Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Giriş



Anchor
İşlem
İşlem

İşlem

Genel Parametreler ve Cari Kısıtları olmak üzere iki sekmeden oluşur.


Anchor
Genel Parametreler
Genel Parametreler

Genel Parametreler



Cari Devir EkranıGenel Parametreler
Devir ŞirketiYeni yılda kullanılacak şirket isminin girildiği alandır. Girilen şirketin önceden açılmaması gerekir. Girilen şirket program tarafından açılır. "Yeni Yıl Kopyalama" işlemi aynı yeni yıl şirketinin ismi kullanılarak birden fazla tekrarlanıyorsa, "Yeni Yıl Kopyalama" işlemi öncesinde devir şirketinin "Şirket Silme işlemiyle silinmesi gerekir.
Devir Tipi

Cari devirler yapılmadan önce kullanılacak devir tipinin seçildiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile, Bakiyeli Devir ve Cari Hesap Tipine Göre seçenekleri arasından seçim yapılır. 

Bakiyeli Devir: Devir baz tarihinden sonraki kayıtlar aynen aktarılır. Bu tarihten önceki kayıtların devri oluşturulur.

Cari Hesap Tipine Göre: Cari sabit karttaki hesap tipine göre devir yapılır. Yaşlandırma ile çalışan dövizli cariler için yaşlandırma işlemi yapılmaz, bakiyeli devir gibi çalışır. Özel hesap kapatmalı çalışan dövizli cari hesaplarda kur farkı otomatik aktarılır. Kur farkı hesaplaması, devir döviz tarihi baz alınarak yapılır.

Devir Baz Tarihi - Bakiyeli Devir"Tarih Aralıklı Devir" mantığına göre devredilecek cari hesaplarına, aktarılacak hareket devirleri için sınır tarihi belirlenen alandır.
Devir Baz Tarihi - Cari Hesap Tipine Göre Devir

Yaşlandırmalı devir için, en son hangi tarihe kadar olan hareketlerin devrinin yapılacağının gösterildiği sınır tarihi alanıdır. Cari hareket kayıt tarihleri baz alınır. Bu tarihten sonraki kayıtlar aynen aktarılır. "Cari Hesap Tipine Göre Devir" seçeneğinde, cari sabit kayıtlarında, her cari için ayrı ayrı belirlenen Cari Hesap Tipine (Yaşlandırma/Özel Hesap Kapatma) göre Borç/Alacak yaşlandırması yapılarak, kalan açık hareketler yeni yıla ayrı ayrı devir kaydı olarak devredilir.

Info
"Cari Hesap Tipine Göre Devir" seçeneğine göre yaşlandırma, borçlu çalışan cari hesaplarda borç hareketlerini alacak hareketleriyle, alacaklı çalışan cari hesaplarda alacak hareketlerini borç hareketleriyle otomatik kapatır ve açıkta kalan (ödenmemiş) hareketleri devir olarak yeni seneye aktarır.
Info

Özel hesap kapatma ile çalışan firmaların, cari devirden önce, Cari → Ek Listeler → Denetim Listeleri → "Özel Hesap Kapatma Denetimi Listesi" ekranından eksik kapatmaları ve yapılan kapatmaların doğruluğunu kontrol etmesi gerekir. Plasiyer uygulamasının kullanıldığı durumlarda, yaşlandırma sonucu bulunan ve yeni yıl şirketine aktarılan hareketlere plasiyer kodları da taşınır.

Plasiyer bazında yaşlandırma yapılmaz.

Devir TarihiDevir hareketlerinin yeni sene şirketine işleneceği kayıt tarihinin girildiği alandır. Büyük çoğunlukla yeni yılın ilk günü girilir.
Sabit Kayıt Kontrolü YapılsınCari devir yapılırken sabit kayıt kontrolünün yapılması için kullanılan seçenektir.
Proje Kırılımlı Devir

Devrin, proje kırılımlı yapılması için kullanılan seçenektir. İşaretlenmediği zaman, alanın sağ tarafında yer alan rehber butonu  ile, proje kodları arasından seçim yapılır. İşaretlendiğinde, rehber butonu pasif olarak görünür.

Cari Devir Ekranı

Bakiyeli Devir Parametreleri 

Bakiyeli Devir Tipi

Tarih Aralıklı

Devir yapılacak tarihten sonrasına kaydedilen hareketler olduğunda kullanılan seçenektir.

Örneğin;

Yeni sene şirketinde, eski senenin 11. aya kadar devir bilgisini ve 12. ayın bilgilerini direkt görmek için kullanılabilir.

Son Bakiye

Cari hesabın son borç/alacak bakiyesinin, tek devir hareketi olarak yeni sene şirketine aktarılması için kullanılan seçenektir. Proje kodu ve/veya döviz kullanımı varsa, proje/döviz kırılımında bakiyeler ayrı ayrı islenir. Eğer eski sene şirketinde hiç yeni sene kaydı girilmemiş ve cari kayıtlarında özel hesap kapatma kullanılmamışsa, hız açısından tavsiye edilen devir yöntemidir. Eski yıl şirketine yeni yıl kaydı girilmesi halinde, yeni yıla ait kayıtlar olduğu gibi yeni sene şirketine aktarılır.

Devir Kayıtlarında Ortalama Vade Tarihi HesaplansınGeçmiş yıl şirketindeki cari hareketlerin, devir tarihine göre ortalama vade gününün bulunmasını sağlayan seçenektir. Bulunan gün değeri devir tarihine eklenerek, devredilen hareketlerin vade tarihi alanına aktarılır. Cari hesaplarda "Puan Uygulamasının" kullanıldığı durumlarda, puan bakiyelerinin de cari hareketlere taşınması sağlanır. Sadece "Bakiyeli Devir" seçeneği için desteklenir.
Plasiyerlere Göre Kırılım Yapılsın

"Plasiyer Uygulaması" kullanan firmalarda "Plasiyerlere Göre Kırılım Yapılsın" seçeneği işaretlendiğinde, devir olarak aktarılan cari hareketler için plasiyer koduna göre kırılım yapılır. 

Info
Yardımcı Programlar → Kayıt → Şirket/Şube Parametreleri → Plasiyer Uygulaması Var parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen seçenektir.
Bakiyesi 0 Olan Carinin Puan Bilgisi AktarılsınCari devri yapılırken bakiyesi sıfır olan cari hesabın puan bilgisinin aktarılması için kullanılan seçenektir.
Cari Devir Ekranı

Cari Hesap Tipine Göre Devir Parametreleri

Eski Kayıtlara Devir Tarihi AtılsınEski sene şirketindeki cari hareketlerden kapatması yapılmayanları yeni sene şirketine aktarırken, "Kayıt Tarihi" alanına işlem sırasında belirlenen devir tarihinin aktarılması için kullanılan seçenektir. Bu şekilde yapılan devirde kayıt tarihleri düzenlenerek vade tarihlerinde değişiklik yapılmaz. Seçenek işaretlenmeden devir yapılması halinde ise, kayıt tarihleri olduğu gibi aktarılır.
Devir Döviz TarihiDövizli devir yapıldığı durumlarda ve "Yaşlandırma Kur Türü" alanında “Devir Döviz Tarihi Kuru” seçildiğinde, bu alana girilen tarih baz alınarak işlem yapılır.
Cari Devir EkranıYaşlandırma Parametreleri
Yaşlandırma TarihiCari hesap tipine göre devir seçeneği için yapılacak yaşlandırma tarih türünün seçildiği alandır. Kayıt Tarihi ve Vade Tarihi olarak iki seçenekten oluşur. Yaşlandırma sırasında otomatik olarak yapılacak borç/alacak kapatma hareketlerinin yapılacağı tarih sırası belirlenir. 
Dövizli Yaşlandırma

Cari hesaplarda "Dövizli" seçeneği işaretlenen cari kartlar için geçerlidir. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile seçim yapılır. Yapılmasın, Firma Döviz Tipine Göre, Cari Hareket Döviz Tiplerine Göre olmak üzere üç seçenekten oluşur.

Yapılmasın

Yaşlandırma ile çalışan dövizli cariler için yaşlandırma işlemi yapılmaz, bakiyeli devir gibi çalışır.

Firma Döviz Tipine Göre

Yardımcı Programlar → Şirket Şube Parametre Tanımlamaları → "Düzeltme Tipi" alanında seçilen döviz tipine göre yaşlandırma yapılması için kullanılan seçenektir. Öncelikle, firma döviz değerlerinin hesaplanması, Cari → İşlemler → "Döviz Tutarlarını Oluşturma" işleminin çalışması ve cari hareketlerde firma döviz tutarlarının oluşması gerekir. Yaşlandırma sadece firma döviz tipinde bulunan döviz tutarlarına göre yapılır. Yeni yıl şirketine aktarılan cari hareketlerde, firma dövizi cinsinden bulunan döviz bakiyeleri “Döviz Tutarı” alanına, “Yaşlandırma Kur Türü” bölümünde kur bilgisine göre hesaplanan TL değerleri ise borç/alacak alanlarına - özel hesap kapatmalı cari hesaplar için firma dövizine göre işlem yapılmaz - aktarılır. Yeni yıl şirketine firma dövizine göre devir yapılmadan önce, eski yıl şirketinde Cari → Raporlar → Ek Listeler → "Tarih Aralıklı Yaşlandırma Listesi" ekranından gerekli kısıtlamalar yapılarak ve “Firma Döviz Tipine Göre Dökülsün” seçeneği işaretlenerek, oluşacak hareketlerin kontrol edilmesi sağlanır.

Cari Hareket Döviz Tiplerine Göre

Yaşlandırma ile çalışan dövizli cariler için yaşlandırma işlemi carinin hareketi bulunan döviz tiplerine göre yapılır. Dövizli cari hesaplar İçin, hareket girişi sırasında girilen operasyon dövizlerine göre yaşlandırmalı devir yapılması için kullanılan seçenekti. Bu durumda her bir döviz tipi için, kendi içinde yaşlandırma yapılır ve yeni yıl şirketinde devir hareketleri bu kırılıma göre oluşur. Cari kartında "Özel Hesap Kapatma" seçeneği işaretli olan dövizli carilere, açıkta kalan döviz hareketleri aktarılır. Yeni yıl şirketinde oluşacak hareketler, eski yıl şirketinde Cari → Raporlar → Ek Listeler → "Tarih Aralıklı Yaşlandırma Listesi" ekranından gerekli kısıtlamalar yapılarak ve “Döviz Tipine Göre Kırılım” seçeneği işaretlenerek, oluşacak kayıtların kontrol edilmesi sağlanır. "Yurtiçi Dövizli Cariler" için de yaşlandırmalı devir yapılabilir. Eğer cari kartında" Yurtiçi Döviz Tipi" seçilmişse ve "Dövizli Yaşlandırma" bölümünde “Cari Hareket Döviz Tiplerine Göre” seçeneği işaretlenmişse, yurtiçi döviz tipine göre yaşlandırmalı devir yapılabilir. "Firma Döviz Tipine Göre" seçeneği "Yurtiçi Dövizli Cariler" için kullanılamaz.

Yaşlandırma Kur Türü

Firma yada "Firma Döviz Tipine Göre" ya da "Cari Hareket Döviz Tipine göre Göre" devir seçildiğinde, yaşlandırma sonucunda sonucu bulunan döviz bakiyelerinin , TL tutarlarının hangi oluşacağı kur bilgisi ile oluşacağının türünün seçildiği bölümdür. Hareket Kuru: Yaşlandırma sonucunda alandır. Hareket Kuru ve Devir Döviz Tarihi Kuru olmak üzere iki seçenekten oluşur.

Hareket Kuru

Yaşlandırma sonucu bulunan hareketlerin, hareketin girildiği tarihteki kur ile yeni yıl şirketine aktarılması istendiği durumda işaretlenmesi gereken için kullanılan seçenektir.

 Devir Döviz Tarihi Kuru:

Yaşlandırma sonucunda sonucu bulunan hareketlerin, "Devir Döviz Tarihi sahasında yazılan " alanında girilen tarihteki kur bilgisi ile aktarılması istendiği durumda işaretlenmesi gereken için kullanılan seçenektir. Eğer geçmiş Geçmiş yıl şirketinde, yıl sonunda kur farkı hesaplama çalıştırılmış ise“Devir çalıştırılmışsa,“Devir Döviz Tarihi Kuru” seçilerek işlem yapılmalıdıryapılması gerekir.

 

Proje Bazında Yaşlandırma YapılsınBu seçenek, proje uygulaması kullanılıyor ise aktif olarak ekranda görülecektir. Proje kodu bazında yaşlandırma yaparak devirlerin oluşması isteniyorsa işaretlenmelidir. Proje bazında yaşlandırma işaretli olmadığı durumda, yaşlandırma sırasında proje kodları dikkate alınmayacaktır. Fakat yaşlandırma sonucunda bulunan kalan rakamlara, hangi hareketten kaldıysa o hareketin proje kodu yazılacaktır.
Cari Alt Kodlarıyla Beraber
Özel Hesap Kapatmalı Carilerde Kur Farkı Atmasın





 

Anchor
Cari Kısıtları
Cari Kısıtları

Cari Kısıtları


Image Added


Devri yapılmak istenen cari hesaplarla ilgili kısıtlamaların yapılabileceği bölümdür. Ekranda, cari sabit kayıtlarında girilen bilgiler listelenmektedir. Carilerin bölüm bölüm devrinin yapılabilmesi için kullanılır. Ekrana yeni bir satır eklemek için klavyeden insert, seçili olan satırı silmek içinde delete tuşuna basılmalıdır.

...