Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

İrsaliye / Sipariş Aktarımı

İrsaliye Sipariş Aktarımında Genel İndirim Ve Masraflar

Satınalma siparişlerinin satınalma irsaliyesi veya satınalma faturasına, satınalma irsaliyelerinin ise satınalma faturasına aktarılması durumunda fiş geneline ait indirim ve masrafların ne şekilde aktarılacağı bu parametre ile belirlenir.
Bir faturaya birden fazla irsaliye aktarılabilir. Bu irsaliyelerde farklı oranlarda uygulanmış indirimler ve masraflar olabileceği gibi, formül tanımlanmış indirim ve masraf kartları da olabilir. İrsaliye geneline uygulanmış bu farklı indirimler faturaya aktarıldığında izlenecek kural bu parametre seçeneği ile belirlenir.

Aynen aktarılsın seçimi yapıldığında, irsaliye ya da sipariş fişinde fiş geneline yapılmış olan indirim ve masraflar yine bu değerler üzerinden faturaya aktarılır. Bu durumda fatura geneline ait indirim ve masraflar yeni değerlere göre yeniden hesaplanır.

Tutara çevrilsin seçimi yapıldığında, fiş aktarılmadan önceki indirim ve masraf tutarları sabit kabul edilir. Oran ya da formül bilgileri yok sayılır sadece tutar olarak aktarılırlar.

İrsaliye Sipariş Aktarımında Fiyatlandırma Para Birimi Kuru Güncellensin

Siparişlerin irsaliyeye ve faturaya, irsaliyelerin ise faturaya aktarımında fiyatlandırma para birimi kuruna ait bilgilerin ne şekilde aktarılacağının belirlendiği parametre seçeneğidir.

Evet seçiminde, fiyatlandırma dövizi kuru işlemin yapıldığı tarihe göre güncellenir ve yerel para birimi cinsinden girilmiş olan birim fiyat değiştirilir.

Hayır seçimi yapıldığında, sipariş fişi ya da irsaliyede girilen fiyatlandırma dövizi kuru faturada değiştirilmeden aynen kullanılır.

İrsaliye Sipariş Aktarımında İşlem Para Birimi Kuru Güncellensin

Siparişlerin irsaliyeye ve faturaya, irsaliyelerin ise faturaya aktarımında işlem para birimi kuruna ait bilgilerin ne şekilde aktarılacağının belirlendiği parametre seçeneğidir.

Evet seçiminde, işlem para birimi kuru işlemin yapıldığı tarihe göre güncellenir ve yerel para birimi cinsinden girilmiş olan tutar değiştirilir.

Hayır seçimi yapıldığında, sipariş fişi ya da irsaliyede girilen işlem para birimi kuru faturada değiştirilmeden aynen kullanılır.

İrsaliye Sipariş Aktarımında Raporlama Para Birimi Kuru Güncellensin

Siparişlerin irsaliyeye ve faturaya, irsaliyelerin ise faturaya aktarımında raporlama para birimi kuruna ait bilgilerin ne şekilde aktarılacağının belirlendiği parametre seçeneğidir.

Evet seçiminde, raporlama para birimi kuru işlemin yapıldığı tarihe göre güncellenir ve yerel para birimi cinsinden girilmiş olan tutar değiştirilir.

Hayır seçimi yapıldığında, sipariş fişi ya da irsaliyede girilen raporlama para birimi kuru faturada değiştirilmeden aynen kullanılır.

Sipariş Aktarımında Promosyonlar

Siparişteki promosyonların ne şekilde sevkedileceğinin belirlendiği parametre satırıdır.

Seçilerek sevk işleminde, sipariş fatura ya da irsaliyeye aktarılırken sipariş fişindeki promosyon satırları da ayrı listelenir ve seçime bağlı olarak aktarılır.

Malzeme ile aktarılsın seçiminde, sipariş fişinde kaydedilen promosyon satırları ayrı listelenmez ve malzeme seçildiğinde aktarılır.

Sipariş Aktarımında Ambar Kontrolü Yapılsın

Sipariş aktarımında ambar kontrolünün yapılıp yapılmayacağı bu parametre satırında belirlenir.

Siparişin ait olduğu ambar dışında bir ambara sevk edilmemesi gerekiyorsa Evet seçilir. Bu durumda bir sipariş fişi irsaliyeye aktarılırken, sipariş fişinde girilmiş olan ambar ve fabrika numarası ile irsaliyedeki ambar ve fabrika numarası farklı ise program uyarı verir ve sevk işlemi yapmaz.

İrsaliye/Fatura Kaydedildiğinde Sipariş Kontrolü Yapılsın

İrsaliye ve faturalarda sipariş bağlantısı kontrolünün sağlandığı parametredir.

Evet seçiminde sipariş bağlantısı olmayan irsaliye ve faturalar kaydedilmez.

Sipariş / İrsaliye / Aktarımlarında Vade Tarihi Belirleme

Ödeme planı belirtilerek kaydedilen sipariş fişleri ve irsaliyelerin, irsaliye ve faturaya aktarımlarında vade tarihinin ne şekilde hesaplanacağının belirlendiği parametredir.

Kaynak fiş tarihi üzerinden seçilirse, vade tarihi hesaplamasında aktarılan sipariş fişi ve irsaliye tarihi esas alınır. Vade tarihi aktarılan fişin tarihi ve ödeme planında gün alanında belirtilen gün sayısı dikkate alınarak hesaplanır.

Hedef fiş tarihi üzerinden seçilirse, fişlerin aktarıldığı irsaliye ya da fatura tarihi dikkate alınır. Vade tarihi kesilen irsaliye ya da fatura tarihi ve ödeme planında gün alanında belirtilen gün sayısı dikkate alınarak hesaplanır.

İrsaliye Aktarımında Organizasyonel Birim Kontrolü Yapılsın

İrsaliye aktarımı yapılırken organizasyonel birim kontrol yapılıp yapılmayacağı bu parametre ile belirlenir.

Evet seçeneğinin işaretlenmesi durumunda irsaliyeler faturalanırken organizasyonel birim kontrolü yapılır. Faturada belirtilen organizasyonel birimden farklı bir birime ait irsaliyeler faturaya aktarılmaz

İrsaliye Faturalanırken İrsaliye Tarihi Referans Tarihi olarak Atansın

İrsaliyelerin faturalanması işleminde referans tarihi olarak irsaliye tarihinin geçerli olması durumunda bu parametre kullanılır.

Faturalamada Fatura Tarihi

Faturalama esnasında kullanılacak fatura tarihin belirlendiği parametredir.

Sipariş Sevkinde Miktar Kontrolü

Siparişlerin irsaliye ya da fatura ile bekleyen miktardan fazla sevkedilmesinin kontrol edilebilmesi bu parametre ile sağlanır. Aynı kontrol ödemeli siparişler için de geçerlidir.

Hayır seçiminde miktar kontrolü yapılmaz.

Onaylı Fişler seçimimnde sadece onaylı durumdaki fişler için kontrol yapılır.

Tüm Fişler seçiminde Taslak ve Onaylı Fişler için miktar kontrolü yapılır.

Sipariş Aktarımı Bekleyen Miktarlar

Siparişlerin irsaliye ve/ya faturaya aktarımında bekleyen miktarın fatura/irsaliye satırına getirilip getirilmeyeceği bu parametre ile belirlenir.

Getirilecek seçiminde, "sipariş fişi aktar" seçeneği ile aktarılan sevkedilmemiş/faturalanmamış siparişin bekleyen miktarı irsaliye/fatura satırına otomatik olarak aktarılır.

Sipariş Aktarımında Satır Tutar İndirim ve Masraflar

Sipariş satırına tutar olarak uygulanan indirim ve masrafların, siparişler irsaliye ve/veya faturaya aktarılırken ne şekilde aktarılacağının belirlendiği parametredir.

Aynen aktarılacak seçilirse indirim ve masraflar aktarılırken aynen aktarılır.

Orana çevrilsin seçilirse, satıra uygulanan tutar olarak girilmiş indirim ve masrafların türü orana çevrilerek aktarılır.

Sipariş

Kapandı Durumundaki Siparişler Değiştirilebilsin

Kapandı durumundaki sipariş bilgilerinde değişiklik yapılıp yapılmayacağı bu parametre ile belirlenir.

Evet seçilirse sevk kontrolü yapılmaz ve her aşamada sipariş bilgileri değiştirilebilir.

Siparişte Sevkiyat Adresi Kontrolü Yapılsın

Sipariş fişlerinin sevkiyat adresi belirtilmeden kaydedilmemesi isteniyorsa bu parametre satırında evet seçiminin yapılması gerekir. Sipariş fişleri detay penceresinden sevkiyat adresi girilmeden fiş kaydedilmez.

Temin Süresi Yoksa Siparişte Temin Tarihi

Malzeme kartında temin süresi belirtilmeyen malzemeler için sipariş temin süresi tarihi öndeğerini belirlemek için kullanılır. Malzemelerin temin süreleri, her ambar için ayrı ayrı belirlenir.

Temin süreleri malzeme Müşteri/Tedarikçiler sayfasında, cari hesaba ya da ticari işlem grubuna göre verilir. Satınalma sipariş fişlerinde burada belirtilen temin süresi dikkate alınır ve temin tarihi hesaplanır.

Sipariş fişi tarihi üzerine kartta belirtilen temin süresi eklenir ve bulunan tarih temin tarihi alanına aktarılır. Malzeme kartında temin süresinin belirtilmemesi durumunda teslim tarihi öndeğeri bu parametre ile belirlenir.

Fiş tarihi öndeğer gelecek seçiminde, satırda işlem gören malzeme için teslim tarihi belirtilmemişse sipariş fişi tarihi öndeğer olarak gelir.

Temin Tarihinde Temin Süresi Kontrolü

Malzemenin temin süresi malzeme kartında müşteri/tedarikçiler sayfasında kaydedilir. Temin süresi tedarikçi ya da ticari işlem grubu bazında verilir. Burada verilen temin süresi, sipariş fişi tarihi üzerine eklenir ve fişteki temin tarihi alanına aktarılır. Ancak kullanıcı tarafından değiştirilebilir.

Eğer temin tarihinin kartta verilen temin süresini aşması istenmiyorsa bu parametre satırında Yapılacak seçeneği işaretlenir. Bu durumda Sipariş fişlerinde kartta verilen bu temin süresini aşan temin tarihi verildiğinde fiş kaydedilmez.

Sipariş Kaydedildiğinde Ödemeleri(Tahsilatları) Oluştur Ekranı Açılsın

Ödeme planı olan siparişlerde Ödeme/Tahsilat fişlerinin de oluşturulması için kullanılan parametredir.

Evet seçiminde ön ödemeli sipariş fişleri kaydedilirken "Ödeme(Tahsilatları) Oluştur penceresi açılır.

Kampanya Satırları Sipariş Durumunu Etkilesin

Kampanya satırlarının sipariş urumunu etkileyip etkilemeyeceğinin belirlendiği parametredir.

Evet , İndirim/Masraf Satırları Etkilemesin, Tüm Kampanya Satırları Etkilemesin seçeneklerini içerir.

Fatura

Faturalarda Birim Fiyat Kontrolü

Fatura satırlarına birim fiyat girilmeden faturanın kaydedilmemesini sağlayan parametredir.

Kullanıcı uyarılsın seçiminde fatura kaydı sırasında birim fiyat girilmemiş satırlar olup olmadığı kontrolü yapılarak kullanıcı "birim fiyat girilmemiş satırlar var" şeklinde uyarılır. Fatura kullanıcının onay vermesi durumunda kaydedilir.

Ödeme Tutarı Fatura Tutarından Büyükse

Kredi kartı ile yapılan satışlarda, geri ödeme planı uygulanan işlemlerde ödeme tutarının fatura tutarından fazla olması durumunda ne şekilde işlem yapılacağının belirlendiği parametredir.

İşlem durdurulsun seçilirse yapılan satış işlemi kaydedilemez.

Birim fiyatlara dağıtılsın seçilirse, her bir hareket için (hareket tutarı/fatura tutarı)*(ödeme tutarı-fatura tutarı) formülüne göre bulunacak sonuç, ilgili hareketin birim fiyatına eklenir ve fatura toplamı yeniden hesaplanır.

Masraf satırı eklensin seçilirse, (ödeme tutarı-fatura tutarı) formülüne göre bulunacak sonuç fatura geneline "masraf" satırı olarak eklenir.

İade İşlemi Bekleyen Sipariş Miktarını Güncellesin

İade işlemlerinin bekleyen sipariş miktarını etkileyip etkilemeyeceği bu parametre ile belirlenir. Giriş-çıkış maliyeti ile iade işlemlerinde siparişin açığa çıkmaması isteniyorsa yani siparişin iadesi kapanması ile eşdeğerse bu parametre kullanılır.

Evet seçilirse, bir irsaliye ya da fatura iade tipi "giriş/çıkış maliyeti" ile iade edilirse iade miktarı kadar sipariş miktarı açığa çıkmış sayılır, bu nedenle sevkedilen miktar ve bekleyen miktar yeniden hesaplanır.

Hayır seçilirse, iade miktarı kadar sipariş açığa çıkmaz. İade faturaları kesilmiş olsa bile iade miktarları sevkedilen toplamından çıkarılmaz ve alınan sipariş toplamına eklenmez. İade edilen fatura ya da irsaliye iptal edildiğinde ya da silindiğinde toplamlar iade işleminin tam tersi şekilde güncellenmez.

Muhasebe Fişlerine Gelecek Satır Açıklamaları

Satış faturaları için muhasebe fişlerinde oluşması istenen satır açıklamaları parametresidir. İrsaliye ve fatura için ayrı kaydedilir.

Muhasebe Fişlerine Gelecek Açıklama

Satış faturaları için muhasebe fişlerinde oluşması istenen genel açıklama parametresidir. İrsaliye ve fatura için ayrı kaydedilir.

Fatura Seri / Lot / Stok Yeri Takibinde Miktar Kontrolü

Faturalarda izleme yapılan malzemelere ait seri/lot/stok yeri bilgilerinde miktar belirtilmediğinde kontrolün ne şekilde yapılacağı bu parametre ile belirlenir.
İşlem durdurulacak seçiminde miktar girilmeden fatura kaydedilmez.

Ödeme Hareketlerinde Kredi Kartı Ödeme Planı Uygula

Ödeme hareketlerinde Kredi kartı ödeme planının uygulanıp uygulanmayacağının belirlendiği parametredir.

Evet seçildiğinde, fatura kaydedilirken tipi kredi kartı olan ve geri ödeme planı uygula seçimi yapılmış ödeme hareketlerine ilgili geri ödeme planı doğrudan uygulanır. Bu durumda "Ödeme Tutarı Fatura Tutarından Büyükse" parametresine  göre hesaplama yapılır ve birim fiyat güncelleme ya da masraf satırı da otomatik olarak kaydedilir.

Hayır seçiminde ise, geri ödeme planı doğrudan uygulanmaz. Fatura üzerinde Ödeme işlemleri listesinde sağ fare düğmesi menüsünde yer alan "Geri Ödeme Planı Uygula" seçeneği ile ilgili geri ödeme planı seçilir ve seçilen geri ödeme planına göre hesaplama yapılır.

Analiz Detaylarının Uygulanacağı Satırlar

Fatura satırı için tanımlanan analiz detay bilgilerinin, muhasebe fişinde oluşacak diğer satırlara da uygulanabilmesinin sağlandığı parametredir. Parametre değerleri arasında yer alan KDV, Ek Vergi, Tevkifat seçeneklerinden seçili olanlar için; fatura satırı analiz detayları penceresinde yer alan analiz boyutu kodu, açıklama, proje kodu, proje aktivite kodu ve dağıtım oranı bilgileri, muhasebe fişlerinde fatura satırı ile ilişkili oluşan satıra (KDV, ek vergi, tevkifat) kopyalanır. Analiz detayları satırlarında yer alan tutarlar da belirtilmiş olan oranlar doğrultusunda dağıtılır.

Cari Hesap seçili olduğunda, muhasebe fişinin cari hesap satırına ilişkin oluşacak olan analiz detayları satırları; muhasebe fişinde yer alan malzeme/hizmet ve malzeme / hizmet satırına ilişkin satırlar (KDV, ek vergi, tevkifat) için tanımlı olan analiz detay satırlarının kombinasyonları şeklinde oluşur.

Belge No Girişi

Faturalarda "seri / sıra no" alanının ayrı 2 alan olarak gösterilmesinin belirlendiği parametredir.

  • Seri / Sıra No Olarak Ayrı Alanlarda
  • Belge No Olarak Tek Alanda olmak üzere iki seçeneklidir.

Parametrenin Öndeğeri "Seri/Sıra No Olarak Ayrı Alanda" seçeneğidir. Bu seçimde mevcut gösterim şekli geçerli olur.

"Belge No Olarak Tek Alanda" seçimi yapıldığında "Satınalma İrsaliyeleri", "Satınalma Faturaları", "Satış İrsaliyeleri", "Satış Faturaları" için fatura ara yüzünde bulunan "Seri / Sıra No" alan başlığı "Belge No" olarak değiştirilir. Giriş yapılabilmesi için tek alan olarak gösterilir. 

Muhasebeleşmede Faturanın Başlık Organizasyonel Birimi Kullanılsın

Genel Muhasebe parametrelerinden "Birim/İşyeri Muhasebe Kodu Kullanılacak" parametresi ile bağlantılı çalışan bir parametredir.

1-) "Birim/İşyeri Muhasebe Kodu Kullanılacak" Parametresi için Hayır seçimi yapılmışsa program "Muhasebeleşmede Faturanın Başlık Organizasyonel Birimi Kullanılsın" parametresinin değerine bakacaktır. Hayır seçimi yapılmışsa; mevcut durumda olduğu gibi muhasebeleşme işlemine devam edilir. Oluşacak muhasebe fiş satırlarındaki muhasebe hesap kodları, ilgili organizasyonel birim için tanımlı olan hesap kodlarıdır. Aynı zamanda fiş satırındaki Organizasyonel Birim bilgisi de fatura satırındaki İlgili Organizasyonel Birim kodudur.

Parametre değeri Evet ise; oluşacak muhasebe fişinde kullanılacak muhasebe hesap kodları fatura başlığındaki Organizasyonel Birim bilgisi ile sorgulanır. Bu organizasyonel birim için girilmiş muhasebe hesap bağlantı kodları bulunur ve muhasebe fişi oluşturulur.

Aynı zamanda; muhasebe fiş satırlarındaki organizasyonel birim bilgisi, başlık bilgisindeki organizasyonel birimle aynı olur.

2-) "Birim/İşyeri Muhasebe Kodları Kullanılacak" parametresi Evet olduğunda ise; "Muhasebeleşmede Faturanın Başlık Organizasyonel Birimi Kullanılsın" parametresi dikkate alınmaksızın; satırlarda kullanılan her organizasyonel birim için fiş oluşturulmaya devam edilir. Bu durumda satırlardaki organizasyonel birimlere tanımlanmış hesap kodlarının kullanılmasına devam edilecektir.

Tarih Değişikliğinde Belge Tarihi Güncellensin

Fatura tarihi değiştirildiğinde belge tarihinin değiştirilip değiştirilmeyeceğinin belirlendiği parametredir.

Faturaya Bağlı İrsaliyenin Durumu Değiştirilsin

Fatura durumunda değişiklik yapıldığında bağlı irsaliyelerin durum değişikliğinin yapılıp yapılmayacağının belirlendiği parametredir.

Evet, Hayır ve Kullanıcıya Sorulacak seçeneklerini içerir.

Fiş Tarihi İle Belge Tarihi Arasındaki Gün Farkı

Fiş tarihleri ile Belge tarihleri arasındaki gün farkının belirtildiği parametredir. Fiş tarihi ile belge tarihi arasındaki gün farkı parametrede belirtilen gün sayısından önce ya da sonra olamaz, aksi durumda uyarı alınır.

İptal Muhasebe Kodları Kullanılsın

Faturalar iptal edildiğinde oluşacak olan muhasebe fişinde iptal muhasebe kodlarının kullanılıp kullanılmayacağının belirlendiği parametredir.

Evet seçiminde, Muhasebe fişinde satır açıklaması "Cari Hesap" olarak oluşan satırlar için, iptal muhasebe fişinde "Cari Hesap Fatura İptal" muhasebe bağlantı kodu gelir.

Muhasebe fişinde satır açıklaması "Malzeme" ve "Malzeme Takımı" olarak oluşan satırlar için (Faturada Satır Türü : Malzeme, Malzeme Sınıfı, Malzeme Takımı, Depozito, Varlık Türünde Malzeme(Varlık satınalma faturasındakiler değil)) "Satınalma/Satış İptal Muhasebe Kodları" gelir.

Muhasebe fişinde satır açıklaması "KDV" olarak oluşan satırlar için, "Satınalma/Satış İptal KDV" muhasebe kodları gelir. 

Faturalarda Analiz Detayı Kontrolü

Faturalarda analiz detayı girilip girilmeyeceğinin belirlendiği parametredir.

İşleme Devam Edilecek seçilirse kontrol yapılmadan fatura kaydedilir.

İşlem Durdurulacak seçilirse analiz detayı bilgisi girişi yapılmadan fatura kaydedilmez.

Fatura Kaydedildiğinde Ödemeleri(Tahsilatları) Oluştur Ekranı Açılsın

Ödeme planı olan faturalarda Ödeme/Tahsilat fişlerinin de oluşturulması için kullanılan parametredir.

Evet seçiminde onaylı oluşacak faturalar kaydedilirken "Ödeme(Tahsilatları) Oluştur penceresi açılır.

Alınan proforma faturası Faturala ile onaylı fatura oluşturacaksa, Satınalma Vade farkı faturası onaylı kaydedilecekse ve Sipariş/İrsaliye üzerinden faturala ile onaylı fatura oluşturulacaksa Ödeme-Tahsilatları Oluştur ekranı açılır.Toplu işlemler ile fatura oluşturulduğunda Ödeme-Tahsilatları Oluştur ekranı açılmaz.


İrsaliye

İrsaliye Seri/Lot/Stok Yeri Takibinde Miktar Kontrolü

İrsaliyelerde izleme yapılan malzemelere ait seri / lot / yerleşim bilgilerinde miktar belirtilmediğinde kontrolün ne şekilde yapılacağı bu parametre ile belirlenir.
İşlem durdurulacak seçiminde miktar girilmeden fiş kaydedilmez.

Ödeme Hareketleri Oluşturulsun

İrsaliyelerin kaydedilmesi esnasında, ödeme tahsilat hareketlerinin oluşturulup oluşturulmayacağının belirlendiği parametredir. Hayır seçimi yapıldığında, irsaliye kaydedilirken ödeme tahsilat hareketleri oluşturulmaz.

Sipariş Yazdırma

Sipariş Kaydedildiğinde Otomatik Yazdırılsın

Mal satış işlemlerinde, işleme ait belgenin kaydedilir kaydedilmez yazıcıdan alınması isteniyorsa her bir belgeye ait otomatik basım satırında Evet seçeneği işaretlenir.

Sipariş Yazdırılırken Aynı Malzemenin Hareketleri Birleştirilsin

Sipariş fişlerinde aynı malzemeye ait birden fazla satırın olması durumunda fiş satırlarını ne şekilde yazdırılacağı bu parametre ile belirlenir.
Evet seçilirse aynı malzemeye ait satırlar birleştirilir ve tek bir satır olarak yazdırılır.

Malzeme Koduna Göre Birleştirilirken Farklı Fiyat Satırları

Sipariş basımlarında, aynı grup koduna sahip malzemelere ait satırlar birleştirilerek yazdırılırken, malzemelere ait farklı fiyatlı satırların ne şekilde basılacağını belirlemek için kullanılan parametredir.

"Birleştirmesin" seçiminde, fişte yer alan malzemelere ait farklı fiyatlar ayrı satırlar halinde yazdırılır.

"Birleştirsin ve Ortalama Fiyat Bulunsun" seçiminde, fişte yer alan malzemelere ait farklı fiyatlar tek satır halinde ortalama fiyat alınarak yazdırılır.

"Birleştirilsin ve Fiyatı Boş Göstersin" seçiminde, fişte yer alan malzemelere ait farklı fiyatlar birleştirilir ve fiyat boş gösterilir.

Sipariş Yazdırılırken Listeleme

Sipariş fiş satırlarında farklı malzemelere ait hareketlerin yer alması durumunda, satırların ne şekilde sıralanacağının belirlendiği parametredir.

Giriş Sırasına Göre seçilirse, malzemeler fiş satırlarında giriş sırasındaki sırada yer alır.

Malzeme koduna göre seçilirse, fiş satırları malzemelerin kodlarına göre sıralanır.

Taslak Durumundaki Siparişler Yazdırılabilsin

Taslak statüsündeki siparişlerin yazdırılıp yazdırılmayacağı bu parametre satırlarında belirlenir. Hayır seçiminin yapılması durumunda taslak durumunda kaydedilen sipariş fişleri tek ya da toplu olarak yazdırılamaz. Fiş durumlarının ilgili listede sağ fare tuşu menüsünde yer alan Durumunu Değiştir seçeneği ile değiştirilmesi gerekir.

İrsaliye Yazdırma

İrsaliye Kaydedildiğinde Otomatik Yazdırılsın

Mal satış işlemlerinde, işleme ait belgenin kaydedilir kaydedilmez yazıcıdan alınması isteniyorsa her bir belgeye ait otomatik basım satırında Evet seçeneği işaretlenir.

İrsaliye Yazdırılırken Aynı Malzemenin Hareketleri Birleştirilsin

Satınalma irsaliyelerinde aynı malzemeye ait birden fazla satırın olması durumunda fiş satırlarını ne şekilde yazdırılacağı bu parametre ile belirlenir.
Evet seçilirse aynı malzemeye ait satırlar birleştirilir ve tek bir satır olarak yazdırılır.

Malzeme Koduna Göre Birleştirilirken Farklı Fiyat Satırları

İrsaliye basımlarında, aynı grup koduna sahip malzemelere ait satırlar birleştirilerek yazdırılırken, malzemelere ait farklı fiyatlı satırların ne şekilde basılacağını belirlemek için kullanılan parametredir.

"Birleştirmesin" seçiminde, fişte yer alan malzemelere ait farklı fiyatlar ayrı satırlar halinde yazdırılır.

"Birleştirsin ve Ortalama Fiyat Bulunsun" seçiminde, fişte yer alan malzemelere ait farklı fiyatlar tek satır halinde ortalama fiyat alınarak yazdırılır.

"Birleştirilsin ve Fiyatı Boş Göstersin" seçiminde, fişte yer alan malzemelere ait farklı fiyatlar birleştirilir ve fiyat boş gösterilir.

İrsaliye Yazdırılırken Listeleme

İrsaliye satırlarında farklı malzemelere ait hareketlerin yer alması durumunda, satırların ne şekilde sıralanacağını belirleyeceğiniz parametredir.

Giriş Sırasına Göre seçilirse, malzemeler fiş satırlarında giriş sırasındaki sırada yer alır.

Malzeme koduna göre seçilirse, fiş satırları malzemelerin kodlarına göre sıralanır.

Taslak Durumundaki İrsaliyeler Yazdırılabilsin

Taslak statüsündeki irsaliyelerin yazdırılıp yazdırılmayacağı bu parametre satırlarında belirlenir. Hayır seçiminin yapılması durumunda taslak durumunda kaydedilen irsaliyeler tek ya da toplu olarak yazdırılamaz. Fiş durumlarının ilgili listede sağ fare tuşu menüsünde yer alan Durumunu Değiştir seçeneği ile değiştirilmesi gerekir.

Fatura Yazdırma

Fatura Kaydedildiğinde Otomatik Yazdırılsın

Satış faturalarının ne zaman yazıcıdan alınacağı bu parametre satırında belirlenir. Satınalma işlemlerinde, işleme ait belgenin kaydedilir kaydedilmez yazıcıdan alınması isteniyorsa her bir belgeye ait otomatik basım satırında Evet seçeneği işaretlenir.

Otomatik basım yapılmayacaksa Hayır seçimi yapılır. Bu durumda fiş ya da faturalar Yaz seçeneği ile tek, tek ya da toplu basım seçeneği ile topluca bastırılır.

Fatura Yazdırılırken Aynı Malzemenin Hareketleri Birleştirilsin

Satınalma faturalarında aynı malzemeye ait birden fazla satırın olması durumunda fatura satırlarının ne şekilde yazdırılacağı bu parametre ile belirlenir.
Evet seçilirse aynı malzemeye ait satırlar birleştirilir ve tek bir satır olarak yazdırılır.

Malzeme Koduna Göre Birleştirilirken Farklı Fiyat Satırları

Fatura basımlarında, aynı grup koduna sahip malzemelere ait satırlar birleştirilerek yazdırılırken, malzemelere ait farklı fiyatlı satırların ne şekilde basılacağını belirlemek için kullanılan parametredir.

"Birleştirmesin" seçiminde, faturada yer alan malzemelere ait farklı fiyatlar ayrı satırlar halinde yazdırılır.

"Birleştirsin ve Ortalama Fiyat Bulunsun" seçiminde, faturada yer alan malzemelere ait farklı fiyatlar tek satır halinde ortalama fiyat alınarak yazdırılır.

"Birleştirilsin ve Fiyatı Boş Göstersin" seçiminde, faturada yer alan malzemelere ait farklı fiyatlar birleştirilir ve fiyat boş gösterilir.

Fatura Yazdırılırken Listeleme

Fatura satırlarında farklı malzemelere ait hareketlerin yer alması durumunda, satırların ne şekilde sıralanacağının belirlendiği parametredir.

Giriş Sırasına Göre seçilirse, malzemeler fiş satırlarında giriş sırasındaki sırada yer alır.

Malzeme koduna göre seçilirse, fiş satırları malzemelerin kodlarına göre sıralanır.

Taslak Durumundaki Faturalar Yazdırılabilsin

Taslak statüsündeki faturaların yazdırılıp yazdırılmayacağı bu parametre satırlarında belirlenir. Hayır seçiminin yapılması durumunda taslak durumunda sipariş fişleri, irsaliye ve faturalar tek ya da toplu olarak yazdırılamaz. Fiş durumlarının ilgili listede sağ fare tuşu menüsünde yer alan Durumunu Değiştir seçeneği ile değiştirilmesi gerekir.

Otomatik İşlemler

Otomatik Sevkiyat Ataması Yapılacak İşlemler

Sevkiyat adresi atamasının yapılacağı fiş türlerinin belirlendiği parametredir. Burada seçilen fiş türlerinde, fişe ait cari hesabın sevkiyat adresi öndeğer olarak gelir.

Otomatik Kampanya Uygulanacak İşlemler

Otomatik kampanya uygulanması istenilen işlemlerin belirlendiği parametredir.
Kampanya uygulanacak işlemler işaretlenerek seçilir. Seçilen sipariş, irsaliye ve faturalarda satırdaki işlem ya da fiş geneli için tanımlı kampanya ya da kampanyalar fiş kaydedilirken uygulanır.

Muhasebe Fişlerine Gelecek Satır Açıklamaları(Fatura/İrsaliye)

Satınalma faturaları için oluşacak muhasebe fişlerine gelen satır açıklamaları için sıralamanın belirlenmesini sağlayan parametredir. İrsaliye ve fatura için ayrı kaydedilir.

Muhasebe Fişlerine Gelecek Açıklama(Fatura/İrsaliye)

Satınalma faturaları için oluşacak muhasebe fişlerine gelen açıklamalar için sıralamanın belirlenmesini sağlayan parametredir. İrsaliye ve fatura için ayrı kaydedilir.

Genel

Tarih Değişikliğinde Raporlama Para Birimi Kuru Güncellensin

Raporlama para birimi kurunun fiş ya da fatura tarihindeki değişiklikten nasıl etkileneceğini belirleyen parametredir.

Evet seçimi yapılırsa, kayıtlı fişin tarihi değiştirildiğinde program kullanıcıyı, fiş tarihinin değiştirildiği ve raporlama para birimi kurunun yeni tarihe göre değiştirileceğini belirten mesajla uyarır. Mesaja onay verilmesi durumunda yeni tarih için geçerli olan kur değeri üzerinden raporlama para birimi bilgileri güncellenir.

Tarih Değişikliğinde İşlem Döviz Kuru Güncellensin

İşlem para birimi kurunun fiş ya da fatura tarihindeki değişiklikten nasıl etkileneceğini belirleyen parametredir.

Evet seçimi yapılırsa, kayıtlı fişin tarihi değiştirildiğinde program kullanıcıyı, fiş tarihinin değiştirildiği ve işlem para birimi kurunun yeni tarihe göre değiştirileceğini belirten mesajla uyarır. Mesaja onay verilmesi durumunda yeni tarih için geçerli olan kur değeri üzerinden işlem para birimi bilgileri güncellenir.

Tarih Değişikliğinde FPB (Fiyatlandırma Para Birimi) Kuru Güncellensin

Fiyatlandırma para birimi kurunun satınalma fişlerinde (Talepler, fiyat teklifleri, sözleşmeler, siparişler, irsaliyeler ve faturalar) fiş ya da fatura tarihindeki değişiklikten nasıl etkileneceğini belirleyen parametredir.

Evet seçimi yapılırsa, kayıtlı fişin tarihi değiştirildiğinde program kullanıcıyı, fiş tarihinin değiştirildiği ve fiyatlandırma para birimi kurunun yeni tarihe göre değiştirileceğini belirten mesajla uyarır. Mesaja onay verilmesi durumunda yeni tarih için geçerli olan kur değeri üzerinden fiyatlandırma para birimi bilgileri güncellenir.

Fişlerin kopyalama işleminde, kaynak ve hedef fiş arasında tarih değişikliği var ise yine bu parametrenin değerine bakılır. Parametre değerine göre kullanıcı aynı mesaj ile karşılaşır. Mesaja onay verilmesi durumunda, fiş, kur bilgileri yeni tarihe göre değiştirilmiş şekilde açılır.

Hareketlerde Ödeme Planı Kontrolü Yapılsın

Satış fiş ve fatura satırlarındaki hareketler için ödeme planı kontrolünün sağlandığı parametredir. Fiş ve fatura satırlarındaki malzeme/hizmet bedelinin hangi ödeme planına göre kapatılacağı ödeme planı kolonunda kaydedilir. Ödeme planı belirtmeden işlemin kaydedilmemesi için bu parametre satırında Evet seçiminin yapılmış olması gerekir.

Fiş Yazdırılırken Bastırılacak Detay Bilgiler

Bu parametre satırında yapılacak seçimle, malzeme sınıfı ve malzeme takımı detay satırları ile seri numarası, lot numarası ve stok yeri bilgilerinin fiş ve faturalarda basılıp basılmayacağı belirlenir. Bastırılacak detay bilgiler ilgili seçenek yanında yer alan kutu işaretlenerek belirlenir.

Malzeme Takım Bileşeni Basılacak İşlemler

Hangi fiş türlerinde malzeme takım bileşen detaylarının basılacağının belirlendiği parametredir. Seçimi yapılan fiş türleri, ilgili listelerin "Gönder/Toplu Gönder" seçenekleri ile basıldığında, malzeme takım bileşeni detayları da basılacaktır.

En Düşük/En Yüksek Birim Fiyat Kontrolü

Fiş ve faturalarda birim fiyat kontrolü yapılış şekli parametresidir.
Kullanıcı uyarılacak seçilirse, fiyat kartında belirtilen en düşük ve en yüksek birim fiyat dışında verilen fiyatlarda kullanıcı uyarılır.

Organizasyonel Birim Ambar İlişkisi Kontrolü Yapılsın

Fişlerin kaydedilmesi esnasında Organizasyonel birim ile ambar ilişki kontrolünün parametresidir.

Evet(Hiyerarşiye Göre Yapılsın) seçiminin yapılması durumunda fiş ve faturalarda organizasyonel birim/ambar ilişkisi kontrol edilir ve farklı organizasyonel birime bağlı ambarlardan yapılan işlemler kaydedilmez.

Evet(Eşleşmelere Göre Yapılsın) seçilir ise fiş ve fatura kayıt esnasında yapılacak olan organizasyonel birim ve ambar kontrolünde; organizasyonel birim kırılımı altındaki ambarların yanında, organizasyonel birime ait olmayan fakat Sistem

İşletmeni program bölümünde birim tanımlarına eklenmiş farklı ambarlar arasından da seçim yapılması sağlanır.

Fişlerdeki Malzeme Seçiminde Tedarikçi Kontrolü

Fişlerde malzeme seçiminde müşteri kontrolünün yapılıp yapılmayacağını belirtir. Malzeme/Müşteri ilişkisi malzeme tanımında ya da cari hesap tanımında müşteri tedarikçi bağlantısı kurularak belirtilir. Fiş ve faturalarda cari hesap ya da malzeme tanımında belirtilen bağlantıların dikkate alınması bu parametre ile belirlenir.

Kontrol Olmasın seçimi yapıldığı takdirde fişlerde malzeme/müşteri kontrolü yapılmaz ve tüm malzemeler listelenir.

Tedarikçi Kontrolü Yapılsın seçimi yapıldığında fişlerde malzeme/müşteri kontrolü yapılarak ilgili müşterilerde tanımlı olan malzemeler listelenir.

Tedarikçi Fiyat Kartı Kontrolü Yapılsın seçiminde cari hesap ya da birliğe ait tanımlı fiyat kartlarında belirlenmiş olan malzemeler listelenir.

Tedarikçi Hareket Kontrolü Yapılsın seçiminde ise fiş üzerinde seçilmiş olan cari hesap ile birlikte hareket görmüş malzemeler listelenir.

Cari hesaba ait ilgili malzemenin birden çok hareketi var ise malzemeler tek bir malzeme satırı olarak listelenecektir.

Fişlerdeki Varyant Seçiminde Tedarikçi Kontrolü

Fişlerde malzeme takımına ait varyant seçimi esnasında müşteri kontrolü parametresidir.

Kontrol Olmasın seçimi yapıldığı takdirde fişlerde müşteri kontrolü yapılmaz ve seçilmiş olan malzemenin tüm varyantları listelenir.

Tedarikçi Kontrolü Yapılsın seçimi yapıldığında fişlerde üst bilgi kısmında tanımlı müşteri ve ticari işlem grubu kontrolü yapılarak ilgili müşterilerde tanımlı olan takım malzeme varyantları listelenir.

Tedarikçi Fiyat Kartı Kontrolü Yapılsın seçiminde üst bilgi kısmında tanımlanmış olan cari hesap ya da birliğe ait tanımlı fiyat kartlarında belirlenmiş olan takım malzeme varyantları listelenir.

Tedarikçi Hareket Kontrolü Yapılsın seçiminde ise fiş üzerinde seçilmiş olan malzemenin tanımlanmış olan cari hesap ile birlikte hareket görmüş olan varyantları listelenir.

Cari hesaba ait ilgili malzemenin birden çok hareketi var ise varyantlar tek bir varyant satırı olarak listelenecektir.

Lot / Stok Yeri Takibinde Giriş Hareketlerinin İptal / Taslak ya da Silme İşlemleri

Lot / Seri numarası verilerek izleme yapılan malzemeler için giriş hareketlerinin iptali, durum değişiklikleri ve silme işlemlerinin yapılıp yapılmayacağı bu parametre ile belirlenir.
Yapılsın seçilirse lot/stok yeri takibi yapılan malzemeler için giriş hareketleri iptal edilir ve silinebilir.

İrsaliyede Faturalama Süresi

İrsaliye faturalama süresi öndeğeridir. Gün olarak sayısal değer girişi yapılır.

Tedarikçi Değerlendirme İşleminde Negatif Değerler Kullanılsın

Tedarikçi değerlendirme işlemlerinde negatif değerlerin kullanım durumu öndeğeridir.

Satınalma Çapraz Hareketi

Kurum içi organizasyonel birimler arası ya da kurumlar arası hareketlerde satınalma işlemi için oluşacak çapraz hareketin hangi hareketler için oluşacağının belirlendiği parametredir. Satınalma fiş ve fatura türleri listelenir ve ilgili tür seçilir.

Çapraz hareketin hangi koşullarda oluşacağı Çapraz Hareket Kuralları ile tanımlanır. Çapraz Hareket Kuralları, Sistem Ayarları program bölümünde Tanımlar menüsündeki Ticari Sistem seçeneği altında yer alır.

Fişlerde Seri / Lot / Stok Yeri Miktarı Değiştiğinde Otomatik Pencere Açılımı

Seri / Lot miktarları değiştiğinde seri ve lot giriş penceresinin otomatik olarak açılmasını sağlayacak parametredir.

Evet seçiminin yapılması durumunda miktar değişikliklerinde seri/lot giriş penceresi otomatik olarak açılır.

Teklif, Sözleşme, Sipariş, İrsaliye ve Fatura Hareketlerinde İşlem Döviz Kuru Değiştiğinde

Teklif, sözleşme,sipariş, irsaliye ve fatura hareketlerinde, daha sonra oluşabilecek işlem dövizi kur değişikliğinde, fiş ya da faturaya ait tutar bilgilerinin güncellenip güncellenmeyeceği bu parametre ile belirlenir.

İşlem döviz tutarı güncellenecek seçiminde, fiş veya faturadaki dövizli tutar güncellenir. Fişin yerel para birimi üzerinden tutarı değişmez.

Yerel para birimi tutarı güncellenecek seçiminde ise, değişen işlem dövizi kuru doğrultusunda fiş veya faturanın yerel para birimi üzerinden tutarı güncellenir.

Otomatik Birim Fiyat Güncelleme

Sipariş fişi, irsaliye ve fatura kayıtlarında, malzeme için tanımlı fiyat kartı olması durumunda seçilen cari hesaba göre malzeme birim fiyatı için gerekli güncellemenin ne şekilde yapılacağı bu parametre ile belirlenir.

Yapılacak seçiminde malzeme satış işlemlerinde faturada yeni bir cari hesap seçildiğinde malzeme birim fiyatı otomatik olarak güncellenir.

Yapılmayacak seçiminde herhangi bir uyarı ekranı gelmez,  birim fiyatta bir değişiklik olmaz; istenirse manuel olarak güncellenir.

Kullanıcı Uyarılacak seçiminde, faturada yapılan cari hesap değişikliği sonucu ekrana "birim fiyat güncellenecektir" uyarısı gelir. Bu uyarı ekranına tamam dendiğinde birim fiyat güncellenir. Vazgeç denildiğinde ise herhangi bir değişiklik yapılmaz.

Otomatik Birim Fiyat Güncelleme Yapılacak İşlemlerOtomatik birim fiyat güncelleme işleminin hangi fiş türleri için yapılacağının belirlendiği parametredir. otomatik birim fiyat güncelleme parametresinin değeri "Yapılacak" ve "Kullanıcı Uyarılacak" seçili olduğunda, burada seçili olan değerler dikkate alınır.

Taslak Fiş Kaydında Stok Seviye Kontrolleri

Fiş ve faturaların taslak statüsünde kaydedilmesi durumunda stok seviye kontrollerinin yapılıp yapılmayacağı bu parametre ile belirlenir.
Yapılsın seçeneğinin işaretlenmesi durumunda stok seviye kontrolleri taslak fiş kayıtlarında da yapılacaktır.

Satınalma Elemanı Kontrolü Yapılacak İşlemler

Parametrede seçilen işlem türlerine ait kayıtlarda Satınalma Elemanı bilgisinin girilip girilmediğinin kontrolü yapılır. Kasa işlemlerinden kesilen Alınan Hizmet Faturalarının etkilenmemesi için bu seçenek Satınalma Faturaları seçeneğinden ayrı tutulmuştur.

Satınalma Elemanı Bağlantı Kontrolü Yapılacak İşlemler

Parametrede seçilen işlem türlerine ait kayıtlarda Satınalma Elemanları ile Cari Hesabın Bağlantı kontrolü yapılır.

Fiş Satırları Satınalma Elemanı Değiştirilebilecek İşlemler

Fiş başlık bilgilerinde girilen ve öndeğer olarak satırlara gelen "Satınalma Elemanı Kodu" bilgisinin hangi işlemler için değiştirilebileceği bu parametre ile belirlenir.

Ödeme Hareketleri Güncelleme Yöntemi

Faturalarda ödeme ve tahsilat hareketlerini değiştirmeye yönelik bir hareket olduğunda ödeme/tahsilat hareketlerini otomatik olarak güncelleyecek yöntemin belirlendiği parametredir. Fişlerde ödeme planı mevcut olmadığında güncelleme için geçerli olacak ilgili parametre

İlk Satıra Yansıt seçiminde ödeme ve tahsilat hareketlerinde artış olması durumunda, toplam fark ilk ödeme satırına eklenir. Azalma olması durumunda ise ilk ödeme satırından düşülür. İlk satır tutarının sıfıra düşmesi durumunda ilk satır silinir ve kalan fark tutarı bir sonraki satırdan düşülerek devam edilir.

Son Satıra Yansıt seçiminde ödeme ve tahsilat hareketlerinde artış olması durumunda, toplam fark son ödeme satırına eklenir. Azalma olması durumunda ise son ödeme satırından düşülür. Son satır tutarının sıfıra düşmesi durumunda satır silinerek bir önceki satırdan düşülerek işleme devam edilir.

Ağırlıklı Ortalamaya Göre Dağıt seçiminde fiş toplam farkı tüm ödeme satırlarına, tutarlarının ağırlıklı ortalamalarına göre dağıtılır. Azalma olması durumunda ise tüm satırlardan ağırlıklı ortalamalarına göre düşülür.

Yeni Satır Ekle seçiminde fiş toplam farkı yeni bir ödeme satırı olarak eklenir. Azalma olması durumunda bu parametre çalışmaz, fark son satırdan düşülür. Son satır tutarının sıfıra düşmesi durumunda satır silinerek bir önceki satırdan düşülerek devam edilir.

Analiz Boyutu Dağıtım Oranı %100 Değer Aşımı Kontrolü

Fiş ve Faturalarda Analiz Detayları penceresinde bulunan analiz boyutu dağıtım oranlarının %100'ün üzerinde belirtilip belirtilemeyeceğinin belirlendiği parametredir.

İade İşlemlerinde Aktarım Seçenekleri

Satınalma İrsaliye ve Faturaları üzerinden "İade Et" işleminin yapıldığı esnada, fiş ya da fatura üzerinden iade işlemine aktarılacak seçeneklerin belirlendiği parametredir.
Promosyon Malzemeler Aktarılacak ve Net Tutar Aktarılacak seçeneklerini içerir.

Kampanya Uygulanmış İşlemlerde Değişiklik Kontrolü

Kampanya uygulanmış işlemlerde, kampanya koşulunu ve formülünü etkileyecek herhangi bir değişikliğin, uygulanmış kampanyayı nasıl etkileyeceğinin belirlendiği parametredir.

İşleme Devam Et seçildiğinde, kampanya üzerinde değişiklik yapılabilir.

İşleme İzin Verme seçildiğinde, kampanya uygulanmış işlem satırları ve işlem başlığında bulunan bilgilerde değişikliğe izin verilmez.

Kampanya Temizle seçimi yapıldığında, herhangi bir alanda değişiklik olduğunda uygulanmış bütün kampanyalar otomatik olarak temizlenir.

Kampanya Seçim Kontrolü Uygulanacak Fişler

Satınalma sipariş / irsaliye / faturalarında, "Kampanya Uygula" seçeneği ile hangi fişler için kampanya seçimi yapılabileceğinin belirlendiği parametredir. Parametre,

  • Siparişler
  • İrsaliyeler
  • Faturalar
  • İade Fatura
  • İade İrsaliye seçeneklerini içerir.

Bu parametre ile belirlenen fişlerde, Kampanya Uygula işlemi ile satırlara ya da fiş geneline uyan kampanyaların listelendiği Satınalma Kampanyaları listesine ulaşılır ve en fazla 5 adet olacak şekilde seçim yapılır.

İndirimlerde Yuvarlama

İndirimlerde sonucun küsuratlı çıkması durumunda yuvarlama yapılıp yapılmayacağının belirlendiği parametredir.

Teklif Sözleşmeye Aktarıldığında İPB Kuru Güncellensin

Satınalma teklifleri satınalma sözleşmelerine aktarıldığında İPB kurunun güncellenip güncellenmeyeceğinin belirlendiği parametredir.

Teklif Sözleşmeye Aktarıldığında FPB Kuru Güncellensin

Satınalma teklifleri satınalma sözleşmelerine aktarıldığında FPB kurunun güncellenip güncellenmeyeceğinin belirlendiği parametredir.

Satınalma Elemanları Yerine Satış Elemanları Kullanılsın

Satınalma elemanları listesinde, satınalma elemanı yerine satış elemanlarının listelenmesi isteniyorsa, parametre Evet olarak seçilir. Evet seçimi ile satış elemanları satınalma elemanı olarak kullanılabilir.

Fişlerde Ödeme Hareketleri Birleştirme Yöntemi

Fiş / faturalarda yer alan ödeme hareketlerinin birleştirilip birleştirilmeyeceği; birleştirilecekse hangi vade tarihine göre birleştirileceğinin belirlendiği parametredir.

"Birleştirilmesin" seçilir ise, ödeme hareketleri ayrı satırlar halinde oluşur. Fiş ya da faturanın birden fazla satırdan oluşması durumunda her satır için yapılan ödeme planı tanımına uygun olarak ödemeler parçalanır, vade tarihi aynı olan ödeme hareketleri birleştirilmez, borç takip işlemlerinde ayrı ayrı görüntülenir ve satır bazında takip yapılır.

"Vade Tarihine Göre Birleştirilsin" ise, aynı vade tarihine sahip ödeme hareketleri birleştirilerek ödeme satırları oluşur. Faturanın tüm satırları için yapılan ödeme planı tanımına uygun olarak parçalanan ödeme hareketlerinden birbirine uygun olan ve aynı vade tarihine sahip olan hareketler birleştirilir, borç takip işleminde aynı vade tarihine ve ödeme türüne sahip hareketler birleşmiş olarak görüntülenir. Satır bazında takip yapılmaz.

"Ortalama Vade Tarihine Göre Birleştirilsin" ise, ödeme toplamının tamamı için ortalama vade tarihinde bir satır oluşur. Faturanın tüm satırları için parçalanmış ödeme hareketleri, tek satırda ve ortalama vade tarihinde birleştirilir. Ortalama vade tarihi, parçalanan ödeme hareketlerinin ağırlıklı ortalaması ile hesaplanır.

Fatura Tarihi Değiştirildiğinde İrsaliye Tarihi Otomatik Olarak Değiştirilsin

Fatura tarihinde yapılan değişikliğin irsaliye tarihini değiştirip değiştirmeyeceğini belirleyen parametredir.

Evet seçiminde fatura kaydederken fatura tarihi değiştirildiğinde irsaliye tarihi de güncellenir.

Hayır seçildiğinde fatura tarihi değiştirildiğinde irsaliye tarihi değişmez.

Kullanıcı Uyarılacak seçiminde fatura tarihi değiştirildiğinde irsaliye tarihinin de değiştirileceğine dair kullanıcı uyarılır, Evet ile devam edilirse irsaliye tarihi değiştirilir.

Miktar Değiştirildiğinde Birim Fiyat Güncelleme

Malzemeye ait tanımlı bir birim fiyat bilgisi varken, fiş/faturada manüel olarak fiyat değişikliği yapıldığında ve miktar değiştirildiğinde, manüel olarak belirtilen birim fiyat bilgisinde güncellemenin yapılıp yapılmayacağının belirlendiği parametredir.

Yapılacak seçilirse, manüel olarak girilen birim fiyat, miktar değişikliğinde yine tanımlı fiyat bilgisi ile güncellenir.

Yapılmayacak seçilirse, manüel olarak girilen birim fiyat, miktar değişikliğinde tanımlı birim fiyatla güncellenmez yine manüel girilen fiyat bilgisi ile devam edilir.

Kullanıcı uyarılacak seçilirse, manüel olarak girilen birim fiyatın, miktar değişikliğinde tanımlı birim fiyatla güncellenip güncellenmeyeceği kullanıcıya sorularak verilen cevaba istinaden hareket edilir.

Fiyat Limit Kontrolü

Satınalma fiyat kartlarında kullanıcı bazında fiyat limiti tanımlanarak, fişlerde kontrolü sağlanacaksa Fiyat Limit Kontrolü parametresi kullanılır.

Yapılacak seçilirse, fiş kaydetme aşamasında birim fiyat limit kontrolleri yapılır. Kullanıcının yetki grubuna atanmış olan limit bilgileri, ilgili fiyat kartından okunur ve son birim fiyatın karttaki limit dahilinde olup olmadığı tespit edilir. Limit aşımı söz konusu ise kullanıcıya uyarı verilir ve fiş kaydı yapılmaz.

Yapılmayacak seçilirse, fiş kaydetme aşamasında kullanıcı bazında birim fiyat limit kontrolü yapılmaz.