Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Entegrasyon Kodları Ekranı

Müşteri Senetleri Entegre

"Müşteri Senetleri" modülünden giriş/çıkışları oluşturulan senet kayıtlarının muhasebeye entegre işlenmesi için kullanılan seçenektir.

Müşteri Senetleri Hesabı

"Müşteri Senetleri Entegre" seçeneği işaretlendiğinde aktif hale gelen alandır. Muhasebe Hesap Planı girişinde tanımlanan, müşteri senetlerinin takip edildiği hesap kodunun girilmesini sağlar. Rehber butonu  ile, hesap kodları arasından seçim yapılır.

Borç Senetleri Entegre

"Borç Senetleri" modülünden ciro ve ödentileri oluşturulan borç senetleri kayıtlarının, muhasebeye entegre işlenmesi için kullanılan seçenektir.

Borç Senetleri Hesabı

"Borç Senetleri Entegre" seçeneği işaretlendiğinde aktif hale gelen alandır. Muhasebe Hesap Planı girişinde tanımlanan, borç senetlerinin takip edildiği hesap kodunun girilmesini sağlar. Rehber butonu  ile, hesap kodları arasından seçim yapılır.

Müşteri Çekleri Entegre

"Müşteri Çekleri" modülünden giriş/çıkışları oluşturulan çek kayıtlarının muhasebeye entegre işlenmesi için kullanılan seçenektir.

Müşteri Çekleri Hesabı

"Müşteri Çekleri Entegre" seçeneği işaretlendiğinde aktif hale gelen alandır. Muhasebe Hesap Planı girişinde tanımlanan, müşteri çeklerinin takip edildiği hesap kodunun girilmesini sağlar. Rehber butonu  ile, hesap kodları arasından seçim yapılır.

Borç Çekleri Entegre

"Borç Çekleri" modülünden ciro ve ödentileri oluşturulan borç çekleri kayıtlarının muhasebeye entegre işlenmesi için kullanılan seçenektir. 

Borç Çekleri Hesabı

"Borç Çekleri Entegre" seçeneği işaretlendiğinde aktif hale gelen alandır. Muhasebe Hesap Planı girişinde tanımlanan, borç çeklerinin takip edildiği hesap kodunun girilmesini sağlar. Rehber butonu  ile, hesap kodları arasından seçim yapılır.

Kur Farkı Borç Hesabı

"Çek ve Senet Parametreleri" bölümlerinde yer alan “Döviz Uygulaması Var” parametresinin işaretlenerek, döviz tutarları ile kayıt girişi yapan firmalar için kullanılacak çek/senet kayıtlarının kayıt tarihi ve ödenme tarihi arasında oluşan kur farkı tutarlarının aktarılacağı muhasebe hesap kodunun girildiği alandır. Rehber butonu  ile hesap kodları arasından seçim yapılır.

Info
Bu bölüm, "Dekont" modülünden yapılan "Çek/Senet İşlemleri" sonucu ortaya çıkan kur farkı için de geçerlidir.


"Dövizli Çekler Kur Farkı Kaydı" bölümünün çalıştırıldığı durumlarda oluşan kur farkı tutarları, "Kur Farkı Borç Hesabı" alanında belirlenen hesaba entegre edilir. Alanın boş bırakılması, ilgili bölümün çalıştırılması ile oluşan kur farkı tutarlarının muhasebede herhangi bir hesaba aktarılmamasına sebep olacağı için yevmiye fişlerinde fark tutarı oluşur.


Kur Farkı Alacak Hesabı

"Müşteri Çekleri/Müşteri Senetleri Parametreleri" bölümlerinde yer alan “Döviz Uygulaması Var” parametresinin işaretlenerek, senet/çek bilgilerini döviz birimleri tutarları ile kayıt yapan firmalar için kullanılacak çek/senet kayıtlarının kayıt tarihi ile ödenme tarihi arasında oluşan kur farkı tutarlarının aktarılacağı muhasebe hesap kodunun girildiği alandır. Rehber butonu  ile, hesap kodları arasından seçim yapılır.

Info
Bu bölüm, "Dekont"modülünden yapılan "Çek/Senet İşlemleri" sonucu ortaya çıkan kur farkı için de geçerlidir.

"Dövizli Çekler Kur Farkı Kaydı" bölümünün çalıştırıldığı durumlarda oluşan kur farkı tutarları, "Kur Farkı Alacak Hesabı" alanında belirlenen hesaba entegre edilir. Alanın boş bırakılması, ilgili bölümün çalıştırılması ile oluşan kur farkı tutarlarının muhasebede herhangi bir hesaba aktarılmamasına sebep olacağı için yevmiye fişlerinde fark tutarı oluşur.

Dövizli Senet/Çek İçin Özel Hesap Kodu Uygulaması Var Mı? 

Müşteri çek/senet ve borç çek/senetleri dövizli takip eden firmalar için, senet ve çeklerin döviz tiplerine göre ayrı hesaplarda takip edilmesi için kullanılan seçenektir.  Parametrenin işaretlenmesinin Seçeneğin işaretlenmesinin dışında, muhasebe hesap planında çek ve senetler için döviz tiplerine göre muavin hesapların açılması gerekir. Program girilen senet/çek için belirlenen döviz tipini entegrasyon modülündeki muavin hesap kodunun son dijitine aktarır.

Örneğin;

Borç çeklerinin "Entegrasyon" modülündeki hesap kodunun 103-01-001 olduğu varsayıldığında;

Borç çeki kaydedilirken döviz tipi olarak 1 girilirse, muavin hesabın son dijiti de 1 olduğu için aynı hesap kodunu kullanır. Döviz tipi olarak 2 girilirse, muavin hesap kodunu 103-01-002 olarak atar. Dolayısı ile muhasebede de mutlaka 103-01-002 hesap kodunun açılması gerekir.

Parametrenin işaretlenmesi ile, program içinden yapılabilen ve entegrasyon kayıtları bölümündeki senet/çek hesaplarının kullanıldığı işlemlerde (Kasa Modülü → Senet-Çek İşlemleri, Dekont Modülü → Portföydeki Senet/Çek Karşılıksız İşlemi gibi) söz konusu fonksiyon kullanılır.

Dekont/Senet Çek Modülünde Kur Farkı Kayıtları Yapılsın Mı?

Dövizli senet/çek işlemi yapan firmalarda oluşacak kur farklarının ilgili modüllere işlenip işlenmemesi durumunun kontrol edilmesi için kullanılan seçenektir. Bu parametre işaretlenmediğinde, senet/çek Seçenek işaretlenmediği zaman Senet/Çek modüllerindeki ciro ve kur farkı kayıtlarında , dekont ve Dekont modülündeki tahsil ve ödendi kayıtlarında kur farkı hesaplanmayacaktır. Bu parametre işaretlendiği zaman ise senet/çek hesaplanmaz. İşaretlendiğinde ise, Senet/Çek modüllerindeki ciro ve kur farkı kayıtlarında, dekont "Dekont" modülündeki tahsil ve ödendi kayıtlarında kur farkı hesaplanacaktırhesaplanır.





Genel



Entegrasyon Kodları Ekranı

Yuvarlama Nedeni İle Fark Veren Fişlerde Kapatma Hesap Kodu

Yuvarlama nedeniyle (faturalardaki iskonto tanımlamaları ve dövizli işlemlerde oluşan küsuratlar sebebi ile) fiş izleme bölümlerinin toplamlarında fark oluşabilir. Seçenekli ya da Toplu Aktarma bölümlerinden, muhasebe fişlerinin aktarım sırasında bakiye vererek oluşmaması için, söz konusu alana girilen muhasebe hesap koduna program tarafından küsurat atanarak fişlerin bakiye vererek oluşması engellenir. Rehber butonu  ile, hesap kodları arasından seçim yapılarak kapatma hesap kodu girilir.

Aktarım Yuvarlama Bazı (Kr)

Entegrasyondan "Muhasebe" modülüne aktarım yapılacak kayıtlar için, kuruş cinsinden girilecek yuvarlama bazının tanımlandığı alandır. Söz konusu alana değer girildiğinde kayıtlar, yuvarlama bazındaki  değere göre yuvarlanıp daha sonra aktarılır.

Örneğin;

Yuvarlama bazı 1 girildiğinde, 1 kuruş

10 girildiğinde, 10 kuruş

100 girildiğinde 1 TL gibi yuvarlama yapılır.

İşlem Tipi Bazında Hesap Kodu Değişimi

İşlem Tipi Uygulaması kullanıldığında, entegrasyona işlenecek kayıtların hesap kodlarının işlem tipi bazında değiştirilmesi için kullanılan seçenektir.

Info
İşlem Tipi Uygulaması ile ilgili detaylı bilgi için; Entegrasyon → Kayıt → İşlem Tipi Tanımlama.
Entegrasyon Havuz Sistemi Kapatılsın
Muhasebeye Doğrudan Aktarım Yapılsın
Muhasebe Fişlerinin Düzeltme ve Silmesinde Ters Kayıt Yapılsın
Fiş Basımı Yapılsın
Gün Bazında Aktarım Yapılsın
Kullanıcı Bazında Aktarım Yapılsın

Girilen bilgilerin onaylanmasını sağlayan butondur.

Girilen bilgilerden vazgeçilmesi halinde ekrandan çıkmak için kullanılan butondur.

...