Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

PSI Bazında Maliyet Analizi, Muhasebe Bölümünde, "Raporlar/Maliyet Muhasebesi Modülü" menüsünün altında yer alır. Proje, sipariş ve iş emri (PSI) bazında maliyet analizinin, mevcut maliyet oluşturma ve detaylı maliyet analizi sonucunda oluşan değerler üzerinden yeni bir yaklaşım yöntemiyle oluşturulması sağlandı. PSI Bazında Maliyet Analizi sonucu, yarı mamul ve mamul maliyetleri izlenip, sarf detaylarının da incelenmesi sağlanır. 

PSI Bazında Maliyet Analizi, satılan malın maliyeti göz önünde bulundurularak oluşur. Yapılan analiz sonucu Üretim aşamasında ilk madde ve ambalajlar (Sarflar) yaklaşımıyla, Satış aşamasında ise PSI için mamul ürünler (Yan ürün-yarı
mamul-mamul) detaylarıyla ele alınır. 

Maliyet Muhasebesi'nde mamul maliyetleri; hammadde, işçilik, amortisman, enerji, yarı mamul gibi yaklaşık 12 unsurdan meydana gelen detaylar bazında hesaplanır. Mamul maliyetinin içinde ne kadar işçilik olduğu bilgisi detaylı
maliyet analizi ile tespit edilir.

Detaylı Maliyet Oluşturma çalıştırıldığında, program tarafından mamul/yarı mamul maliyet kartlarında oluşan yarı mamul sarflarının detayları ve aynı zamanda ortalama maliyet değerleri, maliyet kalemi bazında takip edilir. Yani, eldeki değeri
100 birim olan bir mamulün ne kadarlık kısmının işçilik, hammadde, enerji ve amortisman olduğu gibi sorulara yanıt olur.

...


Sonraki süreçte hammadde maliyetlerinin hesaplama yöntemi incelendiğinde ;hesaplama aşağıdaki şekildedir:

  • Ham maddelerin stok hareket birim fiyatlarının 1 TL olduğu varsayıldığında, Y1 için hammadde maliyeti ( 1 × 20 ) 20 TL'dir. Benzer hesaplama ile M1'in hammadde maliyeti de 20 + (1 x 5) 25 TL'dir.
  • Üretim sonucu oluşan yarı mamul, yan ve mamul ürünlerin bakiyesi pozitif olduğunda tespit edilen maliyet değeri üzerinden - son hesaplanan tarih itibariyle detaylı maliyet analiz verileri kullanılarak - azalma gerçekleştirilir. Diğer bir durum olan bakiyenin eksi olması halinde ise, ekleme işlemi gerçekleşir.
  • Örnekte HAMORT+OAYNAKHAMORT toplamının 3 TL olması beklenir. Bu durumda hammadde maliyeti satılan malın maliyeti bakış açısı ile:
    25 TL – ( 5 × 2 ) – ( 4 × 3 ) = 3 TL şeklinde hesaplanır.

...