Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Genel Muhasebe/Tanımlar/e-Beyannameler/Ekle seçeneği ile eklenmek istenen beyanname seçimi yapılır. Açılan ekranda veri girişleri yapıldıktan sonra, beyanname durumu İşlem Yapılmadı olarak Yapılmadı olarak e-Beyannameler liste ekranında yer alır.

e-Beyanname Oluştur butonu ile işlem başlar ve İşlem Mesajları bölümünden işlemin başladığına dair bilgi mesajı alınır. Kaydın durumu da Beyanname Oluşturuldu olarak güncellenir. Bu aşamadan sonra BDP Kontrol butonu aktif hale gelir ve tıklanmasıyla bdp.bat uygulamasına erişilir. Seçili beyanname satırına ait XML dosyası otomatik açılır. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra Kaydet butonu ile kaydedilir. Kaydın durumu Kontrol Edildi olarak güncellenir. Alt menüde de bu aşamadan sonra Paket Oluştur butonu aktif hale gelir.Kontrol  Kontrol Edildi durumundaki beyannameler toplu seçilerek Paket Oluştur butonuna tıklanır. Seçili kayıtların durumu Paket Oluşturuldu olarak güncellenir. e-Beyanname liste ekranında GİBekranında GİB'e Gönder butonu aktif hale gelir.

Bu aşamadan sonra e-Beyannameler liste ekranının F9 menüsünde Beyanname Paketi Sil ve Paket Klasörünü Aç işlem seçenekleri aktif hale gelir.

Paket Oluşturuldu durumundaki beyannameler toplu seçilerek GİB'e Gönder butonu Gönder butonu tıklanır.

“Gelir Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi” Dairesi sitesine erişilerek hazırlanan paketlerin yükleme işlemleri otomatik yapılır. İşlem tamamlandığında kayıtların "Durumu: Gönderildi" olarak güncellenir. Bu durumdaki Gönderildi durumundaki beyannameler için Beyanname Paketi Sil işlemi kullanılamaz.

Warning

Beyannamelerin oluşturulabilmesi için mutlaka:

  • Sistem Ayarları-Öndeğer ve Parametreler-Genel Muhasebe-Öndeğerler-e-Beyanname işlem adımları üzerinden e-Beyanname Dosyası Kayıt Yeri tanımı yapılmalıdır.
  • Birim Tanımları-Bağlantı Ayarları-e-Beyanname Kullanıcı Bilgileri sekmesinde kullanıcı bilgileri girilmiş olmalıdır.