Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Reçete kaydı, ürün tanımının yapılması için kullanılır. Bir ürünün nelerden meydana geldiği reçete kayıtlarıyla programa tanıtılır.



Reçete Kaydı Ekranı
Mamul Kodu 

Reçetesi oluşturulacak mamule/yarı mamule ait "Stok Kartı Kayıtları" bölümünde verilen kodun girildiği alandır. Rehber butonu Image Modified ile, stok kodları arasından seçim yapılır. 

Mamul İsmi

Girilen mamul/yarı mamul koduna ait açıklamanın program tarafından otomatik getirildiği alandır.

Yapılandırma Kodu

"Esnek Yapılandırma" uygulamasının kullanıldığı durumlarda, stok kartında “Esnek Yapılandır” seçeneği işaretli olan stoklar için aktif gelen

sahadır

alandır. Stoklar için müşteri/satıcı kayıtları oluşturulurken, girilen kaydın stoğun hangi konfigürasyonu için geçerli olduğu bu

sahada belirlenmektedir

alanda belirlenir. Bu

sahaya

alana "Ürün Yapılandırma Tanımlamaları" menüsünden kaydedilen yapılandırma kodlarından biri girilebilir. Aktif olması halinde mutlaka bir yapılandırma

kodu girilmelidir, boş geçilemez.

kodunun girilmesi gerekir boş bırakılamaz. Rehber butonu Image Added ile kodlar arasından seçim yapılır.

Info
Esnek Yapılandırma uygulaması ile ilgili detaylı bilgi için
bakınız
; Stok
/
Yapılandırma Açıklama

"Yapılandırma Kodu" alanına girilen koda ait açıklama bilgisinin program tarafından otomatik olarak getirildiği alandır.

Reçete Toplamı

Reçetenin kaç birimlik mamul/yarı mamul için tanımlandığının belirlendiği alandır.

Fire Oranı (%)
Otomatik Reçete

Bir mamulün reçete kayıtlarında, yarı mamul kullanımı varsa (Mamulün üretiminde yarı mamul kullanılıyorsa), mamulün üretimi sırasında, reçetede kayıtlı olan yarı mamullerin otomatik üretimini gerçekleştirmesi için kullanılan seçenektir. Bu parametre sayesinde, bir mamul üretimi için, o mamulün reçete kayıtlarında var olan yarı mamullerin ayrıca üretimini yapmak gerekmez. Sadece mamulün üretim sonu kaydını yapmak ilgili yarı mamullerinde üretilmesi için yeterlidir.

Örneğin;

H1, H2, H3, H4 kodları ile belirlenmiş hammaddeler, YM1 ve YM2 kodlarıyla belirlenmiş yarı mamuller ve MM1 kodu ile belirlenmiş bir mamul kaydı olduğu varsayıldığında, verilen örnekten de anlaşılacağı gibi MM1’in üretiminde iki ayrı yarı mamul kullanılır. YM1’in üretim reçetesi kaydında otomatik reçete parametresi işaretlenmiş, YM2’nin üretim reçetesi kaydında ise işaretlenmemiş olsun. Bu parametreler doğrultusunda MM1’in üretimini gerçekleştirirsek, YM1’in reçete kaydında otomatik reçete parametresi işaretlendiği için, bu mamulün üretiminde gerekli olan miktar YM1’in hareket kayıtlarından hem düşülür hem de bu miktar kadar YM1 üretimi otomatik olarak gerçekleşir. MM1’in üretiminde kullanılan YM2 ise üretim reçetesi kaydında otomatik reçete parametresi işaretlenmediği için, bu mamulün üretimi için gerekli olan miktar YM2’nin hareket kayıtlarından düşülür fakat bu miktar kadar YM2 üretimi otomatik olarak gerçekleşmez. Dolayısıyla, YM2’den en az bu mamulün üretiminde kullanılan kadar miktarın, ayrıca üretim sonu kaydı ile üretilmesi gerekir.

Bu durumda mamulün üretimi ile hammaddelerde ve yarı mamullerde hareketler aşağıdaki şekilde gerçekleşir:

YM1 ( + ) = H1 ( - ),  H3 ( - ) ,

YM2’nin reçetesindeki  H4’de herhangi bir değişiklik yoktur.

MM1 ( + )= YM1 ( - ),  YM2 ( - ), H2 ( - ).

Bu parametre, yarı mamul reçete kayıtları için geçerlidir. Önemli olan, bir yarı mamul reçetesi kaydederken, bu yarı mamulün kullanıldığı yarı mamulün veya mamulün üretiminde, ilgili yarı mamulünde otomatik olarak üretilmesinin istenip istenmediğidir. Eğer ilgili yarı mamulün, kullanıldığı yarı mamul veya mamullerin üretimi sırasında, kullanıldığı miktar kadar otomatik olarak üretilmesi isteniyorsa, "Otomatik Reçete" parametresinin işaretlenmesi, aksi durumda işaretlenmemesi gerekir. Parametresi işaretli olmayan yarı mamullerin, ayrıca üretilmesi gerekir.

Info
Mamul reçete kayıtlarında otomatik reçete parametresinin seçilmesinin veya seçilmemesinin hiçbir fonksiyonu yoktur.
Ölçü Birimi

Bileşenin Stok Kartı Kayıtları bölümünden girilen "1. Ölçü Birimi" alanındaki değerin görüntülendiği alandır. Bileşenler, diğer ölçü birimleri bazında kaydedilemez. 1. Ölçü birimlerine göre reçete miktarlarının girilmesi gerekir.

Reçete Kaydı EkranıReçete Bilgileri-1
Sıra No