Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Kıdem tazminatı, hizmet sözleşmesinin bildirimli sona ermesi durumlarında ya da yasanın öngördüğü bazı bildirimsiz sona ermelerde işveren tarafından ödenir. Kıdem ve ihbar tazminatlarının hesaplanmasında geçerli olacak parametreler Kıdem / İhbar Tazminatları seçeneği ile kaydedilir. Kıdem ve ihbar tazminatları penceresi iki ana bölümden oluşur. Üst bölümde kıdem tazminatı hesabının ne şekilde yapılacağı ve kıdem tazminatına esas teşkil edecek tavan matrahı kaydedilir.
Image Removed
Kıdem tazminatı son ücret üzerinden ödenir. Kıdem tazminatına esas ücret, giydirilmiş ücrettir. Bu ücretin içine devamlı olarak verilen nakit ya da parasal olarak ölçüm imkanı olan tüm malsal yardımlar girer. Kıdem tazminatına hak kazanılan tarihten geriye doğru bir yıl içinde verilen tüm hakların ve çıplak ücretin bir güne düşen miktarı bulunur. Her yıl için 30 gün hesaplanır ve yıldan artan bölümler için de yıl bazında gün hesaplanır.
Ücretsiz İzin Sınırı (Hafta) alanında girilen hafta sayısı ihbar süresine eklenerek ücretsiz izinlerin kıdem gününe olan etkisi hesaplamaya dahil edilir. Eğer ücretsiz izinlerin tamamı kıdemden düşülecekse bu alandaki girilen değer 0 olmalıdır.
Bu alanda girilen değer, ihbar süresine eklenerek kişiye ait ücretsiz izin hakkı bulunur. Eğer sicilin ücretsiz izin gün sayısı, ihbar süresi + parametre değerini aşıyorsa sadece aşan gün sayısı Kıdeme Esas Gün Sayısından eksiltilir.
Yasal zorunluluk gereği Ücretsiz İzin Sınırı (Hafta) alanının alacağı değer 6 olmalıdır.
UFRS Aktüeyra: Kıdem tazminatı karşılıklarının (aktüeryal yönteme göre) belirlendiği bölümdür. Aktüeryal Yöntem; gelecekte yapılması muhtemel olan bir ödemenin ya da olabilecek bir harcamanın günümüz değerine uyarlanması ve buna bağlı olarak da gelecekte ödenmesi muhtemel parayı iskonto oranları ile belirleme yöntemidir. Bu yönteme uygun olarak sicilin hak ettiği kıdem tazminatı bu alanda belirlenen oranlar üzerinden hesaplanır.
İhbar tazminatı bölümünde, ihbar tazminatına esas gün sayıları belirlenir. İhbar tazminatı hesaplanırken işçinin işe giriş ve çıkış tarihleri arasında kaç ay olduğu dikkate alınır. Yasal olarak geçerli son değerler tabloda öndeğer olarak yer alır. Son duruma göre ihbar tazminatına esas gün sayıları şu şekildedir:
0-6 ay için ihbar tazminatına esas gün sayısı 14 iş günü
7-18 ay için ihbar tazminatına esas gün sayısı 28 iş günü
19-36 ay için ihbar tazminatına esas gün sayısı 42 iş günü
37 ay ve daha fazlası için ihbar tazminatına esas gün sayısı 56 iş günü
Personel ve özellikle SGK uygulamalarıyla ilgili kanunlar sık sık değişebilmektedir. Bu nedenle kanuni işlemler parametrelere bağlanmıştır. Kanuni olarak geçerli parametreler Ayarlar menüsünde yer alan Kanun parametreleri seçeneği ile kaydedilir ya da güncelleştirilir. Kanun parametreleri menü seçeneği altında SGK ve vergi mevzuatıyla ilgili çeşitli parametreler yer alır.

Kanun parametreleri kullanılan her çalışma alanı için ayrı ayrı belirlenir. Kanunlarda zamanla yapılan değişikliklerde parametre değerleri kullanıcı tarafından güncellenir.

Belirlenen Kanun parametreleri;

  • Gelir Vergisi,
  • SGK Matrah ve Oranları,
  • Kıdem/ihbar Tazminatları,
  • Tablolar,
  • Diğer sayfalarından kaydedilir.

Gelir Vergisi

Gelir Vergisi, ücretlinin brüt kazancına göre ödeyeceği vergi yüzdesini belirten gelir vergisi dilimlerini belirtir. Gelir vergisi alt ve üst sınırları ile bu dilime düşen vergi oranı bir tablo üzerinden kaydedilir. Programda yasal olarak geçerli son oranlar öndeğer olarak yer almaktadır.

Image Added

Vergi dilimleri tablosunda her bir dilim için ücret aralığı ve bu aralığa uygulanan vergi oranı listelenir. Zamanla yasalarda olabilecek değişiklikler yine aynı tablo üzerinden yapılır. Girilen yeni değerler Kaydet düğmesi tıklanarak kaydedilir.

Vergi dilimleri ve indirimleri penceresinden aynı zamanda;

  • Özel vergi İndirimi,
  • Özel vergi indirimi (öncelikli bölge),
  • Sakalık indirimleri,
  • 0-6 yaş ve 6 yaş üzeri çocuk yardımı muafiyet tutarları,
  • Yemek yardımı muafiyeti (günlük) parametreleri ile ilgili değerler kaydedilir.

Çocuk yardımının yalnızca belli bir bölümü vergiden muaftır. Bundan daha fazla bir çocuk yardımı sözkonusu ise, bu fazla verilen bölümden gelir vergisi kesilir. Bu parametre çocuk yardımının ne kadarından vergi alınmayacağını gösterir. Tutarın hesaplanmasında dikkate alınan oran SGK Matrah ve Oranları penceresinden kaydedilir.
 
Girilen yeni değerler Kaydet düğmesi tıklanarak kaydedilir. Vazgeç seçeneği ise tabloyu bir önceki değerlerle bırakır ve önceki menüye dönüşü sağlar.

Azeri mevzuat sistemine uygun çalışma sözkonusu ise vergi indirimlerine ait 4 ayrı değer girilmesi için Kanun Parametreleri Gelir Vergisi sayfasında yer alan Vergi İndirimi (1) (2) (3) (4) alanları kullanılır. Bu alanlarda girilen değerler Sicil Kartı Bordro Bilgileri sayfasında yer alan Vergi İndirimi alanında listelenir.