Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Masraf Millileştirme, masraf yansıtılan malzemelerin millileştirilmesinin yapıldığı fiş türüdür. Bu fişe malzemeler maliyetli ve gerçek değerleri ile birlikte gelmekte ve bu malzemelerin hem ticari olarak hem de tek düzen muhasebe düzenine göre muhasebeleşmesini sağlar. Bu evrakta gelen malzemeler antrepolara göre gelmektedir. 

Millileştirme fişiyle ambara alınan malzemenin giriş maliyetine masraflarda eklenerek gerçek maliyeti belirlenir. Yeni fiş eklemek için Millileştirme Fişleri listesinde "Ekle" seçeneği kullanılır. 

Millileştirme Fişleri üzerinden kaydedilen bilgiler aşağıdaki başlıklar altında toplanabilir:

...

; Başlık Bilgileri, Satır Bilgileri

...

ve Genel Bilgiler

...

Fiş başlıkları altında toplanır.

Millileştirme fişi başlık bilgileri şunlardır:

...

Ambar: Firmaya ait malların konulduğu, ya da belirli amaçlara (hurda, üretim vb.) hizmet eden malların bulunduğu yerlerin her birine ambar denir. Ambarlar firma ya da İşyeri tanımlarına bağlı olarak belirlenir. Bu alan fiş ya da faturanın ait olduğu ambarı belirtmek için kullanılır. 

Ambar fiş geneli ya da satırdaki işlem için ayrı ayrı girilebilir. Böylece aynı cari hesaba ait farklı ambarlara ait işlemler tek bir fiş üzerinden kaydedilebilir. Bunun için Satınalma ve Satış Dağıtım Parametreleri'nde Fiş nde Fiş Satırları Ambar Bilgisi Değiştirilebilsin satırında Değiştirilebilsin satırında "Evet" seçeneğinin işaretlenmesi gerekir. Bu durumda durumunda satırlarda yer alan Ambar alanında satırdaki malzemeye ait ambar kaydedilir. 

İşlemler sırasında işyeri/fabrika/ambar kontrolü yapılıp yapılmayacağı Malzeme Yönetimi parametreleri ile belirlenir. İşyeri/fabrika/ ambar kontrolü yapılacaksa, işyeri ve fabrika belirtildiğinde, bağlı ambar kodu ambar alanına gelir. İşyeri bir kaç ambarla çalışıyorsa ambar alanında işlemin ait olduğu ambar seçilir. Kontrol yapılmayacaksa tanımlı tüm ambarlar listelenir ve seçim yapılır.

...

Hareket Birimi: İthalat operasyon fişinde kullanılan birim ile, millileştirme fişi ile içeri alınan birim farklı olabilir. Bu durumda hareket gören ve millileştirme fişi ile girişi yapılan malzemenin birim bilgisi bu alana yazılır.

...

Dosya Sıra No: İthalat Operasyon Fişinden aktarılan Sıra No bilgisidir. 

Genel Bilgiler 

Bu bölüm fiş penceresinin alt bölümünde yer alır. Fişte girilen hareket satırlarına ait toplam tutar bilgileri görüntülenir ve fiş genelinde ve satırlarda kullanılacak para birimi belirlenir. Satırlardaki işlemler burada belirlenen para birimi üzerinden kaydedilir. 

Kullanılacak Para Birimi 

Fatura penceresinin alt bölümünde bulunan bu alandan fiş geneline ve satırlara ait para birimi bilgileri kaydedilir. Kullanılacak para birimi fiş geneli ve fiş satırları için ayrı ayrı belirlenir. Fiş geneli için kullanılacak para birimi aşağıdaki seçenekleri içerir:; Raporlama Dövizi ve EURO seçeneklerini içerir.

...

Fiş satırlarında yer alan işlemler için geçerli olması istenen para birimi Satırlar bölümünde belirlenir. Satırlarda yer alan işlemler için birim fiyat bilgileri şunlardır:

...

; Yerel Para Birimi

...

, Raporlama Dövizi

...

ve Euro.

Genel 

Millileştirme fişinin alt bölümünde bulunan Genel alanında fişe ait toplam bilgileri yer alır. Bu alan izleme amaçlıdır. Yerel para birimi ve raporlama dövizi üzerinden hesaplanan toplam bilgileri şunlardır:; Toplam Masraf

...

, İthalat Toplamı

...

ve Toplam (Genel Toplam).

Bu bölümde yer alan bilgiler sayesinde ithalat dosyasına ait olan toplam masraf tutarı ile toplam ithalat tutarı ayrı ayrı izlenebilmektedir. İthalat toplamları, millileştirme fişi üzerinde yer alan ithalat değerleri üzerinden ithalat birim fiyatı ve hareket miktarı dikkate alınarak; toplam masraf ise hareket miktarı ve birim masraf dikkate alınarak hesaplanır.