Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Satılan malın maliyetinin muhasebeleştirilmesinde kullanılacak muhasebe hesap kodları ,aşağıdaki seçeneklerle verilir:

  • Fatura üzerinde F9-sağ fare düğmesi menüsündeki SMM Muhasebe Hesap Kodları seçeneği ile verilir.
  • Satış faturaları listesinde F9-sağ fare düğmesi menüsündeki SMM Muhasebe Kodları seçeneği ile verilir.
  • Muhasebe bölümünde Muhasebe Bağlantı Kodları menüsündeki Malzeme Kartları seçeneği ile verilir.
  • Malzeme kartı üzerinde Muhasebe Hesapları seçeneği ile verilir.

...

Satılan malın maliyetinin mahsuplaştırılması işleminde Malzeme, Karma Koli, Sabit Kıymet ve Promosyon türündeki satırlar dikkate alınır. Faturada yer alan İndirim, Masraf, Hizmet, Malzeme Sınıfı türündeki satırlar ile karma koli malzemeyi oluşturan satırlar dikkate alınmaz.

Satılan Malın Maliyetinin Muhasebeleştirilmesi

Satılan malın maliyetinin muhasebeleştirilmesi işlemi 2 şekilde yapılır:1.

  • Satış Faturaları listesinde F9 menüsünde yer alan "SMM Mahsubu Oluştur" seçeneği ile yapılır.

...

  • Genel Muhasebe program bölümünde

...

  • İşlemler menüsü altında yer alan Muhasebeleştirme seçeneği ile yapılır.

1. Satış Faturaları listesinden Listesinden SMM Mahsubu Oluşturma

Satılan malın maliyetinin muhasebeleştirilmesi işlemi satış faturaları listesinden tek tek oluşturulur. Bunun için F9-sağ fare düğmesi menüsündeki "SMM Mahsubu Oluştur" seçeneği kullanılır. Bu seçenek yalnızca muhasebeleştirilmiş satış faturaları üzerinde F9 menüsünde yer alır.

"SMM Mahsubu Oluştur" seçildiğinde mahsup oluşturma işleminde geçerli olacak kriterlerin belirleneceği pencere açılır. Bu Kriterlerin belirleneceği pencerede yer alan filtreler şunlardır:

...

Filtre satırlarında yapılan koşul belirleme işleminden sonra "Tamam" düğmesi tıklanır ve SMM oluşturma işlemi tamamlanır.2.

SMM Oluşturma İşleminin Genel Muhasebe Bölümünden Yapılması

SMM oluşturma işlemi Genel Muhasebe bölümünde

...

İşlemler menüsü altından da yapılabilir. SMM oluşturma işleminde geçerli olacak koşullar filtre satırlarında belirlenir.

...

SMM Oluşturma İşleminde geçerli olacak filtre seçenekleri şunlardır:

Tarih Aralığı: Fiş tarih aralığı bu satırda verilir.

...

Güncel maliyetler için oluşan fişler listede M harfi ile, fark maliyetleri için oluşturulan SMM fişleri ise F harfi ile listelenir.

SMM Mahsubu Tarih Ataması: Bu filtre satırında geçerli olacak muhasebe fiş tarihi öndeğeri belirlenir. "Muhasebeleşen Fişin Tarihi Atanacak" seçeneği işaretlenirse oluşacak SMM mahsubunun tarihi SMM mahsubunu oluşturmak istediğimiz fişin tarihini alacaktır. Bu seçenek ilgili muhasebe fişi yok ise ya da ilgili muhasebe fişi tarihi ,SMM mahsubu oluşacak fişin tarihine eşit olduğunda işlevli olacaktır. İlgili muhasebe fiş tarihi, SMM mahsubu oluşacak fişin tarihinden büyük ise SMM mahsubu oluşturma işlemi yapılmaz. Muhasebe Fişi Tarih Ataması filtresinde, "İlgili Muhasebe Fişinin Tarihi Atanacak" seçeneği işaretlenirse, oluşacak SMM mahsubunun tarihi daha önceden oluşturulmuş ilgili muhasebe fişinin tarihini alır. "Muhasebe Fiş Tarihi Filtresinden Atanacak" seçeneğinin işaretlenmesi durumunda geçerli olacak tarih muhasebe fiş tarihi filtre satırında girilen tarih olacaktır. Muhasebeleştirme işlemi sonucunda oluşacak mahsup fişlerine muhasebe fiş tarihi parametre satırında belirtilen tarih atanır.

Oluşan SMM Muhasebe Fişlerinin Silinmesi

Satış faturaları listesinde (browser) F9 sağ fare tuşu menüsünde SMM Muhasebe Fişlerini Sil seçeneği yer almaktadır. Bu seçenek seçildiğinde faturaya bağlı SMM muhasebe fişleri silinir, silme işlemi esnasında STLINE tablosundaki "previousOutCost" "prevOutCostCurr" "previousATaxPrCost" "prevATaxPrCostCurr" alanları da boşaltılır.

...

Kasadan kesilen faturalar için oluşturulan SMM muhasebe fişleri kasa işlemleri listesinden silinir.