Netsis Hizmet Prim Uygulaması Örnek Uygulama ile ilgili ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşabilirsiniz.

İlgili özelliğin anlatımını içeren webinar kaydına ulaşmak için tıklayınız.

HİZMET PRİM UYGULAMASI ÖRNEK UYARLAMA

Logo Netsis Hizmet Prim Uygulaması'nın ekran detayları, kullanım alanları ve fonksiyon açıklamalarını içeren "Hizmet Prim Uygulaması Tanıtım Dokümanı" sistemde halihazırda bulunmaktadır. Bu dokümanda ise tanıtım dokümanında anlatılan her bir hizmet prim senaryosunun tanımlama ekranı üzerindeki ayarları ve prim değerlendirmeleri detaylandırılacaktır. Örnek uyarlama dokümanı incelenirken tanıtım dokümanından da yararlanılması önerilmektedir.

SENARYO-Kota Tipi Ciro & Hak Ediş Oran

İlk senaryoda kota tipi ciro ve prim hak edişi oran bazında olan bir hizmet prim sözleşmemiz olduğunu varsayalım. Böyle bir sözleşmeye ait örnek tanımlamalar aşağıdaki şekilde olacaktır.

Ekran Görüntüsü 1
Ekran Görüntüsü 1'de tanımları gösterilen örnek sözleşmeye dahil olabilecek fatura kayıtlarının sistemde bulunması halinde görüntülenebilecek prim değerlendirme ekranı için bir örnek ise aşağıdaki gibidir. (Bkz. Ekran Görüntüsü 2)

Ekran Görüntüsü 2
Ekran görüntüsü 2'deki kota bilgileri bölümünde koyu renkle belirtilen kota aralığı, değerlendirmeye dahil edilen faturaların hangi kota aralığına girdiğini göstermektedir. Buradaki tanımlamalara göre ilgili faturalar %10'luk prim hak edişe konudur. Dolayısıyla 5700 TL olan fatura tutarlarına istinaden hak edilecek prim 570 TL olmuştur ve ekranın en altında kırmızı renkle gösterilmiştir.

SENARYO-Kota Tipi Miktar & Hak Ediş Tutar

İkinci senaryoda kota tipi miktar ve prim hak edişi tutar bazında olan bir hizmet prim sözleşmemiz olduğunu varsayalım. Böyle bir sözleşmeye ait örnek tanımlamalar aşağıdaki şekilde olacaktır. (Bkz. Ekran Görüntüsü 3)
Ekran Görüntüsü 3
Ekran Görüntüsü 3'te tanımları gösterilen örnek sözleşmeye dahil olabilecek fatura kayıtlarının sistemde bulunması halinde görüntülenebilecek prim değerlendirme ekranı için bir örnek ise aşağıdaki gibidir. (Bkz. Ekran Görüntüsü 4)

Ekran Görüntüsü 4
Ekran görüntüsü 4'teki kota bilgileri bölümünde koyu renkle belirtilen kota aralığı, değerlendirmeye dahil edilen faturaların hangi kota aralığına girdiğini göstermektedir. Buradaki tanımlamalara göre ilgili faturalar 1500 TL tutarlık prim hak edişe konudur. Dolayısıyla toplam 335 adet olan fatura miktarı 251 ile 400 adetlik kota aralığına düşmüş ve buna istinaden hak edilecek prim tutarı 1500 TL olmuştur. Bu hak ediş ekranın en altında kırmızı renkle gösterilmiştir.

SENARYO-Kota Tipi Miktar & Hak Ediş Tutar & Adet Bazında

Bir diğer senaryoda, yine kota tipi miktar ve prim hak edişi tutar bazında olan bir hizmet prim sözleşmemiz olduğunu varsayalım. Ancak bu kez hak ediş noktasında adet bazında bir sözleşme yapılmış olsun. Böyle bir sözleşmeye ait örnek tanımlamalar aşağıdaki şekilde olacaktır. (Bkz. Ekran Görüntüsü 5)

Ekran Görüntüsü 5
Ekran Görüntüsü 5'te tanımları gösterilen örnek sözleşmeye dahil olabilecek fatura kayıtlarının sistemde bulunması halinde görüntülenebilecek prim değerlendirme ekranı için bir örnek ise aşağıdaki gibidir. (Bkz. Ekran Görüntüsü 6)

Ekran Görüntüsü 6
Ekran görüntüsü 6'daki kota bilgileri bölümünde koyu renkle belirtilen kota aralığı, değerlendirmeye dahil edilen faturaların hangi kota aralığına girdiğini göstermektedir. Değerlendirmesi yapılan bu örnek, 2. senaryodakiyle aynı olmakla birlikte tek farkı "Hak Ediş Adet Bazında" parametresinin seçili olmasıdır. Buradaki tanımlamalara göre ilgili faturalar adet bazında 15 TL tutarlık prim hak edişe konudur. Dolayısıyla toplam 335 adet olan fatura miktarı, 251 ile 400 adetlik kota aralığına düşmüş ve
buna istinaden 335 adetlik satışın her biri için hak edilecek 15 TL'lik prim hesaplanmış ve toplam prim
hak edişi 5025 TL olarak bulunmuştur.

SENARYO-Sabit Prim Sistemi

Hizmet prim sözleşmelerinin olası senaryolarından bir diğeri ise sabit prim sistemidir. Bu tip anlaşmalarda, alış/satış faturalarının miktarlarından, cirolarından hatta varlıklarından bağımsız olarak belirli periyot sonlarında belirli primlerin ödenmesiyle ilgili sözleşmeler yapılabilir. Örneğin 6 aylık bir sabit prim sözleşmesi süresince hiçbir alış/satış gerçekleşmemiş olsa bile, sözleşmedeki şartlara uygun prim hak edilmiş olacaktır. Program tarafında böyle bir sözleşmeye ait örnek tanımlamalar aşağıdaki şekilde olacaktır. (Bkz. Ekran Görüntüsü 7)

Ekran Görüntüsü 7
Logo Netsis üzerinde sabit tanımlı prim sisteminin uygulanabilmesi için tanımlarda Ekran Görüntüsü 7'de yeşil kutucuk içinde gösterildiği şekilde; kota tipi "Hepsi", "Kota Yok" parametresi seçili ve hak ediş özellikleri "Tutar" olacak şekilde ayarlamalar yapılmış olmalıdır. Örnekte görüldüğü gibi "Kota Yok" seçimi yapıldığında, kota girişi kısmında alt ve üst sınır alanları pasif hale gelmiştir. Yalnızca sabit prim değerinin girilebileceği "Değer" alanı aktiftir. Böyle bir tanım sonunda görüntülenebilecek prim değerlendirme ekranı için bir örnek ise aşağıdaki gibidir. (Bkz. Ekran Görüntüsü 8)

Ekran Görüntüsü 8
Ekran görüntüsü 8'deki kota bilgileri bölümünde koyu renkle belirtilen tek aralık, sistemde değerlendirmeye dahil olan faturaların varlığından bağımsız olarak sabit primin değerini gösteren aralıktır. Bu örnekte, sözleşme aralığında hiçbir fatura bulunamamış olmasına rağmen kota tanımlamaları ekranında girilen değer olan 200 TL tutarında bir prim hak edişi hesaplanmış ve ekranın en altında kırmızı renkle gösterilmiştir.

SENARYO-Kademeli Prim Sistemi

Hizmet prim sözleşmelerine dair bir diğer olası senaryo ise prim hesaplamasının kademeli olarak yapıldığı senaryolardır. Kademeli prim hesaplamalarının yapılabilmesi için hak ediş özellikleri "Oran" bazında olmalıdır. Böyle bir sözleşmeye ait örnek tanımlamalar aşağıdaki şekilde olacaktır. (Bkz. Ekran Görüntüsü 9)

Ekran Görüntüsü 9
Ekran Görüntüsü 9'daki gibi hak ediş özellikleri oran bazında kademeli olan bir hizmet prim sözleşmesinde, 1. senaryodaki oran hesabından farklı olarak toplam cironun denk geldiği kota aralığına göre işlem yapılmayacaktır. Bunun yerine toplam cironun her bir kota aralığına giren kısmı kendi içinde hesaplanacak ve her kota aralığı için hesaplanan primlerin toplamı, hak edilecek toplam prime karşılık gelecektir. Ekran Görüntüsü 9'da tanımları gösterilen örnek sözleşmeye dahil olabilecek fatura kayıtlarının sistemde bulunması halinde görüntülenebilecek prim değerlendirme ekranı için bir örnek ise aşağıdaki gibidir. (Bkz. Ekran Görüntüsü 10)

Ekran Görüntüsü 10

Ekran Görüntüsü 10'daki örnekte toplam 4104 TL olan ciro üzerinden yapılan kademeli prim hesaplamasının detayları şu şekildedir:

İlk kota aralığına giren 500 TL

500 x (0,10) = 50 TL

İkinci kota aralığı için kalan 4104 – 500 = 3604 TL

3604 x (0,20) = 720,8 TL

Toplam prim hak edişi

50 + 720,8 = 770,8 TL

Eğer yukarıdaki örnekte "Kademeli" seçimi yapılmamış olsaydı prim hesaplaması şu şekilde yapılacaktı; 4104 x (0,2) = 820,8 TL. Dolayısıyla toplam ciro kademelendirilmeden yapılacak bu hesaplamada prim hak edişi 820,8 TL olacaktı.
Yine bir diğer olasılık olarak yukarıdaki örnekte daha fazla kota aralığı olsaydı, hesaplama yine bir sonraki kota aralığına düşen ciro miktarının bulunup ilgili aralığın kendi içinde prim hesaplamasının yapılması şeklinde ilerleyecekti. Yani kota aralığı kadar işlem adımı olacak ancak mantık değişmeyecekti.
NOT: Bu örnekte dikkat çekilebilecek bir detay da en üst kota aralığının da üstünde bir toplam fatura ciro/miktarının bulunabilmesi senaryosudur. Bu durumlarda üst kota aralığını aşan miktar da üst kotayla aynı oran/tutar üzerinden hesaplanmaktadır.

SENARYO-Parametreler ile Prim Hesabı 1

Logo Netsis hizmet prim uygulamasında bazı çok özel senaryolar için kullanılabilecek parametreler vardır. Bu doküman kapsamında örneklendirilecek ilk parametre "Kota Miktar/Ciro Hesaplanırken Kısıtlarda Girilen Farklı Kısıt Tiplerinin Toplamı Uygulansın" parametresidir. (Bkz. Ekran Görüntüsü 11)

Ekran Görüntüsü *11*Bu parametre aynı sözleşme altında birden çok stok için kota tanımlamalarının olduğu durumlarda anlamlıdır. Böyle bir sözleşmede ilgili parametre işaretlenirse prim hesaplaması yapılırken sözleşmede kotası tanımlanan tüm stokların toplam ciro ya da miktarları üzerinden bir hesap yapılır. Bu toplam
üzerinden, her stok için bağımsız primler hesaplanır ancak bu bağımsız primlerin kota aralığına bakılırken grup toplam ciro/miktarı dikkate alınır. Tüm bu bağımsız primlerin toplamı ise esas hak edişi verir. Böyle bir sözleşmeye ait örnek tanımlamalar aşağıdaki şekilde olacaktır. (Bkz. Ekran Görüntüsü 12)

Ekran Görüntüsü 12
Ekran Görüntüsü 12'de tanımları gösterilen örnek sözleşmeye dahil olabilecek fatura kayıtlarının sistemde bulunması halinde görüntülenebilecek prim değerlendirme ekranı için bir örnek ise aşağıdaki gibidir. (Bkz. Ekran Görüntüsü 13)

Ekran Görüntüsü *13*Ekran Görüntüsü 13'teki örnekte aynı sözleşme altında 2 stok kodu (HP04 ve HP03) için kota tanımları bulunmaktadır. Yine bu örnekte HP04 için toplam ciro 900 TL ve HP03 için 1500 TL'dir. Yani bu sözleşmede farklı kısıtların grup toplamı 2400 TL (900 + 1500 TL) olmaktadır. Örnekte "Kota
Miktar/Ciro Hesaplanırken Kısıtlarda Girilen Farklı Kısıt Tiplerinin Toplamı Uygulansın" parametresi işaretli olduğundan, her iki stok için de prim hesaplaması yapılacak kota aralığı bulunurken grup toplamı (2400 TL) dikkate alınmış ve şu şekilde bir hesap yapılmıştır:

HP04

900 x (0,10) = 90 TL

HP03

1500 x (0,10) = 150 TL

Toplam Prim Hak Edişi

90 + 150 = 240 TL


Aynı örnek için "Kota Miktar/Ciro Hesaplanırken Kısıtlarda Girilen Farklı Kısıt Tiplerinin Toplamı Uygulansın" parametresi işaretlenmediği durumda ise hesaplanacak prim Ekran Görüntüsü 14'teki gibi olacaktır.

Ekran Görüntüsü 14
Ekran Görüntüsü 14'te görüldüğü gibi ilgili parametre kaldırıldığında artık sözleşmedeki stoklar için prim hesaplanırken grup toplamının cirosu değil, her bir stokun kendi cirosu dikkate alınarak hangi kota aralığından hesap yapılacağı belirlenmiştir. Parametre işaretliyken 2400 TL olan grup toplamıyla 1001 – 3000 TL aralığına düşerek %10'luk prim hesaplanan HP04 için hesaplanan prim, parametre kaldırıldığında kendi cirosu olan 900 TL'lik kota aralığı üzerinden yapılmıştır. Parametre işaretli değilken yapılan prim hesabı şu şekildedir:

HP04

900 x (0,05) = 45 TL

HP03

1500 x (0,10) = 150 TL

Toplam Prim Hak Edişi

45 + 150 = 195 TL

SENARYO  Parametreler ile Prim Hesabı 2

Hizmet prim uygulaması örnek uyarlamaları kapsamında örneklendirilecek son senaryo ise "Prim Değerlendirme İşleminde Grup Hesaplamada Tüm Grup Sınır Değerleri Dikkate Alınsın" parametresinin işaretli olduğu senaryolardır. Bu parametre de yine aynı sözleşme altında birden çok stok için kota tanımlamalarının olduğu durumlarda anlamlıdır. "Prim Değerlendirme İşleminde Grup Hesaplamada Tüm Grup Sınır Değerleri Dikkate Alınsın" parametresi, sözleşmeye konu olan faturaların belirlenecek özel bir kota aralığına denk geldiğinde hiçbir prim hak edişi hesaplanmaması için kullanılan bir parametredir. (Bkz. Ekran Görüntüsü 15)

Ekran Görüntüsü 15
Bu parametre seçildiğinde kota aralıklarının yanında "Grup Hesaplaması Sıfırlansın" seçeneği aktif hale gelmektedir ve hangi kota aralığında hesaplanan primin 0 olması isteniyorsa o aralık için bu seçenek işaretlenmelidir. Böyle bir sözleşmeye ait örnek tanımlamalar aşağıdaki şekilde olacaktır. (Bkz. Ekran Görüntüsü 16)

Ekran Görüntüsü 16
"Grup Hesaplaması Sıfırlansın" seçeneği işaretlendiğinde, kota tanımlamasında ilgili satır için girilen "Değer" bilgisi de 0 olarak değiştirilecektir.
Ekran Görüntüsü 16'da tanımları gösterilen örnek sözleşmeye dahil olabilecek fatura kayıtlarının sistemde bulunması halinde görüntülenebilecek prim değerlendirme ekranı için bir örnek ise aşağıdaki gibidir. (Bkz. Ekran Görüntüsü 17)

Ekran Görüntüsü 17
Bu örnekte HP03 için 0 -2000 TL aralığına denk düşen ('Grup Hesaplaması Sıfırlansın' seçiminin yapıldığı aralık) fatura bulunduğunda tüm grubun priminin sıfırlanması için bir tanımlama yapılmıştı. Buna istinaden Ekran Görüntüsü 17'de görülen 1500 TL'lik HP03 faturasıyla birlikte tüm grubun prim hak edişi 0 olarak bulunmuştur.
"Prim Değerlendirme İşleminde Grup Hesaplamada Tüm Grup Sınır Değerleri Dikkate Alınsın" parametresi, 6. senaryodaki "Kota Miktar/Ciro Hesaplanırken Kısıtlarda Girilen Farklı Kısıt Tiplerinin Toplamı Uygulansın" parametresiyle birlikte de çalışabilmektedir. Bu şekilde 2 parametrenin beraber işaretlendiği senaryolarda yine grup toplamı dikkate alınarak işlem yapılmaktadır.