Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Ürün Konfigüratörü Ekranı

Baz Mamul Aç ve Yeni Konfigürasyon butonlarıdır.

Yeni Konfigürasyon: Ekran üzerinde sıfırdan bir ürün ağacı oluşturulması için kullanılan butondur.

Baz Mamul Aç: Butona tıklanarak açılacak rehberden, reçetesi halihazırda bulunan stok kodlarından biri seçilirse, konfigüratör ekranı kullanılarak bu reçete üzerinde düzenleme yapılmasını sağlar.

Ürün konfigüratörü ekranı ikiye bölünmüş gibi düşünülebilir. Sol taraftaki boş ürün ağacı alanı, yapılan değişikliklerin bütün olarak görüntülendiği alandır. Sağ tarafta ise, seçili bileşen ya da operasyona ait detaylı tanımlamaların yapılacağı alanlar bulunur.

Oluşturulan ürün ağacının tüm seviyelerinin gösterilmesi veya saklanması için kullanılan butondur. 

+ butonu, üzerinde bulunulan seviyenin hemen altına yeni bir bileşen eklenmesini, – butonu ise üzerinde bulunulan seviyenin - varsa alt seviyeleriyle birlikte - silinmesini sağlar.

+ butonu kullanılarak yeni bir seviye eklendikten sonra ekranın sağ tarafındaki “Bileşen Bilgileri” sekmesindeki alanların doldurulması gerekir. Buradaki alanlar, Reçete Kaydı ekranındaki alanlarla aynıdır ve aynı mantıkla çalışır. Alanlara ait detaylar için Reçete Kaydı bölümüne bakılabilir.

Ürün Konfigüratörü üzerinde bir reçete tanımlanırken, Reçete Kaydı ekranında olduğu gibi stok kartlarının önceden açılmış olması gerekmez. Anlık girilecek bileşen ya da operasyon koduna göre gerekli kayıtlar sisteme otomatik olarak atılır. Sistemde bulunmayan bir operasyon ya da bileşen girişi yapıldıktan sonra ilgili operasyona/bileşene ait stok kartı ve operasyon kayıt detaylarının verilmesi için “Yeni Yarı Mamul Tanımlama” veya “Yeni Operasyon Tanımlama” sekmeleri kullanılır. Bu sekmelerdeki alanlardan gerekli görülenlerin doldurulması önemlidir. Ürün Konfigüratörü ekranında kaydedilen bilgilerin ürün ağacına yansıması için klavyedeki F5 tuşuna basılması gerekir. Konfigüratörde yeni bir ürün ağacı tanımlanırken, sistemde halihazırda reçetesi bulunan bir mamul/yarı mamulün yeni tanımlanmakta olan ürün ağacına eklenmesinde bir sakınca yoktur. Bu şekilde bir işlem yapıldığında, sistemde reçetesi bulunan mamul, reçetesindeki tüm seviyelerle birlikte ürün ağacına eklenir.

Ürün Konfigüratörü üzerinden bir ürün ağacı oluşturulduktan sonra ekranın sağ alt köşesinde bulunan “Taslak Kaydet” butonu kullanılırsa, bu ürün ağacına ait stok kayıtları açılmadan ya da operasyon
kayıtları yapılmadan reçetenin yalnızca taslak olarak kaydı yapılır. Bu şekilde taslak olarak kaydedilen bir ürün ağacı üzerinde düzenlemeler yapmaya devam etmek mümkündür. Bunun için ilgili taslağı taslak numarasıyla ekrana getirtmek gerekir. 
Taslak Numarası

Taslak Numarası alanının görünürlüğünü açıp kapatmak için “……” sembolüne tıklanması gerekir. Rehber butonu  ile taslak numaralarına ulaşılır. Hızlı rehber olarak geliştirilmiş taslak rehberi boş
olarak açılır. Kayıtların getirilmesi için rehber açıldıktan sonra "Enter" tuşuna basılması gerekir.

Oluşturulmuş bir ürün ağacının sisteme alınması, gerekli stok kartlarının açılması, kayıtların yapılması ve reçetelerin oluşturulması istendiği zaman kullanılan butondur. Böylece, ilgili ürün ağacı kullanılacak
duruma gelir. Konfigüratör parametrelerinin içindeki “Ön Onay Sistemi” parametresi açık olduğunda Müşteri Siparişi, Satış Talep ve Satış Teklif sırasında oluşturulan konfigürasyonlar öncelikle ön
onaya gönderilir daha sonra onaylanır.

Ürün ağacında kullanılan görsel ve sembol açıklamalarının bulunduğu panelin görüntülenmesi için kullanılan butondur. Ürün ağacı alanının altında bulunan “Durum” satırında ise, ekranda açık bulunan reçetenin yeni konfigürasyon olduğu ya da onaylanmış olduğu gibi, açık reçetenin sistemdeki durumunu gösteren bir açıklama yer alır.

Sadece seçili olan bileşenin silinmesi ve silinen bileşenin altında bulunan bileşenlerin bir üst seviyeye taşınması için kullanılan butondur. "Bileşenleri Dışarı Çıkart" butonu yerine aynı işlem (minus) butonuyla yapıldığında; seçili bileşen, altındaki bileşenlerle birlikte bütün bir seviye olarak silinir.

Seçili bileşenin bir alt seviyeye taşınıp, ilgili bileşenin üzerine “YENİ” bir bileşen eklenmesi için kullanılan butondur. Böylece, seçili bileşenin üst seviyesi oluşturulur ve üst seviyenin düzenlenmesine izin verilir.

Ürün ağacında yapılan değişiklerin sonucunda, konfigüratör tarafından yeni bir mamul ya da yarı mamul düzenleneceği anlaşılabilir ve mevcut bir bileşenin ismi “YENİ” olarak değişebilir. Bu durumda ismi “YENİ” olarak değişen bileşenin önünde kalem sembolü belirir ve komut butonlarının içinde bulunan kalem ikonu aktif hale gelir. Bu, ekranın güncelleme moduna geçtiği anlamına gelir. Ekranın güncelleme moduna geçmesi, kullanıcının nasıl ilerleyeceğine karar vermesinin gerekliliğini anlatır. “YENİ” olarak güncelleme moduna geçmiş bir bileşen için, kalem ikonuna tıklandığında, ilgili bileşen güncelleme moduna geçmeden önceki haline döner ve o haliyle düzenlemeye devam edilir. Kalem butonuna tıklanmadığı zaman ise ismi “YENİ” olarak değişen bileşenin mevcut tanımlamaları unutulur ve yeniden tanımlamalarının yapılması gerekir. Güncelleme modundayken kalem butonuna tıklanarak güncelleme modundan çıkarılmış bir bileşen, yeniden kalem butonuna tıklanarak, tekrar güncelleme moduna geçirilebilir.

Açıklamalar ekranına istenen sayıda yeni açıklama eklenmesi için kullanılan butondur. Açıklama ile birlikte açıklamayı giren Kullanıcı Adı ve Tarih de kaydedilir. Bu şekilde, ilgili reçetenin oluşturulma sürecine ait istenen detayların arşiv niteliğinde saklanması sağlanır.

Oluşturulan bir reçeteye ait ön maliyet hesaplaması yapılması, kullanıcılar için özellikle teklif aşamalarında kolaylık sağlar. "Maliyet Hesaplama" özelliği kullanılırken birden çok veri kontrol edilir.

Örneğin;

Hammaddeye ait maliyetler Üretim Parametreleri içindeki “Maliyet Tipi” parametresinin özelliğine göre anlık olarak hesaplanıp getirilirken, yarı mamul maliyetleri için otomatik kontrol ayarları içindeki “Maliyet Hesaplama Yöntemi” parametresine bakılır. Bu parametre “Sadece Bileşen Maliyetleri” olarak seçilmişse, ilgili yarı mamul maliyeti sadece hammadde maliyetleri toplamından oluşur. Eğer parametre
“Bileşen Maliyetleri ve Üretim Giderleri” olarak seçilmişse ve Maliyet Muhasebesi Uygulaması kullanımı mevcutsa, hammadde maliyetlerine maliyet muhasebesinin hesapladığı en yakın dönemdeki gider maliyetleri de eklenerek yarı mamul maliyetleri bu şekilde maliyeti hesaplanmış hammadde maliyetlerinden oluşur. Maliyet Muhasebesi uygulaması kullanılmıyorsa, yarı mamuller altındaki operasyonlara tanımlanan işçilik gibi diğer giderler de hesaba dahil edilir. Tüm bunları gerçekleştirmek için "Maliyet Hesapla" butonuna tıklandığında, maliyetleri hesaplanamayan bileşenlerin ürün ağacındaki yazı tipleri “Kalın” şekilde görünür. Ürün ağacına, sistemde stok kartı bulunmayan yeni bir bileşen eklenirse, bu bileşenin maliyet bilgisinin manuel girişinin yapılmasına izin verilir. Bunun için, Ürün Konfigüratörü ekranının sağ tarafında bulunan "Bileşen Bilgileri" sekmesindeki “Birim Maliyet” alanına manuel olarak maliyet girişi yapılması ve ardından alanın yanındaki “Güncelle” butonuna tıklanarak girilen maliyetin reçeteye yansımasının sağlanması gerekir.

Hazırlanan bir taslağın onay ya da teklif süreçlerinde kullanılması için basım yapılmasını sağlayan butondur.

Ürün konfigüratöründe düzenlenmekte olan reçetenin sistemdeki bir reçeteyle birebir örtüşüp örtüşmediğini kontrol etmek için kullanılan butondur. 

Konfigüratörün, belirli koşullar oluştuğunda otomatik kontrol yapmasını sağlamak için kullanılan butondur. "Otomatik Kontrol Ayarları" butonuna tıklandığında Reçete Kontrol Paneli görüntülenir. Konfigüratör tarafından reçete kontrolü yapılması istenen durumların panelden seçilmesi gerekir. Böylece, yapılan seçimlere göre reçete kontrolü otomatik olarak yapılır. Reçete kontrolü sonucu, oluşturulacak olan reçete, sistemde bulunan bir reçeteyle eşleşirse, mevcutta bulunan reçete kodu konfigüratöre otomatik olarak gelir ve aynı reçetenin yeniden kaydedilmesine izin verilmez. Reçete kontrolü yapılmasa da, oluşturulan bir ürün reçetesi “Onayla” butonu ile sisteme alınmak istendiğinde, konfigüratör tarafından otomatik olarak reçete kontrolü yapılacak ve onaylanmak istenen reçete, sistemde zaten var olan bir reçeteyle eşleşirse kayda izin verilmez. 
Malzeme Seçimi Sekmesi

Mevcut bileşen için tanımlanan bir İkame Malzeme Grubu olduğunda görüntülenen sekmedir. Burada seçili bileşen yerine, aynı ikame malzeme grubunda yer alan diğer bileşenler, özellik ve değer bilgileri ile birlikte gösterilir. Böylece kullanıcı, ürün ağacındaki bileşenin alternatiflerini hızlıca görüntüler ve istediğinde farklı bir bileşeni seçebilir.

Info
Bkz. İkame Malzeme Grubu Tanımlama.

Alternatif olarak kullanılacak bileşen bulunamadıysa, Ürün Konfigüratörü bölümünün Üretim modülünden açıldığı durumlarda, “Yeni Malzeme Ekle” kullanılarak yeni bir bileşen de tanımlanacağı gibi, Üretim modülü haricinde başka bir modülden açıldığında - Örneğin; Fatura, Talep veya Teklif - “Yeni Malzeme Talebi” kullanılarak istenen malzemeyi tanımlayan bir açıklama girilmesi şartıyla, yeni talebi içeren konfigürasyonu ARGE departmanına ön onaya gönderir.

Alternatif listesinde, listelenen alternatif bileşen/yarı mamul sayısının oldukça fazla olması durumunda, pratik bir kullanım sağlayan ve ekranın en altında bulunan "Hızlı Arama" bölümü, hem stok kodları hem de stok adları içinde filtreleme işlemi yapar, daha detaylı filtreleme ihtiyacı durumunda üst taraftaki “Malzeme Listesine İleri Kısıt Uygula” bölümü aracılığıyla standart ileri kısıt ekranımız sayesinde daha detaylı filtre uygulamak mümkündür.

“Özellik – Değer Filtresi” bölümünde, ağaç üzerinden seçili bileşenle aynı ikame malzeme grubuna ait olan tüm yarı mamullerin/hammaddelerin eşleştirilmiş olan kümüle özellik ve değerlerinin gösterildiği bölümdür, sağ tarafındaki alternatif listesinin seçili özellik ve değerlere göre filtrelenmesini sağlayabildiği gibi aynı zamanda sağdaki alternatif listesinde seçili olan alternatifin de eşleştirilmiş özellik ve değerlerini kalın punto ile yazarak hangi alternatifin hangi özellik ve değerlerinin olduğunun anlaşılması sağlanmıştır.“Özellik – Değer Filtresi” bölümünde konfigüratör parametrelerindeki “Birliktelik Kuralı” aktifleştirildiğinde ve birliktelik kurallarının tanımlamalarına göre ürün ağacındaki seçili bileşen/yarı mamulun seçilebilir alternatiflerini özellik ve değer bazında engellemek amacıyla bu bölümdeki özellik değer filtresinde bazı değerlerin üstünün çizili olduğu yani seçilemediğini ve aynı zamanda altında en az bir tane seçilemeyen değer bulunduran özelliklerin de isminin başlarına bir “filtrelenmiştir” ikonu eklendiği görülebilmektedir. Üzeri çizili değerlerin üzerlerine farenin imleci ile gelip beklenmesi durumunda, bu değerin hangi birliktelik kuralının/setinin etkisinde olduğunu gösteren detaylı bir açıklama görüntülenmektedir.

Konfigürasyon Detayları SekmesiYapılan konfigürasyon üzerindeki konfigüre edilebilir bileşenler ve özellik değerlerinin görüntülendiği sekmedir.
Ek Bilgiler Sekmesi 

Saha-Tablo Eşleştirmeleri ekranı üzerinden "Reçete-Bileşen" ve "Reçete-Mamul" için eklenen kullanıcı tanımlı alanların gösterildiği ve girişinin yapıldığı sekmedir.


Ürün Konfigüratör ekranında "Sürükle Bırak" özelliği bulunur. Seçili bir bileşen, farenin sol tuşuyla tutulup istenen bir yere sürüklenerek seviyeye eklenebilir. Benzer şekilde, aynı seviyede bulunan bileşenlerin klavyedeki "Ctrl" tuşuna basılı tutularak çoklu seçiminin de yapılması sağlanabilir. Bu yöntemle "Çoklu Seçim" yapılabilir ve yine "Sürükle Bırak" yöntemi kullanılabilir. Seçili bileşenin seviyesi değil, sadece yeri ya da sıralamasının değiştirilmesi için, benzer şekilde farenin sağ tuşuyla tutulup yine "Sürükle Bırak" yöntemi kullanılabilir.

...