Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Entegrasyon Kodları Ekranı

Fatura Entegre

"Fatura" modülünden yapılan işlemlerden, fatura ve depolar arası transfer işlemleriyle ilgili entegrasyon bağlantısının yapılacağı bölümdür.

Satış Faturaları Entegre

Satış faturaları kayıtlarından oluşacak yevmiye fiş kayıtlarının program tarafından entegrasyon bölümüne işlenmesi için kullanılan seçenektir. İşaretlenmediği zaman, satış faturasının "Ön Muhasebe" modüllerine entegrasyonu yapılır fakat muhasebe kayıtları oluşmaz.

Alış Faturaları Entegre

Alış faturaları kayıtlarından oluşacak yevmiye fiş kayıtlarının program tarafından entegrasyon bölümüne işlenmesi için kullanılan seçenektir. İşaretlenmediği zaman, alış faturasının "Ön Muhasebe" modüllerine entegrasyonu yapılır fakat muhasebe kayıtları oluşmaz.

Depolar Arası Transfer Entegre

Transfer fiş kayıtlarının (yevmiye maddeleri şeklinde), program tarafından otomatik olarak "Entegre" bölümünde oluşturulması için kullanılan seçenektir. "Depolar Arası Transfer" işlemleri yoksa veya bu işlemlerin muhasebeye otomatik olarak işlenmesi istenmiyorsa, "Depolar Arası Transfer Entegre" seçeneğinin işaretlenmemesi gerekir. "Depolar Arası Transfer" işlemlerinde; programın stoklar için kullanacağı muhasebe hesap kodları, malların "Detay Kodları Tanımlama" bölümündeki "Satış Diğer-3" kodunda tanımlanacak hesap kodu olacaktır. İşlemi yapabilmek için; stoklar muhasebede detaylı ise Stok → Kayıt → Muhasebe Detay Kod Girişi bölümündeki, detaylı değil ise Entegrasyon → Kayıt → Entegrasyon Kodları → Stok/Cari sekmesindeki stoklarla ilgili "Satış Diğer-3" alanına, "Depolar Arası Transfer" işlemlerinin muhasebeleştirilmesinde kullanılması istenen hesap kodlarının girilmesi gerekir.

Faturadan Miktarlar Muhasebeye Geçecek

Alış/satış faturalarındaki miktarsal kayıtların, muhasebede stok muavinlerine aktarılması için kullanılan seçenektir. Muhasebeye stok miktarlarının aktarılması sonucu, "Muhasebe" modülünde ön muhasebe ile kontrol amaçlı stok takibi yapma imkanı elde edilerek, miktarsal mizan ve fiş dökümlerinin alınması sağlanır.

Ölçü Birimi

“Faturadan Miktarlar Muhasebeye Geçecek“ seçeneğinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen seçenektir. Muhasebeye aktarılacak miktarların, stokların ölçü birimi-1, ölçü birimi-2, ölçü birimi-3 değerlerinin hangisi üzerinden hesaplama yapılacağı belirlenir. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile seçim yapılır.

Entegrasyon Kodları Ekranıİskonto Entegre

Satış Faturası İskontoları Entegre

Satış faturaları kayıtlarında uygulanan iskonto tutarlarının, muhasebede bir iskonto hesabına veya iskontonun tipine göre ayrı ayrı iskonto hesaplarına aktarılması için kullanılan seçenektir.

Alış Faturası İskontoları Entegre

Alış faturaları kayıtlarında uygulanan iskonto tutarlarının, muhasebede bir iskonto hesabına veya iskontonun tipine göre ayrı ayrı iskonto hesaplarına aktarılması için kullanılan seçenektir.

Özel Kod-2 İle Değişim

Fatura parametrelerinde "Özel Kod-2" parametresinin işaretlendiği durumlarda, fatura kaydı sırasında girilecek kod-2 alanlarına göre, ayrı kodlu faturaların iskonto tutarlarının ayrı hesaplarda muhasebeleşmesi için kullanılan seçenektir.

Entegrasyon Kodları EkranıÖzel Kod 1

Özel Kod ile Satış Hesapları Değişsin

Fatura parametrelerinde "Özel Kod-1" parametresinin işaretlendiği ve "Stok Sabit Kayıtları" bölümündeki satış fiyatlarıyla bağlantılı olarak veya değişik amaçlarla sınıflama yapılmak üzere kodlar tanımlandığında, ayrı kodlarla kesilen satış faturası yevmiye kayıtlarının, muhasebede malların ayrı satış hesapları altında oluşturulması için kullanılan seçenektir.

Info
Satış faturalarındaki Özel Kod-1 uygulaması ile bağlantılı bir seçenektir.

Stokların, ayrı satış hesapları muhasebede detaylı şekilde ise Stok → Kayıt → Muhasebe Detay Kod Girişi, detaylı değil ise Entegrasyon → Kayıt → Entegrasyon Kodları → "Stok/Cari" sekmesinden tanımlanır.

Fatura parametrelerinde tanımlanan "Özel Kod-1" kodları ile stok satış hesaplarının bağlantıları yapıldıktan sonra, muhasebe bağlantıları kurulur. “Özel Kod ile Satış Hesapları Değişsin parametresi işaretlendiğinde, sorgulamanın hemen altında yer alan "Özel Kod" alanlarının yanına, satış hesabına karşılık gelen "Satış Kodu" girilir.

Örneğin;

Fatura parametrelerinde "Özel Kod-1" olarak stokların peşin satışları için (P), vadeli satışları için de (V) kodu tanımlandığı varsayıldığında ve stoklar için detaylı olarak veya "Entegrasyon" bölümünde "Satış Hesabı" koduna peşin satışların muhasebe hesap kodu, "Satış Diğer-1" koduna da vadeli satışların muhasebe hesap kodu girildiğinde;

"Özel Kod ile Satış Hesabı Değişsin" parametresi işaretlenerek,

ÖZEL KOD-1: (P),

SATIŞ KODU-1: (1);

ÖZEL KOD-2: (V),

SATIŞ KODU-2: (2) şeklinde kayıt oluşturulması gerekir.

Özel Kod ile Alış Hesapları Değişsin

Fatura parametrelerinde "Özel Kod-1" parametresinin işaretlendiği ve "Stok Sabit Kayıtları" bölümündeki alış fiyatlarıyla bağlantılı olarak veya değişik amaçlarla sınıflama yapılmak üzere kodlar tanımlandığında, ayrı kodlarla kesilen alış faturası yevmiye kayıtlarının, muhasebede malların ayrı alış hesapları altında oluşturulması için kullanılan seçenektir.

Info
Alış faturalarındaki Özel Kod-1 uygulaması ile bağlantılı bir seçenektir.

Stokların, ayrı alış hesapları muhasebede detaylı şekilde ise Stok → Kayıt → Muhasebe Detay Kod Girişi, detaylı değil ise Entegrasyon → Kayıt → Entegrasyon Kodları → "Stok/Cari" sekmesinden tanımlanır.

Fatura parametrelerinde tanımlanan "Özel Kod-1" kodları ile stok alış hesaplarının bağlantıları yapıldıktan sonra, muhasebe bağlantıları kurulur. “Özel Kod ile Alış Hesapları Değişsin parametresi işaretlendiğinde, sorgulamanın hemen altında yer alan "Özel Kod" alanlarının yanına, alış hesabına karşılık gelen "Alış Kodu" girilir.

Örneğin;

Fatura parametrelerinde "Özel Kod-1" olarak stokların peşin alışları için (P), vadeli alışları için de (V) kodu tanımlandığı varsayıldığında ve stoklar için detaylı olarak veya "Entegrasyon" bölümünde "Alış Hesabı" koduna peşin alışların muhasebe hesap kodu, "Alış Diğer-1" koduna da vadeli alışların muhasebe hesap kodu girildiğinde;

"Özel Kod ile Alış Hesabı Değişsin" parametresi işaretlenerek,

ÖZEL KOD-1: (P),

ALIŞ KODU-1: (1);

ÖZEL KOD-2: (V),

ALIŞ KODU-2: (2) şeklinde kayıt oluşturulması gerekir.

Entegrasyon Kodları EkranıMaliyet Dağıtım
Alış Faturalarına Yapılan Dağıtım Entegre EdilsinAlış faturalarına yapılan maliyet dağıtımının muhasebeye entegre edilmesi için kullanılan seçenektir.
Satış Faturalarına Yapılan Dağıtım Entegre EdilsinSatış faturalarına yapılan maliyet dağıtımının muhasebeye entegre edilmesi için kullanılan seçenektir.
Maliyet Dağıtımı Satış Gelir Hesabı"Satış Faturalarına Yapılan Dağıtım Entegre Edilsin" seçeneğinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile, "Satış Hesabı" seçenekleri arasından seçim yapılarak, maliyet dağıtımı satış gelir hesabının belirlenmesini sağlar.
Maliyet Dağıtımı Satış İskonto hesabı"Satış Faturalarına Yapılan Dağıtım Entegre Edilsin" seçeneğinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile, "Satış Hesabı" seçenekleri arasından seçim yapılarak, maliyet dağıtımı iskonto gelir hesabının belirlenmesini sağlar.

Image Added

Girilen bilgilerin onaylanmasını sağlayan butondur.

Image Added

Girilen bilgilerden vazgeçilmesi halinde ekrandan çıkmak için kullanılan butondur.

Anchor
Fatura İskonto-1
Fatura İskonto-1

Fatura İskonto-1

"Fatura" modülünde, parametrelerden iskonto kullanımının onaylanması durumunda , kullanılacak olan iskontoların entegrasyon bağlantısının yapılacağı bölümdür. Bu bölümün aktif olması için Entegrasyon Kodları/Fatura Genel bölümünde “Satış/Alış Fat. İskontoları Entegre” alanlarının işaretlenmiş olması gerekmektedir.

Image Removed

...

yapıldığı sekmedir.


Info
Aktif hale gelmesi için; "Fatura Genel" sekmesinde yer alan “Satış/Alış Faturası İskontoları Entegre” seçeneklerinin işaretlenmesi gerekir.


Anchor
Fatura İskonto-1
Fatura İskonto-1

Fatura İskonto-1


Image Added


Entegrasyon Kodları Ekranı

Özel Kod-2 Değeri

Entegrasyon Kodları

/

Fatura

Genel bölümünde

Genel → "Özel Kod-2 ile Değişim

parametresi işaretlenmiş ise bu bölümde Kod-2 değeri sorgulanacaktır

" parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen alandır. Bir veya birden fazla

kod

"Kod-2" değeri için ayrı ayrı iskonto hesapları

tanımlanabilmektedir

tanımlanması sağlanır. Bunu

gerçekleştirebilmek

gerçekleştirmek için önce, ilk

kod

"Kod-2" değerinin

yazılması,

girilmesi ve alt kısımdaki iskonto hesaplarının tanımlanmasından sonra tekrar ekranın üst kısımına geçilerek

ve

ekrana

 

gelecek olan

kod

"Kod-2" değeri

sorusuna

alanına ikinci

kod

"Kod-2" değerinin

yazılması gerekecektir

girilmesi gerekir. Alt kısıma geçildiğinde

bu

, ikinci

kod

"Kod-2" değeri için iskonto

hesapları tanımlanmalıdır

hesaplarının tanımlanması gerekir.

İskonto hesaplarının bu şekilde ayrımının

yapılabilmesi için fatura parametrelerindeki

yapılması için, "Fatura" parametrelerindeki "Özel Kod-2" parametresinin işaretlenmesi gerekir.

Yine fatura

"Fatura" parametrelerindeki “Özel Kod-2 Boş Geçilmesin” parametresi işaretlenmiş ve bu bölümde bir veya birden fazla

kod

"Kod-2" değeri yukarıda anlatıldığı şekilde tanımlanmışsa

,

; fatura kayıtları sırasında, "Özel Kod-2

sahasına

" alanına mutlaka burada tanımlanan değerlerden birinin girilmesi

gerekecektir

gerekir.

 Aksi halde program gerekli kontrolü yaparak, "Özel kod-2

sahasını geçirtmeyecektir

" alanının boş bırakılmasına izin vermez.

Satır İskontosu Hesabı

"Fatura" parametrelerinde “Mal Bazı İskontosu” parametresi

işaretlenmiş ise

işaretlendiği ve fatura kayıtlarında satır bazında iskonto

kullanıyorsa

kullanıldığı durumlarda,

bu sahaya

satır iskonto tutarlarının (alış ve satış faturaları için ayrı ayrı)

muhasebeye hangi hesaplar altında işlenmeleri istendiği, alış ve satış için hesap kodları yazılarak belirtilmelidir

işlenmesi istenen muhasebe alt hesabı için alış/satış hesap kodlarının girildiği alandır. Rehber butonu Image Added ile, hesap kodları arasından seçim yapılır.

Mal Fazlası

İsk.

İskonto Hesabı

"Fatura" parametrelerinde “Mal Fazlası İskontosu” parametresi

işaretlenmiş ise

işaretlendiği ve fatura kayıtlarında mal fazlası (satışta verilen hediye)

kullanılıyorsa

kullanıldığı durumlarda,

bu sahaya

mal fazlası iskonto tutarlarının (alış ve satış faturaları için ayrı ayrı)

muhasebeye hangi hesaplar altında işleneceği belirtilmelidir.

işlenmesi istenen muhasebe alt hesabı için alış/satış hesap kodlarının girildiği alandır. Rehber butonu Image Added ile, hesap kodları arasından seçim yapılır.

Genel İskonto-1, 2, 3 Hesabı

"Fatura" parametrelerinde "Genel İskonto

parametreleri işaretlenmiş ise

" parametrelerinin işaretlendiği ve fatura kayıtlarında

bu

fatura altı

iskontoları kullanıyorsa, bu sahalara

iskontolarının kullanıldığı durumlarda, genel iskonto-1, 2, 3 olarak oluşan iskonto tutarlarının (alış ve satış faturaları için ayrı ayrı)

muhasebeye hangi hesaplar altında işleneceği belirtilmelidir.

 işlenmesi istenen muhasebe alt hesabı için alış/satış hesap kodlarının girildiği alandır. Rehber butonu Image Added ile, hesap kodları arasından seçim yapılır.






Fatura İskonto-2

Muhasebe Modülünde birden fazla iskonto hesabının açılmış olması durumunda (her bir mal  veya mal grubu için iskonto hesabı açılmış ise) iskonto bağlantısı bu bölümden yapılmalıdır.

...