Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

KDV Oranı (%): Malzeme için yasal olarak geçerli standart; 

...

 satınalma,

...

satış,

...

iade,

...

perakende satış

...

ve perakende iade

...

KDV oranlarıdır. Bu oranlar yüzde olarak verilir. KDV oranı öndeğerleri, Ticari Sistem Yönetimi program bölümünde Satınalma ve Satış/Dağıtım Parametreleri ile kaydedilir. Burada belirtilen oranlar karta aktarılır. Kartta belirlenen KDV oranı, malzeme fişleri siparişler ve faturalarda o malzemeyle ilgili bir satır girildiğinde KDV kolonuna öndeğer olarak gelir. Ancak gerekirse değiştirilebilir. 

...

Tip

"Yabancı Ülkeye İhracat Operasyon Fişi" içerisinde seçilen malzemeler için GTIP GTİP kodu zorunlu tutulur. Diğer e-Faturalarda bu şart aranmaz.

...

Satınalma Tevkifat Oranı: Tevkifat uygulanan malzeme/malzeme sınıfı için satınalma işlemlerinde geçerli olacak tevkifat oranıdır. Tevkifat oranı öndeğeri Ticari Sistem Yönetimi / Satınalma Parametrelerinde yer alan "Tevkifat Payı" ve "Tevkifat Paydası" satırlarından gelir. İstenirse değiştirilir. 

...

 Malzeme/malzeme sınıfı kartlarında satış ve satınalma işlemlerinde geçerli olmak üzere farklı tevkifat oranlarının tanımlanabilmesi LEM kullanıcıları için geçerli bir özelliktir.

...

Stok Yeri Takibi Yapılacak: Stok yeri takibi ile malzemenin ambarın hangi bölümünde ya da hangi rafında bulunduğu izlenir. Malzeme sınıfı için stok yeri takibi yapılacaksa bu alan işaretlenir. Stok yeri takibi öndeğeri, Malzeme Yönetimi parametrelerinde yer alan "Stok Yeri Takibi" filtresi ile belirlenir. Burada yapılan seçim kartlara aktarılır. Stok yeri takibinin yapılması durumunda, stok yeri belirtilmeden malzeme sınıf ya da malzeme tanımı kaydedilmez. Fiş kayıtlarında, stok yeri takibi yapılan malzeme için miktar bilgisi girildiğinde stok yeri giriş penceresi otomatik açılır ve malzeme stok yeri bilgisi girilir. 

...

Araç: Malzemenin kalite kontrol ya da üretim süreçlerinde araç olarak kullanılması durumunda bu alan işaretlenir. Araç öndeğeri, Malzeme Yönetimi çalışma parametrelerinde yer alan "Araç" filtresi ile belirlenir. Burada yapılan seçim kartlara aktarılır. Malzeme kartı üzerinde, araç alanındaki işaret kaldırılabilir. Araç alanı işaretli olmayan malzeme kartları Kalite Kontrol Kriterleri için kullanılamaz. 

Kalıp: Ticari Mal, Depozitolu Mal, Sabit Kıymet, Hammadde, Mamul ve Yarı Mamul türündeki malzeme tanım kartlarında bulunan Kalıp onay kutucuğu işaretlendiğinde ilgili malzeme tanım kartı içerisinde Kalıp Bilgileri sekmesi aktif olur. Kalıp onay kutucuğu işaretlendiğinde Araç alanı da otomatik olarak işaretlenir.

Çoklu Ek Vergi:  Malzeme kartlarına birden fazla ek vergi tanımlanacaksa Genel Bilgiler sekmesinde bulunan “Çoklu Ek Vergi” alanı işaretlenir. Ek Vergi Kodu penceresinden de ilgili malzeme için çoklu ek vergi kutucuğu işaretli ek vergiler arasından seçim yapılır.

Özel Matrah Uygulansın: Ek verginin indirimsiz tutar üzerinden malzeme bazında hesaplanması için kullanılır. Bu alan işaretliyse, faturada ticari işlem grubu seçili olmasa da veya seçilen ticari işlem grubunda "KDV İndiriminden Önce Hesaplanacak" işaretli olmasa dahi, ilgili malzeme kartından hesaplanan ek vergi tutarı indirimsiz tutar esas alınarak hesaplanacaktır. 

İndirim Uygulanmayacak: Poşet uygulaması kapsamında, malzeme kartlarına eklenen "İndirim Uygulanmayacak" alanının seçili olması ve fişte P92, P93, P94 ve P95 parametrelerini içeren formüller kullanılan indirim kartının seçilmesi durumunda poşet malzemesine indirim uygulanmaması için kullanılır.

ISO Numarası: Almanya mevzuatı ile çalışılması durumunda Malzeme ISO numaralarının kaydedildiği seçenektir. "..." simgesi tıklanarak açılan ISO kodları penceresinde kayıtlı numaralar listelenir ve ilgili numara seçilir. Bu alan malzeme sınıfı için izlemek istediğiniz herhangi bir bilgiyi kaydetmek için de kullanılabilir. 

...

Proje Kodu: Malzemenin kullanıldığı projedir. Bu alanda seçilen proje kodu ilgili malzemenin seçildiği fiş ve fatura satırlarına öndeğer olarak aktarılır. 

Sipariş Sevk Toleransı (+) Oranı: Sipariş sevkinde miktar kontrolü yapılırken tolerans oranı satış ve satınalma alanlarında tanımlanır. "Sipariş Sevkinde Miktar Kontrolü" parametresi evet olduğunda tanımlanan tolerans oranları geçerli olur. Bu alan Market flag'ı açık olduğunda o sekmede görüntülenir.

CPA Kodu: Kamu e-Faturalarında kullanılacak olan malzemeler için CPA Kodu seçiminin yapıldığı alandır. CPA kodları Sistem İşletmeni / Kuruluş Bilgileri menüsü altından oluşturulur ve tanımlanır. Kamu senaryosuna sahip faturanın hareket satırında seçili olan malzemenin CPA bilgisi dolu olmalıdır, aksi durumda fatura kaydedilmez.

Menşei: Kamu e-Faturalarında kullanılacak olan malzemeler için üretim yeri seçiminin yapıldığı alandır. Ülkeler listesine ulaşılarak seçim yapılır. Kamu senaryosuna sahip faturanın hareket satırında seçili olan malzemenin Menşei bilgisi dolu olmalıdır, aksi durumda fatura kaydedilmez.