You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 5 Next »

Muhasebe Bölümü'nde, "Kayıt/Maliyet Muhasebesi Modülü" menüsünün altında yer alır. "Maliyet Hesaplatma" işlemi çalıştırılmadan önce diğer modüllerde bir takım çalışmaların yapılması gerekir. Bunların neler olduğu ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız

Yukarıda anlatılan ön çalışmalar tamamlandıktan sonra artık maliyet hesaplatma işlemine başlanabilir. Maliyet Muhasebesi → Maliyet Hesaplatma seçeneği çalıştırılarak maliyet mahsuplarının oluşturulması ile ilgili işlemlere başlanır.


Maliyet Hesaplatma Ekranı
Maliyet TipiMaliyet hesaplaması yapılacak maliyet tipinin girildiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile tipler arasından seçim yapılır. 

Yıllık İşlem

Yıl boyunca standart maliyet sistemini uygulayarak, yıl sonunda fiili maliyetleri hesaplatmak için kullanılan seçenektir.

Tarih (Ay Kodu/Yıl)

Maliyet hesaplamaları yapılacak ay ve yıl kodunun girildiği alandır.

Hazırlık Yapılacak

"Hazırlık Yapılacak" seçeneği işaretlendiğinde program;

1.  İşlem sırası dosyasında 1. sırada tanımlanan maliyet ana kodunu kontrol ederek, buradaki maliyet ana grubuna - bu koda ait işlemler bittiğinde 2.sırada tanımlanan maliyet ana koduna geçerek safha safha hesaplamaları oluşturur - ait işlemlere başlar.

2.  Seçilen maliyet yöntemi ile bulunacak çıkış tutarları için Merkez/Şube, depolarda yapılan tüm alışlar tek bir ambar gibi kabul edilerek kümüle olarak hesaplanır.

3.  Maliyet ana mamul grubuna ait stok çıkışlarından Stok/Maliyet Oluşturma bölümü çalıştırıldığında bulunan birim maliyet - dövizli muhasebe kullanan için ayrıca birim döviz maliyeti - ile sarf miktarı ve sarf tutarlarını - dövizli muhasebe kullananlarda dövizli sarf tutarları - oluşturarak, yukarıda girilen ay bazında kümüle eder. Böylece hammadde sarfları tespit edilmiş olup bu bilgiler, her bir maliyet ana grubuna göre tek tek hazırlanarak maliyet dosyasına yazılır.

4.  Maliyet ana grup kodları bazında işçilik ve genel üretim giderlerinin dağılımları; muhasebede mahsup fişlerinin tutarlarından, dağıtım anahtarlarında ise girilen seçeneklerden yola çıkılarak oluşturulur. İlgili ay için bulunan tüm maliyet kalemleri toplanarak - hammadde + ambalaj + enerji gibi - maliyet dosyasına yazılır. Dövizli muhasebe kullanılan yerlerde, maliyet ana grup kodları bazında işçilik ve genel üretim giderlerinin dağılımları; muhasebedeki mahsup fişlerinin firma döviz tutarlarından, dağıtım anahtarlarında ise girilen seçeneklerden yola çıkılarak oluşturulur ve ilgili ay için bulunan tüm dövizli maliyet kalemleri toplanarak - hammadde + ambalaj + enerji gibi - maliyet dosyasına yazılır. Bu nedenle, dövizli muhasebe kullanan firmaların, dövizli maliyet kalemlerinin bulunabilmesi için, Muhasebe → İşlemler → Döviz Tutarları Oluşturma seçeneğinin Maliyet Oluşturma öncesinde çalıştırılması gerekir.

5.  Bir ay önceden devreden bakiye stok miktarı + bir ay önceden devreden maliyet fiyatı ve maliyeti oluşturulacak ilgili ay içinde seçilen maliyet yöntemi ile hesaplanan maliyet fiyatı + satış miktarları değerlendirilip, ilgili ay için maliyet grup kodu bazında maliyet fiyatları bulunur. Grup kodu bazında bulunan aylık maliyetler, ilgili gruba ait mamul stok hareketlerinin giriş görülen kayıtlarına ay içi maliyet fiyatlarını aktararak, çıkış görülen kayıtlarına da ortalama maliyet fiyatlarını aktararak hesaplamalarını yapar. Bulunan değerler sarf dosyasına yazılır. Bu işlemler, dövizli muhasebe uygulaması olan firmalarda döviz bazında da hesaplanarak sarf dosyasına yazılır.

Bu hesaplamalar, işlem öncelik sırası ve ana mamul kodlarına göre safha safha hesaplanır.

Hazırlık çalışması yapıldıktan sonra Raporlar menüsünde açıklanan Detaylı ve Özet Maliyet raporları alınarak kontrolleri yapılır. Kontroller sonucu, işlemlerde sarf merkezleri ya da hammadde sarfları bazında herhangi bir düzeltme yapılacaksa Hammadde Sarfları ve Maliyet Bilgi Girişi bölümleri kullanılabilir.

Bir sonraki aşama; Sarf, Maliyet ve Satılan Malın Maliyeti mahsuplarının entegre edilmesidir. Ekrandan sorgulanan "Mahsup Oluşturulacak" seçeneği, bu mahsup fişlerinin oluşturularak Muhasebe → Entegrasyon → Dekont Mahsubu bölümüne transfer edilmesi ile ilgilidir. Transfer işlemleri için tekrar hazırlık çalıştırılmasına gerek yoktur. Eğer düzeltme yapılarak, Maliyet Muhasebesi ile ilişkili bazı hesaplar değişikliğe uğramışsa “Hazırlık Çalıştırılacak” seçeneğinin, tekrar gerçek değerleri oluşturması için işaretlenmesi gerekir.

Mahsup Oluşturulacak

Sarf, Maliyet ve Satılan Malın Maliyeti mahsuplarının Entegrasyon modülündeki Dekont Mahsubu bölümüne transfer edilmesini sorgulayan seçenektir. "Hazırlık Yapılacak" sorgusu ile beraber mahsup oluşturulması istenmiyorsa seçilmemesi, mahsup oluşturulması isteniyorsa seçilmesi gerekir. Hazırlık sonrasındaki kontroller sonucu, herhangi bir sorun yoksa tekrar "Hazırlık Yapılacak" sahasının işaretlenmesine gerek yoktur. Direkt “mahsup oluşturulsun” sahası işaretlenip entegre işlemler yapılabilir. Oluşturulan mahsuplar üzerinde de entegrasyon bölümünde düzeltme vb. işlemler yapılabilir. Entegrasyon bölümündeki kontrollerden sonra ilgili mahsuplar muhasebeye aktarılarak yevmiye fişi haline dönüştürülmelidir.

Mahsuplar şu sıra ile oluşturulur;

Sarf Mahsubu

İşlem sırası tanımlamalarında girilen MALİYET ANA GRUP KODU bazında

 Borç                                                                Alacak

710-DİREKT İLK MADDE MALZ.GİD.

                                                150 İLK MADDE VE MALZ. ALIŞ HES.

     

 

Maliyet Mahsubu

İşlem sırası tanımlamalarında girilen MALİYET ANA GRUP KODU bazında 

 Borç                                                                Alacak

151-YARI MAMULLER-ÜRETİM HESABI

                                               711-DİREKT İLK MAD.VE MAL.YAN.FARK

                                                721-DİREKT İŞÇİ.GİDERLERİ YANSITMA

                                                731 GENEL ÜRET. GİD.YANSITMA HES.

Borç                                                                Alacak

152-MAMULLER HESABI

                                                151-YARI MAMULLER-ÜRETİM HESABI

     

 

Satılan  Malın Maliyeti Mahsubu

İşlem sırası tanımlamalarında girilen Maliyet Ana Grup Kodu bazında

Borç                                                                Alacak

620 SATILAN MALIN MALİYETİ

                                                152-MAMULLER HESABI

     

Dövizli Muhasebe uygulaması olan firmalarda, tüm bu mahsuplarda döviz tutarları da bulunmakta, firma döviz tipi baz alınarak, bulunan döviz rakamları mahsuplarda operasyon döviz tipi ve tutarı sahalarına aktarılmaktadır. Mahsubun muhasebeye aktarımı sırasında, operasyon döviz tipi ve tutarı sahalarındaki döviz bilgileri, firma döviz tipi ve tutarı sahalarına aktarılmaktadır. Böylece, oluşan mahsuplardaki operasyon döviz tipi ve tutarı sahaları, firma döviz tipi ve tutarı sahalarına eşitlenmektedir. Böylelikle tüm işlemleri tamamlanmış firmalar için bu son mahsuptaki hareketlere firma döviz değeri atamak için Muhasebe Modülü/Döviz Tutarları Oluşturma seçeneğinin çalıştırılması gerekmeyecektir.

Fark Mahsubu OluşturulsunBu parametre, yıllık standart maliyet sistemini uygulayarak, yılsonunda standart ve fiili maliyetler arasındaki farklara ait fark mahsubu oluşturmak için kullanılır. Aylık standart maliyet uygulamasından farkı, oluşan fark mahsubunda. 712, 722, 732 gibi maliyet fark hesaplarının kullanılmamasıdır. Oluşan farklar 711,721,731 gibi ilgili maliyet hesaplarına aktarılacaktır.

Ay Kodu

Yıllık standart maliyet sistemini kullanan firmalar için fark mahsubu, bu alanda belirtilen ayda oluşacaktır.

Ana Grup Paylaştırma Hassasiyet Tutarı

Ana Grup Bazında Yapılan Sarflar Mamullere Yedirilsin parametresi işaretlenerek, mamulün üretiminde dolaylı yoldan kullanılan hammadde sarflarının ambar çıkış fişleri ile, ilgili maliyet ana grubuna sarf edilmesi durumunda, maliyet çalıştırılırken, program ambar çıkış fişlerinden bu tip kayıtları taramaktadır. Sarf tutarınının, göz ardı edilecek kadar küçük olması durumunda, maliyet çalıştırma işleminin hızlandırılması amacıyla, gözardı edilecek sarf tutarı, “Ana Grup Paylaştırma Hassasiyet Tutarı”  bölümüne yazılabilir. Program, bu alana yazılan tutardan daha küçük sarfları dikkate almayacak, mali ana grubununun maliyetine eklemeyecektir.

Genel Safha Sayısı

Maliyet ana safhaları arasında geriye dönüşler varsa, geriye dönüş sayısı kadar maliyet hesaplatmanın yeniden çalıştırılması gereklidir. Bu durumda  genel safha sayısına, geri dönüş sayısının bir fazlası girilmelidir. Örneğin,  buğdaydan irmik, irmikten de makarna üretilmesi durumunda  irmik ve makarna safhası olmak üzere 2 safha olduğunu varsayalım. Makarnanın irmiğe dönüştürülmesi söz konusu olduğu durumlarda 1 geri dönüş olduğundan maliyet hesaplatmanın 2 defa çalıştırılması gerekir ve genel safha sayısına 2 girilmelidir.