Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Maliyet Ana Grup Kodu olan 1.safha bölümünde H3’den YM2 üretilmektedirüretilir. H3’ün üretim sonucunda ne kadar YM2 haline geleceğinin miktarsal oranları belirlenemediği , ve bu yüzden üretim reçetesi tanımlanamadığı durumdazaman, hammaddelerin sarf miktarları H3’den çıkıp YM1’e giriş olarak ambar giriş/çıkış fişi bölümünden, üretim seçeneği ile yapılmalıdıryapılması gerekir. H3’den çıkış yapılırken hareket türü maliyet ana grup kodu, maliyet grup kodu ya da stok kodu seçilebilir. H3’den çıkış yapılarak girişi yapılacak karşı hesap olarak stok kodu belirlenemiyor ise belirlenemiyosa, maliyet ana grup kodu ya da maliyet grup kodlarına giriş yapılmalıdıryapılması gerekir.

 

Bu bölümde önceden girilmiş girilen fişleri tekrar çağırarak izleyebilir, düzenleyerek tekrar kaydedebilir ve kayıt sonlarında fiş basımlarını yapabilirsinizbasımları yapılabilir.

 

Fatura modülü/Ambar Giriş/Çıkış Fişi ve Depolar Arası Transfer Fişi seçeneklerinde karşınıza gelecek görüntülenecek olan ekranın maliyet muhasebesi Maliyet Muhasebesi kullananlar için açıklaması şöyledir;Image Removedaşağıdaki şekildedir:


Image Added


Hareket Türü

Maliyet muhasebesine bağlı sarf miktar ve tutarlarının aktarımı için hareket türü sorgulamasında, işlem sonucunda oluşturulacak stok hareket kayıtlarının, hareket tipini tipinin (C)-Üretim olarak belirlemelisinizbelirlenmesi gerekir. Stok Modülü/Maliyet Oluşturma işlemlerinde program, hareket tipleri üretim (C) olanları hesaplamaya alacaktıralır.

Hareket tipleri hem raporlarınızda raporlarda ayrı tipte hareketleri gruplandırabilmek gruplandırmak açısından, hem de tiplerin ayrı ayrı icmallerini alabilmek icmallerinin alınması açısından önemlidir.

Çıkış Yeri

Masraf Merkezi (M)

Fatura İşlemler bölümünden tanımlanan masraf merkezlerine merkezlerinde kayıt oluşturabilmek üzere oluşturulması için tercih edilecek seçenektir. Fiş numarası ve masraf merkezi kodu Numarası ve Masraf Merkezi Kodu girildikten sonra, ilgili mal kayıtlarının giriş/çıkış işlemlerine devam edilir. Stok kodunu kaydettikten sonra masraf merkezinin muhasebe kodu Muhasebe Kodu, açılan bir pencereden sizi bilgilendirir ve istenilirse buradan değiştirilebilir. Bu değişiklik sadece ilgili kayıt için geçerli olacaktırgeçerlidir. Masraf merkezinin muhasebe kodu değiştirilmiş olmazMuhasebe Kodu değiştirilmez. Genel Muhasebe ve Maliyet Muhasebesi işlemlerinde referans kodu uygulaması yapanlar şube/depo sarf çıkışlarını Referans Kodu Uygulaması yapan firmalar Şube/Depo Sarf Çıkışlarını masraf merkezleri bazında kullanabilirlerkullanabilir.

Stok Kodu (S)

Sarf çıkışlarının üretimi yapılan stok kodundan çıkılabilmesi çıkılması için kullanılacak seçenektir.

Maliyet Ana Grubu (A)

Maliyet Muhasebesi Modülünü kullananlar modülünü kullanan firmalar için, çıkış yeri belli olmayan , yani - herhangi bir mamul koduna ait olmayan - fakat, maliyet ana grup koduna ait olan hammadde sarf miktarlarının çıkışları için kullanılacak seçenektir. Maliyet ana grup kayıtlarında “hammadde “Hammadde sarfları ana grup bazında mı?” parametresi işaretlenmiş ise işaretlenmişse bu seçenek kullanılabilir. Maliyet muhasebesi Muhasebesi maliyet ana grubunda tanımlanan kodlar kullanılarak, hammadde sarf çıkışları için giriş/çıkış kayıtları oluşturulabilir. Ana maliyet grup Maliyet Grup karşılığında kayıtları oluşturulacak stok sabit kayıtlarının ek bilgi girişi/türü sahası hammadde olarak tanımlanmamış ise Ek Bilgiler sekmesi "Türü" alanı hammadde olarak tanımlanmamışsa, burada uyarı vererek giriş/çıkış işlemlerinizi engellerişlemleri sistem tarafından engellenir.

Maliyet Grubu (G)

Maliyet Muhasebesi Modülünü modülünü kullananlar için geçerli olan seçenektir. Maliyet muhasebesi maliyet grup kodu Muhasebesi → Maliyet Grup Kodu bölümünden tanımlanan kodlar kullanılarak giriş/çıkış kayıtları oluşturulabiliroluşturulur.

Serbest (F)

Herhangi bir çıkışGiriş/giriş Çıkış yeri belirtilmeden sadece tarih sahasına "Tarih" alanına kayıt tarihi girilerek, stok kodlarına bu seçenek ile hareket kayıtları oluşturabilirsinizoluşturulur.

 

Bu ekrandan sonra ambar giriş/çıkış fişini kaydedebileceğiniz fişinin kaydedileceği ekrana geçilecektirilerlenir.

Ambar giriş/ çıkış fişi kaydı sırasında karşınıza Giriş/Çıkış Fişi Kaydı sırasında ekrana gelecek sahaların açıklamaları, Satış Faturaları bölümünde anlatıldığı bahsedilen şekildedir. Bu sahalarla ilgili geniş açıklamayı açıklamalar Satış Faturaları Faturası bölümünde bulabilirsinizyer alır.

 

Kaydedilmiş ambar giriş/çıkış fişleri, tekrar ekrana çağırılıp getirilip izlenebilir ve yanlış girilen bir fiş, ekrana , fiş numarası verilerek çağrılıp getirilip iptal edilerek ya da üzerinde düzeltme yapılarak yeniden kaydedilebilir.


Aylık Personel/ Demirbaş Entegrasyonu

Personel Bilgilerinin Entegrasyonu

Personel entegrasyonu hazırlık çalışmaları ve aylık muhasebeleştirme işlemlerinin ayrıntılı açıklamalarını Personel Kitabında bulabilirsiniz.

 

Personelle ilgili muhasebeleşecek muhasebeleştirilecek bilgiler masraf merkezleri bazında toplanmıştır. Bu masraf merkezleri, maliyet muhasebesinde Maliyet Muhasebesi'nde tanımlanan MALİYET GRUP KODLARI bazında düşünülerek oluşturulacaktıroluşturulur.

 

Her bir muhasebe masraf merkezinin hangi hesap kodlarında muhasebeleşeceği Personel/Entegrasyon/muhasebeleştirileceği, Entegrasyon → Muhasebe Detay Kod Girişi bölümünden girilecektirgirilir. Personel Sabit Bilgilerinde de, her personel için hangi masraf merkezine dahil olduğu detay kodu sahasına işlenmelidirbilgisinin Detay Kodu alanında seçilmesi gerekir.


Image RemovedImage Added


Tüm personel tek bir tek masraf merkezine işlenecekse, detay kodu Detay Kodu sahalarına aynı kod yazılıp, bu kod için tanımlama yapılabilir. Bu bölümde öncelikle ilk olarak, tanımlanacak masraf merkezi kodu girilir, daha . Daha sonra bu masraf merkezine ait muhasebe hesap kodları tanımlanır. Kazanç ve yardımların brüt tutarları ile SSK işveren hissesi, tasarruf işveren katkısı,  SGDP  SGDP işveren hissesinin muhasebe hesap kodları girilmelidirkodlarının girilmesi gerekir. Bu bölümde işlenen hesap kodları, maliyet hesapları olup, borçlandırılacaklardırborçlandırılır. Netsis Fusion (Ticari Paket) programı ile entegre çalışıldığından muhasebe hesap kodları çalışıldığı için Muhasebe Hesap Kodları girilirken muhasebe rehberinden faydalanılabilirfaydalanılır.


Personel Masraf Merkezi Tanımlama Örneği

Aktarılacak olan bilgi sahasının karşısına aktarım yapılacak muhasebe hesap kodu, yevmiye fişine geçirilecek açıklama ve kümüle edilme gibi genel girişlerle birlikte bu bölümdeki kayıtlar tamamlanmış olmaktadır. Kümülasyon sahası ise bir masraf merkezi içinde tanımlanan hesap kodlarından aynı olanlarının tutarlarının kümüle edilmesiyle ilgilidir. Kümülasyonun işaretlenmediği durumda da aynı muhasebe hesap koduna ait olsa bile her girilen borç isminin mahsupta mahsup fişinde ayrı satırlarda görülebilmesine görülmesine yöneliktir. Aktarma işlemi Personel Programı/ Entegrasyon/ Muhasebe Aktar bölümünden yapılacaktıryapılır.

 

Muhasebe genel kod Genel Kod girişi bölümde ise genel olarak, masraf merkezlerinden bağımsız, tek kalem muhasebeleşecek, muhasebeleştirilecek alacak hesaplarının tanımı yapılır. Parametrik olarak tanımlanabilen 24 adet kesinti tutarlarının ve bunlara ek olarak ödenecek ssk SSK işçi, işveren, tasarruf işçi, işveren, gelir vergisi, damga vergisi, SGDP işçi, işveren tutarlarının muhasebe hesap kodları tanımlanabilir. Tanımlamalarda muhasebe hesap planı rehberi kullanılabilir. Bu bölümde işlenen hesap kodları , ödenecek toplam meblağları tutarları içerip, alacaklandırılacaktıralacaklandırılır. Yuvarlama hesabı, diğerlerinden farklı olarak o ay borç/alacak bakiyesi vermesine göre işlem görür. Aktarılacak olan bilgi sahasının karşısına aktarım yapılacak muhasebe hesap kodu, yevmiye fişine geçirilecek açıklama ve kümüle edilme sorgusuna verilen yanıtla birlikte bu bölümdeki kayıtlar tamamlanmış olmaktadırtamamlanır. Kümülasyon işaretlenir ise işaretlenirse, bir masraf merkezi içinde tanımlanan hesap kodlarından aynı olanlarının tutarlarının kümüle edilmesiyle ilgilidir. Kümülasyonun işaretlenmemesi durumun da durumunda aynı muhasebe hesap koduna ait olsa bile her girilen borç isminin mahsupta mahsup fişinde ayrı satırlarda görülebilmesine görülmesine yöneliktir.


 Personel Entegrasyon Mahsup Örneği

Muhasebeye aktarma bölümü, istenen ayın personel mahsubunu oluşturur. Oluşan mahsup Entegrasyon Modülü/Dekont Mahsubu bölümünden izlenebilir. İlgili aktarım bilgileri kontrol edilerek Entegrasyon bölümünden de muhasebeye aktarım yapılmalı yapılması ve yevmiye fişi haline dönüştürülmelidirdönüştürülmesi gerekir.

 

Amortisman Bilgilerinin Entegrasyonu

Demirbaş entegrasyonu hazırlık çalışmaları ve aylık muhasebeleştirme işlemlerinin ayrıntılı açıklamalarını Demirbaş Programı kitabında bulabilirsinizaçıklamaları Demirbaş paketinde yer alır.


Demirbaş Sabit Kayıt Örneği

Demirbaşlarla ilgili muhasebeleşecek muhasebeleştirilecek bilgiler masraf merkezleri bazında toplanmıştır. Her bir demirbaş detay kodunun hangi muhasebe masraf merkezinde ve hangi hesap kodlarında muhasebeleşeceği muhasebeleştirileceği bilgisinin Demirbaş/Entegrasyon/Masraf Kodu Tanımlama bölümünden girilmelidirgirilmesi gerekir. Masraf merkezleri merkezlerinin MALİYET GRUP KODLARI'na göre belirlenmelidirbelirlenmesi gerekir. Demirbaş programındaki paketinde Masraf merkezleri Merkezleri oluşturulduktan sonra her demirbaş kaydı için Demirbaş Sabit Kayıtlarındaki detay kodlarına girilmelidirgirilmesi gerekir.

 Örneğin;

Örnek : A firması için maliyet grup kodları; mamul-1 ve mamul-2 olarak tanımlanmış ve bu grup kodlarının ikinci ekranlarına maliyet masraf kodlarına göre amortisman hesaplarının maskelemeleri girilmiş idigirilmişti. Bu durumda mamul-1 ve mamul-2 için masraf kodu tanımlaması oluşturularak, her birinin sabit kıymet, birikmiş amortisman ve masraf merkezleri tanımlamaları muhasebeye entegre olacak şekilde (- hesap planı kodları ) düzenlenmelidir-  düzenlenmesi gerekir.


Demirbaş Masraf Merkezi Tanımlama Örneği


Image RemovedImage Added


Detay kodunun masraf hesap kodları ve masraf dağıtım oranları yüzde bazında ilgili sahalarda belirlenir. Referans kodu mantığı ile çalışan firmalar aynı masraf merkezlerine ait oranlamaları aynı ya da değişik referans kodlarına entegre edebilirler. Detay kodu bazında kümüle olan toplam amortisman tutarı, tanımlı masraf hesap kodlarına ilgili oranlar bazında dağılarak aktarılır.

...

Demirbaş Entegrasyonu Mahsup Örneği

Bu konuda ayrıntılı bilgi verilmeyecektir. Masraf merkezleri tanımlamaları, aylık işlemler ve entegrasyon çalışmalarının bilgilerini Demirbaş programı kitabında bulabilirsiniz. Aylık Hisse Muhasebeleştirme bölümü yardımıyla aylık bazda değerleme ile amortisman tutarları entegre edilebilir. Entegre edilecek ayın tarihi (gün/ay/yıl) girildiğinde, program otomatik olarak aylık amortisman tutarlarını Netsis Ticari Paket programındaki Entegrasyon /Dekont mahsubu Mahsubu bölümüne aktaracaktıraktarır. Entegrasyon bölümünden de muhasebeye aktarım yapılmalı yapılması ve yevmiye fişi haline dönüştürülmelidirdönüştürülmesi gerekir.


Genel Üretim/Yönetim Gider Dağılımları

Yukarıda anlatılan bahsedilen Personel ve Demirbaş Muhasebe Entegrasyonları sonucunda, direkt işçilik giderleri ve genel üretim giderlerinin işçilik ve amortisman payları dağıtıma hazır şekle getirilmiştir.

Yardımcı servis giderleri veya (- yemekhane, atölye, kafeterya , vb.) gibi - veya ay içinde dağıtılmayan genel üretim giderlerinin ürün merkezleri bazında dağılımınıdağılımı, kendi anahtar sisteminize sistemine göre Muhasebe Modülü/Yevmiye Fiş Girişi bölümünden mahsup fiş tipi ile oluşturarak tamamlayabilirsinizoluşturularak tamamlanabilir. Ayrıca, Muhasebe Modülü/İşlemler /Yardımcı Servis Dağıtım İşlemleri bölümünü kullanarak da dağıtımlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bu konudaki detay açıklamayı Muhasebe kitabında bulabilirsiniz.

 

bölümü kullanılarak da dağıtım gerçekleştirilebilir.


Maliyet Bilgilerinin Dövizli Takibi

Dövizli muhasebe uygulaması yapan firmalarda, maliyetlerin dövizli takibinin yapılabilmesi için bazı parametrelerin işaretlenmiş olması gereklidirişaretlenmesi gerekir.

 


Maliyet Hesaplatma Adımları


Stok Modülü/Döviz Fiyatları Oluşturma

Dövizli muhasebe Muhasebe uygulaması olan firmalar için, maliyet hesaplamalarından önce Stok Modülü/Döviz Fiyatları Oluşturma seçeneğinin çalıştırılması son derece önemlidir. Bunun nedeni, maliyet oluşturma adımında baz alınacak döviz tutarlarının, stok hareket kayıtlarındaki firma döviz tutarı sahasından alınmasıdır. Firma döviz tutarlarının oluşturulması da Stok Modülü/Döviz Fiyatları Oluşturma seçeneğinde yapılmaktadırseçeneği ile yapılır.

 

Stok Modülü/Maliyet Oluşturma

Belli bir tarih aralığında, Aylık Ağırlıklı Ortalama/LIFO/FIFO maliyet yöntemi kullanılarak istenirse şubeler dahil tüm stok birim fiyatlarının hesaplanıp çıkış hareketlerinin güncellenmesini sağlar.


Image RemovedImage Added


Bu bölümde, maliyet oluşturulacak tarih aralığı girilmelidiraralığının girilmesi gerekir. Bitiş tarihine maliyet çalıştırılan ayın son günü girilmelidirgününün girilmesi gerekir. Yıllık işlem İşlem parametresi işaretlenmediğinde, başlangıç tarihine müdahale edilmez , ve bu durumda  program, seçilen maliyet tipine göre,  bitiş tarihi sahasında belirtilen ayın, ilk gününden son gününe kadar aylık maliyet çalıştırır.

 

Yıllık işlem İşlem seçeneği, yıl boyunca standart maliyet sistemini uygulayarak, yıl sonunda fiili maliyetleri hesaplatan ve standart-fiili farklarını bulan firmaların kullanacağı bir parametredir. Bu parametre ile bir yıllık hareketlerin tümü için tek bir maliyet fiyatı oluşacaktıroluşur. Bu şekilde oluşan maliyet, aylık ağırlıklı ortalama yönteminde olduğu gibi hesaplanmaktadırhesaplanır. Yıllık standart maliyet sisteminin kullanılabilmesi kullanılması için maliyet parametrelerinde “Yıllık Standart Maliyet” parametresi işaretlenmelidirparametresinin işaretlenmesi gerekir.

 

Bu sorgulama ekranında ekranından sonra Şubelerin şubelerin de maliyet hesaplamalarına eklenmesi ile ilgili “Şubeler dahil edilecek mi” sorgu ekranı ile karşılaşılır. Maliyet ana grupları bazında üretim merkezleri olarak tanımlanan şube/depolar da buradaki maliyet hesaplamalarına mutlaka DAHİL edilmelidiredilmesi gerekir.

 Örneğin;

Örnek : Maliyet tipi “aylık ağırlıklı ortalama” Maliyet tipinin “Aylık Ağırlıklı Ortalama” seçilmesi durumunda, tarih aralığı olarak 01/08/2003 - 31/08/2003 verildiğinde; 01/08/2003 tarihine kadar devreden maliyet bulunup, 31/08/2003'e kadar aylık ağırlıklı ortalama yöntemi kullanılarak verilen tarih aralığındaki çıkış fiyatları düzenlenir.

 

Maliyet oluşturma Oluşturma çalıştırılması sonucunda sonucu, stok sabit kayıtlarındaki ek bilgi giriş ekranlarındaki birim maliyet ve firma döviz maliyet (Ek Bilgiler sekmesinde yer alan Birim Maliyet ve Firma Döviz Maliyet - dövizli muhasebe kullananlarda ) - sahalarına burada seçilen maliyet yöntemi ile hesaplanan maliyet fiyatları aktarılır.

 

Buradaki işlemlerin bitiminde kontrol amacıyla, Stok /Ek Listeler /Ortalama Maliyet Stok Değerleri ve Merkez/Şube Envanter Raporları bölümünden dökümleri oluşturulabilir. Raporlamaların içerikleri ile ilgili ayrıntılı bilgiyi Stok modülü/Raporlamalar bölümünde bulabilirsiniz.listeleri alınabilir.


Muhasebe Modülü /Döviz Tutarları Oluşturma

Tüm işlemlerin tamamlanmasından sonra, dövizli muhasebe kullanan firmalarda, Maliyet Muhasebesi /Maliyet Oluşturma seçeneğinin çalıştırılmasından önce, Muhasebe Modülü/Döviz Tutarları Oluşturma bölümü çalıştırılmalıdırbölümünin çalıştırılması gerekir. Böylece, masrafların birim maliyetlere yansıtılması işlemi sırasında firma döviz tutarları tutarlarının da bulunabilecektirbulunması sağlanır.


Image RemovedImage Added


İlk olarak, Yardımcı Programlar / Şirket/Şube Parametre Tanımları bölümündeki “Döviz Uygulaması Var Mı” parametresinin işaretlenmiş olması gereklidirVar” parametresinin işaretlenmesi gerekir. Bu parametre, ilgili şirket/şube bazında döviz kullanımını sağlayacaktırsağlar. Yine bu bölümde, Döviz Çevrim Tipi ve Firma Döviz Tipi belirlenmelidir'nin belirlenmesi gerekir. Burada belirleyeceğiniz belirlenecek firma döviz tipi, maliyet hesaplamasında baz alınacak döviz tipidir.

İkinci olarak, Muhasebe Modülü/ Parametre Kayıtları/ Parametreleri → Döviz Muhasebe bölümünde FAS52 sahası işaretlenmiş olmalıdır. Bu durumda, aşağıda anlatılacak olan bazı bölümlerin çalışmasıyla hesaplanan bilgilerde, döviz bilgileri de bulunacaktır. →  FAS52 seçeneğinin işaretlenmesi gerekir.