Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Bordro işlemlerinde geçerli olacak kuruma ve işyerlerine özgü bilgiler bordro parametreleri ile kaydedilir.  Bordro Kanun Parametreleri Sistem Ayarları program bölümünde Öndeğerler ve Parametreler menüsünde Ücret Yönetimi seçeneği altında yer alır. Bordro kanun parametreleri penceresinden kaydedilen bilgiler alan bilgileri ve açıklamaları şunlardır:
 
Ana Bilgiler

...

, Gelir Vergisi, SGK Matrah ve Oranlar

...

, Kıdem/İhbar Tazminatları

...

Anchor, Kamu Tabloları ve Diğer Tablolar.

Ana Bilgiler

Bordro kanun parametreleri Ana Bilgiler

Ana Bilgiler

ile kaydedilen alanlar ve içerdikleri bilgiler şunlardır:

AlanAçıklama

Başlangıç Tarihi

Bordro başlangıç tarihinin belirtildiği alandır.

16 Yaşından Büyükler/Küçükler için Asgari Ücret

Yasal olarak geçerli asgari ücret bilgileri 16 yaşından küçük olanlar ve 16 yaşından büyükler için ilgili satırlarda ayrı ayrı kaydedilir.

Agi ile Tamamlanacak Minimum Net Ücret

Asgari geçim indirimi ile tamamlacak tamamlanacak minimum net ücret bu alana girilir. Net hakedilen hak edilen tutar 1.603,12 olarak yazılır.

Yuvarlama tabanı (SGK)

SGK statüsündeki personelin bordro hesaplarında dikkate alınacak yuvarlamanın tabanıdır.

Yuvarlama Şekli (SGK)

SGK statüsündeki personelin bordro hesaplarında dikkate alınacak yuvarlama şeklidir. Bu alan;

  • Yapılmayacak
  • Aşağıya
  • Yukarıya
  • Yuvarlama şekli SGK alanı; Yapılmayacak, Aşağıya, Yukarıya ve En yakın sayıya seçeneklerini içerir.

    Damga Vergisi Oranı (Binde)

    Ücretlerden kesilen damga vergisi oranıdır.

    Bireysel Emeklilik Kontrol Oranı (%)

    Bireysel emeklilik kontrol oranıdır. Bireysel emeklilik katkı payı ödemeleri gelir vergisi matrahından düşülmektedir. Son yasal düzenlemelere göre gelir vergisi matrahından düşülecek tutar ödemenin yapıldığı aydaki ücretlerin brüt %10 olarak belirlenmiştir.

    Muafiyetlere Esas Çocuk Sayısı

    Çocuk yardımının kaç çocuğa kadar vergiden muaf olduğunun belirtildiği alandır.

    Şahıs Sigortası Kontrol Oranı (%)

    Şahıs sigortası kontrol oranıdır. Çalışanlar sigorta şirketlerine kendileri, eşleri ve çocukları için ödedikleri sigorta prim ödemelerinin belirli bir bölümünü gelir vergisi matrahından indirmektedir. Bu oran son yasal düzenlemelere göre %5'tir.

    Özel gider indirimi damga vergisi oranı (Binde)

    Özel gider indirimi için geçerli olacak damga vergisi oranıdır.

    Harcırah gündeliği

    Personele günlük harcırah olarak verilecek ücret bilgisidir.

    Katsayı Göstergeler

    Aylık katsayı, taban aylık katsayı, kıdem aylık katsayısı, yan ödeme katsayısı, aile yardımı katsayısı, çocuk yardımı göstergesi, en yüksek devlet memuru göstergesi kanun parametreleri üzerinde Ana Bilgiler sayfasından kaydedilir.

    Kamu Hesaplamaları


    Yuvarlama tabanı

    Kamu personelinin bordro hesaplarında dikkate alınacak yuvarlamanın tabanıdır.

    Yuvarlama Şekli

    Kamu personelinin bordro hesaplarında dikkate alınacak yuvarlama şeklidir. Bu alanYuvarlama şekli alanı; Aşağıya

    , Yukarıya

    ve En yakın sayıya seçeneklerini içerir.

    Fark/Kıst Maaş Toplam Gün Sayısı

    Fark/kıst maaş hesaplamalarında kullanılacak bir çalışma ayının toplam gün sayısı girilir. Bu alan boş bırakıldığında, fark/kıst maaş hesaplaması, içinde bulunulan ayın gün sayısı dikkate alınarak yapılır. Örneğin; 30 olarak girildiğinde, hesaplama 30 gün üzerinden yapılır.

    Emekli Sandığı Kesinti Oranları


    Kurum

    Emekli Sandığı Matrahı üzerinden kurum adına kesilecek oranı gösterir, % 20'dir.

    Çalışan

    Emekli Sandığı Matrahı üzerinden çalışan adına kesilecek oranı gösterir, % 16'dır.

    İlk Maaş

    Alınacak ilk tam maaş üzerinden hesaplanan Emekli Sandığı Matrahından kesilecek olan kurum ve çalışan oranını gösterir, % 25'tir. İlk tam maaştan normal maaşlardan kesilen kurum % 20 ve çalışan % 15 kesinti oranları uygulanmaz.

    AnchorGelir VergisiGelir VergisiGelir Vergisi 

    Ücretlinin brüt kazancına göre ödeyeceği vergi yüzdesini belirten gelir vergisi dilimleri ve vergi indirimi tablosu, Kanun Parametreleri üzerinde yer alan Gelir Vergisi sayfasından kaydedilir. Gelir vergisi ve vergi indirimine ait alt ve üst sınırları ile bu dilime düşen vergi oranı tablo üzerinden kaydedilir.

    ...

    Gelir Vergisi sayfasında; Yıllık Vergi Dilimleri

    ...

    ve Vergi İndirim Tablosu seçenekleri yer alır. 

    Dilimler sayfasında, her bir dilim için ücret aralığı ve bu aralığa uygulanan vergi oranı belirtilir. Zamanla yasalarda olabilecek değişiklikler yine aynı tablo üzerinden yapılır. 

    Vergi İndirim Tablosu ile vergi indirimlerine ait alt sınır, üst sınır ve oran bilgileri belirlenir. 

    AnchorSGK Matrah ve Oranlar 

    SGK Matrah ve Oranlar

    SGK Matrah ve Oranlar 

    İşçi ve matrah ve oranlar; işçi ve çırak statüleri için SGK taban, tavan matrahları ve SGK primi matrahlarının ve asgari ücrete göre prim muafiyetlerinin belirlendiği kanun parametresidir. 

    ...

    Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım bölümünde; bölümünde Minimum Oran alanı yer alır.

    Minimum Oran alanı, bireysel emeklilik katkı payı oranının girildiği alandır. Katkı Payı tutarı, çalışanın ilgili dönemdeki SGK Matrahının %3’ünden az olamaz. Bu nedenle bu alanın öndeğeri “3” olmalıdır.

    ...

    SGK Matrah ve Oranlar sayfasında; Oranlar

    ...

    ve Ek Oranlar seçenekleri yer alır. 

    SGK Prim Oranları 

    Ücretlerden kesilen sigorta prim oranları SGK matrah ve oranları penceresinden kaydedilir. Sigortalı çalışanlar için geçerli olacak bu primler analık sigortası, hastalık sigortası, hastalık sigortası (çırak), malullük, yaşlılık ölüm sigortası, işsizlik sigortası, iş kazası sigortası ve SGDP primleridir. Sosyal Güvenlik Statüsü normal, emekli, çırak, stajyer ve yabancı olmak üzere beş seçeneklidir. Her statüye göre kesilecek primler farklılık gösterir. 

    ...

    Ek Oranlar sayfasında oranlara ek olarak personele uygulanabilecek ekstra oranlar tanımlanabilir.

    AnchorKıdem/İhbar TazminatlarıKıdem / İhbar TazminatlarıKıdem/İhbar Tazminatları 

    Kıdem tazminatı, hizmet sözleşmesinin bildirimli sona ermesi durumlarında ya da yasanın öngördüğü bazı bildirimsiz sona ermelerde işveren tarafından ödenir. Kıdem ve ihbar tazminatlarının hesaplanmasında geçerli olacak parametreler Kıdem/İhbar Tazminatları seçeneği ile kaydedilir. 

    Kıdem tazminatları penceresi iki ana bölümden oluşur. Üst bölümde kıdem tazminatı hesabının ne şekilde yapılacağı ve kıdem tazminatına esas teşkil edecek; Gün

    ...

    , Tavan matrahı

    ...

    , Yılın gün sayısı

    ...

    ve Ücretsiz İzin Sınırı kaydedilir. 

    İhbar tazminatı bölümünde, ihbar tazminatına esas gün sayıları belirlenir. İhbar tazminatı hesaplanırken işçinin işe giriş ve çıkış tarihleri arasında kaç ay olduğu dikkate alınır. Yasal olarak geçerli son değerler tabloda öndeğer olarak yer alır. Son duruma göre ihbar tazminatına esas gün sayıları yukarıdaki gibidir.

    AnchorKamu TablolarıKamu TablolarıKamu Tabloları 

    Kamu Tabloları; Görev/Kadro ve Diğer Göstergeler

    ...

    , Yan Ödeme Tablosu

    ...

    , Aylık Göstergeler

    ...

    , Öğrenim Durumu (D/K)

    ...

    , Yemek Kesintisi

    ...

    , Ücret Ve Tazminat Göstergeleri sayfalarında oluşur.

    Görev/Kadro ve Diğer Göstergeler 

    Görev/kadro ve diğer göstergeler, Görev Sınıfına ve Maaş Derecesine göre memurun ek gösterge puanın tespit edildiği tablodur. Görev  Görev tanımına göre ek gösterge ve emekli sandığı matrahı ilave oranı tablo üzerindeki ilgili alanlardan kaydedilir. Yürürlükteki rakamlar öndeğer olarak programda kayıtlıdır. 

    Yan Ödeme Tablosu

    Yan ödeme tablosunda, Hizmet Sınıfına göre yan ödeme puanı ve Özel Hizmet Tazminatı Oranı tespit edilmiş olur. Sicil kartında seçilen hizmet sınıfına karşılık gelen yan ödeme puanı ile yan ödeme katsayısının çarpılmasında yan ödeme tutarı hesaplatılmış olur. Bu hizmet sınıfına karşılık gelen Özel Hizmet Tazminatı Oranı ile En Yüksek Devlet Memuru Göstergesi ve Aylık Katsayının çarpılmasından Özel hizmet tazminatı hesaplatılır. Yan  Yan ödemeler için geçerli olacak bilgiler Kanun Parametreleri menüsündeki Yan Ödeme Tablosu seçeneği ile kaydedilir. Yan ödeme bilgileri hizmet kodu, tanımı, özel kodu ve derecesi belirtilerek kaydedilir. 

    Aylık Göstergeler 

    Memur maaşlarının hesaplanmasına esas teşkil eder, memurun bulunduğu kademe ve dereceye göre değişir. Memurların bulunduğu derece ve kademeye göre göstergelerini içeren tablo Aylık Gösterge Tablosu'dur. 

    Aylık gösterge tablosu bilgileri Kanun Parametreleri menüsündeki Aylık göstergeler seçeneği ile kaydedilir. Bütün sınıflar itibariyle her derece ve kademenin aylıklarının hesaplanmasına esas teşkil edecek Aylık Gösterge Tablosu öndeğer olarak kayıtlıdır. Gösterge bilgilerinde zamanla olabilecek değişiklikler yine aynı tablo üzerinden kaydedilir. 

    Öğrenim Durumu

    Memur Öğrenim durum, memur maaşlarının hesaplanmasında kullanılır. Memurun almış olduğu eğitime göre başladığı derece kademe ve gidebileceği en son derece kademe kontrolünü sistem buradan yapar. 

    Ücret ve Tazminat Göstergeleri

    Emekli Ücret ve tazminat göstergeleri, emekli sandığı (Çalışan) statüsündeki personel için puantajda kullanılacak ücret ve tazminat değerinin hesaplatılmasında kullanılan tablodur. Tablo üzerinde istenen sayıda satır girilir. Satırda girilen alanlar Personel kartından seçilir ve ücret alanı burada girilen değerlere göre hesaplanır.

    AnchorDiğer TablolarDiğer TablolarDiğer Tablolar 

    Diğer Tablolar; İzin Tablosu

    ...

    , Tehlike Sınıfları

    ...

    , Para Kupürleri

    ...

    , Harcırah Muafiyet Tablosu

    ...

    ve Harcırah Gündelikleri Tablosu sayfalarından oluşur. 

    İzin Tablosu

    Çalışma süresine bağlı olarak personelin ücretli izin gün sayısı İzin Tablosu bölümünde kaydedilir. Programda öndeğer olarak geçerli izin süreleri kayıtlıdır. Yeni tanım ve değişiklikler tablo üzerinde kaydedilir. 

    ...

    Kurumun farklı işyerlerinin olması durumunda bu işyerleri farklı tehlike sınıfına girebilir. Bu durumda, her bir işyeri için tehlike sınıfı, Parametreler menüsündeki Bordro parametreleri penceresinde ayrı ayrı kaydedilir.

    Para Kupürleri

    Ücretlilere yapılan ödemelerin zarfla yapılması durumunda, zarfın üzerinde ödeme tutarının hangi para kupürleriyle ödeneceği belirtilir ve bütün ücretlilere yapılan ödemelerle ilgili toplam rapor alınır. 

    ...