Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Veri kaynağı türü olarak birçok kaynaktan verilerle rapor üretilebilir. Eklenecek veri kaynağı LOGO veri tabanı ise "Logo Ürün Veri Tabanı" olarak tanıtmak gerekir. Böylece "Logo Modelleri" menüsü üzerinden firma ve dönem entegrasyonu yapıldıktan sonra; "Yeni Rapor" menüsünde kullanıma hazır hale getirilir ve "Hazır Rapor" ya da "Logo Modelleri" raporları olarak çok hızlı raporlama yapılabilir. Biz Logo Ürün veri tabanı seçeneğini kullanacağız.

Veri Tabanı Takma Adı: Bu alanda takma ad olarak kullanıcı için anlamlı olabilecek herhangi bir isim verilir.

...

Hazır Raporlar ve Logo Modellerinin karşılamadığı, esnek çalışarak rapor alınacak bölümdür. Kullanıcı tanımlı modeller menüsünde oluşturulan modellerinizi bu menü altında kullanarak Tek değer, Sorgu Tablosu, Pivot, Pivot & Grafiği kapsar.

Örnek 1:
Satış Faturaları modelinde eksik olan İlçe bilgisini, Logo Model ve Logo tablosu eşleştirmesi ile ekleyerek kendi modelimizi oluşturalım.

...

Böylece bu Modelin kullanıldığı raporlarda ay bilgisi Ocak, Şubat, Mart, Nisan... şeklinde görüntülenecektir.

Örnek 3:

Konsolide Model: Aynı firmanın farklı dönemlerine ait tabloları ya da farklı firmalara ait benzer tabloları birleştirerek Konsolide (Birleşik) model oluşturmak.

...

Sağda bulunan Q butonu üzerinde sağ tık ile "Yeni Union alt sorgu" yaparak yeni bir sorgu ekranı açılır. Bu yeni sorgu ekranına istenirse aynı firmanın farklı dönemine ilişkin ilgili tablo ya da farklı firmaya ait benzer bir tablo sürüklenip bırakılır.

Önemli: Sorgu ekranlarına eklenen tablolarda aynı alan adları aynı sıra ile seçilmelidir. Eğer aynı sırada ve aynı alan adları seçilmezse konsolide model sorgusu çalışmayacaktır.

Oluşturulan Konsolide Model kaydedilir, "Yeni Rapor" menüsü altında Kullanıcı tanımlı modellerden erişilerek kullanılır.

Modeli Çevrimdışı Çalıştırma Güncelleme

...

Zamanlanmış görev tipleri üç farklı türe ayrılır. Bunlar "Veri Kontrol Modeli", "Çevrimdışı Model", "Logo Mind Navigator Raporu" tipleridir.

Veri Kontrol Modeli

Hatalı kayıtları yakalamaya yönelik bir kontrol tipidir. Veri kontrol modeli oluşturmak için öncelikle "Kullanıcı Tanımlı Model" kayıt esnasında "Veri Kontrol Modeli" olarak kaydedilir. Zamanlanmış Görevde bu model çalıştırıldığında kayıt gelmesi durumunda belirlenen kullanıcılara e-posta atar, kayıt yoksa hiçbir işlem yapmaz.

...

İşlem sıklığı ve görev adı ayarlandıktan sonra görev kaydedilir.

Çevrimdışı Model

Çevrimdışı çalışan Kullanıcı Tanımlı Modellerin güncellenmesini sağlar. Çevrimdışı model görevinde; alt kısımda listelenen modellerden biri seçilerek uygun olan güncelleme sıklığı ayarlanır ve görev kaydedilir.

Logo Mind Navigator Raporu

Excel sayfası içinde yapılan Raporlar, Pivot tablolar vb. Kullanıcının verdiği zamanlarda güncellemeyi ya da belirlenen kişilere e-posta atılmasını sağlar.

...

Güncellenecek Excel dosyasını seçip, işlem sıklığı bölümünde gerekli ayarlamalar yapılır. E-posta bölümünü kullanabilmek için SMTP sunucusu ayarları yapılmalıdır. Göreve bir isim verilerek kaydedilir.

Önemli: Logo Mind Navigator raporu olarak şifrelenmiş dosya seçilir ise "Excel Dosyası" sekmesinde şifre bilgisinin girilmesi gerekmektedir.

...

Açılan pencerede raporumuza bir ad verip kaydedilir. Rapor, verilen filtrelere göre hazırlanır.


Pivot: Excel'in pivot tablolarını kullanarak veriler üzerinde gruplamalar ve filtrelemeler yaparak rapor oluşturmayı sağlar.

Örneğin; Satışların Aylara göre Dağılımını gösteren bir pivot yapılır. "Pivot" seçildikten sonra arama kısmına "Satış" yazılır veya aşağıdaki ağaç yapısında "Satışların Aylara Göre Dağılımı" seçeneği seçilir. İstenilen kolonlar işaretlenir ve istenilen filtreler uygulanır. Rapor adı verilerek rapor kaydedilir.

...

Rapor verilen filtrelere göre hazırlanır.

Pivot & Grafik: Excel'in pivot tablo ve Grafiklerini kullanarak veriler üzerinde gruplamalar ve filtrelemeler yaparak rapor oluşturmayı sağlar. Kullanımı özet tablolarına benzer.



Saklı Yordam Kullanımı (Stored Procedure)

...

Saklı yordam adı:
LNX_STD_P_FİRMA_DÖNEM_01_ENVANTER

Saklı yordam açıklaması:
Belli bir tarihteki envanteri hesaplar. Logo'daki kullanılan Envanter yöntemine göre hesaplama yapar. Öncesine Logo tarafında Envanter ya da Maliyetlendirme çalıştırılmış olmalıdır.

Parametreler

Parametre anlamı ve kullanımı

@TARIH

İşlem Tarihi (Boş geçilirse 31.12.yyyy)

Logo Modelleri

Hazır raporlardan daha detaylı bilgi içerir. Hazır raporlarda yapabildiğimiz raporlardan farklı olarak "Tek Değer" raporu oluşturabiliriz.

...

İstenilen veriye ilişkin "tek değer" ekranda görüntülenmiş olur. İstendiğinde formül içerisindeki değerler bir hücreden okutulur. Bunun için tek tırnak içindeki ifadeyi siler oraya iki adet çift tırnak ve o çift tırnakların arasına iki adet ile "&" işareti ve o işaretlerin de arasına da okutmak istenen hücrenin adresi yazılır.

Kullanıcı Tanımlı Modeller

Rapor Yönetim İşlemlerinde Kullanımlı Tanımlı Modeller menüsünde oluşturulmuş olan modeller Rapor Ekle menüsünde "Kullanıcı Tanımlı Modeller" bölümünde gösterilmektedir. Tek değer, sorgu tablosu, pivot ve pivot & grafik olarak bu raporlar oluşturulabilmektedir.

Rapor Düzenle

Logo Mind Navigator de oluşturulan raporlar oluşturuldukları Excel dosyası ile ilişkilidir. "Rapor Düzenle" menüsü ile oluşturulmuş raporlar değiştirilebilir ya da silinebilir.

...

İlgili fonksiyon seçilerek, formül için gereken parametre listesi yardım menüsünden yararlanılarak doldurulur ve bize tek değer fonksiyonu gibi değer döndürür.

Örnek: Bir Cariye ait bilgilerini getirmek istersek. _CLINFO Fonksiyonu seçilir. Aşağıdaki bilgiler doldurulur.

...

Veri tabanına yedekleme yapılabilmesi için "Ekle" butonuna tıklanması gerekmektedir. Bu butona tıklandığında sistem "Excel Verisi Ekle" penceresini açacaktır. Kaynak Excel Dosya Adı seçilerek "Tamam" butonuna tıklanarak Excel dosyası veri tabanına yedeklenmiş olacaktır.

Önemli: Ekranda açık olan bir dosya için yedekleme yapılmak istenirse kullanıcı ilgili Excel dosyasını kaydedip kapattıktan sonra yedekleme yapılacağı ile ilgili bir uyarı mesajı görecektir. Bu işlemi yaptıktan sonra yedekleme gerçekleşecektir.

...

Oluşturulan klasörler silinebilir. Klasörün içerisinde rapor olması durumunda klasör silinirse bir üst klasör dizini içerisine raporlar taşınır. Navigator Raporları klasörü silinemez.

Örneğin;

Eğitim pivot klasörü silinir.

...

Silinen "Eğitim pivot" klasörü içerisindeki raporlar "Eğitim" klasörünün altına taşınır.

Çoklu Klasör Seçimi

Web'de yayınlamak üzere yayınlanacak olan Klasör adı çoklu olarak seçilebilir. Bunun için Çoklu Klasör Seçimi butonu tıklanır. Buton tıklandıktan sonra Çoklu Klasör Seçimi penceresi açılır.

...

Klasör Seç butonuna tıklanarak yayınlamak istenilen klasör seçilir ve Tamam butonuna tıklanır.

Çoklu Klasör Seçimi Kaldır

...

Web de raporlar yayınlandıktan sonra yayından kaldırmak istendiğinde Web'de Yayınla butonu tıklanarak açılan Web'de Rapor Yayınlama Sihirbazı üzerinden bu işlem gerçekleştirilebilir.

Örneğin;

Web de yayınlanmış olan raporlardan biri yayından kaldırmak üzere checkbox üzerindeki işareti kaldırılır.

...

Web de yayınlanmış olan raporlar Web'de Rapor Yayınlama Sihirbazı üzerinde düzenlenecektir.

Örneğin;

Web'de yayınlanmış durumda olan bir raporun adı düzenlenir ve klasör seçimi değiştirilir.

...