Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Dizayn Kayıtları Ekranı

Yer

Tanımlanacak alanların, dizaynın hangi bölüm bilgilerine ait olduğu ve hangi bölümde basılacağı ile ilgili seçim yapılan alandır. Alanın sağ tarafında bulunan aşağı ok butonu ile; Üst, Kalem ve Alt seçenekleri arasından seçim yapılır. Tanımlanan alanlar için, yapılan seçime göre "Genel Bilgiler" sekmesinden girilen koordinatlarda göz önünde tutularak basım dosyası hazırlanır. Bu nedenle, alanların gereksiz bölümlerde tanımlanmaması gerekir.

Üst: Tanımlanacak alanlar, dizaynın üst bölgesine ait bilgileri içerdiği zaman kullanılan seçenektir. Üst sahada olabilecek bilgiler; Müşteri Bilgileri, Tarih, Fatura/İrsaliye Numaraları, Senet/Çek Numaraları gibi bilgilerdir.

Kalem: Tanımlanan alanlar, dizaynın mal bilgilerine ait bilgileri içerdiği zaman kullanılan seçenektir. Mal kalem bilgileri stokla ilgili Kod, İsim, Birim, Fiyat gibi bilgileri içerir. Bu nedenle, stok ile ilgili bilgilerin tanımlanması gerekir.

Alt: Tanımlanan alanlar, dizaynın toplam bilgilerine ait bilgileri içerdiği zaman kullanılan seçenektir. Fatura dizaynında Brüt Toplam, İskonto, KDV, Ek Maliyet gibi bilgilerin basımı için kullanılır.

Örneğin;

Fatura dizaynında cari unvan, cari adres gibi müşteri bilgilerinin basımı için tanımlanacak üst sahaya, stoklarla ilgili tanımlamaların girilmemesi gerekir. Çünkü program, girilen sahanın fatura dizaynının hangi bölümünden basılacağı bilgisini buradaki seçenekten okur.

Tip

Oluşturulan dizayn satırı için saha tipinin seçildiği alandır. Alanın sağ tarafında bulunan aşağı ok butonu ile; P Program, B Başlık, H Hesap, A Açıklama, C Script Kod Çalıştır, S SQL ve R Resim seçenekleri arasından seçim yapılır. 

Info
"Saha Tipi", saha yerine göre ve ilgili satırda oluşturulacak olan işlem detayına göre değişkenlik gösterebilir.

P Program:  

Tüm dizayn kayıtlarında kullanılmak üzere genel amaçlı olarak düzenlenmiş, program modüllerine ait saha bilgilerini içeren bölümdür. Cari, Stok, Fatura/Sipariş/İrsaliye sabit ve kalem bilgileri,Çek/Senet bilgileri, Kasa ve Dekont bilgileri bu bölümde detaylı olarak verilir ve ayrı ayrı seçenekli hale getirilir.

B Başlık: 

Dizayn üzerine sabit açıklamalar yazmak için kullanılan alandır.

Örneğin;

“Geç Ödemelerde %20 Faiz Uygulanır.” şeklinde bir uyarı, "B Başlık" alanı kullanılarak yazdırılabilir.

H Hesap: 

Dizayn üzerinde mevcut program alanları kullanılarak hesaplama yapılabilen sahadır.

Örneğin;

Genel toplamın %20'sinin yazdırılması için kullanılabilir.

A Açıklama:

Başlık alanı ile aynı işlevi görür. Tek farkı; kullanıcının fatura basımı sırasında karşısına çıkan "Açıklama" alanına, istediği bir bilgiyi girerek faturanın üzerinde çıkmasını sağlamaktır.

(C) Script Kod Çalıştır:

Dizaynda scrit kod kullanılması için kullanılan seçenektir. Tanımlamanın Script Kod Giriş ekranından yapılması gerekir.

(S) SQL:

Basımda veritabanından  değer getirilmesi için kullanılan seçenektir.

Info
Bu seçeneğin kullanımına ilişkin detaylı bilgi için; Ek-1 Dizayn SQL Desteği

Resim:

Dizaynda resim basılması için kullanılan seçenektir. 

Info
Resim basımı ile ilgili detaylı bilgi için; Ek-2 Dizayn ile Resim Basımı

Saha

Oluşturulacak dizaynın bilgilerinin alınacağı bölümün seçildiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile seçim yapılır.

Bölümlere göre hangi bilgilerin alınacağına dair örnekler aşağıdaki şekildedir:

A Fat/İrs/Sip Sabit; Fatura numarası, Belge No, İskonto gibi

B Müstahsil: Stopaj, Fon, Müstahsil No gibi

C İhracat Sabit: Komisyon Kodu, Fiili İhracat Tarihi gibi

D Kalemler: Stok Kodu, Stok İsmi, Birim Fiyat gibi

E Stok: Ölçü Birimi, Risk Süresi, Stok Kod gibi

F Cari: Cari Kod, Cari İsim, Vergi Dairesi gibi

G Müşteri/Borç Çek/Senet: Vade Tarihi, Banka No, Ödeme Tarihi gibi

H Kasa Extre: Cari Borç Toplamı, Cari Alacak Toplamı gibi

I Genel: Sistem Saati, Kullanıcı İsmi, Döviz Kuru gibi

J Genel Dekont: Dekont No, Seri Numarası, Valör Tarihi gibi

Alan No

İlgili alan numarasının girildiği alandır. Program tarafından otomatik olarak aktarılır. Kullanıcı tarafından müdahale edilemez.

Kayıt Noİlgili kayıt numarasının girildiği alandır.
Basım ModuForm dizaynında, ilgili bilginin basılacağı seçeneğin belirlendiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile; Bold, İtalic, Condence, Normal, Condence Bold, Underline, Bold İtalic seçenekleri arasından seçim yapılır.

Başlık

İlgili alan açıklamasının girildiği alandır. Başlık seçeneğinin işaretlenmesi ile, açıklama bilgisinin girileceği alan aktif hale gelir. 

Satır

Basılacak bilginin satır sayısının girildiği alandır. 

Sütun

Basılacak bilginin sütun sayısının girildiği alandır. 

Başlangıç

Basılacak bilginin kaçıncı karakterden itibaren basılacağının girildiği alandır.

Örneğin;

1 yazıldığında 1.karakterden;

8 yazıldığında 8.karakterden itibaren basım yapılır.

Ondalık

Rakam ile ifade edilen bilgilerin, ondalıklı olarak basılması için kullanılan alandır.

Uzunluk

Üzerinde bulunulan sahanın alanın programda kullanılan uzunluğudur. Bu uzunluk ister uzunluğunun girildiği alandır. Uzunluk; daha kısa , ister veya daha uzun olarak belirlenebilir. Formdaki ölçüme göre sahanın alanın basım uzunluğu istenildiği gibi istenilen şekilde girilebilir. Yalnız programda Programda kullanılan uzunluklardan uzunluktan daha küçük bir rakam girildiğinde ve içeriğin bu rakamdan daha uzun olma olması durumunda, basım sırasında bilgi eksik çıkabilecektirçıkabilir. Sütun+uzunluk değeri ön ekranda Uzunluk değeri "Genel Bilgiler" sekmesinde belirlenen satır uzunluğu değerini aşamaz.

Resim YükseklikResim yükseklik değerinin girildiği alandır.
Resim GenişlikResim genişlik değerinin girildiği alandır.

Toplam Al

Bu saha işaretli ise; İşaretlediği zaman,ilk sayfanın sonunda ve ikinci sayfanın başında nakli yekunu basaryekun basılır. İşaretli değil ise basmaz.

Koordinatı Koru

Bu saha işaretlendiğinde İşaretlendiği zaman fatura altı toplam bilgileri hep aynı satırdan başlayarak basılır. Genel bilgilerde Toplamlar kalem sonunda parametresi işaretlenmiş olan bir dizaynda bazı sahaların "Genel Bilgiler" sekmesinde yer alan "Toplamlar Kalem Sonunda" seçeneği işaretlenen bir dizaynda, bazı alanların sabit bir yere basılması isteniyorsa kullanılacak bir parametrediriçin kullanılan seçenektir.

Koşul

Bir bilginin, verilen koşula göre basılıp basılmayacağının

belirtildiği sahadır. Koşul işaretlendiği taktirde aşağıdaki ekran ile karşılaşılır.

belirlenen alandır. İşaretlenmesi ile birlikte ekrana gelen "Koşul" ekranında ilgili alanlara bilgi girişi yapılır.

Image Added

Top. Kal. Son

"Koordinatı koru parametresi Koru" seçeneği ile birlikte kullanılan bir parametredir. Eğer bu saha işaretlenir ise kalem seçenektir. İşaretlendiğinde kalem bilgilerinin bittiği yerde fatura altı bilgileri (genel toplamGenel Toplam, KDV, iskonto vb.İskonto gibi) basılır.

Son Sayfada Top.Toplam Al

Bu saha işaretli ise; İşaretlendiğinde, stok kalemlerinin sonuncu sayfasında bütün tüm sayfalara ait toplam alır. İşaretli değil ise basmaz. Eğer hem toplam al hem de son sayfada toplam al işaretli Hem "Toplam Al" hem de "Son Sayfada Toplam Al" işaretlendiğinde ise; sayfa sonunda, ikinci sayfanın başında ve ikinci sayfanın sonunda nakli yekunu basar.

Sağa Dayalı Yaz

Word Aktar

Dizaynın genel bilgiler sekmesinde, Printer Port bölümünde Word seçeneği işaretlendiğinde aktif olan butondur.

Dizayn Kalem Bilgilerinde Dizaynın sağa dayalı yazılması için kullanılan seçenektir.

Image Added

Dizaynın "Genel Bilgiler" sekmesinde, "Printer Port" alanında "Word" seçeneğinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen alandır.

Dizayn "Kalem Bilgileri" sekmesinden tanımlanan bilgiler “Word Aktar” butonu ile bir

word

Word belgesine

aktarılacaktır

aktarılır. Oluşan belgenin içinde, dizayn kalem bilgilerinde tanımlanan her bir saha için bir satır

oluşacak

oluşur ve satırlarda sahalara ait ikonlar

olacaktır

yer alır. İkonlarla birlikte, ilgili sahanın Logo Netsis’te hangi alan numarasına sahip olduğu, alan açıklaması ve saha tipi gibi bilgiler de

listelenecektir

listelenir.

Info
Detaylı bilgi için
bakınız
; Dizayn
/
Ek-3
.

Anchor
Kümüle
Sabit
Sabit Bilgileri
Kümüle Sabit Bilgileri

Kümüle Sabit Bilgileri

Fatura, irsaliye, sipariş gibi belgelerin kalem bilgilerinde tekrar eden satırların, belirlediğiniz kısıtlara göre kümüle edilerek; miktar, tutar vb. gibi alanlarının toplam değerini dizaynda bastırabilmeniz için, dizayn modülüne kümüle sabit bilgileri bölümü kullanılmaktadır.


Image Added



Dizayn Kayıtları EkranıKümüle Sabit Bilgileri

Top Şekli

Bu alandaKümüle” ve “Toplam” olmak üzere iki seçenek bulunmaktadır. Kümüle seçeneği ile kümülasyon yapmak isteğiniz alanı belirlemelisiniz. Toplam seçeneği ile de kümülasyon yaptığınız veriler bazında toplanacak sahaları belirlemelisiniz.

Saha

Kümülasyon yapılacak veya Toplam alınacak sahanın belirleneceği bölümdür.

Örneğin, stok kodları aynı olan ürünlerin miktarlarını toplayarak dizaynda bastırmak istiyorsanız, “kümüle” seçeneğini işaretleyip saha bölümüne “stok kodu”nu girmelisiniz. Bu kaydı gride aktardıktan sonra “toplam” seçeneğini işaretleyip saha bölümüne “stok miktarını” girmelisiniz.

Baş.Poz.

Kümüle edilmesini istediğiniz sahalarda, vermek istediğiniz kısıtın başlangıç karakterini gireceğiniz bölümdür. Kısıt vermek istemiyorsanız sıfır geçmelisiniz.

Bitiş Poz.

Kümüle edilmesini istediğiniz sahalarda, vermek istediğiniz kısıtın bitiş karakterini gireceğiniz bölümdür. Kısıt vermek istemiyorsanız sıfır geçmelisiniz.

Bu uygulamada kümülasyonu yapılacak sahanın dizayndaki kalem bilgilerinde bastırılması gerekmektedir.

 Örneğin; Bir faturada üretici kodlarının ilk 3 karakteri aynı olan stokların, miktar ve tutar sahalarını toplayarak basmak istiyorsunuz. Öncelikle “Kümüle Sabit Bilgileri” bölümünde, Top.Şekli alanında “Kümülasyon”u seçerek, saha bölümüne “üretici kodu”nu girmelisiniz. İlk 3 karakteri aynı olanların kümüle edilmesini istediğiniz için Baş. Poz. 1,  Bitiş Poz. 3 olarak girerek kaydı grid alana aktarmalısınız. Miktar toplamlarının alınabilmesi için Top. Şekli alanına “Toplam”, saha bölümüne “Miktar” girip başlangıç ve bitiş pozisyonlarını sıfır geçilmelisiniz.

Aynı şekilde Tutar sahalarının toplamını alabilmek için de Top.Şekli “Toplam”, Saha olarak da “Tutar”ı seçerek başlangıç ve bitiş pozisyonlarını sıfır geçmelisiniz .

Bu durumda ilgili dizayn basımı yapılırken Üretici kodunun ilk 3 karakteri aynı olan stokların miktar ve tutarları toplanarak tek kalem olarak basımı yapılacaktır.

...