Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

  • Programda erişim ağacındaki Bordro modülü Kayıtlar menüsü altına "Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Kayıtları" seçeneği eklenmiştir.



  • Ek kesinti türündeki çalışma parametrelerinin İşlem Türü seçeneklerine "Bireysel Emeklilik

Otomatik Katılım" seçeneği eklenmiştir.



  • Puantaj öndeğerlerine P755 (P_Otomatik Katılım Tutarı) parametresi eklenmiştir.
  • Kanun parametrelerindeki SGK Matrah ve Oranları sekmesine "Otomatik Katılım Minimum Oranı" alanı eklenmiştir.

...

Programda Yapılması Gerekenler:
Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Kayıtları seçeneğine tıklandığında hali hazırda sisteme kayıtlı olan personeller listelenir. Bu kapsamda veritabanına bu bilgilerin tutulacağı LH_XXX_AUTOINDPEND tablosu eklenmiştir. Yeni versiyona ilk geçişte bu tablo boş olduğundan listede herhangi bir personel listelenmeyecektir.

Bu ekranda listelenen bilgiler :
Adı Soyadı : Bu kolonda personellerin adı ve soyadı listelenmektedir.
Sicil No : Listelenen personellerin sicil kodu bilgisidir.
Başlangıç Tarihi : Durumun başlangıç tarihi
Bitiş Tarihi : Durumun bitiş tarihi
Bitiş Nedeni : Sistemden çıkış durumunda ve de katkı payı tutar/oran değişikliği durumunda bitiş nedeni listeden seçilir.Seçenekleri İşten Çıkış, Cayma, Ara Verme, Katkı Payı Tutarı Değişikliği'dir.
Tutar/Oran : Her ay bireysel emeklilik şirketlerine gönderilecek katkı payı tutarı oran veya tutar olarak belirlenebilir.Burada oran olarak girilen tutar, o dönemdeki SGK matrahına göre hesaplanacak olan oranı göstermektedir.Kanun parametresinde tanımlanmış olan "Otomatik Katılım Minimum Oranı" değerinden daha küçük bir değer girilememektedir.
Tipi : Girilen değerin tutar ya da oran olduğunun seçildiği bölümdür.
Faiz Durumu : Personel kendi ücretinden kesilecek katkı paylarının birikimi için faizli mi faizsiz mi bir fon istediğini çalıştığı kuruma belirtmelidir.Tercihi ise bu kolonda tanımlanır.Seçenekleri "Faizli" ve "Faizsiz" 'dir.
Sigorta Şirketi Kodu:Bu alanda çalışanlara uygulanacak bireysel emeklilik sözleşme tanımı seçilmektedir.
Bireysel Emeklilik Sözleşme Tanımları Ayarlar/Genel Tanımlar menüsünden eklenmektedir.

...


Kanunda belirtildiği üzere 45 yaşından küçük ve TC Kimlik No kontrolünden geçen uygun adayları toplu olarak ekleyebilmek için sağ klik "Toplu Katılımcı Ekle" seçeneği kullanılır.

45 yaş kontrolü "Bordro Parametreleri- İşyerinin Otomatik Katılım Giriş Tarihi" ve işe giriş tarihi dikkate alınarak hesaplanır.
Örneğin İşyeri 01.04.2017 tarihinde sisteme dahil olmuş ise;

...





Mevcut personellerin yaş ve TC Kimlik Numarası kontrollerinin sonuçları "Durumu" kolonunda belirtilir. Bu iki verinin eksik veya hatalı olduğu personeller var ise bu ekran üzerinden sicil kartına ulaşılarak değişiklik yapılabilir.
Durumu bilgisi "Uygun" olan personeller mouse ile tek tek ya da CTRL+A tuş kombinasyonu ile toplu olarak işaretlenerek, başlangıç tarihi, tutar/oran ve faiz durumu bilgileri ile beraber Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Kayıtları ekranına eklenebilir.




Bu ekranda "Kaydet" butonuna basıldığında kaydedilmiş olan kişiler için başlangıç ve bitiş tarihi arasında yapılacak olan puantajlarından katkı payı kesintisi yapılacağı sisteme tanımlanmış olur.

Toplu olarak güncelleme yapılmak istendiğinde bu güncellemenin hangi personeller için yapılacağı,
sağ klikten "Hepsini Seç" seçeneği ile veya personeller mouse ile tek tek işaretlenerek seçilebilir. Bu kişiler için "Toplu Güncelleme" işlemi ile Bitiş Tarihi ve Bitiş Nedeni belirtilerek toplu olarak cayma işlemi yapılabilir. Bitiş nedeni "katkı payı tutarı değişikliği" yapılarak tutar/oran alanı toplu şekilde güncellenebilir. Ayrıca Bireysel Emeklilik Otomatik Kayıtları ekranında sigorta şirket kodu seçilmemiş personeller için sağ mouse – Toplu Sigorta Şirketi Sözleşmesi Atama seçeneği ile
toplu olarak sözleşme ataması yapılabilir.
Bireysel Emeklilik Otomatik Kayıtları ekranında bir kişinin birden fazla satırı olabilir.Örneğin personel bir tarihten itibaren katkı payı tutarını değiştirmek isteyebilir.Bu tür değişiklikler tarih bazlı olarak tutulacaktır. Bu kişiler için son kaydından silme işlemi yapılabilir. Listeye yanlışlıkla eklenmiş ve tarihçe kaydı tutulmak istenmeyen kişiler yine üstte belirtildiği gibi seçilerek sağ klikten "Toplu Katılımcı Sil" seçeneği ile tarihçe kaydı olmayacak şekilde silinebilir.

Çalışma ve Kurum Çalışma Parametresi Tanımlamaları:

Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Kayıtları ekranında puantaj yapılacak olan tarih aralıkları için katılımcı kayıtları yapıldıktan sonra programda işlem türü "Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım" olan bir ek kesinti çalışma parametresi tanımlanmalıdır.
Daha sonra bu parametre kurum çalışma parametresi olarak kurumlara da tanımlanmalıdır.Burada dikkat edilmesi gereken husus;eklenecek olan kurum çalışma parametresinde İşveren Hisse Oranı değeri "0" olarak seçilmelidir.Ayrıca S.G. Primine Tabi Oran,Damga Vergisine Tabi Oran ve Gelir Vergisine Tabi Oran değerleri "100" Olarak kalmalı ve müdahele edilmemelidir.

Eklenmiş olan kurum çalışma parametresi sicil kartlarının tabi olduğu ek kesinti tanımlarına eklenmelidir.

Kanun Parametresi Tanımlamaları:
Kanun parametrelerindeki SGK Matrah ve Oranları sekmesine "Otomatik Katılım Minimum Oranı" alanı eklenmiştir.
Bu alan 4.41.01.00 versiyona geçildikten sonra öndeğer 3 olarak gelmektedir.
Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Kayıtları ekranındaki katkı payı tutarı/oranı alanına girilen tutar bilgisi, bu alandaki oran bilgisinden daha küçük değer girilen personeller için kanun parametrelerindeki minimum oran üzerinden kesinti yapılacaktır.

Puantaj Öndeğeri Tanımlamaları:
Puantaj öndeğerlerine P755 (P_Otomatik Katılım Tutarı) parametresi eklenmiştir.Bu parametrenin
ilgili otomatik bireysel emeklilik kesintisi tanımının yapıldığı ek kesinti satırında tutar alanına tanımlanması gerekmektedir.



Bu parametre personelin katkı payı oranı ile SGK matrahının çarpımını veya tutar seçilmiş ise tutarı puantaja getirir. Puantajda hesaplanan tutar SGK Matrahı * Otomatik Katılım Minimum Oranı (0,03) değerinden daha küçük olamaz. Daha küçük bir değer hesaplanıyor ise bu çarpımın sonucu puantaja getirilir.
Örnek verecek olursak eğer personelin puantajında SGK matrah tutarı 2000 TL ise en az ödeyeceği katkı payı tutarı 60 TL olmalıdır.Bireysel Emeklilik Otomatik Ödeme Kayıtları ekranında ilgili personel için tutar olarak 50 TL tanımlanmış olsa dahi hesaplanan katkı payı tutarı 60 TL olacaktır.

Maaş dönemdeki puantajlar eklendikten sonra son olarak aşağıda örneği görülen puantaj öndeğeri uygulanmalıdır.







Puantaj Kartı Üret İşlemi İle Katkı Payı Hesaplatılması:
Puantaj kartı üret işlemi ile birden çok öndeğer seçimi yapılabilir ve bu öndeğer tanımlamaları seçim sırasına göre maaş hesaplamasında kullanılabilmektedir.Bu özellik kullanılarak tek bir puantaj kartı üret işlemi ile hem maaş hesaplanabilir hem de hesaplanan maaşa göre katkı payı hesaplatılabilir.



Puantaj kartı üret ekranında puantaj öndeğeri seçimi yapılırken önce maaşın hesaplatılacağı puantaj öndeğeri mouse ile seçilerek işaretlenmeli daha sonra da katılım payının hesaplatılacağı öndeğer seçilerek işaretlenmelidir.Bu seçim sırasına göre program arka planda önce maaş puantajını programa ekler.Daha sonra hesaplanan SGK matrahına göre katkı payı hesaplaması yapılır.
Firmalar ara dönem ekleyerek personellerine ilgili maaş döneminde birden çok puantaj kartı ekleyebilir.Böyle bir durumda o aydaki toplam SGK matrahı * Minimum Oran değeri hesaplanarak ödenmiş toplam katkı payları çıkarılıp aradaki fark puantaja yanısıtılacaktır.


Örnek:
Maaş=2000 TL brüt
Bireysel Emeklilik Katılım Payı Tutarı:90 TL (Bireysel Emeklilik Otom. Ödeme Kayıtları ekranında tutar olarak 90 TL belirtilmiş.)
Personele 30.01.2017 tarihinde yapılan puantajda maaş hesaplanıyor.Puantaj öndeğeri ile bireysel emeklilik katılım payı tutarı olarak 90 TL olarak hesaplanıyor.
Personele daha sonra 31.01.2017 tarihinde yeni bir puantaj kartı ile ek ödeme veriliyor.(2000 TL)Bu puantaj için hesaplatılan bireysel emeklilik katılım payı ise 30 TL olacaktır.Çünkü Bireysel Emeklilik Otom. Ödeme Kayıtları ekranında 90 TL olarak belirtilen değer ilgili aydaki toplam SGK matrahı * Minimum Katılım Oranı değerinden düşük olduğu için aradaki fark puantaja yansıtılmıştır.
Toplam SGK matrahı (4000 TL) * Minimum Katılım Oranı (%3) =120 TL
İkinci puantaja yansıtılacak katılım payı tutarı : 120 TL – 90 TL (İlk puantajdaki katılım payı tutarı)=30 TL

...



Tahsilat ve Sorgulama işlemleri sonucu veritabanında oluşan dosyaların bireysel emeklilik firmalarına gönderilmesi işlemi programda Bordro/İşlemler/Bireysel Emeklilik Veri Aktarımı seçeneği ile yapılmaktadır.



Bu menüye girmek için Ayarlar/Genel Tanımlar/Bireysel Emeklilik Sözleşme Tanımları'nda entegrasyon yapılacak firmaya ait bilgiler eksiksiz olarak girilmelidir. Eğer eksik bilgi var ise "Bireysel Emeklilik Sözleşmesi Bağlantı Bilgileri Tanımlanmalıdır" uyarısı alınacaktır.

Bireysel Emeklilik Veri Aktarımı seçeneğine tıklandığında LogoBES.exe dosyası çalışarak ikinci bir ekran açılacaktır. İlgili ekranda Dönem , Dosya Adı , Dosya Tipi , Katkı Tipi , Firma Bilgisi , Durum gibi üst bölümde bulunan filtreler kullanılarak "Sorgula" butonuna tıklandığında veritabanında daha öncesinde oluşturulmuş olan uygun dosyalar listelenebilir.




Sonrasında bireysel emeklilik firmasına gönderilmek istenen dosya satırlarında "Katılımcılar" butonuna basıldığında dosya içerisindeki personeller listelenir.Sorgulama dosyasına ait "Katılımcılar" ekranında katkı payı bilgileri listelenmemektedir.

Dosya ile ilgili kontroller tamamlandıktan sonra Gönder butonuna tıklanarak sorgulama dosyası bireysel emeklilik firmasına iletilir.Bu işlemden sonra hemen yanında bulunan Refresh/Yenile butonu aktif hale gelecektir.Yenile butonuna tıklandığında bireysel emeklilik firmasından sorgulamaya cevap olarak herhangi bir yanıt gelmemişse, "9019 – Batch devam etmektedir" uyarısı alınacaktır.


Bireysel emeklilik firmasından yanıt geldiyse ilgili dosya satırında yanıt tarihi kolonu dolu hale gelir ve "Katılımcılar" butonundan gelen sonuçlar listelenebilir.


Sisteme dahil olunan ilk ay mevcut personeller için bireysel emeklilik firmasında henüz bir sözleşme olmadığından BordroPlus programında oluşturulan sorgulama dosyasında Sözleşme Durumu bilgisi "Yeni Giriş" şeklinde oluşacaktır.
Bordroplus programı tarafından oluşturulan sorgulama dosyasında sözleşme durumu bilgisi "Yeni Giriş" olan personellerin sözleşmeleri bireysel emeklilik firması tarafından otomatik olarak oluşturulur.
Bireysel emeklilik firmasından gelen Yanıt Sözleşme Durumu ile
programdan gönderilen sözleşme durumu bilgisi farklılık arzediyorsa, program tarafında güncellemeler manuel olarak yapılmalıdır.Örnek olarak "Sözleşme Durumu" bilgisi "Mevcut Çalışan" olarak görünen katılımcı için bireysel emeklilik firmasından gelen "Yanıt Sözleşme Durumu" bilgisi "Cayma" ise BordroPlus ürününde Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Kayıtları ekranında Bitiş Nedeni bilgisi Cayma olarak güncellenmelidir.Ayrıca katılımcının puantaj kartında bes katkı payı tutarı hesaplanmış ise bu tutar silinmelidir.
Not : Puantaj hesaplaması yapıldıktan sonra öncelikle sorgulama işlemleri yapılabilir.Dönen sonuca göre gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra bes katkı payı hesaplaması yapılabilir.

Sorgulama işlemi sonrasında Tahakkuk Listesi aracılığı ile tahsilat dosyası oluşturulup "Bireysel Emeklilik Veri Aktarımı" menüsü ile veritabanında oluşan tahsilat dosya bilgileri, "Katılımcılar" ekranından kontroller yapılarak gönderilebilmektedir.


Tahsilat dosyasına karşılık olarak gelen cevap dosyasında "Katılımcılar" ekranı kontrol edildiğinde "Tahsilat Statüsü" kolonunda "Tahsilat Yapılabilir" olarak tanımlanmamış katılımcılar için bireysel emeklilik firması ile iletişime geçilmelidir.





LogoBES ekranında listelenen Sorgulama,Katkı ve Ek Katkı dosyaları sağ tuş – Gönderim/Yanıt Dosya İndir seçeneği ile json formatında kaydedilebilmektedir.

...

Anadolu Hayat Emeklilik Otomatik Katılım Entegrasyon Modülü
Bordro Plus 4.45.01.00 versiyonu itibariyle Anchor_Hlk489001508_Hlk489001508 Anadolu Hayat Emeklilik Otomatik Katılım Entegrasyon Modülü kullanıma sunulmuştur. Anadolu Hayat Emeklilik Otomatik Katılım Entegrasyon Modülü ile çalışan (katılımcı) Durum Sorgulama ve Katkı Payı Tutarı Aktarımı yapabilirsiniz.
Çalışan Durum Sorgulama işlemi ile Anadolu Hayat Emeklilik sisteminden cayma ya da çıkış talebinde bulunan ancak bilgisini İnsan Kaynakları Departmanı ile paylaşmayan personellerinizin güncel durumunu sorgulayabilir, işe yeni giren, ara veren veya işten ayrılan personellerinizin bilgilerini Anadolu Hayat Emeklilik ile paylaşabilirsiniz.
Katkı Payı Aktarımı işlemi ile personellerinizin puantaj kartlarını sisteme ekleyip, katkı payı hesaplama işlemini yaptıktan sonra tahakkuk listesi üzerinden tahsilat dosyanızı Anadolu Hayat Emeklilik ile paylaşabilirsiniz.
Bordro Plus Ürününde Yapılması Gerekenler;
Ayarlar/Genel Tanımlar başlığı altındaki "Bireysel Emeklilik Sözleşme Tanımları" bölümünden Anadolu Hayat Emeklilik için gerekli bilgilerin eksiksiz ve hatasız girilmesi gerekmektedir.Anadolu Hayat için gerekli olan bilgiler şu şekildedir:

Kodu: 001
Açıklaması: Anadolu Hayat
Başlangıç Tarihi: Firmanızın Otomatik Katılım kapsamına alınma tarihidir.
Bitiş Tarihi: Firmanızın Otomatik Katılım kapsamı bitiş tarihidir. Şu anda bitiş tarihi bulunmadığı için 31.12.2020 ileri tarihi girilebilir.
Sözleşme Numarası: Anadolu Hayat Emeklilik ile imzalanan sözleşmedeki numaradır.
Bireysel Emeklilik Firma İsmi: Seçenekler arasından Anadolu Hayat seçilmelidir.
Uygulama Anahtarı: Portalden bu bilginin alınabilmesi için yapılması gerekenler Anadolu Hayat Uygulama Anahtarı(secret) alımı dokümanda açıklanmıştır.
Sorgulama Servisi : https://api.anadoluhayat.com.tr/api
Oturum Açma Servisi Adresi : https://api.anadoluhayat.com.tr/api/token
Kullanıcı Kodu : Anadolu Hayat tarafından firmaya sms ile iletilen ftp kullanıcı adıdır.
Kullanıcı Şifresi : Anadolu Hayat tarafından firmaya sms ile iletilen ftp kullanıcı şifresidir.
Maaş Ödeme Günü: Kurumunuzun çalışanlarına fiili olarak maaş ödeme günüdür. Bu günün resmi tatillere ya da haftasonuna denk gelmesi durumlarında değişkenlik gösterebilmesi nedeniyle tahakkuk listesi raporuna "maaş ödeme günü" filtresi eklenmiştir ve burada girilen değer entegrasyon dosyalarında iletilmektedir.
Statü Sorgulama ve Tahsilat İşlemleri
Personellere ait bireysel emeklilik işlemlerinde yapılması gereken sorgulama ve tahsilat işlemleri için puantaj hesaplamaları yapıldıktan sonra Tahakkuk Listesi alınarak sırası ile Sorgulama ve Tahsilat dosyası oluşturulmalıdır. Kurumların vergi numaraları farklı ise her kurum için ayrı ayrı rapor alınmalıdır. Bu kapsamda Tahakkuk Listesi'ne Otomatik Katılım Başlığı altında "Dosya Adı","Otomatik Katılım Tahsilat Dosyası Oluşturma" ve "Tahsilat Tipi" filtreleri eklenmiştir.

Dosya Adı : Sorgulama ve Tahsilat işlemleri için veritabanına eklenecek olan dosyanın adı yazılmalıdır.
Otomatik Katılım Tahsilat Dosyası Oluşturma: Hayır,Tahsilat ve Sorgulama seçenekleri mevcuttur.
"Hayır" seçeneği ile veritabanına herhangi bir dosya bilgisi eklenmeyecektir.
"Sorgulama" seçeneği ile rapor alındığında veri tabanındaki LH_XXX_AIPINSFIRMDATA tablosuna DATATYPE değeri "0" olan bir satır eklenir.
"Tahsilat" seçeneği ile rapor alındığında ise LH_XXX_AIPINSFIRMDATA tablosuna DATATYPE değeri "1" olan bir satır eklenecektir.Öncelikle sorgulama sonrasında da tahsilat işlemleri yapılmalıdır.

...



Tahsilat ve Sorgulama işlemleri sonucu veritabanında oluşan dosyaların bireysel emeklilik firmalarına gönderilmesi işlemi programda Bordro/İşlemler/Bireysel Emeklilik Veri Aktarımı seçeneği ile yapılmaktadır.

Bu menüye girmek için Ayarlar/Genel Tanımlar/Bireysel Emeklilik Sözleşme Tanımları'nda entegrasyon yapılacak firmaya ait bilgiler eksiksiz olarak girilmelidir. Eğer eksik bilgi var ise "Bireysel Emeklilik Sözleşmesi Bağlantı Bilgileri Tanımlanmalıdır" uyarısı alınacaktır.

Bireysel Emeklilik Veri Aktarımı seçeneğine tıklandığında LogoBES.exe dosyası çalışarak ikinci bir ekran açılacaktır. İlgili ekranda Dönem , Dosya Adı , Dosya Tipi , Katkı Tipi , Firma Bilgisi , Durum gibi üst bölümde bulunan filtreler kullanılarak "Sorgula" butonuna tıklandığında veritabanında daha öncesinde oluşturulmuş olan uygun dosyalar listelenebilir.

Sonrasında bireysel emeklilik firmasına gönderilmek istenen dosya satırlarında "Katılımcılar" butonuna basıldığında dosya içerisindeki personeller listelenir.Sorgulama dosyasına ait "Katılımcılar" ekranında katkı payı bilgileri listelenmemektedir.
Dosya ile ilgili kontroller tamamlandıktan sonra Gönder butonuna tıklanarak sorgulama dosyası bireysel emeklilik firmasına iletilir.Bu işlemden sonra hemen yanında bulunan Refresh/Yenile butonu aktif hale gelecektir. Bireysel emeklilik firmasından yanıt geldiyse ilgili dosya satırında yanıt tarihi kolonu dolu hale gelir ve "Katılımcılar" butonundan gelen sonuçlar listelenebilir.
Sisteme dahil olunan ilk ay mevcut personeller için bireysel emeklilik firmasında henüz bir sözleşme olmadığından BordroPlus programında oluşturulan sorgulama dosyasında Sözleşme Durumu bilgisi "Yeni Giriş" şeklinde oluşacaktır.
Bordroplus programı tarafından oluşturulan sorgulama dosyasında sözleşme durumu bilgisi "Yeni Giriş" olan personellerin sözleşmeleri bireysel emeklilik firması tarafından otomatik olarak oluşturulur ve gelen yanıtta Yanıt Sözleşme durumu "Kayıt Başarılı" olarak listelenir.


Bireysel emeklilik firmasından gelen Yanıt Sözleşme Durumu ile
programdan gönderilen sözleşme durumu bilgisi farklılık arzediyorsa, program tarafında güncellemeler manuel olarak yapılmalıdır.Örnek olarak "Sözleşme Durumu" bilgisi "Mevcut Çalışan" olarak görünen katılımcı için bireysel emeklilik firmasından gelen "Yanıt Sözleşme Durumu" bilgisi farklılık gösteriyorsa gelen Yanıt Sözleşme mesajına göre BordroPlus ürününde Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Kayıtları güncellenmelidir.

Anchor
_GoBack
_GoBack

Not : Puantaj hesaplaması yapıldıktan sonra öncelikle sorgulama işlemleri yapılabilir.Dönen sonuca göre gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra bes katkı payı hesaplaması yapılabilir.
Sorgulama işlemi sonrasında Tahakkuk Listesi aracılığı ile tahsilat dosyası oluşturulup "Bireysel Emeklilik Veri Aktarımı" menüsü ile veritabanında oluşan tahsilat dosya bilgileri, "Katılımcılar" ekranından kontroller yapılarak gönderilebilmektedir.








Gönderilen tahsilat dosyası için yanıt sorgulama işlemi yapıldığında işlemler başarı ile tamamlandı ise ekteki uyarı ekrana gelecektir.



Gelen yanıt dosyası "Katılımcılar" ekranından kontrol edildiğinde sorun yaşanmayan personeller için Tahsilat Statüsü "Kayıt Başarılı" Olarak listelenecektir.
LogoBES ekranında listelenen Sorgulama,Katkı ve Ek Katkı dosyaları sağ tuş – Gönderim/Yanıt Dosya İndir seçeneği ile json formatında kaydedilebilmektedir.