devam etmiş olunacaktır.

Katlı (Mezzanine) Raf Sistemleri

Katlı (Mezzanine) raf sistemlerinden diğer raf tanımlarından farklı olarak blok veya koridor tanımı başına öncelikle kat bilgisi gelmektedir. Örnek olarak rafların birinci kattaki B koridorunu temsilen 1B tanımı kullanılır sonra arından sıra numarası ve raf katı bilgisi gelir.

Bu tür dar koridorlu raf sistemlerinde ürün toplama işlemleri sağlı sollu olacak şekilde gerçekleştirilir.

Adres Tanımları

Logo WMS Platform uygulamasında topluca adres tanımı gerçekleştirmek için Hızlı Adres Tanımlama işlemi kullanılmaktadır. Bu tanımlamaya geçmeden önce öncelikle depo kat tanımı ve raf blok tanımları tamamlanması gerekmektedir.

Depo Kat Tanımları

Depo kat tanımı Sys->Depolar-Depo Katları menüsü üzerinden gerçekleşir. Eğer depomuz tek katlı ise tanım aşağıdaki gibi yapılır.

Raf Blok Tanımları

Raf blok tanımları Sys->Adresler->Raf Blok Tanımları menüsü üzerinden gerçekleşmektedir. Bu ekrandaki kod alanı bizim koridorumuzu temsil etmektedir.

Hızlı Adres Tanımları

Hızlı adres tanımlama işlemi Sys->Adresler->Hızlı Adres Tanımlama menüsü üzerinden gerçekleşir.

Açılan ekranda Depo, Kat ve Blok bilgileri zorunludur. Bizim önceki görsellerde kullandığımız A koridorundan A1 sol blokun, 12 sıralı 3 katlı rafların hızlı tanımlama işlemi aşağıdaki gibi gerçekleşir.

Yukarıdaki ekranda ilgili alanları doldurduktan sonra "Önizleme" butonuna tıklayarak adresleri kaydetmeden önce kontrol edebilirsiniz.

Yukarıdaki tanıma ek olarak Toplama Gözleri başlığı altında bahsettiğimiz göz bilgisi de eklemek istenire o zaman göz kutucuğu da işaretlenip göz sayısı girilmesi gerekmektedir.

Kaydetme işleminden sonra tanımladığınız adreslere Sys->Adresler->Adresler menüsü altında ulaşabilirsiniz.

Adres Etiket Tasarımı

Logo WMS Platformda diğer tüm tasarım konuları olduğu gibi adres etiket tasarımı için Sys-> Tanımlar -> Kullanıcı Tanımlı -> Raporlar menisi üzerinden gerçekleşir.

Rapor tanımlama ekranında [1] yeni tıklanarak açılan ekranda rapor [2] adı yazılır, [3] rapor türü seçilir, [4] açıklama yazılır ve son olarak da [5] raporun kullanılacağı menü seçilir. Böyle rapor tanımı gerçekleşmiş olur.

Rapor tanımı ardından ilgili rapor seçilerek rapor tasarım işlemi gerçekleştirilmeli.

Rapor tanımı ardından ilgili rapor seçilerek rapor tasarım işlemi gerçekleştirilmeli.

Tasarım işleminde öncelikle Sql sorgusu yazılır ve kaydedilir. Aşağıdaki örnekte verilen etiket görselini tasarlayabilmek için ilgili sorgu kullanılabilir. ( select Id,LEFT(Address,2) Adres, SUBSTRING(Address,3,2) SiraNo, RIGHT(Address,1)

RafKati,Address from SysAddress where Id=:Id )

Örnek sorguyu tasarım aracında çalıştırabilmek için öncelikle parametre tanımı yapılması gerekmektedir. Parametre tanımı aşağıdaki görselde gösterilmiştir.

Parametre tanımından sonra çalıştır düğmesine tıklanarak SysAddress tablosunda var olan örnek bir Id numarası girilir.

Kayıt geldikten sonra görsel tasarım aracını açmak için Tasarım düğmesi tıklanarak etikette yer alacak bilgilerin görsel tasarımı gerçekleştirilir.