Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Maliyet hesaplamalarından önce aşağıda belirtilen işlemleri yapılması gerekir:1.  hesaplatma öncesinde yapılması gereken işlemler şunlardır:

  • Stok kodlarının tanımlanarak Maliyet Muhasebesi için Türü ve Maliyet Grup Kodları bilgisinin girilmesi gerekir.

...

  • Maliyet Ana Mamul Kodları tanımlanarak ilgili hesap kodlarının maskeleme ve dağıtım anahtarları bilgisinin girilmesi gerekir.

...

  • Maliyet Grup Kodları tanımlanarak, bu kodlara hesap planında açılan yansıtma kodlarının girilmesi gerekir.

...

  • Üretim programından ürün bazında reçeteler hazırlanarak üretim aşaması durumuna gelinmesi gerekir.

 

Üretim Sonu Kayıtları

Bu bölüm, reçete kayıtları oluşturulmuş mamuller için üretim sonu kayıtlarını oluşturarak, günlük veya belli dönemler için stoklara işlenmesini sağlar. Bu işlemler; üretim yapıldıkça günlük, haftalık ya da aylık bazda şirket prensiplerine uygun zaman dilimleri için yapılır. Üretim sonu kayıtlarının raporunun alınması sonucu, mamullerle ilgili miktar ve tutar bazlı bilgilerin stoklara giriş hareketi, hammadde/yarı mamullerle ilgili miktar ve tutar bazlı bilgilerin stoklara çıkış hareketi olarak aktarıldığı görülür.

...

Fatura → Ambar Giriş ve Çıkış Fişi, maliyet muhasebesi işlemleriyle ilişkili olarak, üretim reçeteleri oluşturulamayan mamuller için hammadde, yarı mamul, sarf miktar ve tutarlarının kayıtlarının yapılacağı bölümdür. Hangi safha ile ilgili ise o safhanın üretim - yani, şube/depo koduna geçilerek - kayıtlarının yapılması gerekir. Kayıtlarda hareket türü olarak Üretim (C) seçilmesi gerekir.

 

Örneğin;

Maliyet Ana Grup Kodu olan 1.safha bölümünde H3’den YM2 üretilir. H3’ün üretim sonucunda ne kadar YM2 haline geleceğinin miktarsal oranları belirlenemediği ve bu yüzden üretim reçetesi tanımlanamadığı zaman, hammaddelerin sarf miktarları H3’den çıkıp YM1’e giriş olarak ambar giriş/çıkış fişi bölümünden, üretim seçeneği ile yapılması gerekir. H3’den çıkış yapılırken hareket türü maliyet ana grup kodu, maliyet grup kodu ya da stok kodu seçilebilir. H3’den çıkış yapılarak girişi yapılacak karşı hesap olarak stok kodu belirlenemiyosa, maliyet ana grup kodu ya da maliyet grup kodlarına giriş yapılması gerekir.

...

Aktarılacak olan bilgi sahasının karşısına aktarım yapılacak muhasebe hesap kodu, yevmiye fişine geçirilecek açıklama ve kümüle edilme gibi genel girişlerle birlikte bu bölümdeki kayıtlar tamamlanmış olmaktadır. Kümülasyon sahası ise bir masraf merkezi içinde tanımlanan hesap kodlarından aynı olanlarının tutarlarının kümüle edilmesiyle ilgilidir. Kümülasyonun işaretlenmediği durumda da aynı muhasebe hesap koduna ait olsa bile her girilen borç isminin mahsup fişinde ayrı satırlarda görülmesine yöneliktir. Aktarma işlemi Personel Programı/ Entegrasyon/ Muhasebe Aktar bölümünden yapılır.

 

Muhasebe Genel Kod girişi bölümde ise genel olarak, masraf merkezlerinden bağımsız, tek kalem muhasebeleştirilecek alacak hesaplarının tanımı yapılır. Parametrik olarak tanımlanabilen 24 adet kesinti tutarlarının ve bunlara ek olarak ödenecek SSK işçi, işveren, tasarruf işçi, işveren, gelir vergisi, damga vergisi, SGDP işçi, işveren tutarlarının muhasebe hesap kodları tanımlanabilir. Tanımlamalarda muhasebe hesap planı rehberi kullanılabilir. Bu bölümde işlenen hesap kodları , ödenecek toplam tutarları içerip, alacaklandırılır. Yuvarlama hesabı, diğerlerinden farklı olarak o ay borç/alacak bakiyesi vermesine göre işlem görür. Aktarılacak olan bilgi sahasının karşısına aktarım yapılacak muhasebe hesap kodu, yevmiye fişine geçirilecek açıklama ve kümüle edilme sorgusuna verilen yanıtla birlikte bu bölümdeki kayıtlar tamamlanır. Kümülasyon işaretlenirse, bir masraf merkezi içinde tanımlanan hesap kodlarından aynı olanlarının tutarlarının kümüle edilmesiyle ilgilidir. Kümülasyonun işaretlenmemesi durumunda aynı muhasebe hesap koduna ait olsa bile her girilen borç isminin mahsup fişinde ayrı satırlarda görülmesine yöneliktir.

...

Muhasebeye aktarma bölümü, istenen ayın personel mahsubunu oluşturur. Oluşan mahsup Entegrasyon Modülü/Dekont Mahsubu bölümünden izlenebilir. İlgili aktarım bilgileri kontrol edilerek Entegrasyon bölümünden de muhasebeye aktarım yapılması ve yevmiye fişi haline dönüştürülmesi gerekir.

 

Amortisman Bilgilerinin Entegrasyonu

Demirbaş entegrasyonu hazırlık çalışmaları ve aylık muhasebeleştirme işlemlerinin ayrıntılı açıklamaları Demirbaş paketinde yer alır.

...

Dövizli Muhasebe uygulaması olan firmalar için, maliyet hesaplamalarından önce Stok Modülü/Döviz Fiyatları Oluşturma seçeneğinin çalıştırılması son derece önemlidir. Bunun nedeni, maliyet oluşturma adımında baz alınacak döviz tutarlarının, stok hareket kayıtlarındaki firma döviz tutarı sahasından alınmasıdır. Firma döviz tutarlarının oluşturulması da Stok Modülü/Döviz Fiyatları Oluşturma seçeneği ile yapılır.

 

Stok Modülü/Maliyet Oluşturma

...

İkinci olarak, Muhasebe Parametreleri → Döviz Muhasebe →  FAS52 seçeneğinin işaretlenmesi gerekir.