Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Risk kontrolünün nasıl yapılacağı ve kontrol şekli ile çek/senetler için risk çarpanları Risk Bilgileri penceresinde belirlenir. 

Image Removed

Risk bilgileri penceresinde aynı zamanda cari hesabın risk limiti, ödeme işlemleri sonunda kapanan risk tutarı ile bu cari hesaba ait karşılıksız çıkan çek ve protesto olan senet toplamları da izlenir.

Risk bilgileri penceresinden kaydedilen ve izlenen bilgiler şunlardır:

Risk Çarpanları

Risk çarpanları, çek/senet işlemlerinde risk alanının ne zaman ve hangi tutarlarda güncelleşeceğini gösterir. Risk çarpanları 0 ve +1 arasında bir sayı olarak verilir. Programda çek/senet risk çarpanı öndeğeri 1 olarak gelir.

Risk toplamının neye göre hesaplanacağı ve risk kontrolünün ne şekilde yapılacağı ise pencerede yer alan diğer alanlarda belirtilir.

 


Çek Risk Çarpanı 0 ve 1 Arası Değerleri Örnekleri

 


Çek Risk Çarpanı '0' verildiğinde,

 


Firma alınan sipariş olarak 250ytl den 10 adet sipariş almış olsun. Sipariş aldığı carinin, tanımlanan risk durumları ise,

 


Çek Risk Çarpanı:0

Risk Takibi: Yerel Para Birimi

Risk Limiti: 25.000YTL

Risk Kontrolü: Bakiye+İrsaliye+Sipariş

şeklindedir.

Alınan bu sipariş için 2,500YTL tutarında çek girişi yapıldığında Risk Toplamı bölümünde Bakiye kısmı 2,500YTL fatura tutarını yansıtırken, Toplam Risk kısmı da 2,500YTL fatura tutarı kadar risk bilgisi verecektir.

Risk Kontrolü parametresinde Bakiye seçimi de dahil olduğundan dolayı, Risk toplamı sadece bakiyeyi oluşturan işlemlerden oluşmuştur. Bakiye, bu durumda cari hesabı borçlandıran ya da alacaklandıran işlem tutarlarını yansıtacaktır. Bakiye kısmında 2,500YTL'lik bu tutar görülecektir.

·    Çek Risk Çarpanının '0' olması durumu, carinin her durumda riskini hesaplamak ve cari için çek girişi yapılsa dahi risk durumunun kapanmadığını gösterir.

      ·   2,500YTL tutarındaki çek, ancak bankada tahsil edildikten sonra, Risk Toplamı Bakiye kısmı ve Toplam Risk kısımları kapanmış olacaktır. Bankada tahsil edilene kadar carinin risk durum bilgisi vardır. Çek risk çarpanı 0 olduğunda, cariden alınan 2,500YTL'lik  çek ancak bankada tahsil edildikten sonra toplam riskten düşecektir.

 


Çek Risk Çarpanı '1' verdiliğinde,

 


Firma alınan sipariş olarak 250ytl den 10 adet sipariş almış olsun. Sipariş aldığı carinin, tanımlanan risk durumları ise,

 


Çek Risk Çarpanı: 1

Risk Takibi: Yerel Para Birimi

Risk Limiti: 25.000YTL

Risk Kontrolü: Bakiye+İrsaliye+Sipariş

 


şeklindedir.

Alınan bu sipariş için 2,500YTL'lik çek girişi yapıldığında Risk Toplamı bölümünde Bakiye kısmı dahil, Toplam Risk bölümünde risk bilgisi vermeyecektir.

      ·  Çek Risk Çarpanının '1' olması durumunda bu cari için 2,500YTL'lik çek girişi olsa dahi program toplam risk kısmında bu fatura tutarını yansıtmayacaktır. Yani, 1 çarpanı, cariden borcuna karşılık alınan 2,500 YTL tutarlık çekin daha tahsil edilmeden bile bir risk durumunun olmadığını gösterir.

      ·  Carinin borcuna karşılık verdiği 2,500YTL çek tutarı bankadan tahsil edildikten sonrada yine aynı risk bilgilerini gösterecektir. Carinin, çek risk çarpanı değerinin '1' verilmesinden dolayı, risk durumunda bir değişiklik olmayacaktır.

 


Çek Risk Çarpanı '0,5' verdiliğinde,

 


Aynı cari borcuna karşılık 2,500YTL çek tutarı vermiş ve bu çek girişi yapıldığında, henüz tahsil edilmeden de, '0' çarpanı gibi çalışıp, Toplam Risk kısmı ve Risk Toplamı Bakiye bölümünde 1,250YTLlik tutarları göstermiştir.

Carinin toplam borcu olan 2,500YTL tutarını, 0,5 çarpanından dolayı, Bakiye kısmında 1,250YTL ve

Toplam Risk kısmında da 1,250YTL olarak dağıtmıştır.

 


  • Çek Risk Çarpanının '0,5' olması durumu, carinin borcuna karşılık alınan çek tutarının tahsil edilene kadar, riskli tutarın yarısı kadar yansıtmasıdır. Diğer yarısı da carinin bakiyesi olarak görülecektir.
  •       Çek tutarı*Çek Risk Çarpanı = Bakiye=Toplam Risk   olarak çalışmıştır.
  • Müşteri çeki, ancak bankada tahsil edildikten sonra bu carinin Toplam Riski ve Risk Toplamları kapanacaktır.

 


Çek Çarpanları 0-1 Aralığında Toplam Risk Durumları

 


Sipariş: 2.500YTL
Çek Tutarı: 2.500YTL

Çek Alındığında

Çek Tahsil Edildiğinde

Risk Çarpanı "0"

2.500 (Sipariş Tutarı)

0 (Sipariş Tutarı-Çek Tutarı)

Risk Çarpanı "1"

0

0

Risk Çarpanı "0,5"

1.250 Sipariş Tutarı-(Çek Tutarı*0,5)

0 (Sipariş Tutarı-Çek Tutarı)

Kapanan Risk

Cari hesabın kapanan risk toplamıdır. Her cari hesap için kullanıcı tarafından girilen ve riski azaltan tutardır. Bu alanın amacı kullanıcının cari hesap riskine doğrudan müdahale edebilmesini sağlamaktır.

 


Risk toplamının neye göre hesaplanacağı ve risk kontrolünün ne şekilde yapılacağı ise pencerede yer alan diğer alanlarda belirtilir.

Risk Limiti

Risk limiti alanında, cari hesap açığının yükselebileceği en yüksek tutar belirtilir. Risk kontrolü ve risk limiti aşımı alanlarında yapılan belirlemelere göre burada verilen limit dikkate alınır ve işlemlerde risk uyarısı kontrolü yapılır.

Risk Kontrolü

Risk kontrolünün neye göre yapılacağı bu alanda belirlenir. Risk kontrolü

  • Bakiye
  • Bakiye + irsaliye
  • Bakiye + İrsaliye + Sipariş
  • Bakiye + İrsaliye + Sipariş (öneri dahil)

olmak üzere  4 farklı şekilde yapılır.

 


Bakiye seçiminde risk kontrolü cari hesabın anlık bakiyesine göre yapılır. Cari hesabın bakiyesini etkileyen işlemler şunlardır:

  • Faturalar (Proforma faturalar hariç)
  • Cari hesap fişleri
  • Çek/Senet giriş ve çıkış bordroları (Devir çek/senet fişleri hariç)
  • Banka havale fişleri
  • Kasadan kesilen cari hesap tahsilat ve ödeme fişleri ile kasadan kesilen faturalar

 

Bakiye + irsaliye seçiminde, cari hesabın anlık bakiyesi yanında faturalanmamış irsaliye toplamları da dikkate alınır.

Malzeme fişi cari hesabı borçlandırıyorsa malzeme fişleri risk toplamını artırır. Malzeme fişi cari hesabı alacaklı duruma geçiriyorsa malzeme fişleri risk toplamını azaltır. Malzeme fişi ve faturalandıysa, irsaliye riski alanına etkisi ortadan kalkar. Aynı tutar bakiye riski alanını etkiler.

Risk kontrolünün hangi işlemler için ne şekilde yapılacağı Risk Limiti Aşıldığında bölümünde belirlenir.  İşlem sırasında kartta belirlenen risk limiti tutarına göre kontrol yapılır. Yapılan işlemle birlikte limit aşılıyorsa risk aşımı uyarısı alınır.

 


Bakiye + irsaliye + sipariş seçiminde, cari hesabın anlık bakiyesi, faturalanmamış irsaliye toplamları ve onaylanmış sevk edilebilir durumdaki sipariş miktarları dikkate alınır.

 


Bakiye + irsaliye + sipariş (öneri dahil) seçiminde, cari hesabın anlık bakiyesi, faturalanmamış irsaliye toplamları ve cari hesaba ait tüm sipariş miktarları dikkate alınır.

Risk Limiti Kontrolü

Risk Limiti Aşıldığında başlığını taşıyan bölümde, kaydedilen sipariş fişleri, irsaliyeler ve diğer cari hesap işlemlerinde  cari hesabın risk limitini aşması durumunda kontrolün ne şekilde yapılacağı kaydedilir.

 

Risk toplamının ne şekilde hesaplanacağı, risk kontrolü yapılacak işlemler ve kontrol şekli öndeğerleri Diğer İşlemler program bölümünde  Cari hesap çalışma bilgileri seçeneği ile kaydedilir.

 

Cari hesap çalışma bilgileri seçeneğinde belirlenen kontrol ve yapılış şekli öndeğer olarak karta aktarılır. Ancak tanımlanan cari hesap için risk limiti kontrolünün yapılacağı işlemler ve kontrol şekli farklı olabilir. Bu durumda risk kontrolü ve yapılış şekli alanlarında ilgili seçenekler işaretlenir. Risk limiti kontrolü Sipariş, irsaliye ve diğer işlemler için ayrı ayrı yapılabilir ve kontrol şekli 3 seçeneklidir.

 

İşleme devam edilecek seçeneğinde risk limiti kontrolü yapılmaz.

 

Kullanıcı uyarılacak seçeneğinde, işlem kaydedilirken kullanıcı uyarılır ancak işleme devam etmek istenirse işlem kaydedilir.

 

İşlem durdurulacak seçeneğinde ise risk limitinin aşılması durumunda işleme ait fiş kaydedilmeyecektir.