Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Finans Bölümü'nde, "İşlemler/Banka" menüsünün altında yer alır. Bu bölümde  Faiz İşleme-Kapatma bölümünde; Vadesiz, Vadeli, Rotatif ve Spot Hesaplariçin faiz hesaplatarak işleme ve kapatma ile ilgili işlemlerin yapılmasını sağlar. Faiz İşleme-Kapatma, Ön Sorgulama ve Faiz Bilgileri sekmelerinden oluşur. Spot, Repo ve Vadeli hesaplar için; Faiz Tutarı=(Gün*AnaParaAnapara*FaizOranFaiz Oran)/(Yıl günü*100) Faizfaiz, rotatif ve vadesiz mevduatta bakiye üzerinden alınır. Aşağıdaki örnekte belirtildiği gibi gün hesaplanıp, her gün faiz formülünden geçirilerek toplam faiz tutarı hesaplanır.

Örneğin;

Banka Hesap Hareketlerinde (Transfer Hesap Kodu) ; Vadesiz Hesap ise:


BorçAlacakTipAçıklama 
Faiz Gelir100
faizFaiz Gelir
MSIGV
10masrafMSIGV
SSDF
1masrafSSDF

 

Rotatif Hesap ise:, Banka Hesap Hareketlerinde (Transfer Hesap Kodu);:


Borç Alacak
 Faiz Gider
100 
 Komisyon
10
 KKDF
 BSMV 

Vadeli Hesap ise;Vadeli , vadeli hesapta hesap kapanır ve faizi ile birlikte para vadesiz hesaba aktarılır. Kullanıcı, isterse daha sonra hesap açma bölümünden tekrar kendisi vadeli hesap açabilir.

Banka Hesap Hareketlerinde (Vadeli Hesap Kodu);Hesap , hesap açıldığında vadeli hesapta borç, aynı tutar kadar vadesiz hesapta alacak kaydı oluşur.

Spot Hesap ise;Spot , spot kredi açıldığında spot hesaba alacak, aynı tutar kadar vadesiz hesapta borç kaydı oluşur.

                                                       

                                                   


Borç Alacak
 Hesap Açılışı
100.000.000
 Hesap Kapanışı100.000.000

Banka Hesap Hareketlerinde;, Transfer-Vadesiz Hesap Kodu ; aşağıdaki şekilde oluşur:


Tutar
 Komisyon 100.000 
 KKDF 83.333 
 BSMV41.667
 Hesap Kapama100.833.333

Repo Hesap ise; Repo repo hesapta hesap kapanır ve faizi ile birlikte para vadesiz hesaba aktarılır. Kullanıcı, isterse daha sonra hesap açma bölümünden tekrar kendisi repo hesap açabilir.

Banka Hesap Hareketlerinde (Repo Hesap kodu);Hesap , hesap açıldığında repo hesabına borç, aynı tutar kadar vadesiz hesapta alacak kaydı oluşur.

Faiz işleme kapatmada ;

...

borç ve alacak kaydı aşağıdaki şekilde oluşur:


BorçAlacak
Ana Para10.000.000 (hesap açılışı ile var olan kayıt)
Hesap Kapanışı
10.000.000

AnchorÖn SogulamaSorgulamaÖn Sogulama

Ön Sorgulama

Faiz İşleme-Kapatma ekranındaki Ön sorgulama sekmesinin alanları ve içerdiği bilgiler aşağıdaki şekildedir:

Faiz İşleme (Kapatma) Ekranı
Banka Hesap Kodu

Faiz işleme/kapatma yapılacak banka hesap kodunun girildiği alandır. Rehber butonu ile, banka hesapları arasından seçim yapılır.

 Diğer Sayfa

"Faiz Bilgileri" sekmesine geçmek için kullanılan butondur.

AnchorFaiz BilgileriFaiz Bilgileri

Image Added

Faiz İşleme-Kapatma ekranındaki Faiz Bilgileri

Image Removed

sekmesinin alanları ve içerdiği bilgiler aşağıdaki şekildedir:

Faiz İşleme/Kapatma Ekranı


Referans NoFaiz işlemek için 15 karakterden oluşan alfa numerik takip numarası girilen alandır.
OranFaiz kapatması yapılacak hesabın "Vadeli", "Uzun Vadeli" veya "Taksitli Kredi" olması durumunda aktif hale gelen alandır. Faiz oranının girilmesini sağlar.
Dövizli AnaparaFaiz kapatması yapılacak hesabın "Vadeli", "Uzun Vadeli" veya "Taksitli Kredi" olması durumunda aktif hale gelen alandır. Dövizli anaparanın izlenmesini sağlar.
AnaparaFaiz kapatması yapılacak hesabın "Vadeli", "Uzun Vadeli" veya "Taksitli Kredi" olması durumunda aktif hale gelen alandır. Anaparanın izlenmesini sağlar.
Dekont NoYapılan işleme ait banka tarafından verilen işlem numarasının rapor amaçlı takibinin yapılması amacıyla dekont numarası girilen alandır.

Başlangıç Tarihi

"Vadeli" ve "Spot" hesaplarda, banka hareketindeki son kayda ait tarihin otomatik olarak aktarıldığı alandır. Kullanıcı, tarih üzerinde değişiklik yapabilir.

Kapanış Tarihi

"Vadeli" ve "Spot" hesaplarda, banka hareketindeki son kayda ait vade tarihinin otomatik olarak aktarıldığı alandır. Kullanıcı, tarih üzerinde değişiklik yapabilir.

Döviz Kuru

Hesabın dövizli olması durumunda aktif hale gelen alandır. Döviz kurunun girilmesini sağlar.

Yıl Günü

Faiz hesaplanırken kullanılacak yıl gününün girildiği alandır.

İhracat TaahhütlüKredi faizinin ihracat taahhütlü olması durumunda kullanılan seçenektir.
Vadeye 1 Gün EklensinKredi faiz vadesine bir (1) gün eklenmesi için kullanılan seçenektir.

Firma Takvimi Dikkate Alınsın

Kredi faizi işlerken firma takviminin dikkate alınması için kullanılan seçenektir.
Kredi Erken KapansınKredinin erken kapatılması istendiğinde kullanılan seçenektir.
Erken Kapama Ceza Oranı"Kredi Erken Kapansın" parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen seçenektir. Kredinin erken kapatılmasına bağlı olarak bankanın uyguladığı ceza oranının girilmesini sağlar.
Ara ÖdemeRotatif kredilerde faiz ödeme tarihinden önce ara ödeme yapılması için kullanılan seçenektir.

Image Modified Faiz Hesapla

Girilen bilgiler doğrultusunda faiz hesaplamasının program tarafından otomatik olarak yapılması için kullanılan butondur.

Faiz

Tutarı

Faiz hesaplanmakta ve ekrana getirilmektedir. Kullanıcı isterse değiştirebilmektedir.

Faiz

Geliri/Gideri, Muhasebe Kodu, Muhasebe Referans Kodu, Proje Kodu

"Vadeli" ve "Vadesiz" Hesapta faiz geliri, diğerlerinde faiz gideri olarak aktarılacak muhasebe hesap kodunun, Banka → Kayıt → Banka Şube Bazında Parametrelerbölümünde tanımlanan bilgiler doğrultusunda otomatik olarak ekrana getirildiği alandır. Kullanıcı tarafından rehber butonu Image Modified yardımı ile, hesap kodları arasından farklı bir hesap seçilerek değişiklik yapılabilir.

MSIGV Muhasebe Kodu, Muhasebe Referans Kodu, Proje Kodu

Kapatma yapılan hesap tipinin "Vadeli" ve "Vadesiz" olduğu durumlarda aktif hale gelen alandır. Hesaplanan tutarın matrahını "Faiz Tutarı" oluşturur. Aktarılacak muhasebe hesap kodu, Banka → Kayıt → Banka Şube Bazında Parametrelerbölümünde tanımlanan bilgiler doğrultusunda otomatik olarak ekrana getirilir. Kullanıcı tarafından rehber butonu Image Modified yardımı ile, hesap kodları arasından farklı bir hesap seçilerek değişiklik yapılabilir.

SSDF Muhasebe Kodu, Muhasebe Referans Kodu, Proje Kodu

Kapatma yapılan hesap tipinin "Vadeli" ve "Vadesiz" olduğu durumlarda aktif hale gelen alandır. Hesaplanan tutarın matrahını "MSIGV" oluşturur. Aktarılacak muhasebe hesap kodu, Banka → Kayıt → Banka Şube Bazında Parametrelerbölümünde tanımlanan bilgiler doğrultusunda otomatik olarak ekrana getirilir. Kullanıcı tarafından rehber butonu Image Modified yardımı ile, hesap kodları arasından farklı bir hesap seçilerek değişiklik yapılabilir.

KKDF Muhasebe Kodu, Muhasebe Referans Kodu, Proje Kodu

Kapatma yapılan hesap tipinin "Spot" ve "Rotatif" olduğu durumlarda aktif hale gelen alandır. Aktarılacak muhasebe hesap kodu, Banka → Kayıt → Banka Şube Bazında Parametrelerbölümünde tanımlanan bilgiler doğrultusunda otomatik olarak ekrana getirilir. Kullanıcı tarafından rehber butonu Image Modified yardımı ile, hesap kodları arasından farklı bir hesap seçilerek değişiklik yapılabilir. Faiz tutarı üzerinden alınır.

BSMV Muhasebe Kodu, Muhasebe Referans Kodu, Proje Kodu

Kapatma yapılan hesap tipinin "Spot" ve "Rotatif" olduğu durumlarda aktif hale gelen alandır. Aktarılacak muhasebe hesap kodu, Banka → Kayıt → Banka Şube Bazında Parametrelerbölümünde tanımlanan bilgiler doğrultusunda otomatik olarak ekrana getirilir. Kullanıcı tarafından rehber butonu Image Modified yardımı ile, hesap kodları arasından farklı bir hesap seçilerek değişiklik yapılabilir.Faiz tutarı üzerinden alınır.

Komisyon Muhasebe Kodu, Muhasebe Referans Kodu, Proje Kodu

Kapatma yapılan hesap tipinin "Spot" ve "Rotatif" olduğu durumlarda aktif hale gelen alandır. Aktarılacak muhasebe hesap kodu, Banka → Kayıt → Banka Şube Bazında Parametrelerbölümünde tanımlanan bilgiler doğrultusunda otomatik olarak ekrana getirilir. Kullanıcı tarafından rehber butonu Image Modified yardımı ile, hesap kodları arasından farklı bir hesap seçilerek değişiklik yapılabilir.Faiz tutarı üzerinden alınır.

Stopaj Muhasebe Kodu, Muhasebe Referans Kodu, Proje kodu

Kapatma yapılan hesap tipinin "Vadeli" olduğu durumlarda aktif hale gelen alandır. Aktarılacak muhasebe hesap kodu, Banka → Kayıt Banka Genel Parametreleri bölümünde tanımlanan bilgiler doğrultusunda otomatik olarak ekrana getirilir. Kullanıcı tarafından rehber butonu Image Modified yardımı ile, hesap kodları arasından farklı bir hesap seçilerek değişiklik yapılabilir.Faiz tutarı üzerinden alınır.

Ceza Muhasebe Kodu, Muhasebe Referans Kodu, Proje Kodu

Kapatma yapılan hesap tipinin "Taksitli" ve "Uzun/Orta Vadeli" olduğu durumlarda ekrana gelen alandır. "Kredi Erken Kapansın" parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelir. Rehber butonu Image Modified ile, muhasebe kodları arasından seçim yapılır.

TutarBanka → Kayıt → Banka Genel Parametreleri bölümünde yapılan tanımlamalar baz alınarak hesaplanan tutarın aktarıldığı alandır. Kullanıcı tarafından hesaplanan tutar değiştirilebilir.
Net Faiz Geliri/Gideri

"Vadesiz" ve "Vadeli" hesaplar için faiz tutarından MSIGV ve SSDF tutarı çıkarılarakhesaplanır. Spot ve Rotatif hesaplarda hesaplama yapılırken, faiz tutarına Komisyon, KKDF ve BSMV eklenir.

Kapanacak TaksitKapanacak taksit sayısının girildiği alandır.
Taksit AnaparaFaiz hesaplama işlemi yapıldıktan sonra kalan taksit anaparanın izlendiği alandır.
Tüm Taksitler Tek Seferde KapatılsınTaksitlerin tek seferde kapatılması için kullanılan seçenektir.

Transfer Banka Hesap Kodu

Faiz kapatma sonucu hesaplanan faiz tutarının aktarılacağı hesap kodunun girildiği alandır. Seçilen hesap tipi "Vadesiz" hesap ise "Ön Sorgulama" sekmesinde seçilen banka hesabına, "Vadeli", "Rotatif" veya "Spot" hesap ise başka bir vadesiz banka hesap koduna aktarılır.

 

 

                                                       

...

İlgili alanlara bilgi girişi yapıldıktan sonra "Kaydet" Image Added butonuna basılarak kayıt oluşturulur. Kaydın iptali için, silinmesi istenen kaydın üzerinde çift tıklandıktan sonra “Kayıt Sil” Image Added butonuna tıklanması gerekir.