Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Yabancı Ülkeye İhracat ile ilgili işlemleri kaydetmek için kullanılan sipariş fişleri, irsaliye ve fatura bilgileri Fatura ve Detaylar seçenekleri ile kaydedilir. Fatura penceresi kaydedilen bilgiler açısından genel olarak üç ana bölümden oluşur

...

; Fiş/fatura başlık bilgileri

...

, Fiş/fatura satırlarına ait bilgiler

...

ve Fiş/fatura genel bilgileri.

Fatura Başlık Bilgileri

Bu bölümde fişe ait genel bilgiler kaydedilir ve görüntüsel olarak fiş girişi ekranının üst kısmında yer alır. Genel bilgi sözü, fişe kaydedilecek malzeme ya da hizmetlerin hepsi için aynı olması gereken bilgileri içermektedir.

...

Ambar fiş geneli ya da satırdaki işlem için ayrı ayrı girilebilir. Böylece aynı cari hesaba ait farklı ambarlara ait işlemler tek bir fiş üzerinden kaydedilebilir. Bunun için Satınalma ve Satış Dağıtım Parametreleri'nde Fiş Satırları Ambar Bilgisi Değiştirilebilsin satırında "Evet" seçeneğinin işaretlenmesi gerekir. Bu durumda satırlarda yer alan Ambar alanında satırdaki malzemeye ait ambar kaydedilir.

İşlemler sırasında işyeri/fabrika/ambar kontrolü yapılıp yapılmayacağı Malzeme Yönetimi Parametreleri ile belirlenir. İşyeri/fabrika/ ambar kontrolü yapılacaksa, işyeri ve fabrika belirtildiğinde, bağlı ambar kodu ambar alanına gelir. İşyeri bir kaç ambarla çalışıyorsa ambar alanında işlemin ait olduğu ambar seçilir. Kontrol yapılmayacaksa tanımlı tüm ambarlar listelenir ve seçim yapılır.

...

Fatura Tipi: Faturanın ne şekilde kesileceği bu alandan belirtilir. Cari hesap ve işyeri alanında yapılan seçime göre seçenekler değişkenlik gösterir. Seçenekler şunlardır:

...

Fatura tipi ala seçenekleri; Kağıt Fatura, e-Fatura

...

, e-Arşiv Faturası

...

ve e-Arşiv İnternet

...

Faturasıdır.

Kağıt Fatura: Faturaya (alınan hizmet faturaları hariç) seçilen cari hesap e-Fatura kullanıcısı değil ise kağıt fatura kesilebilir.

...

e-Arşiv: Firma/İşyeri e-Fatura ve e-Arşiv kullanıcısı, faturaya seçilen cari hesap e-Fatura kullanıcısı değil ise bu seçenek gelir.

e-Arşiv İnternet: Firma/işyeri e-Fatura ve e-Arşiv kullanıcısı, faturaya seçilen cari hesap e-Fatura kullanıcısı değil ve de şahıs şirketi ise bu seçenek gelir. 

...

 Yabancı Bölgeye İhracat faturaları yalnızca e-Arşiv/e-Arşiv internet faturası olarak gönderilebilir. 

Fatura Satırları 

Fatura satırları bölümünden ihracat faturasına ait malzeme bilgileri kaydedilir. 

Tür: Satır türünü belirtir.

...

Ambar: Satırdaki işlemin ait olduğu ambarı belirtir.

...

 Ambar alanına, Satınalma ve Satış Dağıtım Parametreleri'nde "Fiş Satırları Ambar Bilgisi Değiştirilebilsin" satırında "Evet" seçiminin yapılması durumunda bilgi girilebilir.

Tevkifat Kodu: e-Fatura ya da e-Arşiv faturalarında satırda tevkifat uygulanmış malzeme seçildiği takdirde doldurulması zorunlu alandır. Bu alan yalnızca satıra tevkifatlı malzeme / hizmet seçildiğinde edit edilebilir.

KDV Muafiyet Sebebi: İstisna ve Özel Matrah tipindeki e-Faturalarda ve e-Arşiv faturalarında, KDV tutarı "0" (Sıfır) olan satırlar için muafiyet sebebinin girildiği zorunlu alandır.

Tevkifat Kodu: e-Fatura ya da e-Arşiv faturalarında satırda tevkifat uygulanmış malzeme seçildiği takdirde doldurulması zorunlu alandır. Bu alan yalnızca satıra tevkifatlı malzeme/hizmet seçildiğinde edit edilebilir.

KDV Muafiyet Kodu: KDV tutarı "0" (Sıfır) olan Özel Matrah ya da İstisna türündeki e-Fatura ve e-Arşiv faturaları için muafiyet kodunun girildiği zorunlu alandır. Girilmediği takdirde program kullanıcıyı uyarır. Özel Matrah ya da İstisna faturaları haricindeki faturalarda bu alan edit edilemez.

Ambalaj Kodu: Satır bazında ambalaj kod bilgisini girmek için kullanılır. Detaylar sekmesi altında Ambalaj Kodu Bilgileri başlığı altında Ambalaj Kodu alanına girilen kod bilgisi, fatura satırlarında boş olan Ambalaj Kodu alanına atanır. İstenirse değiştirilir.

...

 Ambalaj Kodu alanından ulaşılan liste ekranında kod bilgilerinin düzenlenmesine, kopyalanmasına veya yeni tanım eklenmesine izin verilmez. Bu işlemler yalnızca Sistem İşletmeni

...

-Kuruluş Bilgileri üzerinden yapılabilir.

...

Bu ekranda yer alan XML Aktar seçeneği kullanılarak XML'den değerlerin veritabanına aktarılması gerçekleştirilir.

Kap Adedi: Satır bazında kap adedi bilgisini girmek için kullanılır. Detaylar sekmesi altında Ambalaj Kodu Bilgileri başlığı altında Kap Adedi alanına girilen adet bilgisi, fatura satırlarında boş olan Kap Adedi alanına atanır. İstenirse değiştirilir.

...

Rejim Şekli: Gümrük müşavir programlarına veri aktarımı yapabilmek için girilmesi gereken rejim bilgileridir. İhracat Bilgileri sekmesindeki Dosya Bilgileri altında bulunan Rejim Şekli seçimi satırlara öndeğer olarak gelir ancak değiştirilebilir.

Fiş Genel Bilgileri

Bu bölüm fiş/fatura penceresinin alt bölümünde yer alır ve o fişte girilen hareket satırlarına ait toplam tutar bilgileri görüntülenir. Fiş genelinde ve satırlarda kullanılacak para birimi belirlenir. Satırlardaki işlemler burada belirlenen para birimi üzerinden kaydedilir.
İhracat fatura penceresinin alt bölümünde bulunan alanlardan fiş geneline ve satırlara ait para birimi bilgileri kaydedilir ve toplamlar izlenir. Kullanılacak para birimi fiş geneli ve fiş satırları için ayrı ayrı belirlenir. Fiş geneli için kullanılacak para birimi aşağıdaki seçenekleri içerir:şunlardır; Raporlama Dövizi

...

, İşlem Dövizi

...

ve EURO.

Fiş satırlarında yer alan işlemler için geçerli olması istenen para birimi Satırlar bölümünde belirlenir. Satırlarda yer alan işlemler için birim fiyat bilgileri,

...

; Yerel Para Birimi

...

, Raporlama Dövizi

...

, İşlem Dövizi

...

, EURO

...

ve Fiyatlandırma Dövizi

...

üzerinden kaydedilir. Burada yerel para birimi dışında bir seçim yapılması durumunda, satırlarda kaydedilen işlemlere ait birim fiyat bilgileri döviz türü seçilerek dövizli birim fiyat alanında belirtilir. Fiş geneline ait toplam masraf, indirim, genel toplam, toplam KDV ve net toplam bilgileri, yerel para birimi ve fiş geneli için seçilen para birimi üzerinden izlenir. 

...