Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Firmanın çalışanlarına ücret dışında vermekte olduğu yemek, ulaşım, evlilik yardımı vb. ödemeler Sosyal Yar Kurumun çalışanlarına ücret dışında vermekte olduğu yemek, ulaşım, evlilik yardımı vb. ödemeler Sosyal Yardım başlığı altında toplanmıştır. Sosyal yardım tür ve genel özellikleri Sosyal Yardımlar çalışma parametresi tipleri çalışma parametreleri ile kaydedilir.

Bordro programında istenen sayıda sosyal yardım tanımı yapılabilir. Yemek yardımı, ulaşım yardımı, çocuk ve aile yardımı adındaki tanımlar programda öndeğer olarak tanımlıdır. Sosyal yardım tanım penceresinden kaydedilen bilgiler şunlardır:

Kayıt No: Sosyal yardım tanımının kayıt numarasıdır.

Tanım: Tanımlanan sosyal yardımın adı ya da açıklamasıdır.

Geçerlilik Tarihi : Sosyal yardım tanımının hangi tarihler arasında geçerli olacağını gösterir.

İşlem türü : Bu alanda sosyal yardım tanımının ne şekilde işlem göreceği belirlenir. İşlem türü;

  • Normal
  • Çocuk yardımı
  • Aile Yardımı
  • Yemek Yardımı seçeneklerini içerir.

Bu işlem türlerine uygulanacak SGK ve vergi muafiyet oranları Kanun parametreleri penceresinde SGK Matrah ve Oranları seçeneği ile kaydedilir.

Özel sigorta : Bu alan Ulaşım Yardımı türündeki sosyal yardım tanımında yer alır. Personelin özel sigorta giderlerinin olması ve giderlerin kurum aracılığıyla personel tarafından ödenmesi durumunda bu alan işaretlenir.

Özel sigorta türü ise Sigorta türü seçeneği belirlenir. Sigorta türü alanı;

  •  Şahıs sigortası
  •  Bireysel Emeklilik
  •  Şahıs Sigortası (eski) seçeneklerini içerir.

İlgili sigorta türü seçilir. Özel sigorta detay bilgileri ise kurum çalışma parametrelerinde kaydedilir.

İşlem Tipi: Özel sigorta için geçerli olacak işlem tipini belirtir. SGK istisnası durumunun çalışma parametreleri ile belirlenmesine olanak sağlar. Bu alan;

  •  Sigorta İstisnası Var
  •  Sigorta İstisnası Yok seçeneklerini içerir.

Sigorta istisnası yok seçilirse, kurum çalışma parametreleri ile belirlenecek istisnai durumlar dikkate alınmaz.

SGK Devri: Maaş hesaplamalarında ücret dışındaki ödeme kalemlerinin SGK tavanını aşan kısmının bir sonraki aya devir durumunun belirlenmesinde kullanılır. Bu alan Evet ve Hayır seçeneklerini içerir.

Sosyal yardım için matrah devri yapılacaksa bu alanda Evet seçiminin yapılması gerekir.

Puantaj hesaplaması yapılırken önce ücret ve matrah devri yapılmayanların  SGK matrahları toplanır, bulunan matrah SGK tavan rakamı ile karşılaştırılır. Eğer bu rakam SGK tavanından yüksek ise matrah devri yapılan kalemlerin tutarlar toplamının tamamı bir sonraki aya devreder.

SGK tavanından yüksek değilse SGK tavan ile devretmeyecek tutarların toplamı arasındaki fark alınır. Devredecek olan tutarlar toplamından bu fark çıkarılır kalan rakam bir sonraki aya devreder.Kurum için geçerli olacak sosyal yardım ve özellikleri ise Kurum Çalışma Parametreleri menüsünde parametre tipi sosyal yardım seçilerek kaydedilir. {bmc ekle.bmp} Ekle seçeneği ile açılan pencereden kaydedilen bilgiler şunlardır.

Kurum: Parametrenin hangi kurum için geçerli olacağını gösterir. Tanımlı kurum numarası verilir. Ya da tanımlı kurumlar listelenir ve ilgili kurum seçilir.

Tanım No: Sosyal yardım tanım numarasıdır. Çalışma parametrelerinde tanımlanan sosyal yardım tip tanımları listelenir ve seçim yapılır. Tanım numarası verildiğinde adı tanım alanına otomatik olarak gelecektir.

Geçerlilik tarihi : Sosyal yardım tanımının geçerlilik tarihidir.

Hesaplama şekli : Sosyal yardım hesaplama şeklini belirtir. Hesaplama şekli seçenekleri şunlardır; 

  • Ücret türüne göre,
  • Net,
  • Brüt.

Ücret türüne göre seçiminde sicil kartında belirtilen hesaplama şekli dikkate alınır.

Net seçiminde ödenecek tutar net olarak hesaplanır.

Brüt seçiminde ödenecek tutar brüt olarak hesaplanır.

Katsayı : Sosyal yardım için geçerli olacak katsayıdır. Sosyal yardım tutarı burada verilen katsayı dikkate alınarak hesaplanır.

Miktar: Hesaplama öndeğeridir. Sabit ve yüzde olmak üzere iki seçenek içerir. Burada yapılan seçim otomatik olarak puantaj kartlarına aktarılır. Bu nedenle sosyal yardım olarak sabit bir miktar ya da yüzde esas alınıyorsa bunun öndeğer olarak tespit edilmesi puantaj kartlarının doldurulmasında kolaylık sağlayacaktır.

Sabit seçiminde sosyal yardım miktarı sabit bir tutar olarak verilir. Sabit rakam tutar alanında kaydedilir.

Yüzde seçiminde sosyal yardım tutarı  burada verilecek yüzde üzerinden hesaplanır.

Ödeme Tipi: Sosyal yardım tutarının ödeme tipi bu alanda belirtilir. Ödeme tipi alanı seçenekleri şunlardır;

  • Ay,
  • Gün,
  • Saat.

Ay seçiminde sosyal yardım tutarı miktar alanında yapılan seçime göre aylık brüt ücret üzerinden ödenir.

Gün seçiminde sosyal yardım tutarı miktar alanında yapılan seçime göre ve puantaj kartında süre alanında verilen gün sayısı dikkate alınarak ödenir.

Saat seçiminde ise sosyal yardım tutarı miktar alanında yapılan seçime göre ve puantaj kartında süre alanında verilen saat sayısı dikkate alınarak ödenir. 

Döviz : Bu alanda sosyal yardım tutarının hangi para birimi üzerinden ödeneceği belirtilir. Döviz türleri listelenir ve seçim yapılır.

Sosyal Güvenlik Primine Tabi Oran : Sosyal yardım tutarının Sosyal güvenlik primine tabi olacak yüzdesi bu alanda belirtilir.

Damga Vergisine Tabi Oran : Sosyal yardım tutarının damga vergisine tabi olacak yüzdesi bu alanda belirtilir.

Gelir Vergisine Tabi Oran : Sosyal yardım tutarının gelir vergisine tabi olacak yüzdesi bu alanda belirtilir.

Nete dahil : Sosyal yardım tutarının net ücrete dahil olup olmadığını belirtir. Net ücrete dahil ise ilgili kutu işaretlenir.

Nakit : Bu alanda sosyal yardım tutarının ne şekilde ödeneceği belirlenir. Personele doğrudan ödeme yapılması durumunda Nakit seçeneği işaretlenir. Sosyal yardımın ayni olarak yapılması durumunda nakit seçeneğinin yanındaki işaret kaldırılır.

İhbara dahil: Sosyal yardım tutarının ihbar tazminatı hesaplarında geçerli olup olmadığı bu seçenek ile belirlenir.

Kıdeme dahil : Sosyal yardım tutarının ihbar tazminatı hesaplarında geçerli olup olmadığı bu seçenek ile belirlenir.

AR-GE G.V-D.V. İstisnasına Dahil: Tanımlanan sosyal yardımın AR-GE G.V-D.V. İstisnasına Dahil olması durumunda bu seçenek işaretlenir.

Sosyal yardımın hangi mesai türleri için geçerli olacağı Mesailer seçeneği ile kaydedilir.