Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Fiş No*

Muhasebe fişi kayıt numarasıdır. Bu alan bilgi girilmesi zorunlu bir alandır. Fişler numaralarına göre sıralıdır.

Sistem Ayarları'nda Fiş türü tanımlanırken fiş numarası seçenekleri alanında yapılan seçime göre numaralandırma yapılır. "Şablon belirleyecektir" seçeneğine göre fiş türü tanımlandıysa sistem şablonuna göre fiş numarası oluşturulur ve değiştirilemez.

"Şablon öndeğeri belirleyecektir" seçeneğine göre fiş türü tanımlandıysa sistemde kullanıcı tanımlı şablona göre numaralandırma yapılır. "Kullanıcı belirleyecektir" seçilerek kaydedilen fiş türlerinde fiş numarası kullanıcı tarafından verilir.

Tarih*

İşlemin kayıt tarihidir. Yeni bir fiş oluşturulduğunda sistem tarihi bu alana öndeğer olarak gelir. Kullanıcı bu tarihi sonradan değiştirebilir. Tarih alanı bilgi girilmesi zorunlu bir alandır. Fişler tarihlerine göre sıralı olarak tutulmaktadır.

Onay Tarihi

Fişin onay tarihidir.

Ters İşlem YapılsınTers İşlem Yapılsın işaret kutusu yalnızca Ödeme, Tahsilat ve Günlük Mahsup fiş türlerinde mevcuttur. Bu seçenek işaretlendiğinde, Ters İşlem Tarihi alanında belirtilen tarihte muhasebe fişinin ters işlem fişi otomatik oluşturulur. Muhasebe Fişleri listesinin F9 (sağ tuş) menüsünde yer alan Ters İşlem Oluştur işlemi ile aynı işlevi görür.
Ters İşlem Tarihi

Bu alan yalnızca Ters İşlem Yapılsın seçeneği işaretlendiğinde aktif hale gelir. Ters İşlem Fişinin hangi tarihte oluşturulması isteniyorsa, ilgili tarih bilgisi bu alana girilir.

Info

Muhasebe Fişi Ters İşlem Oluştur toplu işleminde "Ters İşlem Tarihi" alan değerinde bilgi olan muhasebe fişleri kullanılır.

Belge No

İşleme ait belgenin numarasıdır. 8 karakter uzunluğunda alfa nümerik bir alandır. Farklı firmalardan gelen belgeler aynı numaraya sahip olabilmektedir. Fişler belge numarasına göre sıralı değildir. Bu nedenle aynı belge numarasına sahip birden fazla fiş olabilir.

Yevmiye No

Fişin yevmiye madde numarasıdır. Bu alana doğrudan bilgi girilemez. Yevmiye madde numaralama işlemi yapıldıktan sonra işleme ait yevmiye numarası alana aktarılır.

Özel Kod

Fişleri gruplamakta kullanılan 10 karakter uzunluğunda ikinci bir kodlama alanıdır. Özel kod  fişleri kullanıcının kendi firmasına özel bazı kriterlere göre gruplaması için kullanılır.

Yetki Kodu

Detaylı yetki tanımlaması için kullanılır. Bu alan 10 karakter uzunluğundadır. Her kullanıcının iş tanımına göre, kullanabileceği kayıtlar değişik olacaktır. Yetki kodu alanında verilen bilgiye göre fiş bazında şifreleme yapılarak fişe yalnızca burada verilen yetki kodu ile programa giren kişilerin ulaşması ve işlem yapması sağlanır.

Organizasyonel Birim*

Bir firma ya da kurumun merkezine bağlı olan, ancak ticari işlemlerini dışarıya karşı bağımsız yürüten yerleşimlerdir. Bu alan, yapılan muhasebe işleminin firmanın kayıtlı işyerlerinden biriyle ilişkilendirilmesi için kullanılır. Açılan fiş tanımlanırken, seçilen fiş türünde organizasyonel birim belirtilmişse alana aktarılır. Aksi takdirde "..." simgesi tıklanarak sistemde tanımlı birim / işyeri listesinden ilgili birim / işyeri seçilir. Birim / İşyeri alanı bilgi girilmesi zorunlu bir alandır. Tüm bilgi girilmesi gereken alanlarda olduğu gibi bu alan da " * " sembolü ile belirtilmiştir.

Bölüm

İşletmenin örgütlenme ve muhasebe açılarından birbirinden ayrılmış faaliyetlerinden veya faaliyet gruplarından her biridir. Bu alan, yapılan muhasebe işleminin firmanın kayıtlı bölümlerinden biriyle ilişkilendirilmesi için kullanılır. Fiş türü tanımında bölüm belirtilmişse alana aktarılır. Aksi takdirde "..." simgesi tıklanarak sistemde tanımlı bölümler listesinden ilgili bölüm seçilir.

Fiş Satırları
Satırlarda hareket gören hesap kartlarına ait bilgiler girilir. Fiş satırları ekrandaki görüntüsü ile sınırlı değildir. Yani bir muhasebe fişinde istenen sayıda işlem satırı girilebilir. Muhasebe fişlerine muhasebe ile ilgili işlemlerin yanı sıra banka, cari hesap ve personel işlemleri de kaydedilmektedir. Bunun için satırda yer alan tür alanında istenen kayıt türü seçilir.

Türü

Muhasebe satırında yer alan işlem türünün belirtildiği alandır. Tür alanı;

  • (MU) Muhasebe Hesabı
  • (CH) Cari hesap
  • (BH) Banka Hesabı
  • (PE) Personel olmak üzere dört seçeneklidir.

İlgili işlem türü seçildiğinde kod alanından işlem türüne ait tanım listelerine ulaşılarak ilgili hesap seçilir.

Hesap Kodu

Satırda hareket gören hesabın kodudur. Tür alanında yapılan seçime göre kayıtlı muhasebe, cari hesap, banka ve personel tanımları listelenir ve ilgili tanım seçilir.

Adı

Satırda hareket gören hesabın adıdır. Kod alanına bilgi girildiğinde açıklaması alana gelir. Bu alandan da ilgili tanım listelerine ulaşılarak seçim yapılabilir.

Borç

İşleme ait borç tutarının girildiği alandır.

Alacak

İşleme ait alacak tutarının girildiği alandır.

Açıklama

Satırdaki işleme ait açıklamanın girildiği alandır.

KDV Kodu

Satırdaki işleme ait KDV kodudur.

Raporlama Para Birimi

Kurum tanımlanırken belirtilen raporlama para birimidir. Değiştirilemez.

Raporlama Para Birimi Kuru

Raporlama para birimi kurunun belirlendiği alandır. "..." simgesi tıklanarak, "Günlük Döviz Kurları" listelenerek ilgili kur değeri seçilebilir.

Tutar (RPB)

Borç / Alacak kolonunda girilen tutar ve raporlama para birimi kuruna göre hesaplanan raporlama para birimi tutarıdır. Borç ya da alacak kolonuna bilgi girildiğinde günlük kur tablosundan okunan kur değeri esas alınarak hesaplanan tutar alana aktarılır.

İşlem Para Birimi

Satırdaki işlem için geçerli olacak işlem para birimi türüdür. İşlemin ait olduğu muhasebe fiş türü için tanımlanan para birimi alana gelir. Fiş tür tanımında işlem para birimi sabit olarak kaydedilmişse değiştirilemez. Öndeğer olarak kaydedilmişse değiştirebilir.

İşlem Para Birimi Kuru

İşlem para birimi kurudur. "..." simgesi tıklanarak, "Günlük Döviz Kurları" listelenir ve ilgili kur değeri seçilir.

İşlem Para Birimi Tutarı

Borç/alacak kolonunda girilen tutar ve işlem para birimi kur değeri üzerinden hesaplanan işlem para birimi tutarıdır.

İşlem Tarihi

Satırdaki işlem için geçerli olan işlem tarihidir.

Vade

Satırdaki işlem için geçerli olacak vade tarihidir.

Ticari İşlem Grubu

Satır türü cari hesap seçildiğinde cari hesaba ait ticari işlem grubunu belirtir. Kayıtlı ticari işlem grupları listelenir ve ilgili tanım seçilir.

Özel Kod

Muhasebe fişi satır özel kodudur. Özel kod alanı fiş satırlarını gruplamak, rapor alırken bir grup bilgiyi filtrelemek ve gruplanan bu bilginin toplamını görmek amacıyla kullanılabilir. Bu alanı kullanıcı programda yer almayan, fakat fiş satırlarına kaydetmek istediği bilgi için de kullanabilir.

Satırdaki özel kod ile fişin üst bölümünde yer alan özel kod farklıdır. Fişin üst bölümünde verilen özel kod fiş geneline ait özel koddur. Satırdaki özel kod alanı ise fiş satırlarını gruplamak için kullanılır. Fişlerle ilgili tüm raporlarda hareket özel kodu bilgisi filtrelerde kullanılır. Ancak fişlerin hareket özel koduna göre sıralaması program tarafından yapılmaz.

Miktar

Hesabın birimli izlenmesi durumunda, giren ya da çıkan miktarın belirtildiği alandır.

Hesabın izleneceği birim hesap kartında belirtilir. Ana ve alt hesaplar farklı birimler üzerinden işlem görebilir. Ancak ana hesap düzeyinde hesap özeti alındığında giren ve çıkan miktarlar ana hesap kartında belirtilen birim üzerinden alınır. Birimli muhasebe tutulması durumunda, fiş satırında miktar giriş kontrolünün yapılıp yapılmayacağı ve kontrol şekli hesap kartında ve Sistem Ayarları program bölümünde kaydedilir.

Belge Numarası

Satırdaki işleme ait belgenin numarasıdır. "Muhasebe İşlem Tanımı" penceresinde "Diğer" kısmındaki "Kodlar" alanındaki "Belge No" seçeneklerine göre şekillenecek alandır. Zorunlu ya da güncellenebilir seçildiği takdirde bilgi girişine izin verilir. Alan zorunlu olarak seçildiyse belge numarası girilmeden kayıt yapılamaz.

Referans Numarası

Satırdaki işlem için geçerli olacak referans numarasıdır. Muhasebe işlem tanımında Referans Numarası alanında zorunlu ya da güncellenebilir seçilirse bu alana bilgi girilebilir. Zorunlu seçiminde referans numarası girilmeden kayıt yapılamaz.

Muhasebe Kodları

Satırdaki işlemin banka, cari hesap, personel olması durumunda ilgili muhasebe hesabının kodudur.

Birim / İşyeri

Satırdaki işlemin fiş geneline ait işyerinden farklı bir birime ait olması durumunda ilgili birimin belirtildiği alandır. Kayıtlı birim tanımları listelenir ve ilgili tanım seçilir.

Endeks

Enflasyon muhasebesi özelliğinin kullanılması durumunda hesaba ait hareketlerin düzeltme işleminde dikkate alınıp alınmayacağını belirtir. Hesap kartında yapılan seçim işleme öndeğer olarak aktarılır.

Enflasyon Dışı

Enflasyon muhasebesi özelliğinin kullanılması durumunda satırdaki işlemin enflasyon dışı olduğunu belirtir.

Hesaplama Dışı

Enflasyon muhasebesi özelliğinin kullanılması durumunda satırdaki işlemin hesaplama dışı olduğunu belirtir.

Bütçe Hareketleri Oluşturulsun

Bütçe kalemi ilişkisi bulunan muhasebe hesaplarının kullanıldığı muhasebe fişlerinde, bütçe hareketlerini oluşturmak için kullanılır. Satırda seçilen hesap koduna bağlı bir bütçe kaleminin bulunması durumunda bu alan otomatik olarak işaretli gelir. Bütçe satırlarının oluşturulabilmesi için bu alan işaretli olmalıdır.

...