Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Manuel defter bölme hakkında ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşılır.

Bazı yasal durumlarda ve bazen sadece yevmiye kayıtlarının yoğunluğu nedeniyle defterlerin parçalı bir şekilde oluşturulması gerekir. Bu durumlarda manuel defter bölme işlemi kullanılır.

Image Added

Manuel defter bölme işlemine e-defter onaylama ekranından ulaşılır. Defteri parçalı oluşturulacak olan ay seçildikten sonra İşlemler altından Manule Defter Bölme ekranına ulaşılır.

Image Added
Image Added

Defter bölme işleminde defteri oluşturan fişlerin tarih aralığı ya da madde numarası aralığı kullanılır. Parçaya dahil edilecek tarih aralığı ya da madde numarası aralığı belirlendikten sonra Tarih/Madde No Aralığı Ekle butonuna basılır. Tüm ayı kapsayacak şekilde parçalar eklendikten sonra E-Defter Oluştur butonuna basılır. Butona basıldığında program e-defter onaylama ekranına geri dönerek parçaları oluşturmaya başlar.

Image Added

İşlem sonunda her bir parçaya ait 2 adet defter dosyası oluşur. Bunlardan biri defteri kebir yani büyük defterdir. Bir diğer parça ise yevmiye defteridir. Defter raporu ise defter kaç parça olursa olsun tüm ayı kapsayacak şekilde tek parça oluşur. Oluşan parçalarda dikkat edilmesi gereken defter dosya adı alanındaki son 6 hanenin son dijit kısmı parça numarasının belirlendiği kısımdır.

Tek parça olanlar için son dijit sıfırdır. İki parçalı oluşturulan defterin birinci parça numarası için son dijit 1, ikinci parça numarası için son dijit 2'dir. Parçalı defter oluşturulan aylarda sıfır parça numarası oluşmaz. Sıfır parçasız defter anlamına gelmektedir.

Image Added
Image Added

Defter parçalarının dönemi parçanın tarih aralığı ile uyumlu oluşur. İlk parçada dönem 01/01-15/01 iken, ikinci parçada 16/01-31/01 olur.

Tekil numarası da parça bazında artarak belirlenir. Ocak ayı ilk parçasının tekil numarası 1, ikinci parçasının tekil numarası ise 2 olarak oluşur.