Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Expand
titlee-Arşiv Carileri İçin e-Fatura Mükellef Kontrolü

Satış faturalarında e-Arşiv cari hesapları için e-Fatura mükellef kontrolü işleminin yapılıp yapılmayacağı Satış Yönetimi Parametreleri'nde bulunan e-Arşiv Carileri İçin e-Fatura Mükellef Kontrolü Yapılsın seçeneğine bağlıdır.

Evet seçiminde; satış faturasında cari hesap kodu/açıklaması seçiminde, manuel girişte veya sipariş, irsaliye üzerinden faturala yapıldığında e-Arşiv cari hesapları için mükellef kontrolü yapılır. Bu kontrol Toplu Faturalama İşleminde yoktur.

Kontrol sonucu:1-

  • Firma e-Fatura mükellefleri arasında ise e-Fatura mükellef kontrolü sonucu mükellef kontrol ekranı açılmadan güncelleme yapılır ve fatura tipi e-Fatura olarak oluşur.
2-
  • Kontrol işleminde firma e-Fatura mükellefi değil ise kullanıcıya uyarı mesajı verilmeden fatura tipi e-Arşiv olarak oluşur.

Ödemeler: Fiş geneline uygulanacak ödeme planının kodudur. Cari hesap kartında, cari hesaba ait işlemlerde geçerli olacak ödeme planı belirlenmişse bu alana öndeğer olarak aktarılır. Fiş ya da fatura farklı bir ödeme planına göre kapatılacaksa değiştirilebilir.

Fiş veya faturada bağlantı takibi yapılan bir ticari işlem grubunun seçilmesi durumunda, Ticari sistem Yönetimi modülünde yer alan Ticari İşlem Grubu -Ödeme Planı Bağlantısı penceresinde ilgili ticari işlem grubu için seçilen ödeme planı bu alana otomatik olarak gelir. İstenirse değiştirilir.

...

Satış Elemanı Kodu: Satış işlemini yapan satış elemanının kodudur. Satış işleminin satış elemanı ile ilişkilendirilmesi için kullanılır. Bu alana yalnızca satış işlemlerinde bilgi girilebilir.

Sözleşme No: Bu alan sipariş fişlerinde yer alır. Sipariş teklif yönetimi bölümünden kaydedilen bir sözleşme sonucu oluşmuşsa kayıtlı sözleşmeler listelenir ve cari hesaba ait ilgili sözleşme seçilir.

Ödemeli: Bu alan yalnızca sipariş fişlerinde yer alır. Sipariş fişleri ödemeli ve ödemesiz olmak üzere iki şekilde kaydedilir. Ödemeli seçeneğinin işaretlenmesi durumunda, sipariş fişi kaydedilirken fiş geneli ya da satırlarında seçilen ödeme planlarına göre ödeme hareketleri otomatik olarak devreye girer. Sipariş alındığı andan itibaren cari hesap borçlandırılır; cari hesabın borç takibinde ödemeler görünür. Sipariş fişi borç takip ekranına yansır.

...

İrsaliye Tipi: İrsaliyenin ne şekilde kesileceği bu alandan belirtilir. Seçenekler şunlardır:İrsaliye Tipi seçenekleri şunlardır; Kağıt İrsaliye

...

, e-İrsaliye ve Matbu e-İrsaliye.

Kağıt İrsaliye:, İrsaliyeye seçilen cari hesap ehesap e-İrsaliye kullanıcısı değil ise değil ise kağıt fatura kesilebilir.

Matbu e-İrsaliye: İrsaliyeye seçilen  e-İrsaliye düzenleme zorunluluğu olan mükelleflerin kağıt olarak düzenledikleri irsaliyelerin GİB’e gönderilmesi için bu irsaliyeler matbu seçilerek gönderilebilir. Sadece satış irsaliyelerinde seçenek olarak yer alır. İrsaliye tipi Kağıt seçilerek kaydedilmiş e-İrsaliyelere değiştir seçeneği ile girildiğinde irsaliye tipi alanında matbu seçeneği görüntülenir.

İrsaliye tipi matbu seçilen e-İrsaliyelerin F9 menüsünde bulunan “e-İrsaliye Bilgileri” seçeneği ile açılan pencerede Düzenleme Tarihi ve Zamanı alanları değerini sistem tarihi ve saat bilgilerinden alır. Sevk tarihi ve zamanı alanları boş gelir. Senaryosu Temel İrsaliye ve e-İrsaliye statüsü GİB’e Gönderilecek olarak gelir. Pencerede yer alan Fiş No alanı değerini e-İrsaliye numara şablonundan alır. e-İrsaliyede olduğu gibi matbu e-İrsaliyelerde de taşıyıcı kodu, sevk tarihi ve zamanı alanları zorunlu alanlardır.

Fiş kaydedilirken gün sayısı kontrolü ile 2 gün aşılan durumlarda irsaliyenin kanuni dönüştürme sürecini geçtiğine dair uyarı alınır.

Matbu e-İrsaliye statüleri e-İrsaliye statüleri ile aynıdır. GİB’e gönderilen matbu e-İrsaliyenin durumu güncellendiğinde Satış İrsaliyesi liste ekranında matbu e-İrsaliye durumu da güncellenir.

e-İrsaliye, İrsaliyeye seçilen cari hesap e-İrsaliye kullanıcısı ise bu seçenek otomatik olarak gelir. Cari hesap e-İrsaliye kullanıcısı değilse öndeğer olarak Kağıt irsaliye seçeneği alana gelir ve değiştirilemez. 

Cari  Cari hesap e-İrsaliye kullanıcı olduğunda,

...

; manuel irsaliye eklenebilir

...

, irsaliye içinde F9-Sipariş aktar,

...

irsaliye içinde F9-Sipariş hareketi aktar

...

ve İrsaliye içinde F9-Sözleşme aktar işlemlerini yapabilir.

Lot No: Fiş geneline ait lot numarasının görüntülendiği alandır. Tedarikçi esaslı izleme sözkonusu ise bu alanda fiş geneline verilen lot numarası yer alır. Tedarikçi bazlı izlemenin yapılacağı Ticari Sistem Yönetimi program bölümünde satış parametrelerinde belirlenir.

...

Fatura Tipi: Faturanın ne şekilde kesileceği bu alandan belirtilir. Cari hesap ve işyeri alanında yapılan seçime göre seçenekler değişkenlik gösterir. Seçenekler şunlardır:

...

Fatura Tipi seçenekleri şunlardır; Kağıt Fatura, e-Fatura

...

, e-Arşiv Faturası

...

ce e-Arşiv İnternet Faturası.

Kağıt Fatura: Faturaya (alınan hizmet faturaları hariç) seçilen cari hesap e-Fatura kullanıcısı değil ise kağıt fatura kesilebilir.

e-Fatura: Firma/işyeri e-Fatura ve e-Arşiv kullanıcısı olsun olmasın, faturaya seçilen cari hesap e-Fatura kullanıcısı ise bu seçenek gelir. e-Fatura kullanıcısı (alınan hizmet faturaları hariç) kağıt fatura kesemez.

e-Arşiv: Firma/İşyeri e-Fatura ve e-Arşiv kullanıcısı, faturaya seçilen cari hesap e-Fatura kullanıcısı değil ise bu seçenek gelir.  

e-Arşiv İnternet: Firma/işyeri e-Fatura ve e-Arşiv kullanıcısı, faturaya seçilen cari hesap e-Fatura kullanıcısı değil ve de şahıs şirketi ise bu seçenek gelir. 

Kur Farkı: Kur farklarını fatura olarak kaydetmek için kullanılan alandır. Bu alan yalnızca hizmet faturalarında yer alır ve manuel kesilen kur fakı faturaları için kullanılır.

...