Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Maliyet muhasebesi için modüler tanımlamalarla ilgili ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşılır.

Maliyet Muhasebesi modülü; Stok, Üretim, Fatura, Muhasebe ve Entegrasyon modülleri ile entegre, Personel, Demirbaş programları ile bağlantılı çalışır. Maliyet Muhasebesi modülünden kayıt ve işlem yapılması Stok, Üretim, Fatura, ve Muhasebe modüllerindeki kayıtların eksiksiz girilmesini gerektirir. Bunlar;

  •  Stok Modülü'nde; parametre girişinden maliyet sistemi parametresinin işaretlenmesi, hammadde, mamul ve yarı mamul stok sabit kayıtlarının ayrı ayrı tanımlanması,
  • Muhasebe Modülü'nde; muhasebe hesap planının eksiksiz girilmesi,
  • Üretim Modülünde Üretimler reçetelerle yapılıyorsa - ürün reçetelerinin oluşturulması gerekir.

...

A firmasının stokları aşağıdaki şekilde kodlanmıştır. A firmasında YM1 ve YM2 üretilmiştir ve bu iki yarı mamul MM1’in üretiminde kullanılmıştır.

 

Hammaddeler

H1                    Hammadde 1

...

H3                    Hammadde 3

 

Mamul Grubu 1

MM1                Mamul 1

 

Yarı Mamul Grubu

YM1                 Yarı Mamul 1

...

Dönem sonlarında Esas Üretim Merkezlerine göre açıklanan hesaplar, yansıtma hesapları ile karşılaştırılarak kapatılır. Maliyet muhasebesi programında, maliyet mamul grupları bazında bu yansıtma hesapları da sorgulanmaktadır.

 

Direkt İlk Madde Ve Malzeme Yansıtma Hesabı

Dönem sonlarında, 710- Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri bu hesapla karşılaştırılarak kapatılır.

 

Direkt İşçilik Giderleri Yansıtma Hesapları

Dönem sonlarında, 720-Direkt İşçilik giderleri hesabı bu hesapla karşılaştırılarak kapatılır.

 

Genel Üretim Giderleri Yansıtma Hesabı

Dönem sonlarında, 730-Genel Yönetim Giderleri bu hesapla karşılaştırılarak kapatılır. Sınai maliyet kapsamına giren hesaplar;

Hatırlanacağı gibi A firması iki ayrı safhadan oluşan bir üretim yapıyordu. Aşağıdaki bölümde Maliyet Ana Mamul Kodlarının tanımlamalarında bahsedileceği gibi, mamullerin üretimi iki ayrı safhadan meydana gelir. Öncelikle ilk safhada YM1 ve YM2 üretiliyor ve daha sonra bu yarı mamuller MM1’in üretimi için kullanılıyor. Maliyet Muhasebesi modülünde, Maliyet Ana Grup Kodu olarak YM’ler için 1. AŞAMA, MM1 için 2. AŞAMA tanımlanmış ve her türlü detay - Stok Sabit Kayıtları, Muhasebe Hesap Planı) bu iki safhaya göre oluşturulmuştur.

 

Üretim Reçetelerinin Tanımlanması

Üretici firmaların, ürün maliyetlerini hesaplanması için reçeteye tabi mamullerinin reçete kayıtlarını, Üretim → Kayıt → Reçete Kaydı bölümünden tanımlaması gerekir.

 

Üretim → Reçete Kaydı bölümünden, üretimi yapılacak mamuller için hammadde ve/veya yarı mamullerden oluşan reçetelerin kayıtları ile, izleme ve reçete değişiklikleri yapılabilir. Bütün mamul ve yarı mamullerin reçetelerinin bu bölümden ayrı ayrı kaydedilmesi gerekir.

...