Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Kurum çalışma parametreleri ile belirlenen diğer bir parametre ek mesai bilgileridir. Burada fazla mesai türleri ve verilecek ücretler belirlenir. Tanımlanan her mesai bilgisi puantaj kartlarına öndeğer olarak aktarılır.
Ek mesai tanımları Çalışma parametreleri seçeneği ile kaydedilir. Bu ek mesai tiplerinden hangilerinin kurum için geçerli olacağı ve kuruma özgü mesai bilgileri Kurum çalışma parametreleri ile belirlenir. Ek mesai tanımlamak için Kurum Çalışma Parametreleri listesinde parametre seçim alanında Ek mesai seçilir.
Ekle seçeneği ile açılan Ek mesai tanım penceresinden kaydedilen bilgiler şunlardır:
Image Removed
Kurum: Parametrenin hangi kurum için geçerli olacağını gösterir. Tanımlı kurum numarası verilir. Ya da tanımlı kurumlar listelenir ve ilgili kurum seçilir.
Tanım no: Ek Mesai tanım numarasıdır. Çalışma parametrelerinde tanımlanan ek mesai tip tanımları listelenir ve seçim yapılır. Tanım numarası verildiğinde adı tanım alanına otomatik olarak gelecektir.
Geçerlilik tarihi : Ek mesai tanımının geçerlilik tarihidir. Bu alana yalnızca Değiştir seçeneği ile bilgi girilebilir.
Hesaplama Şekli : Fazla mesai ücretinin ne şekilde hesaplanacağını belirtir. Bu alan,

  • Ücret tipine göre
  • Net
  • Brüt

olmak üzere 3 seçeneklidir.
Ücret tipine göre seçiminde sicil kartında belirtilen hesaplama şekli dikkate alınır.
Net seçiminde ödenecek tutar net olarak hesaplanır.
Brüt seçiminde ödenecek tutar brüt olarak hesaplanır.
Katsayı : Mesai için geçerli olacak katsayıdır. Mesai kazancı burada verilen katsayı dikkate alınarak hesaplanır.
Miktar : Bu mesai için ödenecek ücretin hesaplama öndeğeridir. Miktar alanı;

  • Sabit
  • Yüzde

olmak üzere iki seçeneklidir.
Sabit seçiminde mesai kazancı sabit bir tutar olarak verilir. Sabit rakam tutar alanında kaydedilir.
Yüzde seçiminde mesai kazancı saat ücreti esas alınarak hesaplanır. Örneğin fazla mesai ücreti normal ücretin 2.5 katı ise tutar alanına % 250 yazılır.
SGK Primine Tabi Oran : Mesaiden elde edilecek kazancın SGK Primine tabi olacak yüzdesi bu alanda belirtilir.
Damga Vergisine Tabi Oran : Mesaiden elde edilecek kazancın damga vergisine tabi olacak yüzdesi bu alanda belirtilir.
Gelir Vergisine Tabi Oran : Mesaiden elde edilecek kazancın gelir vergisine tabi olacak yüzdesi bu alanda belirtilir.
Tanım penceresinin alt bölümündeki alanlardan ek mesai kazancının tabi olduğu kesinti oranları kaydedilir. Bunlar şunlardır:
Net'e Dahil: Mesai kazacının net ücrete dahil olup olmadığı bu alanda belirlenir. Dahil olması durumunda bu seçenek işaretlenir.
AR-GE G.V-D.V. İstisnasına Dahil: Tanımlanan ek mesainin AR-GE G.V-D.V. İstisnasına Dahil olması durumunda bu seçenek işaretlenir.

Firma çalışma bilgileri, her firmanın kendine özgü uygulamalarını belirlediği bölümdür. Personel ve özellikle SGK uygulamaları ile ilgili kanunlar dışında şirket uygulamaları da şirketten şirkete farklılık göstermektedir. Kanunlarda belirtilmemiş ya da serbest bırakılmış bazı konularda şirketin uygulayacağı kurallar firma çalışma parametreleri ile belirlenir.

Puantaj işlemlerinde kullanılacak olan ve personele yapılacak ödemelerin hesaplanmasında kullanılan mesai, ek mesai, sosyal yardım, ek ödeme ve ek kesinti genel özellikleri Çalışma Parametreleri ile kaydedilir. Firmanın bu tanımlardan hangilerini kullanacağı ve firmaya özgü özellikleri ise Firma Çalışma Parametreleri seçeneği ile kaydedilir.

İşlemleri yapılan her firma için çalışma parametreleri ayrı ayrı seçilir ve özellikleri kaydedilir. Puantaj hesaplarında burada kaydedilen tanımlar kullanılır.

Firma çalışma parametreleri ile kaydedilen öndeğerler sicil kartlarına ve puantaj öndeğeri tanımlarına doğrudan aktarılır. Firmaya özgü özelliklerin belirleneceği çalışma parametreleri;

  • Mesailer,
  • Ek Mesailer,
  • Sosyal Yardımlar,
  • Ek Ödemeler,
  • Ek Kesintiler seçenekleridir.

Hangi parametrenin tanımlanacağı parametre seçim alanında belirlenir. Ekle seçeneği ile firma için geçerli olacak parametre bilgileri kaydedilir.