Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Dizayn Kayıtları Ekranı

Satır Sayısı

Dizayn formunun yazıcı satır adedinin girildiği alandır. Yazıcı (dar, geniş) sürekli formları genelde 66 satırdan oluşur (11 inç uzunluk için). Bu rakamın doğru girilmesi sürekli formlar açısından önem taşır.

Örnek-1;

Birinci fatura kesildikten sonra, ikinci faturanın, birincinin başladığı noktadan basıma başlaması.

Örnek-2;

Sıra senet basımlarında, bir senet basımından diğer senet basımına geçilmesi.

Sütun Sayısı

Dizayn formunun bir satırda, en fazla girileceği karakter sayısının belirlendiği alandır.

Genelde dar form denen, A4 kağıdı boyutlarında (8X11 inç) sürekli formlar (normal basımlar için) 80 karakterden, geniş sürekli formlar ise 132 karakterden oluşur. Sıkışık basımlar için dar form 132 karakter, geniş form 243 karakter alabilir.

Girilen sütun sayısı bilgisi; Fatura, İrsaliye, Senet, Çek, Kasa ve Dekont formlarına göre değişkenlik gösterir.

Maksimum Kalem Adedi

Fatura, İrsaliye, Sipariş, Müstahsil Makbuzu, İhracat Faturası gibi stokla ilgili olan dizaynlar için geçerli olan alandır. Form üzerinde mal kalemlerinin yazılacağı bölgeye en fazla kaç satır mal kaleminin basılacağı belirtilir. Bu sayı, yukarıdaki değerlerden faydalanarak ölçülerek bulunabilir. Mal kalem sayısı girilen sayıyı geçen faturalarda, nakli yekun alınarak ikinci faturada basıma devam edilir.

Kalemler Başlangıç Satırı

Fatura, İrsaliye, Sipariş, Müstahsil Makbuzu, İhracat Faturası ile ilgili olan dizaynlar için geçerli olan alandır. Formun üst tarafından ölçülerek, mal kalemlerinin yazılmasına hangi satırından başlanacağı ile ilgili sayının girilmesini sağlar. Yazıcıda bir satırın uzunluğu 1/6 inç olarak düşünülüp, mal kalemleri başlangıç satırı ölçülerek bulunabilir.

Nakli Yekun Satırı

Fatura, İrsaliye, Sipariş, Müstahsil Makbuzu, İhracat Faturası ile ilgili olan dizaynlar için geçerli olan alandır. Basımlarda, bir formun alabileceğinden daha fazla mal kaleminin olduğu durumlarda, ilk sayfanın sonuna bir nakli yekun girilir. Bu rakam otomatik olarak ikinci sayfadaki mal kalemlerinin ilk satırına da işlenir. İlk sayfadaki nakli yekunun yazılacağı satır numarası bu alan sayesinde belirlenir.

Nakli Yekun Açıklama

Fatura, İrsaliye, Sipariş, Müstahsil Makbuzu, İhracat Faturası ile ilgili olan dizaynlar için geçerli olan alandır. Basımlarda, bir formun alabileceğinden daha fazla mal kaleminin olduğu durumlarda, ilk sayfanın sonuna bir nakli yekun girilir. Rakamın girileceği satıra, gelmesi istenen açıklama satırı girilir. 

Toplam Kalem Sonunda Mı?

Fatura, İrsaliye, Sipariş, Müstahsil Makbuzu, İhracat Faturası ile ilgili olan dizaynlar için geçerli olan alandır. Mal kalemlerinin basımından hemen sonra, toplam bilgilerinin basılması istendiği zaman, "Evet" seçeneğinin işaretlenmesi gerekir. Matbu formda toplam alanların alt bölümde bulunduğu ve ilgili alanların karşısına basılması istendiği zaman ise, "Hayır" seçeneği işaretlenerek "Toplamlar Başlangıç Satırı" alanında belirtilmesi gerekir.

Toplamlar Başlangıç Satırı

Fatura, İrsaliye, Sipariş, Müstahsil Makbuzu, İhracat Faturası ile ilgili olan dizaynlar için geçerli olan alandır. "Toplamlar Kalem Sonunda Mı?" alanında "Hayır" seçeneğinin seçildiği durumlarda; Toplam Tutar, KDV, İskonto gibi bilgilerin girileceği başlangıç satırının belirlenmesini sağlar. Toplam bilgilerinden hangilerinin ne şekilde yazılacağı saha tanımlama ekranından sonra belirlenir. Burada girilen, sadece toplam bilgilerin basılacağı başlangıç satırıdır.

Örneğin;

Kalemler Başlangıç Satırı: 23

Maksimum Kalem Adedi:15

Nakli Yekun Satırı: 42

Toplamlar Başlangıç Satırı: 40

Bu durumda 15 kalemden fazla olan faturalarda, nakli yekuna kadar 42-23=19, 1 satır da nakli yekun için ayrılacak olursa 19-1=18 kalem mal yazılabilir. 18 kalemden fazla olan faturalar bu şekilde işlem görür. Yalnız 15-18 arası kalem olan faturalarda, 15. Kalemden sonra yazılmaya devam edilirse, birinci faturada kalemler biter fakat toplamların alınmasına yer kalmaz.

Verilen örneğin basım sırasında nasıl işlem göreceği aşağıda yer alır.

Faturadaki kalem sayısı:

15 den az: 23. satırdan başlanarak mal kalemleri bitene kadar yazılır. Toplamlar 40. satırdan itibaren yazılır.

15-18 arası: 23. satırdan başlanarak 14 kalem yazılır. 23+15=38. satıra nakli yekun alınır. Basıma ikinci sayfadan devam edilir.

19 ve üstü: 19. satırdan başlanarak 18 kalem basılır. 42. satıra nakli yekun alınır. Basım ikinci sayfadan devam eder.

Fatura basımı sırasında bu tür nakli yekunlu, birden fazla fatura sayfasına basılan faturalarda, fatura numaralarının artırılması, program tarafından otomatik olarak basım sırasında yapılır. Böylece, birden fazla sayfada basılan faturadan sonra, kaydı yapılacak fatura numarasının, gerekli artırma yapılarak ekrana gelmesi sağlanır.

KDV Dahil Mi?

Bu alanın hiçbir fonksiyonu yoktur. Sadece raporlama amacıyla kullanılır. KDV hesaplamaları fatura dizaynında hesaplama ile çözümlenir.

Nüsha Sayısı

Formun basım nüsha sayısının girildiği alandır. Fotokopili kağıtlar için basım yapıldığında, alanın tek olması (program, kullanıcı değiştirmediği sürece bu seçeneği destekler) yeterlidir. Özellikle, Laser printer ile basılan faturalar için birden fazla basım yapılması için, tek basımdan hariç bir değer girilebilir.

Yazma Modu

Formun basılacağı yazı karakterinin seçildiği alandır. Bold, İtalic, Condence, Normal, Condence Bold yazı karakterleri arasından seçim yapılır. Seçilen yazı karakteri, tüm alanları kapsayacak tipte genel bir seçimdir. Yazma modu, form dizaynının tanımlamalarında her alanda sorgulanır. Form dizaynında bazı alanlar normal, bazı alanlar sıkışık basılacaksa "Normal" seçeneği seçilerek sıkışık basım istenen alanların "Kalem Bilgileri" sekmesinden belirlenmesi gerekir. 

Formda tanımlanacak tüm ölçü uzunluklarının, "Yazma Modu" alanında yapılan seçime göre girilmesi gerekir. "Normal" seçildiğinde, daha sonra saha bazında sıkışık yazı karakteri ile yazılması belirlenebilir. "Normal" modda bir yazı karakterinin genişliği : 1/10 inç, "Sıkışık" modda bir yazı karakterinin genişliği: 1/17 inç'tir. 

Printer Port

Yazıcının LPT1 (ilk paralel port) dışında başka bir bağlantı noktasından bağlanması için seçim yapılan alandır. PRN, LPT1, LPT2 COM1, COM2, DOSYA, NULL, WINDOWS, WINDOWS GRAFIK, E-NETSIS, WORD seçeneklerinden oluşur.

Dizayn yapımına başlandığında genel olarak "LPT1" seçeneğinin seçilmesi gerekir. Bunun sebebi, LPT1'in tamamen eski dos versiyonlarından geçirilen dizaynlar için eklenmesinden kaynaklanır. Kullanılması gereken portun "Windows" olması ve ilgili yazıcının seçilmesi gerekir. Bu seçeneğin özellikle, Terminal Service ile uzak nokta bağlantılarında çıktı alınması için işaretlenmesi gerekir. Ayrıca LPT1 seçilmesi durumunda, Windows standartlarına uygun olmayan basım yapılır. Bunun dezavantajı, basımın yavaş olmasıdır. “DOSYA” işaretlendiğinde, TEXT olarak diskte program dizini altında Netprn.dat adlı bir dosyaya basım yapılır. "Word" seçildiğinde ise; yapılan dizaynın word aktarımında kullanılacağı anlaşılır.

Info
"Word Aktarımı" ile ilgili detaylı bilgi için; Dizayn → Ek-3 Dizayn Word Aktarımı

Normal Font Büyüklük

Dizayn basılacak olan bilgilerden, font bilgisi "Normal" olan alanların büyüklüğünün belirlendiği alandır. Dizaynda standart olarak "Normal" değeri gelir, kullanıcı değiştirmek istediğinde bu değerlere müdahale edebilir.

Condence Font Büyüklük

Dizayn basılacak olan bilgilerden font bilgisi "Condence" olan alanların büyüklüğünün belirlendiği alandır. Dizaynda standart olarak "Normal" değeri gelir, kullanıcı değiştirmek istediğinde bu değerlere müdahale edebilir.

Satır aralık

Dizayn basılacak olan bilgilerin font büyüklüklerinde düzenleme yapılması halinde, yeni ayarlamalara göre 2 satır arasında bırakılacak olan satır boşluğu sayısının girildiği alandır. Dizaynda standart olarak "Normal" değeri gelir, kullanıcı değiştirmek istediğinde bu değerlere müdahale edebilir.

Basım

"Printer Port" alanında "Word" seçeneğinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen seçenektir. İşaretlendiğinde, şablon olarak hazırlanan Word dosyasındaki forma uygun basım yazıcıdan çıkar. Bu durumda dizayn, "Varsayılan" olarak tanımlı yazıcıya gönderilir.

Sakla

"Printer Port" alanında "Word" seçeneğinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen seçenektir. İşaretlendiğinde, dizayn yazıcıya gönderilmez. Bunun yerine, dizaynın yapıldığı Word şablonuna uygun yeni bir Word dosyası olarak saklanır. Dizayn basımı yapılacağı zaman, Word dosyanın hangi dizinde yaratılacağını sorgulayan bir pencere ekrana gelir.

Bas ve Sakla

"Printer Port" alanında "Word" seçeneğinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen seçenektir. İşaretlendiğinde, şablon olarak hazırlanan Word dosyasındaki forma uygun basım hem yazıcıya gönderilir hem de yeni bir Word dosyasına aktarılır. Böylece, belgelerin hem basımının yapılması hem de basımın yapıldığı şekilde Word dosyası olarak saklanması sağlanır.

Yazıcı Kodu

Yazıcı kodunun girildiği alandır. Programda tanımlı olan yazıcı kodları şöyledir:

S1 Yazıcı Kodu: dot-matrix,

S2 Yazıcı Kodu: laser yazıcı,

S3 Yazıcı Kodu: inkjet,

S4 Yazıcı Kodu: e-Netsis uygulamasında kullanılacak olan dizaynlar için seçilir.

Düzenlenen dizaynın hangi tip yazıcıdan çıktı olarak alınacağı sorgulanır. Dizaynların "Ön Sorgulama" sekmesinde, ilgili alanlara, yukarıda açıklandığı şekilde gerekli yanıtlar girildikten sonra, dizaynlar için "Kalem Bilgileri" sekmesine geçilir. 

Şablon Dosya Adı

"Printer Port" alanında "Word" seçeneğinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen seçenektir. Dizayna göre basım yapılırken dikkate alınacak Word şablon adının girildiği alandır. Şablon dosyanın, dizayn öncesinde oluşturulması ve dizini ile birlikte belirtilmesi gerekir. Yükle butonu  ile, şablon dosyasının yüklenmesi sağlanır.

Nakli Yekunlu Faturada Numara Artırılsın

Nakli yekunlu kullanılan dizayn kayıtlarında, ilgili modülde yer alan (Fatura, Dekont, Çek gibi) fiş numarasının, basılan nakli yekun sayfa sayısına göre ayarlanması (basılan sayfa sayısı kadar fiş numarasının artırılması) için kullanılan seçenektir.

Örneğin;

"Fatura" modülünde 000000000012345 numaralı satış faturası kullanıldığı varsayıldığında,

Kalem sayısı 65 olsun. Faturanın basımını yapan dizaynda da kalem sayısı olarak en fazla 20 değeri girilsin. Böyle bir durumda, fiş basımı yapılırken matbu fişlerden 00012345, 00012346, 00012347, 00012348 numaralı fişler kullanılır. Programın "Fatura" modülünde, satış faturası için fiş numarası 000000000012349'dan takip edilmesi için "Nakli Yekunlu Faturada Numara Artırılsın" seçeneğinin işaretlenmesi gerekir.

Kit Master Kodu Basılsın mı?

"Karma Koli Uygulaması" olan yerlerde, karma koli olan stok kodlarının basılması için kullanılan seçenektir.

Kit Bileşen Kodu Basılsın mı?

Karma koli uygulaması K"Karma Koli Uygulaması" olan yerlerde, karma koli olan stoklarının stok bileşen kodlarının basılabilmesi için işaretlenmesi gereken parametredirbasılması için kullanılan seçenektir.

Baskı Ön İzleme Yapılsın

"Printer Port sahasında " alanında "Windows Grafik seçilmesi halinde " seçeneğinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen ve basım öncesinde ön izleme yapılabilmesi için kullanılan seçenektir. Basım öncesi, önizleme yapılması için kullanılır.


Anchor
Kalem

...

Bilgileri
Kalem Bilgileri

Kalem Bilgileri


Image Added


Dizayn Kayıtları Ekranı
Kalem Bilgileri

Yer

Tanımlanacak

sahaların

alanların, dizaynın hangi bölüm bilgilerine ait olduğu ve hangi bölümde basılacağı ile ilgili

sorgulamadır. Tanımlanan sahalar için bu parametrede verilen yanıtlara göre ön sayfadan

seçim yapılan alandır. Alanın sağ tarafında bulunan aşağı ok butonu ile; Üst, Kalem ve Alt seçenekleri arasından seçim yapılır. Tanımlanan alanlar için, yapılan seçime göre "Genel Bilgiler" sekmesinden girilen koordinatlarda göz önünde tutularak basım dosyası

hazırlanacaktır

hazırlanır. Bu nedenle

sahaların

, alanların gereksiz bölümlerde tanımlanmaması

gereklidir.

Örneğin, fatura dizaynında cari unvan, cari adres gibi müşteri bilgilerinin basımı için tanımlanacak üst sahaya, stoklarla ilgili tanımlamalar girilmemelidir. Çünkü program girilen sahanın fatura dizaynının hangi bölümünde basılacağının bilgisini buradaki seçenekten okuyacaktır.

Üst

Tanımlanacak sahalar

gerekir.

Üst: Tanımlanacak alanlar, dizaynın üst bölgesine ait bilgileri

içeriyor ise Üst seçilmelidir

içerdiği zaman kullanılan seçenektir. Üst sahada olabilecek bilgiler; Müşteri

bilgileri

Bilgileri,

tarih

Tarih,

fatura

Fatura/

irsaliye numaraları

İrsaliye Numaraları,

senet/çek numaraları vb.dir.

Kalem

Tanımlanan sahalar

Senet/Çek Numaraları gibi bilgilerdir.

Kalem: Tanımlanan alanlar, dizaynın mal bilgilerine ait bilgileri

içeriyor ise, Kalem olarak işaretlenmelidir

içerdiği zaman kullanılan seçenektir. Mal kalem bilgileri

stok ile

stokla ilgili

kod

Kod,

isim

İsim,

birim, fiyat vb.

Birim, Fiyat gibi bilgileri içerir. Bu nedenle

bu sahada

, stok ile ilgili

bilgiler tanımlanmalıdır

bilgilerin tanımlanması gerekir.

 

Alt

Dizaynın toplam bilgilerini içeren alt bölüm sahalarında yer alacak olan sahaları içeriyor ise Alt olarak işaretlenmelidir. Örneğin; fatura dizaynında brüt toplam, iskonto, KDV, ek maliyet vb. bilgilerin basımı için bu seçenek kullanılmalıdır. 

: Tanımlanan alanlar, dizaynın toplam bilgilerine ait bilgileri içerdiği zaman kullanılan seçenektir. Fatura dizaynında Brüt Toplam, İskonto, KDV, Ek Maliyet gibi bilgilerin basımı için kullanılır.

Örneğin;

Fatura dizaynında cari unvan, cari adres gibi müşteri bilgilerinin basımı için tanımlanacak üst sahaya, stoklarla ilgili tanımlamaların girilmemesi gerekir. Çünkü program, girilen sahanın fatura dizaynının hangi bölümünden basılacağı bilgisini buradaki seçenekten okur.

Tip

Oluşturulan dizayn satırının saha tipinin tanımlanacağı seçenektir. Saha tipi, saha yerine göre ve ilgili satırda oluşturulacak olan işlem detayına göre değişkenlik gösterebilir.

(P) Program

Tüm dizaynlarda kullanılmak üzere genel amaçlı olarak düzenlenmiş, program modüllerine ait saha bilgilerini içeren bölümdür. Cari, stok, Fatura/sipariş/irsaliye sabit ve kalem bilgileri,  çek/senet bilgileri kasa ve dekont bilgileri bu bölümde detaylı olarak verilmiş ve ayrı ayrı seçenekli hale getirilmiştir.

(B) Başlık

Dizayn üzerinde sabit açıklamalar yazmak için kullanılan sahadır. Örneğin; “geç ödemelerde %20 faiz uygulanır.” şeklinde bir uyarı bu saha kullanarak yazdırabilir.

(H) Hesap

Dizayn üzerinde mevcut program sahaları kullanılarak hesaplama yapılabilen sahadır. Örneğin; Genel toplamın %20 si yazdırılmak istendiğinde kullanılabilir.

(A) Açıklama

Başlıkla aynı işlevi görür. Tek farkı, kullanıcının fatura basımı sırasında karşısına çıkan açıklama sahasına istediği bir bilgiyi girerek faturanın üzerinde çıkmasını sağlamaktır.

(C) Script Kod Çalıştır

Dizaynda scrit kod kullanılmak istendiğinde seçilmelidir. Tanımlama Script kod giriş ekranından yapılmalıdır.

(S) SQL

SQL tipi, basımda veri tabanından değer getirilmesi için kullanılmaktadır.

Bu seçeneğin kullanımına ilişkin detaylı bilgi için bakınız Ek-1 (Dizaynda SQL Desteği)

(R) Resim

Dizaynda resim basmak için kullanılan seçenektir. Resim basımı ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Ek-2 (Dizayn İle Resim Basımı)

Saha

Oluşturulacak dizaynın hangi bölümden bilgilerin alınacağının seçildiği sahadır. Bölümlere göre hangi bilgilerin alınabileceğine dair örnekler aşağıda verilmiştir.

(A) Fat/Irs/Sip Sabit;Fatura numarası, belge no, iskonto vb.

(B) Müstahsil: Stopaj, fon, müstahsil no vb.

(C) İhracat Sabit: Komisyon Kodu, Fiili İhracat Tarihi vb.

(D) Kalemler: Stok Kodu, Stok İsmi, Birim Fiyat vb.

E Stok: Ölçü Birimi, Risk Süresi, Stok Kod vb.

(F) Cari: Cari Kod, Cari İsim, Vergi Dairesi vb.

(G) Müş/Borç Çek/Senet: Vade Tarihi, Banka No, Ödeme Tarihi vb.

H Kasa Extre: Cari Borç Toplamı, Cari Alacak Toplamı vb.

(I) Genel: Sistem saati, Kullanıcı İsmi, Döviz Kuru vb.

(J) Genel Dekont: Dekont No,, Seri Numarası, Valör Tarihi vb.

Alan No

İlgili sahanın numarasıdır. Program tarafından otomatik olarak atanmıştır. Müdahale edilemez.

Başlık

İlgili sahanın açıklamasının girileceği sahadır.  (Başlık alanı işaretlenir ise program açıklama girilmesini sağlar.)

Koordinatı Koru

Bu saha işaretlendiğinde fatura altı toplam bilgileri hep aynı satırdan başlayarak basılır. Genel bilgilerde Toplamlar kalem sonunda parametresi işaretlenmiş olan bir dizaynda bazı sahaların sabit bir yere basılması isteniyorsa kullanılacak bir parametredir.

Satır

Bir bilginin dizaynda hangi satırda basılacağının belirtileceği sahadır.

Top. Kal. Son

Koordinatı koru parametresi ile birlikte kullanılan bir parametredir. Eğer bu saha işaretlenir ise kalem bilgilerinin bittiği yerde fatura altı bilgileri (genel toplam, KDV, iskonto vb.) basılır.

Sütun

Bir bilginin dizaynda hangi sütunda basılacağının belirtileceği sahadır.

Başl.

Bir bilginin dizaynda kaçıncı karakterden itibaren basılacağının belirtileceği sahadır.

Örnek: 1 yazıldığında 1.karakterden; 8 yazıldığında 8.karakterden itibaren basım yapılmaktadır.

Ondalık

Rakam ile ifade edilen bilgilerin dizaynda ondalıklı olarak basılması istendiğinde işaretlenmesi gereken sahadır.

Koşul

Bir bilginin verilen koşula göre basılıp basılmayacağının belirtildiği sahadır. Koşul işaretlendiği taktirde aşağıdaki ekran ile karşılaşılır.

Uzunluk

Üzerinde bulunulan sahanın programda kullanılan uzunluğudur. Bu uzunluk ister daha kısa, ister daha uzun olarak belirlenebilir. Formdaki ölçüme göre sahanın basım uzunluğu istenildiği gibi girilebilir. Yalnız programda kullanılan uzunluklardan daha küçük bir rakam girildiğinde ve içeriğin bu rakamdan daha uzun olma durumunda basım sırasında bilgi eksik çıkabilecektir. Sütun+uzunluk değeri ön ekranda belirlenen satır uzunluğu değerini aşamaz.

Basım Modu

Form dizaynında ilgili bilginin normal mi yoksa condensed mi basılacağının belirtildiği sahadır.

Toplam Al

Bu saha işaretli ise; ilk sayfanın sonunda ve ikinci sayfanın başında nakli yekunu basar.  İşaretli değil ise basmaz.

Son Sayfada Top.Al

Bu saha işaretli ise; stok kalemlerinin sonuncu sayfasında bütün sayfalara ait toplam alır. İşaretli değil ise basmaz. Eğer hem toplam al hem de son sayfada toplam al işaretli ise; sayfa sonunda, ikinci sayfanın başında ve ikinci sayfanın sonunda nakli yekunu basar.

Word Aktar

Dizaynın genel bilgiler sekmesinde, Printer Port bölümünde Word seçeneği işaretlendiğinde aktif olan butondur.

Dizayn Kalem Bilgilerinde tanımlanan bilgiler “Word Aktar” butonu ile bir word belgesine aktarılacaktır. Oluşan belgenin içinde, dizayn kalem bilgilerinde tanımlanan her bir saha için bir satır oluşacak ve satırlarda sahalara ait ikonlar olacaktır. İkonlarla birlikte, ilgili sahanın Netsis’te hangi alan numarasına sahip olduğu, alan açıklaması ve saha tipi gibi bilgiler de listelenecektir.

Detaylı bilgi için bakınız Dizayn/Ek-3.


Kümüle Sabit Bilgileri

Fatura, irsaliye, sipariş gibi belgelerin kalem bilgilerinde tekrar eden satırların, belirlediğiniz kısıtlara göre kümüle edilerek; miktar, tutar vb. gibi alanlarının toplam değerini dizaynda bastırabilmeniz için, dizayn modülüne kümüle sabit bilgileri bölümü kullanılmaktadır.

...