Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Satınalma Fiyatları

Satınalma Fiyatları Türü

İşlemlere öndeğer olarak gelecek olan satınalma fiyat türünü belirtir.

Malzeme seçiminde, fişlerde birim fiyat alanına malzeme kartına ait birim fiyat öndeğer olarak gelir.

Satınalma Fiyatları - KDV

Satınalma fiyatları için KDV öndeğeridir. Dahil seçilirse, satınalma fiş ve faturalarında birim fiyat alanına KDV dahil birim fiyat öndeğer olarak gelir.

Fatura

Tevkifatlar Dağıtılacak

Tevkifat uygulanan KDV'lerin muhasebede ne şekilde oluşacağı bu öndeğer ile belirlenir. Tevkifatlar fişte yer alan malzemelere ağırlıkları oranında dağıtılabileceği gibi ayrı bir muhasebe hesabı altında da izlenebilir.

Hayır seçiminde ayrı muhasebe hesabı altında izlenir.

İade Maliyeti Türü

İade işlemlerinde kullanılacak maliyet türünün belirlendiği öndeğerdir.

Giriş maliyeti seçeneğini işaretlenirse alım iade fişinin satırlarında, iade edilen stok için, hangi alım işleminin iadesi olduğu seçilebilir ve o stok satırı ile ilişkilendirilir. Seçilen alım fişindeki birim fiyat iade fişine getirilmiş olur. Maliyet sistemi açısından, alım iade satırının çıkış maliyeti, ilişkilendirildiği mal alım hareketinin net alım tutarına eşit olur. Alım iade satırının çıkış tutarı ise alım iadesinin net tutarına eşitlenir. Çıkış tutarı ile çıkış maliyeti arasındaki farklar, kar veya zarar olarak maliyet analizi raporlarında izlenebilir.

Envanter açısından bakıldığında alım iadeleri stok maliyetini, ilişkilendirildiği alımın net tutarı üzerinden azaltır. (Çıkış tutarı envanteri etkilemez.) Güncel maliyet seçeneği işaretlenirse bir alım iade fişinin satırlarında, iade edilen stok birim maliyetinin güncel maliyete eşit olacağı belirtilir. Maliyet sistemi açısından, alım iade hareketi herhangi bir stok çıkış hareketiyle (örneğin toptan satış hareketi) aynı şekilde değerlendirilir ve stokların o andaki birim maliyeti, alım iade hareketinin birim maliyetine eşitlenir. Çıkış maliyeti (birim maliyet x iade miktarı) şeklinde hesaplanır. Alım iade satırının çıkış tutarı ise alım iadesinin net tutarına eşitlenir. Çıkış tutarı ile çıkış maliyeti arasındaki farklar, kar veya zarar olarak maliyet analizi raporlarında izlenebilir.

İade maliyeti seçeneği işaretlenirse bir alım iade fişinin satırlarında, iade edilen stok birim maliyetinin ne olması gerektiği kullanıcı tarafından girilir. Bu durumda maliyet sistemi açısından, alım iade satırının çıkış maliyeti, (kullanıcı tarafından girilen birim maliyet x iade miktarı) şeklinde hesaplanır. Alım iade satırının çıkış tutarı ise alım iadesinin net tutarına eşitlenir. Çıkış tutarı ile çıkış maliyeti arasındaki farklar, kar veya zarar olarak maliyet analizi raporlarında izlenir.

Envanter açısından bakıldığında alım iadeleri stok maliyetini, kullanıcı tarafından girilen maliyet üzerinden azaltır. (çıkış tutarı envanteri etkilemez) İade maliyeti bir alım işlemi ile ilişkilendirilebilir. Bu durumda bir alım iade fişinin satırlarında, iade edilen stok için hangi alım işleminin iadesi olduğu seçilebilir ve o stok satırı ile ilişkilendirilebilir.

Muhasebe Fiş Türü (Ana Hesap Planı)

Ana hesap planı için geçerli olacak muhasebe fiş türü öndeğeridir.

Muhasebe Fiş Türü (İkinci Hesap Planı)

İkinci hesap planı için geçerli olacak muhasebe fiş türü öndeğeridir.

Muhasebe Fiş Türü (Üçüncü Hesap Planı)

Üçüncü hesap planı için geçerli olacak muhasebe fiş türü öndeğeridir.

Fatura Durumu

Fatura kayıt durumu öndeğeridir.

Taslak seçilirse, fatura taslak statüsünde kaydedilir. Faturanın onaylanması işlemi, Faturalar Listesi'nde yapılır.

Taslak Fatura Kaydında İrsaliye Durumu

Taslak durumunda kaydedilen faturalara ait irsaliyeler için geçerli olacak durum öndeğeridir.

Varlıklar Otomatik Olarak İşletmeye Alınsın

Varlıkların işletmeye alınış öndeğeridir.

Evet seçiminde varlıklar için işletmeye giriş fişi otomatik olarak oluşturulur.

Varlıklara Otomatik Atama Yapılsın

Varlık atamaları ekranında bulunan varlıklara otomatik atama yapılsın alanın öndeğeri bu alandan belirlenir.

Evet seçiminde varlık atamaları ekranında satırdaki varlıklara otomatik atama yapılır.

Kurum Kredi Kartı İşlemlerinde Kullanılacak Fiş Türü

Satınalma faturası kaydedildiğinde otomatik olarak oluşan Kurum Kredi Kartı Fiş türünün belirlendiği öndeğerdir. Cari hesap fiş türleri ekranına ulaşılarak seçim yapılır.

Kurum Kredi Kartı İade İşlemlerinde Kullanılacak Fiş Türü

Satınalma iade faturası kaydedildiğinde otomatik olarak oluşan Kurum Kredi Kartı İade Fiş türünün belirlendiği öndeğerdir. Cari hesap fiş türleri ekranına ulaşılarak seçim yapılır.

Fatura Satırında KDV

Satınlama faturalarında KDV öndeğerinin dahil ya da hariç olarak belirlendiği seçenektir.

Fatura / Kullanılacak Para Birimi - (Genel)

Fatura girişlerinde, fatura geneli için öndeğer olarak gelmesi istenen para birimi türünü belirlemek için kullanılan öndeğerdir. Yerel Para Birimi,Raporlama Para Birimi ve İşlem Para Birimi seçeneklerini içerir. Bu satırlarda yapılan seçim satınalma faturalarında Kullanılacak Para Birimi alanına öndeğer olarak aktarılır; istenirse değiştirilir.

Fatura / Kullanılacak Para Birimi (Satırlar)

Fatura girişlerinde, fatura satırları için öndeğer olarak gelmesi istenen para birimi türünü belirlemek için kullanılan öndeğerdir. Yerel Para Birimi,Raporlama Para Birimi ve İşlem Para Birimi seçeneklerini içerir. Bu satırlarda yapılan seçim satınalma faturalarında Para Birimi(RPB) ve Dövizli Birim Fiyat(RPB) alanına öndeğer olarak aktarılır; istenirse değiştirilir.

Satınalma Noktası/Ödeme Kasa KoduSatınalma noktası faturaları için ödeme kasa kodunun öndeğer olarak belirtildiği parametredir.
Diğer Hareketler

İrsaliye Durumu

İrsaliye kayıt durumu öndeğeridir.

Sipariş Durum Bilgisi

Sipariş durum bilgisi öndeğerini belirlemek için kullanılır.

Taslak seçilirse sipariş fişleri taslak statüsünde kaydedilir. Onay bilgisi taslak olan sipariş irsaliye ve faturaya aktarılamaz.

Onaylı seçilirse sipariş fişleri onaylı statüsünde kaydedilir.

Sipariş fişleri için durum bilgisi verilen sipariş fişlerinde, sağ fare tuşu menüsünde yer alan Durumunu Değiştir seçeneği ile değiştirilebilir.

Sipariş Satırında KDV

Satınalma sipariş fişi satırlarındaki KDV Dahil / Hariç alanı öndeğeridir.

Dahil seçilirse birim fiyat alanında girilen değer KDV dahil malzeme / hizmet birim fiyatıdır.

Burada yapılan seçim sipariş fişlerine öndeğer olarak aktarılır. Ancak gerekirse fiş üzerinde değiştirilebilir.

Ödeme Tipi

Satınalma sipariş fişlerine ödeme planı bağlanması ve ödeme hareketleri oluşturulması için sipariş fişinin ödemeli özelliği ile kaydedilmesi gerekir. Sipariş fişleri için ödeme hareketleri öndeğeri bu seçenek ile belirlenir.

Ödemeli seçildiğinde, satınalma sipariş fişinde yer alan Ödemeler seçeneği işaretli gelir ve sipariş fişi kaydedilirken ödeme hareketleri de oluşturulur.

Satınalma Talebi Karşılama Türü

Satınalma taleplerinin karşılama tipi öndeğeridir.

Burada yapılan seçim talep fişlerinde karşılama türü alanına öndeğer olarak aktarılır. Fiş üzerinden karşılama türü değiştirilebilir.

Satınalma Talep Satırı Rezervasyonu

Satınalma talebi rezervasyon öndeğeridir.

Sözleşme Öndeğer Cari Hesap Fiş Türü(Avans)

Satınalma sözleşmelerine ait avans takibinin yapılması için hangi cari hesap fiş türünün kullanılacağının belirlendiği öndeğerdir. Ödeme tipindeki cari hesap fişleri listelenir.

Sözleşme Öndeğer Banka Fiş Türü(Avans)

Satınalma sözleşmelerine ait avans takibinin yapılması için hangi banka fiş türünün kullanılacağının belirlendiği öndeğerdir. Tahsilat tipindeki banka fişleri listelenir.

Kur Farkı Hizmet Faturalarında Kullanılacak Hizmet Kartı

Kur farkı hizmet faturalarında kullanılacak Hizmet Kartı öndeğeridir. Hizmetler listesine ulaşılarak seçim yapılır. Öndeğer tanımlanmadan “Cari Hesap Kur Farkı Hesaplama” işlemi ile hizmet faturası oluşturulmak istenirse, öndeğer hizmet kartı tanımlanmadığına dair uyarı alınır.

Sipariş-İrsaliye / Kullanılacak Para Birimi - (Genel)

Fiş girişlerinde, fiş geneli için öndeğer olarak gelmesi istenen para birimi türünü belirlemek için kullanılan öndeğerdir. Yerel Para Birimi,Raporlama Para Birimi ve İşlem Para Birimi seçeneklerini içerir. Bu satırlarda yapılan seçim satınalma fişlerinde Kullanılacak Para Birimi alanına öndeğer olarak aktarılır; istenirse değiştirilir.

Sipariş-İrsaliye / Kullanılacak Para Birimi (Satırlar)

Fiş girişlerinde, fiş satırları için öndeğer olarak gelmesi istenen para birimi türünü belirlemek için kullanılan öndeğerdir. Yerel Para Birimi,Raporlama Para Birimi ve İşlem Para Birimi seçeneklerini içerir. Bu satırlarda yapılan seçim satınalma fişlerinde Para Birimi(RPB) ve Dövizli Birim Fiyat(RPB) alanına öndeğer olarak aktarılır; istenirse değiştirilir.

Genel

Reeskont Faizi

Faturalanmamış alımlar raporunda kullanılacak reeskont faizi öndeğeridir.

Hizmet Dağıtım Tipi

İthalat masrafı olarak kullanılan hizmet kartları içerisinde hizmet dağıtım tipinin öndeğer olarak belirlenmesi için kullanılır.

Birim Fiyat Öndeğeri

Fiş ve faturalara öndeğer olarak gelmesi istenen birim fiyatın belirlendiği seçenektir.

Analiz Boyutlarına Dağıtılacak Tutar

Analiz boyutlarına dağıtılacak tutar öndeğerinin belirlenmesinde kullanılır.

Satırdaki tutar seçilir ise analiz boyutlarına satırdaki tutarın aynısı yansıtılır.

Tevkifat Payı

Satınalma sipariş, irsaliye ve faturaları Diğer tabında bulunan tevkifat oranına ait pay değeridir. Faturalara öndeğer olarak gelir ancak değiştirilebilir.

Tevkifat Paydası

Satınalma sipariş, irsaliye ve faturaları Diğer tabında bulunan tevkifat oranına ait payda değeridir. Faturalara öndeğer olarak gelir ancak değiştirilebilir.

Tevkifat KoduSatınalma sipariş, irsaliye ve faturaları Diğer tabında bulunan tevkifat kodu öndeğeridir. Tevkifat kodu alanı, Tevkifat Payı/Paydası öndeğerleri ile bağlantılı çalışır. Tevkifat Kodları Listesi, Tevkifat Payı/Paydası öndeğerine göre açılır.

İndirimler Dağıtılacak

Fiş satırlarına ve fiş geneline uygulanacak indirimlerin ne şekilde izleneceği bu parametre ile belirlenir. Yapılan indirimler fişte yer alan stoklara ağırlıkları oranında dağıtılabileceği gibi ayrı bir muhasebe hesabı altında da izlenebilir.

Evet seçilirse indirimler malzeme maliyetine dağıtılır. Fiş satırında yer alan malzeme payına düşen indirim tutarı ağırlıklı ortalama yöntemiyle hesaplanır ve o satırın net giriş ya da çıkış tutarını azaltır. Dolayısıyla maliyet sistemini, azaltılmış olan bu satır tutarı etkiler. Ayrıca stok ve satış muhasebe hesapları bu tutar üzerinden borçlanır ya da alacaklanır.

Bu durumda alım irsaliyelerinde yapılan satır indirimleri ana stok satırının toplam tutarından çıkarılarak stok alım tutarı yeniden hesaplanır. Alım irsaliyelerinin geneline yapılan indirimler ise hesaplanan bu yeni tutarlara göre stok satırlarına ağırlıklı ortalama yöntemine göre dağıtılır ve her bir stok için net alım tutarı hesaplanır. Maliyet sisteminde malzeme alım tutarının ve alım maliyetinin net tutara eşit olduğu varsayılır.

Hayır seçilirse malzeme satırlarının payına düşen indirim tutarı hesaplanmaz. Malzeme satırının net giriş tutarını dolayısıyla maliyeti etkilemez. Fatura muhasebeye aktarılırken indirim tutarları ayrı muhasebe hesaplarını borçlandırır ya da alacaklandırır.

Bu durumda, alım irsaliyelerinde gerek stok satırına uygulanan satır indirimleri, gerekse fiş geneline yapılan indirimler stok satırının alım tutarını etkilemez. Maliyet sisteminde stok alım tutarı ve alım maliyeti uygulanan alım indirimlerinden hiçbir şekilde etkilenmez. Muhasebeleştirme sırasında da uygulanan bu indirimlerin tutarları ayrı muhasebe hesaplarına aktarılarak değerlendirilir. Böylece bu tutarların firmaya olan kar arttırıcı etkisi stok maliyetlerinde değil de, farklı hesaplar arasında ayrı bir kalem olarak izlenir.

Masraflar Dağıtılacak

Fiş satırlarına ve fiş geneline uygulanan masrafların ne şekilde izleneceği bu parametre ile belirlenir. Yapılan masraflar fişte yer alan stoklara ağırlıkları oranında dağıtılabileceği gibi ayrı bir muhasebe hesabı altında da izlenebilir.

Evet seçilirse masraflar malzeme maliyetine dağıtılır. Fişlerde satırın payına düşen masraf tutarı ağırlıklı ortalama yöntemiyle hesaplanır ve o satırın net giriş ya da çıkış tutarını azaltır. Dolayısıyla maliyet sistemini, azaltılmış olan bu satır tutarı etkiler. Ayrıca stok ve satış muhasebe hesapları bu tutar üzerinden borçlanır ya da alacaklanır. Bu durumda alım irsaliyelerinde yapılan satır masrafları ana malzeme satırının toplam tutarına eklenerek stok alım tutarı yeniden hesaplanır. Alım irsaliyelerinin geneline yapılan masraflar ise hesaplanan bu yeni tutarlara göre malzeme satırlarına ağırlıklı ortalama yöntemine göre dağıtılır ve her bir stok için net alım tutarı hesaplanır. Maliyet sisteminde stok alım tutarının ve alım maliyetinin net tutara eşit olduğu varsayılır.

Hayır seçilirse stok satırlarının payına düşen masraf tutarı hesaplanmaz. Stok satırının net giriş tutarını dolayısıyla maliyeti etkilemez. Fatura muhasebeye aktarılırken masraf tutarları ayrı muhasebe hesaplarını borçlandırır ya da alacaklandırır. Bu durumda alım irsaliyelerinde gerek stok satırına uygulanan satır masrafları, gerekse fiş geneline yapılan masraflar stok satırının alım tutarını etkilemez. Maliyet sisteminde malzeme alım tutarı ve alım maliyeti, uygulanan alım masraflarından hiçbir şekilde etkilenmez.

Muhasebeleştirme sırasında da uygulanan bu masrafların tutarları ayrı muhasebe hesaplarına aktarılarak değerlendirilir. Böylece bu tutarların firmaya olan kar azaltıcı etkisi stok maliyetlerinde değil de, farklı hesaplar arasında ayrı bir kalem olarak izlenir.

Promosyonlar Dağıtılacak

Fiş satırlarına ve fiş geneline uygulanacak promosyonların ne şekilde ne şekilde izleneceği bu parametre ile belirlenir. Yapılan promosyonlar fişte yer alan stoklara ağırlıkları oranında dağıtılabileceği gibi ayrı bir muhasebe hesabı altında da izlenebilir.

Evet seçiminde promosyonlar malzeme maliyetine dağıtılır. Fişlerde satırın payına düşen promosyon tutarı ağırlıklı ortalama yöntemiyle hesaplanır ve o satırın net giriş ya da çıkış tutarını azaltır. Dolayısıyla maliyet sistemini azaltılmış olan bu satır tutarı etkiler. Ayrıca malzeme ve alış muhasebe hesapları bu tutar üzerinden borçlanır ya da alacaklanır.

Bu durumda, bir alım irsaliyesinde malzeme satırına uygulanan promosyonun satır tutarı (yani promosyon olarak verilen malın miktarı x birim alış fiyatı), o promosyonun uygulandığı stok satırına yapılan bir indirim gibi düşünülür. Stok alım fiyatı, satır tutarından promosyon satırının tutarı çıkarılarak yeniden hesaplanır. Fiş geneline uygulanan promosyonlar ise, yine fiş geneline yapılan bir indirim gibi düşünülerek stok satırlarının hesaplanan yeni tutarlarına göre ağırlıklı ortalama yöntemi kullanılarak satır başına düşen promosyon indirimi bulunur. Daha sonra bu indirimler stok satırlarının en son hesaplanan tutarlarından çıkarılarak her bir stok satırının net alım tutarı bulunur.

Maliyet sisteminde stok alım tutarının ve alım maliyetinin net tutara eşit olduğu varsayılır. Promosyon alım satırlarının durumu ise biraz farklıdır. Bu satırların tutarı, uygulandıkları ana stok satırının maliyetini bir indirim gibi etkilediklerinden, maliyet sistemi açısından promosyon satırlarının alım tutarı ve maliyeti, (miktar x birim fiyat) a eşit kabul edilir. Çünkü "alım promosyonları malzeme maliyetine dağıtılacak" parametresi seçilmiştir ve alınan promosyonlar aslında stoklarımızın maliyetini azaltan bir tutar indirimi değil, stokların toplam maliyetini değiştirmeyen bir mal fazlasıdır. Dolayısıyla promosyon alım tutarlarını ana stok satırlarına bir indirim gibi uygulayıp, promosyon satırlarının maliyetini de (miktar x birim fiyat) üzerinden hesapladığımızda, stokların toplam maliyeti bu işlemlerden etkilenmez. Stoklarımızdaki mal sayısı artar.

Hayır seçimimde stok satırlarının payına düşen promosyon tutarı hesaplanmaz. Stok satırının net giriş tutarını dolayısıyla maliyeti etkilemez. Fatura muhasebeye aktarılırken promosyon tutarları ayrı muhasebe hesaplarını borçlandırır ya da alacaklandırır. Bu durumda, bir alım irsaliyesinde malzeme satırına uygulanan promosyonun satır tutarı, stok alım fiyatını etkilemez. Fiş geneline uygulanan promosyonlar da aynı şekilde düşünülerek malzeme satırlarının alım tutarını etkilemez.

Sonuçta, maliyet sisteminde stok alım tutarı ve alım maliyeti uygulanan promosyonlardan etkilenmez. Promosyon alım satırlarının durumu ise biraz farklıdır. Bu satırların tutarı, ayrı muhasebe hesaplarında bir indirim gibi izleneceğinden, maliyet sistemi açısından satırlarının alım tutarı ve maliyeti (miktar x birim fiyat) a eşit kabul edilir.

Çünkü " alım promosyonları ayrı hesaplarda izlenecek " parametresi seçilmiştir ve alınan promosyonlar aslında stoklarımızın maliyetini arttırmakta, ancak promosyonların bedelsiz olarak verilmesinden sağlanan avantaj ayrı muhasebe hesaplarında gelirleri arttırıcı bir unsur olarak değerlendirilmektedir.

Fiyat Belirleme Penceresi ÖndeğeriSatınalma fatura satırında bulunan Birim Fiyat alanı ile ulaşılan fiyat belirleme penceresi öndeğerinin belirlendiği parametredir.

Müstahsil

Stopaj/SSDF/Bağ kur/Borsa/Komisyon/Komisyon KDV/Ek1-5/Borsa Kesintisi Tavan Değeri

Müstahsil işlemlerinde geçerli olacak kesinti öndeğerleridir. Her bir seçenek için geçerli olacak veriler ilgili satırda kaydedilir ve fiş/faturalara öndeğer olarak gelmesi sağlanır.

...