Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Ürün Konfigüratörü Ekranı

Baz Mamul Aç ve Yeni Konfigürasyon butonlarıdır.

Yeni Konfigürasyon: Ekran üzerinde sıfırdan bir ürün ağacı oluşturulması için kullanılan butondur.

Baz Mamul Aç: Butona tıklanarak açılacak rehberden, reçetesi halihazırda bulunan stok kodlarından biri seçilirse, konfigüratör ekranı kullanılarak bu reçete üzerinde düzenleme yapılmasını sağlar.

Ürün konfigüratörü ekranı ikiye bölünmüş gibi düşünülebilir. Sol taraftaki boş ürün ağacı alanı, yapılan değişikliklerin bütün olarak görüntülendiği alandır. Sağ tarafta ise, seçili bileşen ya da operasyona ait detaylı tanımlamaların yapılacağı alanlar bulunur.

Oluşturulan ürün ağacının tüm seviyelerinin gösterilmesi veya saklanması için kullanılan butondur. 

+ butonu, üzerinde bulunulan seviyenin hemen altına yeni bir bileşen eklenmesini, – butonu ise üzerinde bulunulan seviyenin - varsa alt seviyeleriyle birlikte - silinmesini sağlar.

+ butonu kullanılarak yeni bir seviye eklendikten sonra ekranın sağ tarafındaki “Bileşen Bilgileri” sekmesindeki alanların doldurulması gerekir. Buradaki alanlar, Reçete Kaydı ekranındaki alanlarla aynıdır ve aynı mantıkla çalışır. Alanlara ait detaylar için Reçete Kaydı bölümüne bakılabilir.

Ürün Konfigüratörü üzerinde bir reçete tanımlanırken, Reçete Kaydı ekranında olduğu gibi stok kartlarının önceden açılmış olması gerekmez. Anlık girilecek bileşen ya da operasyon koduna göre gerekli kayıtlar sisteme otomatik olarak atılır. Sistemde bulunmayan bir operasyon ya da bileşen girişi yapıldıktan sonra ilgili operasyona/bileşene ait stok kartı ve operasyon kayıt detaylarının verilmesi için “Yeni Yarı Mamul Tanımlama” veya “Yeni Operasyon Tanımlama” sekmeleri kullanılır. Bu sekmelerdeki alanlardan gerekli görülenlerin doldurulması önemlidir. Ürün Konfigüratörü ekranında kaydedilen bilgilerin ürün ağacına yansıması için klavyedeki F5 tuşuna basılması gerekir. Konfigüratörde yeni bir ürün ağacı tanımlanırken, sistemde halihazırda reçetesi bulunan bir mamul/yarı mamulün yeni tanımlanmakta olan ürün ağacına eklenmesinde bir sakınca yoktur. Bu şekilde bir işlem yapıldığında, sistemde reçetesi bulunan mamul, reçetesindeki tüm seviyelerle birlikte ürün ağacına eklenir.

Ürün Konfigüratörü üzerinden bir ürün ağacı oluşturulduktan sonra ekranın sağ alt köşesinde bulunan “Taslak Kaydet” butonu kullanılırsa, bu ürün ağacına ait stok kayıtları açılmadan ya da operasyon
kayıtları yapılmadan reçetenin yalnızca taslak olarak kaydı yapılır. Bu şekilde taslak olarak kaydedilen bir ürün ağacı üzerinde düzenlemeler yapmaya devam etmek mümkündür. Bunun için ilgili taslağı taslak numarasıyla ekrana getirtmek gerekir. 
Taslak Numarası

Taslak Numarası alanının görünürlüğünü açıp kapatmak için “……” sembolüne tıklanması gerekir. Rehber butonu  ile taslak numaralarına ulaşılır. Hızlı rehber olarak geliştirilmiş taslak rehberi boş
olarak açılır. Kayıtların getirilmesi için rehber açıldıktan sonra "Enter" tuşuna basılması gerekir.

Oluşturulmuş bir ürün ağacının sisteme alınması, gerekli stok kartlarının açılması, kayıtların yapılması ve reçetelerin oluşturulması istendiği zaman kullanılan butondur. Böylece, ilgili ürün ağacı kullanılacak
duruma gelir. Konfigüratör parametrelerinin içindeki “Ön Onay Sistemi” parametresi açık olduğunda Müşteri Siparişi, Satış Talep ve Satış Teklif sırasında oluşturulan konfigürasyonlar öncelikle ön
onaya gönderilir daha sonra onaylanır.

Ürün ağacında kullanılan görsel ve sembol açıklamalarının bulunduğu panelin görüntülenmesi için kullanılan butondur. Ürün ağacı alanının altında bulunan “Durum” satırında ise, ekranda açık bulunan reçetenin yeni konfigürasyon olduğu ya da onaylanmış olduğu gibi, açık reçetenin sistemdeki durumunu gösteren bir açıklama yer alır.

Sadece seçili olan bileşenin silinmesi ve silinen bileşenin altında bulunan bileşenlerin bir üst seviyeye taşınması için kullanılan butondur. "Bileşenleri Dışarı Çıkart" butonu yerine aynı işlem (minus) butonuyla yapıldığında; seçili bileşen, altındaki bileşenlerle birlikte bütün bir seviye olarak silinir.

Seçili bileşenin bir alt seviyeye taşınıp, ilgili bileşenin üzerine “YENİ” bir bileşen eklenmesi için kullanılan butondur. Böylece, seçili bileşenin üst seviyesi oluşturulur ve üst seviyenin düzenlenmesine izin verilir.

Image Added

Ürün ağacında yapılan değişiklerin sonucunda, konfigüratör tarafından yeni bir mamul ya da yarı mamul düzenleneceği anlaşılabilir ve mevcut bir bileşenin ismi “YENİ” olarak değişebilir. Bu durumda ismi “YENİ” olarak değişen bileşenin önünde kalem sembolü belirir ve komut butonlarının içinde bulunan kalem ikonu aktif hale gelir. Bu, ekranın güncelleme moduna geçtiği anlamına gelir. Ekranın güncelleme moduna geçmesi, kullanıcının nasıl ilerleyeceğine karar vermesinin gerekliliğini anlatır. “YENİ” olarak güncelleme moduna geçmiş bir bileşen için, kalem ikonuna tıklandığında, ilgili bileşen güncelleme moduna geçmeden önceki haline döner ve o haliyle düzenlemeye devam edilir. Kalem butonuna tıklanmadığı zaman ise ismi “YENİ” olarak değişen bileşenin mevcut tanımlamaları unutulur ve yeniden tanımlamalarının yapılması gerekir. Güncelleme modundayken kalem butonuna tıklanarak güncelleme modundan çıkarılmış bir bileşen, yeniden kalem butonuna tıklanarak, tekrar güncelleme moduna geçirilebilir.

Image Added

Açıklamalar ekranına istenen sayıda yeni açıklama eklenmesi için kullanılan butondur. Açıklama ile birlikte açıklamayı giren Kullanıcı Adı ve Tarih de kaydedilir. Bu şekilde, ilgili reçetenin oluşturulma sürecine ait istenen detayların arşiv niteliğinde saklanması sağlanır.

Image Added

Oluşturulan bir reçeteye ait ön maliyet hesaplaması yapılması, kullanıcılar için özellikle teklif aşamalarında kolaylık sağlar. "Maliyet Hesaplama" özelliği kullanılırken birden çok veri kontrol edilir.

Örneğin;

Ham maddelere ait maliyetler üretim parametreleri
içindeki “Maliyet Tipi” parametresinin özelliğine göre anlık olarak hesaplanıp getirilirken, yarı mamul
maliyetleri için otomatik kontrol ayarları (Bkz. Ekran Görüntüsü 26) içindeki “Maliyet Hesaplama
Yöntemi” parametresine bakılacaktır. Bu parametre “Sadece Bileşen Maliyetleri” olarak seçilmişse,
ilgili yarı mamul maliyeti yalnızca ham madde maliyetleri toplamından oluşacaktır. Eğer parametre
“Bileşen Maliyetleri ve Üretim Giderleri” olarak seçilmişse ve maliyet muhasebesi uygulaması
kullanımı mevcutsa, ham madde maliyetlerine maliyet muhasebesinin hesapladığı en yakın dönemdeki
Sayfa 25 | 33
gider maliyetleri de eklenecektir ve yarı mamul maliyetleri bu şekilde maliyeti hesaplanmış ham
madde maliyetlerinden oluşacaktır. Eğer maliyet muhasebesi uygulaması kullanılmıyorsa, yarı
mamuller altındaki operasyonlara tanımlanan işçilik vb. diğer giderler de hesaba dahil edilecektir. Tüm
bunları gerçekleştirebilmek için maliyet hesapla butonuna basıldığında ise, maliyetleri
hesaplanamayan bileşenlerin ürün ağacındaki yazı tipleri “Kalın” olacaktır. Ürün ağacına sistemde stok
kartı bulunmayan yeni bir bileşen eklenirse, bu bileşenin maliyet bilgisinin manuel girişine izin
verilecektir. Bunun için ürün konfigüratörü ekranının sağ tarafında bulunan bileşen bilgileri
sekmesindeki “Birim Maliyet” alanına manuel olarak maliyet girişi yapılmalı ve ardından alanın hemen
yanındaki “Güncelle” butonuna tıklanarak girilen maliyetin reçeteye yansıması sağlanmalıdır.


Ürün Konfigüratör ekranında "Sürükle Bırak" özelliği bulunur. Seçili bir bileşen, farenin sol tuşuyla tutulup istenen bir yere sürüklenerek seviyeye eklenebilir. Benzer şekilde, aynı seviyede bulunan bileşenlerin klavyedeki "Ctrl" tuşuna basılı tutularak çoklu seçiminin de yapılması sağlanabilir. Bu yöntemle "Çoklu Seçim" yapılabilir ve yine "Sürükle Bırak" yöntemi kullanılabilir. Seçili bileşenin seviyesi değil, sadece yeri ya da sıralamasının değiştirilmesi için, benzer şekilde farenin sağ tuşuyla tutulup yine "Sürükle Bırak" yöntemi kullanılabilir.

...