Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Alış Fatura Parametreleri Ekranı

Sipariş/İrsaliye/Faturada Farklı Teslim Yeri Kullanılsın

Sipariş ve alış irsaliye/fatura kaydı yaparken, teslim yerinin satış yerinden farklı olması durumunda işaretlenen parametredir. Fatura kaydı sırasında açılan bir alanda, teslim edilecek yerin cari kodu ve adresi sorgulanır. Eğer sadece fatura basımına yönelik farklı bir teslim adresi girilecekse, fatura üzerindeki müşteri kodunun aynısı girilerek farklı adres belirlenir. Fakat teslim edilecek kişi cari hesaplarda tanımlı ise ve teslimat yapılan cari hesap kodlarının saklanılması, ileride raporlarının alınabilmesi isteniyorsa, açılan bölüme ilgili cari hesap kodu yazılır. Teslim yeri bilgileri bu şekilde kaydedildiğinde, "Ambar Giriş/ Çıkış Fişi" numaraları sistemi kullanılamaz.

Satır Bazında Teslim Cari Kodu Sorulsun

Bu parametrenin açılabilmesi için, “Sipariş/ İrsaliye/ Faturada farklı teslim yeri var mı” parametresinin işaretlenmiş olması gerekir. Böylece, "Üst Bilgilerde" sorgulanan "Farklı Teslimat" bilgilerinin yanı sıra, "Kalem Bilgilerinde" satır bazında da teslim cari kodu sorgulanır.

Kayıtlarda Her Satırda Vade Günü Sorulsun

Fatura kaydı sırasında, stok hareketlerine işlenecek olan vade gününün genel bir değer halinde değil de, mal bazında sorgulanmasının istenildiği durumlarda işaretlenmesi gereken parametredir. Fatura kaydı sırasında, mal kalemi bazında girilen her satır için vade günü yazılabilen bir alan açılır. Faturanın sonunda, girilen vadelerin toplamı ve ödenecek toplam tutar hesaplanarak görüntülenir.

Örneğin; 20.03.2018 tarihli bir alış faturasının "Kalem Bilgileri" bölümüne 31 ve 40 gün vadeli olmak üzere iki ayrı mal kalemi girilmiş olsun ve bu kalemlerden birinin tutarının 11 lira, diğerinin fiyatının ise 24 lira olduğu varsayıldığında bu durum, fatura ekranının "Vadelere Bölme" bölümüne KDV'nin de dahil edilmesiyle birlikte şu şekilde yansır;

Yukarıdaki ekrandan da anlaşılacağı gibi, program otomatik olarak vade gün sayılarını toplar ve fatura tarihinin gün sayısı kadar ileri alınmış halini vade tarihi alanına ekler. Kalem bilgilerinde girilmiş olan iki kalemin toplam tutarlarını da bu ekrana aktarır.

Info
(tick)

Bu parametre ile birlikte "Alış Faturaları Cari Hesaba Vadelere Bölünerek Geçsin" parametresi işaretlendiğinde faturalar, vade bazında (0-30-60-90-120) değişiklik yapılacak şekilde görüntülenebilir ve ayrı ayrı cari hesaplara aktarılabilir.

Kayıtlarda Her Satırda Vade Tarihi Sorulsun

Alış irsaliye/fatura kayıtlarında her satırdaki kaleme vade tarihi girilebilmesi için kullanılan parametredir. Parametrenin kullanılabilmesi için, öncelikle “Kayıtlarda Her Satırda Vade Günü Sorulsun” parametresinin işaretlenmiş olması gerekir. Bu parametrenin işaretlenmesi ile birlikte, her satır için ayrı ayrı vade tarihinin girilebilmesini sağlayan alan eklenir.

İrsaliye/Fatura/Siparişte Satır Bazı Fiyat Sorulsun

Alış irsaliye/fatura ve satıcı siparişleri kayıtları sırasında kullanılacak satış fiyatı değeri, mal kalemleri için satır bazında değişkenlik gösteriyorsa işaretlenecek parametredir. Parametrenin işaretlenmesi ile birlikte, mal kalemleri için hangi fiyat üzerinden birim fiyat getirileceğinin sorgulanmasını sağlayan alan eklenir. Fatura kaydı sırasında, stok sabit kayıtlarındaki alış fiyatı-1, alış fiyatı-2, alış fiyatı-3, alış fiyatı-4 ve döviz alış fiyatlarından birinin seçilmesini sağlayan bir alan sayesinde, istenilen değer birim fiyat alanına yansıtılabilir.

Tutardan Miktara Geçiş Yapılsın

Sipariş/İrsaliye/Fatura kayıtları sırasında miktar hanesi boş bırakılarak, birim fiyat ve toplam tutarın manuel girilmesi ile, birim miktarının program tarafından hesaplatılmasını sağlayan parametredir.

Cari Hesapta Tanımlanan İskonto Mal Bazında Yapılsın

Cari hesaplarda sabit kayıt ekranlarındaki iskonto oranının, mal bazında da kullanımını sağlayan parametredir.

İrsaliye Kaydında Otomatik Çıkış İrsaliye Kaydı Yapılsın

Alış irsaliye kaydı sırasında, aynı irsaliyenin satış irsaliyesi olarak da kaydedilmesini sağlayan parametredir. Parametrenin işaretlenmesi durumda, fatura ön sorgulama ekranına “Transit İrsaliye” alanı gelir. Satış irsaliyesi için cari kod girildikten sonra oluşturulan alış irsaliyesi ,program tarafından satış irsaliyesi olarak kaydedilir. Program, alış irsaliyesinde girilen stok kod ve miktarlarının çıkış kaydını yapar ve ekranda belirtilen cari koda ait bir satış irsaliyesi düzenler. İadelerde de ters transit işlemi geçerlidir.

(warning)
Info

Transit kaydı onaylanarak oluşturulan alış irsaliyesinin iptal edilmesi için, önce transit olarak kaydedilen satış irsaliyesinin iptal edilmesi gerekir.

Faturada Fiyat 0 (sıfır) Geçilsin

Alış faturalarında fiyat alanının 0 (sıfır) geçilmesinin istenildiği durumlarda işaretlenecek parametredir. 

Örneğin; 1 adet bilgisayar için fatura geldiği varsayıldığında, ilk kalem olarak bilgisayarın kodu ve fiyatı girildikten sonra, diğer malzemeler de (ekran, klavye vb.) bilgisayar fiyatına dahil ise, bu malzemelerin fiyatlarının 0 (sıfır) olarak girilmesi gerekir. Parametre işaretlendiğinde program otomatik olarak fiyata dahil olan malzemeleri, alt satıra 0 (sıfır) olarak geçirir.

Miktar 0 (sıfır) Geçilmesin

Bu parametre işaretlendiğinde irsaliye/faturaları kaydederken miktar alanının 0 (sıfır) olma durumunu program kontrol eder ve bu alanın boş bırakılmasına izin vermez.

Sipariş/İrsaliye/Faturada Miktar 1 Gelsin

Satıcı siparişleri, irsaliyeler ve alış faturalarında miktar alanının otomatik olarak "1" gelmesi için işaretlenen parametredir. Üzerinde değişiklik yapılabilir.

TL Fiyatları Otomatik Yuvarlansın

Döviz uygulaması olduğunda, kur ve/veya döviz fiyatı küsuratlı ise, hesaplanan TL. tutarının da küsuratlı çıkması durumunda, tutarın program tarafından yuvarlanmasını sağlayan parametredir.

İrsaliye / Faturada Nakliye Katsayısı Girişi Yapılsın

Cari hesap kayıtlarındaki "Nakliye Katsayısı" alanına tanımlanan birim nakliye maliyetinin, irsaliye ve fatura belgelerine program tarafından otomatik olarak getirtilmesi için kullanılan parametredir. Bu parametre işaretlendiğinde, cari kartta girilen katsayı, faturanın Üst Bilgiler" sayfasında yer alan " Nakliye Katsayısı" alanına yansır ve istendiğinde kullanıcı tarafından değiştirilebilir.

C/H Açıklama İlk İskonto Yazılsın

Fatura kaydı aşamasında "Genel İskonto-1" alanına girilen değer, cari hareketler açıklama alanına da aktarılmak isteniyorsa bu parametre işaretlenir.

Kapalı Fatura Cari Harekete İşlensin

Kapalı olarak işlenen faturaların cari hareketlere otomatik olarak işlenmesi istendiğinde kullanılan parametredir.

İade Faturada Tahsilat Ekranı Çıksın

İade olarak kesilen faturaların sonunda tahsilat ekranı gelmesi isteniyorsa işaretlenecek parametredir.

İşaretlenen parametrelerle ilgili işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan butondur.

Info
Parametrelerle ilgili işlemlerin programa yansıması için programın kapatılıp tekrar açılması gerekir.

İşaretlenen parametrelerden vazgeçilmesi halinde kullanılan butondur.


Anchor
Genel 4

Image Removed

Genel 4

Genel 4


Image Added


Alış Fatura Parametreleri EkranıGenel 4

Sipariş/İrsaliye/Faturada Ek Sahalar Kullanılsın

Alış sipariş, irsaliye ve fatura kayıtları sırasında girilmesi gereken notlar için kullanıcıların tercihine yönelik başlık tanımlamalarının yapılmasını sağlayan parametredir. Burada (4 tanesi 10 karakter, 4 tanesi de 50 karakter uzunluğunda) toplam 8 satırlık başlık alanı bulunur. Tanımlanan başlıklar, fatura kayıtlarında stok kodlarının girişinden önce ayrı bir ekranla görüntülenir. Bu ekrana başlıkların karşılığı olan açıklamalar girilir. Yapılan açıklamalar saklanarak daha sonra izlenebileceği gibi, "Rapor Modülü/Fatura Raporları" bölümünden listeleri de alınabilir.

Fatura Açıklama Kullanımı

Fatura kaydederken, cari hesap ve muhasebe hareketlerine programın atayacağı açıklamalar yerine kullanıcının yazacağı açıklamaların işlenmesi istendiğinde işaretlenen parametredir.

Barkod İle Alış İşlemi Yapılsın

Barkod okuyucu ile stok alımının sağlanması için işaretlenmesi gereken parametredir.

Özel Hesap Kapatması Yapılmış Fatura İle İlgili İşlem Yapılmasın

Bu parametrenin işaretlenmesi halinde, "Cari Hesap Kayıtlarında", hesap tipi olarak Özel Hesap Kapatma seçilmiş olan carilere kesilen faturaların kapatması yapılmış ise, faturalar üzerinde düzeltme veya iptal işlemi yapılamaz.

(warning)
Info

Bu faturalar üzerinde düzeltme/iptal işlemlerinin

yapılabilmesi

yapılması için özel hesap kapatma bilgilerinin iptal edilmesi gerekir.

İşaretlenen parametrelerle ilgili işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan butondur.

Info
Parametrelerle ilgili işlemlerin programa yansıması için programın kapatılıp tekrar açılması gerekir.

İşaretlenen parametrelerden vazgeçilmesi halinde kullanılan butondur.


Anchor
Genel 5

Image Removed

Genel 5

Genel 5


Image Added


Alış Fatura Parametreleri EkranıGenel 5

Sipariş/İrsaliye/Faturada Referans Kodu Sorulsun

Muhasebe Modülü/

"Muhasebe Modülünde" tanımlanan referans kodlarının, sipariş/irsaliye ve fatura kayıtları sırasında sorgulanması için işaretlenmesi gereken parametredir. Parametrenin işaretlenmesi ile birlikte sipariş/irsaliye ve faturaların "Üst Bilgiler" sayfasına Referans Kodu alanı eklenir.

(warning)
Info

Muhasebe → Kayıt → Muhasebe Parametreleri

/

Yevmiye

sayfasındaki

"Referans Kodu Sorulsun" parametresi işaretli değilse, program bu parametrenin işaretlenmesine izin vermez.

Referans kodu

“Sipariş/ İrsaliye/ Faturada Referans Kodu Sorulsun” parametresinin işaretli olduğu durumlarda aktif hale gelen seçenektir. "Muhasebe Modülü/Referans Kodu Kayıtlarında" tanımlanmış referans kodlarından biri bu alana girildiğinde, "Kalem Bilgileri" sayfasında yer alan "Muhasebe Referans Kodu" alanına program, tanımlanan bu kodu otomatik olarak getirir. Rehber butonu yardımıyla referans kodu seçimi yapılabilir.

Alış İrsaliyelerinde Ambar Fiş No Takibi

Alış irsaliyesi numarasıyla irsaliye kaydının, ambar giriş fişi numarası ile de giriş fişi kaydının izlenmesini sağlayan parametredir. Alış irsaliyelerinde çıkışlar, ambar fişi numarasıyla izlenemez. Parametrenin işaretlenmesi ile birlikte, irsaliye numarası baz alınarak çıkışların izlenmesi sağlanır. Cari hesapla bağlantılı olmayan, doğrudan muhasebe hesaplarına işlenecek diğer giriş/çıkışlar, ambar giriş/çıkış fişleri seçeneğinden kaydedilir. Bu seçenekten ve depolar arası transfer seçeneğinden girilen fiş kayıtları, hem irsaliye hem de ambar fiş numaralarıyla izlenebilir.

Parametre işaretlendiğinde, "Alış İrsaliyeleri" ekranındaki "Üst Bilgiler" sayfasına, "Ambar Fiş Numarası" alanı eklenir.

Fatura Düzeltme İşleminde Cariden Silme

Programda kayıtlı bir alış faturasına girilip, bazı alanlarda (proje kodu, miktar, vs.) hiçbir değişiklik yapmadan tekrar kaydedildiğinde, cari hareket kayıtlarına daha önce aktarılmış olan kaydı program siler ve tekrar kaydeder. Bu işlem çok kalemli faturalarda zaman kaybına sebep olur. Bu parametre işaretlendiğinde ise kayıtlı bir fatura hiçbir değişiklik yapılmadan tekrar kaydedildiğinde, cari hareket kayıtlarına daha önce aktarılmış olan kaydı program silmez.

İrsaliye Vade Tarihi Faturada Değişsin

Kaydedilen bir irsaliye faturalandırıldığında, vade tarihi (fatura tarihi baz alınarak) tekrar hesaplanır. Dolayısıyla irsaliyede hesaplanan vade tarihi değişir. Bu parametre işaretlendiğinde, irsaliyenin fatura tarihi ne olursa olsun, vade tarihi baz alınır ve değiştirilmez.

Alış Fiyatı Döviz Fiyatı Olarak Kullanılsın

Dövizle çalışan firmalar için stok sabit kayıtlarındaki "Alış Fiyatı" alanı "Döviz Fiyatı" olarak kaydedilmişse, alış fiyatı irsaliye/sipariş ve fatura kayıtlarında yer alan "Döviz Bilgisi" alanına döviz fiyatı olarak aktarılır. Bu parametre ile, alış fiyatını günlük kur değerine göre oluşturan firmalara kolaylık sağlanmış olur.

(warning)
Info

Türk Lirası değerinin girilmesinin istendiği durumlarda bu parametre işaretlenmez.

İrsaliye/Sipariş Sıralama Seçeneği

Girilen Sırada, Kod Sırasında, Üretici Kodu, Grup Kodu, Kod-1, Kod-2, İskonto Sırasında, Teslim Tarihi, Ek/Serbest 1, Koşul Kodu, Kod+Teslim Tarihi seçeneklerini içerir. Bu seçeneklerden biri işaretlendiğinde, satıcı siparişi ve alış irsaliyelerinde kaydedilen stok kalemleri otomatik olarak bu seçime göre sıralanır.

Örneğin; Parametrede Kod-1 seçeneği tanımlanmış olsun. Program, irsaliye kaydedildiği anda stokları Kod-1'e göre sıralar. Kullanıcı da alacağı çıktı sayesinde malların sevkini daha kısa sürede yapar.

Sıralama Seçeneği Faturada Sorulsun

Bu parametrenin işaretlenmesi durumunda, alış faturasının "Toplamlar" sayfasına "Sıralama Seçeneği" alanı eklenir. Basımı yapılacak olan fatura kalemlerinin, bu alandaki seçeneklere göre sıralanmasını sağlar.

Asgari Azami Stok Kontrolü

Stok kartı kayıtlarında girilen asgari ve azami stok seviyelerinin, müşteri siparişleri hariç tüm çıkış işlemlerinde kontrol edilmesi için kullanılacak parametredir. Parametre işaretlendiğinde, stok kartlarındaki (varsa) azami stok seviyesi kontrol edilir ve program, bakiyesi bu seviyenin üstüne çıkan stokların girişinde “Azami Stok Aşıldı” uyarısı verir. Lokal depo uygulaması varsa, asgari stok miktarı, her lokal depo için "Stok Modülü" → "Netsis Sipariş Önerisi" → "OKM - ABC İzleme" bölümünden kaydedilen azami stok alanından kontrol edilir.

Faturalandırılan İrsaliyeler Saklansın

Bu parametre işaretlendiğinde, faturalandırılan irsaliyeler saklanır. Saklanan irsaliyeler, faturalandırılan irsaliyeler listesinde izlenebilir.

İrsaliye Bilgilerinin Parçalı Olarak Faturalandırılması

"Faturalandırılan İrsaliyeler Saklansın" parametresi işaretlendiğinde aktif hale gelen parametredir. Bu parametre ile irsaliye kalem bilgilerinin sadece bir kısmı faturalandırılır. İstenirse irsaliyenin geri kalan kısmı da faturalandırılabilir.

Geçici ÖTV Sıfırlama

Satış faturasının "Toplamlar" sayfasında oluşan ÖTV değerinin geçici olarak sıfırlanması için kullanılan parametredir. Bu uygulama için "Satış Fatura Parametrelerinde" Özel Kod-2 seçeneğinin işaretlenmesi ve ÖTV uygulaması için bir Özel Kod-2 tanımlaması gerekir.
Geçici ÖTV Sıfırlama İçin Kullanılacak Özel Kod-2

“Geçici ÖTV sıfırlama” parametresinin işaretlenmesinden sonra hesaplanan ÖTV değerinin geçici olarak sıfırlanması için, Özel Kod-2 değerinin “Geçici ÖTV sıfırlama için kullanılacak özel kod-2” alanına girilmesi gerekir. Böylece, alış faturasının "Üst Bilgiler" sayfasında yer alan "Özel Kod-2" alanına bu kodla girilen faturalarda, stok kalemlerinin ÖTV tutarları sıfırlanır. 

(warning)
Info

Geçici ÖTV Sıfırlama İçin Kullanılacak Özel Kod-2 tanımlaması, parametredeki yazının üzerine çift tıklanarak kısa yoldan yapılabilir.


Asorti Kodu Hangi Alanda Saklansın?

Stok/Kayıt/Stok Parametreleri Bölümündeki "Esnek Yapılandırma" özelliğinin işaretli olduğu durumlarda aktif olan parametredir. İrsaliye/Fatura kaydı sırasında, önceden tanımlaması yapılmış olan asorti kodunun hangi alanda saklanacağını belirler.


Anchor
Genel 6

Image Removed

Genel 6

Genel 6


Image Added


Alış Fatura Parametreleri EkranıGenel 6

Satır Bazında Ek Açıklama Sorulsun

Sipariş/İrsaliye ve Faturaların kalem alanlarında, her stok için 10 adet açıklama girilebilmesini sağlayan parametredir. Parametre işaretlendiğinde, kaydedilecek her stok kalemi için 10 satırlık açıklama alanı ekrana gelir ve bu alanlara kaydedilen bilgiler saklanır.

İşaretlenen parametrelerle ilgili işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan butondur.

Info
Parametrelerle ilgili işlemlerin programa yansıması için programın kapatılıp tekrar açılması gerekir.

İşaretlenen parametrelerden vazgeçilmesi halinde kullanılan butondur.


Anchor
İskonto
Image Removed
İskonto

İskonto


Image Added


Alış Fatura Parametreleri Ekranıİskonto

Mal Fazlası İskontosu Uygulansın

Alınan ürünlerin yanında hediye edilen ürünlerin de fatura edilmesi durumunda işaretlenen parametredir. Böylece faturanın "Toplamlar" sayfasına "mal fazlası iskontosu" alanı eklenir. Buraya hediye olarak verilen mal miktarı girilir. Mal fazlası iskontosu tanımlandığı zaman, malların KDV hariç fiyatlarının faturaya yazılacağı düşünüleceği için, bu tür faturalar her zaman KDV hariç işlem görür. Mal fazlası iskontosu tanımlandığında, “Genellikle KDV Hariç” parametresi de işaretlenmelidir.

Mal Fazlası İskontosundan KDV Alınsın

"Mal Fazlası İskontosu" parametresinin kullanıldığı durumlarda, mal fazlası tutarı üzerinden KDV hesaplanarak toplam KDV tutarına eklenir.

KDV Brüt Fiyat Üzerinden Alınsın (Değilse Net Fiyat Üzerinden)

"Mal Fazlası İskontosundan KDV Alınsın" parametresinin kullanıldığı durumlarda, mal fazlası tutarı için hesaplanacak KDV’nin, malın brüt fiyatı üzerinden mi yoksa tüm iskontolar düşüldükten sonra kalan net fiyatı üzerinden mi hesaplanacağının belirlendiği parametredir.

Mal Bazı İskontosu Uygulansın

Fatura kaydı sırasında mal (satır) bazında iskonto yapılacaksa işaretlenmesi gereken parametredir. Mal bazında iskonto kullanıldığı durumlarda, ilgili cari hesap sabit bilgisindebelli bir iskonto tipi tanımlanası ve bu iskonto tipinin mal bazında oran/tutar bilgileri de "Cari/İskonto Kayıtları" bölümünden kaydedilmesi gerekir. Böylece, fatura kaydı sırasında kaydetmiş olduğunuz oran veya tutar, mal bazı iskontosu alanına otomatik olarak gelir. Bu rakam üzerinde düzenlemeler yapılabilir ve iskonto kaydı girilmemişse bile manuel olarak iskonto tutar/oranı girilebilir.

Kademeli Kaç İskonto Sorulsun

"Mal Bazı İskontosu Uygulansın" parametresi işaretlendiğinde aktif olan alandır. Bu parametre kullanıldığında mal bazında, arka arkaya birden fazla iskonto oranı girilebilir. Böyle bir durumda fatura kaydı sırasında, girilen iskonto sayısı kadar alan açılır. Hesaplama yapılırken mal tutarı üzerinden birinci iskonto oran/tutar düşülür, kalan rakam üzerinden girilen diğer iskonto oranları da düşülerek işlem yapılır.

Yüzde/Tutar Sorulsun

"Mal Bazı İskontosu Uygulansın" parametresi işaretlendiği durumlarda, hem yüzdelik oran, hem de tutar olarak iskonto yapılması istendiği zaman işaretlenmesi gereken parametredir. Fatura kaydı sırasında, mal bazı iskontosu varsa ve bu parametre işaretli değilse, satır bazında iskonto alanı açılır ve bu alana sadece iskonto oranı kaydedilir. Bu parametre işaretlendiği zaman açılan iskonto alanına ilk karakter "%" girildiğinde iskonto oranı, "T" girildiğinde iskonto tutarı kaydedilir.

Genel İskonto (1)

Fatura kaydı sırasında fatura altında görülmesi istenen ilk iskontodur. Bu parametre işaretlendiğinde, birinci iskonto oran/tutarını girebilirsiniz. "Cari Sabit Bilgilerinde" iskonto oranı girilmişse bu parametrenin işaretlemesi gerekir. Genel iskonto (1) alanı aynı zamanda, "Cari Sabit Bilgilerinde" kaydedilen "İskonto Oranı" alanındaki değer üzerinden hesaplanan alandır.

FAT.ALT.ISK1

Fatura altındaki Genel İskonto (1) parametresi işaretlendiğinde, fatura kaydı ve basımı sırasında görülmesi istenen ismin girileceği alandır.

Genel İskonto (2)

Fatura kaydı sırasında, yukarıda tanımlaması yapılmış olan birinci iskonto dışında ikinci bir iskonto oranı/tutarı da kaydedileceği zaman işaretlenmesi gereken parametredir. Böylece, fatura kaydı sırasında ikinci bir iskonto alanı açılır ve oran/tutar olarak iskonto değeri girilebilir.

FAT.ALT.ISK2Fatura altındaki Genel İskonto (2) parametresi işaretlendiğinde, fatura kaydı ve basımı sırasında görülmesi istenen ismin girileceği alandır.

Genel İskonto (3)

Fatura kaydı sırasında, yukarıda tanımlaması yapılmış olan iki iskonto dışında üçüncü bir iskonto oranı/tutarı da kaydedileceği zaman işaretlenmesi gereken parametredir. Böylece, fatura kaydı sırasında üçüncü bir iskonto alanı açılır ve oran/tutar olarak iskonto değeri girilebilir.
FAT.ALT.ISK3Fatura altındaki Genel İskonto (3) parametresi işaretlendiğinde, fatura kaydı ve basımı sırasında görülmesi istenen ismin girileceği alandır.

Genel İskonto (3) = Birim Ağırlık*Ağırlıklı İskonto Hesaplansın

Bu parametrenin işaretlenmesi ile, fatura kaydı sırasında bölge farkı iskontosunun girilmesi için bir pencere açılır. Buraya yazılan tutar, malların faturadaki miktarlarının "Stok Sabit Kayıtlarındaki" birim ağırlıklarıyla çarpılarak, toplam halinde Genel İskonto (3) alanına yansır. Bu parametre işaretlendiğinde, ekranda “AĞIRLIK İSKONTOLARI, STOK HAREKETLERİNDE İKİNCİ MİKTARDA TUTULACAK” şeklinde bir mesaj görüntülenir. Böyle bir durumda, malların ikinci miktarını hesaplatmayla ilgili parametre kullanılamaz.

Her Satırda Değer Sorulsun

Genel İskonto (3) alanının bölge farkı iskontosu olarak kullanıldığı durumlarda, iskonto tutarının her kalem için ayrı ayrı girilmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir. Eğer malların, "Stok Sabit Bilgilerinde" nakliye tutarı girilmişse, bu değer ilgili malın nakliye iskontosu alanına otomatik olarak gelir. Parametrenin işaretlenmesi durumunda, satır bazında girilen "iskonto tutarı*malların birim ağırlığı" çarpımlarının toplamından oluşur. Parametrenin işaretlenmemesi durumunda ise, "bölge farkı iskontosu tutarı*malların birim ağırlığı" çarpımından oluşur.

Genel İskonto (3) Hesaplamada İlk Düşülsün

Fatura altında, net tutarın hesaplanması sırasında, Genel İskonto (3) tutarının diğer ıskontolardan daha önce brüt tutardan düşülmesinin istendiği durumlarda işaretlenmesi gereken parametredir.

İskontolar Brüt Fiyattan Hesaplansın

Stok çıkışlarında birden fazla iskonto tanımlanmışsa, iskontoların tamamının brüt fiyat üzerinden hesaplanmasını sağlayan parametredir.

İşaretlenen parametrelerle ilgili işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan butondur.

Info
Parametrelerle ilgili işlemlerin programa yansıması için programın kapatılıp tekrar açılması gerekir.

İşaretlenen parametrelerden vazgeçilmesi halinde kullanılan butondur.


Anchor
Ek Maliyet

Image Removed

Ek Maliyet

Ek Maliyet


Image Added


Alış Fatura Parametreleri Ekranı

Ek Maliyet

Ek Maliyet

(1)

Fatura kayıtlarında ambalaj, nakliye gibi fatura tutarına ilave olan değerlerin girilmesi istendiğinde ek maliyet parametreleri kullanılır. Bu parametrenin işaretlenmesi ile, fatura kaydı sırasında birinci ek maliyet değerinin girilmesi sağlanır.

FAT.ALTM1

Fatura altındaki Ek Maliyet (1) parametresi işaretlendiğinde, fatura kaydı ve basımı sırasında görmek istenen görülmesi istenen ismin girileceği alandır.

Ek Maliyet (1) = Birim Ağırlık*Nakliye Katsayısı Hesaplansın

Fatura altındaki, Ek Maliyet (1) parametresinin işaretlendiği durumlarda;

Malların faturadaki miktarlarının, stok sabit kayıtlarındaki "birim ağırlık * nakliye tutarı" değeriyle cari hesap sabit kayıtlarındaki "nakliye katsayısının" çarpımı olarak hesaplatılıp, program tarafından Ek maliyet (1) alanına aktarılmasını sağlayan parametredir.

Ek Maliyet (1) KDV Oranı

Ek Maliyet (1) kullanılıyorsa ve maliyet tutarının KDV’sinin toplam KDV tutarına yansıtılması isteniyorsa, ek maliyet üzerinden % olarak hesaplatılacak KDV oranının girildiği alandır.

Ek Maliyet (2)

Fatura kayıtlarında, Ek Maliyet (1) dışında, fatura tutarına ilave olan ikinci bir maliyet değerinin girilmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir.

FAT.ALTM2Fatura altındaki Ek Maliyet (2) parametresi işaretlendiğinde, fatura kaydı ve basımı sırasında görmek istenen görülmesi istenen ismin girileceği alandır.
Yuvarlama

Fatura genel toplamında yuvarlama yapılması istendiğinde kullanılması gereken alandır. Bu alanda genel toplam alanında yapılması istenen yuvarlama birimi seçilir. Seçilen yuvarlama değerine göre genel toplam üzerinde <TAB> butonu ile ilerleyerek yuvarlama yapılması sağlanır. Yuvarlama değeri, "Toplamlar" sayfasındaki yuvarlama alanına yansır.

Nakliye Risk/Sigorta Fon Olarak Hesaplansın

Fatura altında Ek Maliyet (2) parametresi işaretlendiği durumlarda;

Özellikle tarım ürünleriyle ilgili iş yapan firmalar gibi nakliye riski bulunan, alıcı firmanın mallarının sigortalanarak faturalandırılmasını talep ettiği halde işaretlenmesi gereken parametredir. Parametrenin işaretlenmesi ile, sigorta fon oranının hesaplatılması ve fatura tutarına eklenmesi sağlanır.

(warning)
Info

İrsaliyelerin faturalandırılması sırasında bu parametre işaretlenmiş ise, birden fazla irsaliyenin tek faturada birleştirilmesi işlemi yapılamaz.

Sigorta Fon Oranı (Binde)

Ek Maliyet (2) parametresinin nakliye risk/sigorta fonu olarak hesaplatılması istendiğinde, sigorta fonu binde oranında bu parametreye kaydedilir.

Sigorta Fon (Brüt/Net)

Ek Maliyet (2) parametresinin, nakliye risk/ sigorta fonu olarak hesaplatılması istendiğinde, bu değerin fatura brüt tutarı üzerinden mi yoksa iskontolar düşüldükten sonra kalan net tutarüzerinden mi hesaplatılacağının belirlendiği parametredir. Ek Maliyet (2) ile ilgili bu doğrultuda yapacağınız tanımlamalar sonucu, fatura kaydı sırasında girilmiş olan binde sigorta fon oranı ile fatura brüt/net tutarı çarpılarak bulunan değer, Ek Maliyet (2) alanına otomatik olarak aktarılır.

Ek Maliyet (2) KDV Oranı

Ek Maliyet (2) kullanıldığında ve maliyet tutarının KDV’sinin toplam KDV tutarına yansıtılması istendiğinde, bu parametreye ek maliyet üzerinden % olarak hesaplatılacak KDV oranı girilir.

(warning)
Info

Ek Maliyet (2) değerinin nakliye risk/sigorta fonu olarak hesaplatıldığı durumlarda, sigorta tutarından KDV hesaplatılmadığı için bu parametre geçersizdir.

ÖTV Maliyete Eklensin

Stok alımlarında ÖTV uygulamasının olduğu durumlarda işaretlenmesi gereken parametredir. Böylece hesaplanan ÖTV tutarı, stokun maliyetine eklenerek entegre olur.

Tevkifat Oranı Pay/Payda

Tevkifat hesaplamasında kullanılacak oranın girildiği alandır.

Image Modified

İşaretlenen parametrelerle ilgili işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan butondur.

Info
Parametrelerle ilgili işlemlerin programa yansıması için programın kapatılıp tekrar açılması gerekir.

Image Modified

İşaretlenen parametrelerden vazgeçilmesi halinde kullanılan butondur.


Anchor
Özel Kod ve Açıklama

Image Removed

Özel Kod ve Açıklama

Özel Kod ve Açıklama


Image Added


ve Açıklama
Alış Fatura Parametreleri Ekranı

Özel Kod

Özel Kod - 1

Faturaların belli kodlar altında gruplanması için kullanılan Özel Kod - 1 değerinin, alış fatura belgelerinde sorgulanması için kullanılan parametre alanıdır. Bu parametre işaretlendiğinde, alış faturaları ekranına Özel Kod - 1 alanı eklenir.

Özel Kod - 1 Değeri Tablodan Kontrol Edilsin

Özel Kod - 1 parametresi işaretlendiğinde aktif olan parametredir. Özel kod - 1 değerlerinin bir bölümden tanımlanması ve fatura modülünden yapılan kayıtlarda girilen Kod - 1 değerlerinin kontrol edilmesi istendiğinde işaretlenmesi gerekir. Özel Kod - 1 değerlerinin İşlemler → Özel Kod - 1 Tanımlama bölümünden kaydedilmesi ile fatura işlemlerinde girilen Kod - 1 değerlerinin bu tabloya kayıtlı olup olmadığı kontrol edilir.

(warning)
Info

Tabloda kaydı olmayan Özel Kod - 1 değerleri kullanılamaz.

Özel Kod - 1 Tanımlama

Özel Kod - 1 alanı, malların hangi alış fiyatı üzerinden faturaya aktarılmasının belirlendiği alandır. Bu parametre işaretlenmediği durumlarda, fatura kayıtlarındaki "Birim Fiyat" alanına, malların "Stok Sabit Bilgi Kayıtlarında" girilmiş olan "Alış Fiyatı - 1" değeri otomatik olarak aktarılır. İşaretlendiğinde ise, "Stok Sabit Kayıtlarında" girilen diğer alış fiyatlarının, faturada istenilen şekilde görüntülenmesini sağlar. Dört ayrı alış fiyatı için dört ayrı özel kod tanımlanabilir.

Örneğin; "Stok Sabit Bilgi Kayıtlarında" Alış Fiyatı - 1 peşin alış fiyatı, Alış Fiyatı - 2 de vadeli alış fiyatı olarak girildiğinde. Özel Kod - 1 bölümündeki (P) kodu için 1. alış fiyatı, (V) kodu için de 2. alış fiyatı kullanılır. Böylece, fatura kaydı sırasında çıkan "Özel Kod" sorgulama penceresine (P) yazıldığında malların alış fiyatı - 1 olan peşin fiyatlar, (V) yazıldığında malların alış fiyatı - 2 olan vadeli fiyatlar program tarafından faturaya aktarılır.

Bu özel kodlar kullanılarak, ayrı fiyatlarla kaydedilmiş faturalar ayrı alış hesaplarında muhasebeleştirilebilir veya herhangi bir amaçla değişik kodlamalar yapılarak, farklı koda sahip faturalar farklı alış hesaplarında muhasebeleştirilebilir.

Örneğin; Peşin alışlar ayrı bir alış hesabında, vadeli alışlar ayrı bir alış hesabında gösterilebilir veya farklı departmanın alışları farklı alış hesaplarında toplanabilir.

(warning)
Info

Alış fiyatlarına göre veya herhangi başka bir amaçla, muhasebedeki alış hesaplarının birden fazla tanımlanıp ilgili faturaların bu hesaplar altında toplanabilmesi için Özel kod - 1 alanlarının kullanılması gerekir.

Özel Kod - 2

Faturalarda kullanılabilmesi için tanımlama bölümü olmayan, raporlamaya yönelik kayıt oluşturulmasını sağlayan parametre alanıdır. Bu alandaki kayıtlara göre, fatura kayıtları rapor bazında ve değişik gruplar altında toplanabilir. Ayrıca bu kodlama alanı, muhasebe entegrasyonunda fatura iskontolarının ayrı hesaplara işlenebilmesi için de kullanılabilir.

Özel Kod - 2 Değeri Tablodan Kontrol Edilsin

Özel Kod - 2 parametresi işaretlendiğinde aktif olan parametredir. Özel kod - 2 değerlerinin bir bölümden tanımlanması ve fatura modülünden yapılan kayıtlarda girilen Kod - 2 değerlerinin kontrol edilmesi istendiğinde işaretlenmesi gerekir. Özel Kod - 2 değerlerinin İşlemler → Özel Kod - 2 Tanımlama bölümünden kaydedilmesi ile fatura işlemlerinde girilen Kod - 2 değerlerinin bu tabloya kayıtlı olup olmadığı kontrol edilir.

(warning)
Info

Tabloda kaydı olmayan Özel Kod - 1 değerleri kullanılamaz.


Açıklama

Fatura kayıtlarında, en fazla 20 karakter uzunluğunda özel açıklama yazılmasını sağlayan parametredir. Bu parametre işaretlendiğinde fatura ekranında yer alacak olan "Açıklama" alanı, rapor amaçlı kullanılan bir alandır.

Açıklama Boş Geçilmesin

Fatura kayıtları sırasında "Açıklama" alanının boş geçilmemesini sağlayan parametredir.

İrsaliye/Fatura/Siparişlerde Özel Kod - 2 Boş Geçilmesin

Fatura kayıtları sırasında "Özel Kod - 2" alanının boş geçilmemesini sağlayan parametredir.

İşaretlenen parametrelerle ilgili işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan butondur.

Info
Parametrelerle ilgili işlemlerin programa yansıması için programın kapatılıp tekrar açılması gerekir.

İşaretlenen parametrelerden vazgeçilmesi halinde kullanılan butondur.


Anchor
Fatura KDV

Image Removed

Fatura KDV

Fatura KDV


Image Added


Alış Fatura Parametreleri EkranıFatura KDV

Genellikle KDV Hariç

Fatura kayıtları sırasında, mallar için girilecek fiyatlar genellikle KDV hariç işlem görüyorsa işaretlenmesi gereken parametredir.

KDV Dahil/Hariç Sorusu Her Faturada Sorulsun

Fatura kayıtlarında, KDV dahil/hariç işlemi farklılık gösteriyorsa (bazı faturalarda KDV dahil, bazı faturalarda KDV hariç işlem yapılıyorsa) işaretlenmesi gereken parametredir. Bu durumda, her fatura kaydında “KDV Dahil/ Hariç” sorgulaması yapılır ve tercihe göre işlem devam eder.

Faturalarda KDV Ayrılsın (C/H Kaydında)

Fatura kayıtlarının "Cari Hesap Hareket Kayıtlarına" işlenmesi sırasında, faturanın KDV hariç tutarının ve KDV tutarının ayrı ayrı kaydedilmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir.

Faturalarda ÖTV Ayrılsın (C/H Kaydında)

Fatura kayıtlarının "Cari Hesap Hareket Kayıtlarına" işlenmesi sırasında, faturanın ÖTV hariç tutarının ve ÖTV tutarının ayrı ayrı kaydedilmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir.
KDV ile İlgili Özel Kodun Değeri (Kod - 2)

Faturaların cari hesap kaydında KDV/ÖTV tutarlarının ayrı işlenmesi istendiğinde ve "Faturalarda KDV/ÖTV Ayrılsın" parametresinin işaretlenmesi durumunda, ayrılması istenen faturaları belirlemek için, "Özel Kod - 2" alanında kullanılacak tek karakter uzunluğunda bir kod belirlenir. Belirlenen kod bu alana girildiğinde ve fatura kaydı sırasında "Özel Kod - 2" alanına da aynı kod girildiğinde, fatura cari hesaplara ÖTV/KDV tutarı ayrı olarak işlenir.

(warning)
Info

Bu uygulamayı kullanmak için parametre kayıtlarındaki "Özel Kod - 2" parametresinin mutlaka işaretlenmiş olması gerekir.

KDV Cari Kod Maskesi

Yurtiçi döviz uygulamasını kullanan firmalar tarafından kullanılan alandır. Bu alana KDV tutarlarının aktarılacağı cari kod makesinin kaydedilmesi gerekir. Maskede değişken olan ve sabit olan değerler belirtilir. Faturanın kesildiği cari kodla aynı olan karakterlerin alt çizgi (_) ile belirtilmesi gerekirken, farklı olan karakterlerde herhangi bir sembole gerek yoktur.

Örneğin; Yurtiçi döviz uygulaması olan cari kodlarının "00001DV, 00002DV, 00003DV, 00004DV" ve bu kodlara karşılık açılan KDV cari kodlarının ise "00001TL,00002TL,00003TL,00004TL" olduğu varsayıldığında, maskeye beş adet çizgi (-----) ve sonuna da "TL" karakteri girilir. İlk beş karakter, fatura kesilen cariye göre değişebilir. Böyle bir durumda kodun aynen korunup, cari kodun son iki karakterine "TL" eklenerek oluşturulan yeni cari koda KDV tutarlarının aktarılması sağlanır. Bu tür bir kodlama sisteminde, "00001DV" kodlu cariye bir fatura kesildiğinde, KDV tutarını aktarmak için "00001TL" kodlu bir cari aranır. Bulunamadığında ise, KDV tutarı "0001DV" cari koduna aktarılır.

KDV'nin Vade Tarihi Bir Sonraki Ayın 25'i Yapılsın

Cari hesap kayıtlarında “Faturalardaki KDV Ayrılsın” parametresi işaretlendiğinde cari hareketlere ayrı şekilde kaydedilecek olan KDV vade tarihinin, bir sonraki ayın 25’i olarak belirlenmesini sağlayan parametredir.

KDV Dahil Faturada İskontodan Önce KDV Düşülsün

Fatura kayıtları sırasında, KDV dahil olarak girilen faturaların KDV tutarının iskontodan önce düşülmesi istendiğinde ve iskontonun KDV’siz tutar üzerinden hesaplatılması istendiği durumlarda işaretlenmesi gereken parametredir. Parametrenin işaretlenmemesi durumunda, brüt tutardan önce iskontolar hesaplanarak düşülür, sonra KDV ayrılır. Oran iskontolarında hesaplanan iskonto tutarı, KDV dahil/hariç tutardan hesaplanmasına göre farklılık gösterir. Bu nedenle iskonto matrahını düzenlemek için bu parametre kullanılabilir.

Geçici KDV Sıfırlama

Fatura kayıtları sırasında, bazı faturalar için cari hesaba borç/alacak kaydedilecek tutarın, KDV'siz tutar olarak aktarılması istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir.

Geçici KDV Sıfırlama İçin Kullanılacak Özel Kod - 2

"Geçici KDV Sıfırlama" parametresi işaretlenmişse, hangi faturaların KDV’siz tutarlarının işleneceğinin belirlenmesi için bu parametreye, tek karakterlik "Özel Kod - 2" değeri tanımlanır. Fatura kaydı sırasında, "Özel Kod - 2" alanına burada belirlenen kod yazıldığında KDV sıfırlama işlemi yapılır.

(warning)
Info

"Geçici KDV Sıfırlama" parametresinin kullanılabilmesi için, Alış Parametre Kayıtlarındaki "Özel Kod - 2'nin" işaretlenmesi gerekir.

Her Satırda KDV Sorulsun

Fatura kayıtlarındaki her stok kalemi için KDV oranının kullanıcı tarafından girilmesini sağlayan parametredir. Bu parametrenin çalışması için "Stok Sabit Kayıtlarındaki" KDV oranı alanlarına "99" rakamının girilmesi gerekir. Faturada ilgili stokun KDV kodları kaydedilerek, hesaplanan KDV tutarları fatura kontrol ekranında izlenebilir.

KDV Maliyete Eklensin

KDV tutarının, malın maliyetine eklenmesi istenen durumlarda kullanılması gereken parametredir. Parametrenin işaretlenmesi durumunda, KDV tutarı sıfırlanır ve muhasebeye entegre edilmez.

(warning)
Info

Stok fiyatları KDV’li birim fiyat olarak stok hareket kayıtlarına aktarılacağı için bu özel uygulama kullanılmadan önce, program servis firmasına danışılması gerekir.

KDV Hesabı Ay Bazında Farklı Hesaba Atılsın

Hesap planında KDV hesabı ay bazında açıldıysa ve KDV ile ilgili tutarların ilgili ay bazında farklı hesaba aktarılması isteniyorsa işaretlenmesi gereken parametredir. Bu parametrenin işlevini yerine getirebilmesi (her ayın KDV tutarının ilgili ay için açılan muavin hesaba yazılması) için, açılan KDV hesaplarının son iki karakterinde ay kodlarının olması gerekir. Örneğin; Ocak ayı KDV muavininin son iki karakteri 01, Kasım ayınınki ise 11 olmalı.

İşaretlenen parametrelerle ilgili işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan butondur.

Info
Parametrelerle ilgili işlemlerin programa yansıması için programın kapatılıp tekrar açılması gerekir.

İşaretlenen parametrelerden vazgeçilmesi halinde kullanılan butondur.


Anchor
Fatura Sipariş

Image Removed

Fatura Sipariş

Fatura Sipariş


Image Added


Alış Fatura Parametreleri EkranıFatura

Sipariş

Sipariş Takibi Yapılsın

Sipariş girişi oluşturmak ve siparişle ilgili rapor almak için işaretlenmesi gereken parametredir.

İrsaliye/Faturada Sipariş No. Mal Bazında Sorulsun

Sipariş takibi yapıldığı durumlarda, satış irsaliyesi/faturası kaydederken, bağlantılı sipariş numarasının mal kalemleri bazında sorgulanması için işaretlenmesi gereken parametredir. Satıcılara verilen siparişlerin teslimat aşamasında irsaliye/fatura ile çıkışı yapılacağı zaman, satır bazında sipariş numarası farklılık göstereceği için, sipariş numarası bilgisini mal bazında vermeyi sağlar.

(warning)
Info

Sipariş takibi yaparken, teslim edilen malların ilgili siparişten düşmesi ve kalan siparişin izlenmesi için sipariş numaralarının doğru girilmesi önemlidir.

Sipariş Kaydında Tekrar Eden Stok Kodu Kontrol

"Alış İrsaliyelerinde Sipariş No. Mal Bazında Sorulsun” parametresinin işaretli olduğu durumlarda aktif olan parametredir. Verilen siparişlerde aynı malın birden fazla kaydı varsa, kayıt sıra numarası oluşturulmasını sağlar. Aynı zamanda sipariş bağlantılı irsaliye/fatura işlemlerinde, oluşturulan kayıt sıra numarasına göre işlem yapılmasını ve sıra numaraları arasından seçim yapılarak kaydedilmesini sağlar. Sipariş kayıtları sırasında malın stok kaydı, miktar ve tutar alanlarının girişinden sonra, kayıt sıra numarasını gösteren (program kayıt sıra numarasını otomatik verir) bir ekran açılır. İrsaliye/fatura işlemlerinde satır bazında malın stok kodu girişi yapıldıktan sonra yine aynı ekran açılarak verilen kayıt numarasının ekrana girilmesi istenir. Rehber tuşu ile satır bazında kayıt sıra numaralarının görülmesini sağlayacak sipariş rehberine ulaşılır. İlgili mal kalemi için sıra numarası verilerek işlem tamamlandığında, kaydedilen sipariş için kayıtlı olan sıra numarası teslim edilmiş olarak işlem görür.

Sipariş Kaydında Her Satırda Teslim Tarihi Sorulsun

Satıcı sipariş kayıtlarında mal kalemlerine göre teslim tarihi girilmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir. Stok kodu girişinden sonra, siparişlerin genel girişindeki teslim tarihi ile aynı tarihi içeren, üzerinde değişiklik yapılabilen bir ekran açılır. Bu ekranda sipariş kaydı yapılan mal kalemi için teslim tarihi değiştirilir ya da <tab> tuşu ile ilerlenerek onaylanır.

Sipariş Bağlantılı İrsaliyede Fiyat ve Vade Değişmesin

Sipariş bağlantılı irsaliye işlemlerinde mal fiyatları ve vade günlerinin (önceden girilmiş sipariş değerlerinin) kullanıcı tarafından değiştirilmemesini sağlayan parametredir.

Sipariş Kurlarını Faturada Güncelleme

Dövizli kaydedilmiş siparişlerin, sipariş bağlantılı faturalama işlemlerinde, teslimatın yapıldığı tarihteki döviz kuruna göre tutarların tekrar değiştirilerek faturalanmasını sağlayan parametredir.

Sipariş Sistemi FIFO Metodu İle Çalışsın

Sipariş teslimatlarının, ilk giren ilk çıkar (FIFO) metodu ile program tarafından otomatik olarak yapılması istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir. Böyle bir durumda irsaliye/faturalarda bulunan "sipariş rehberi" butonu ekranda yer almaz. Siparişler giriş sırasına göre program tarafından otomatik olarak ekrana getirilir.

(warning)
Info

Bu sistemin

çalışabilmesi

çalışması için “İrsaliye/Faturada Sipariş No. Mal Bazında Sorulsun” parametresinin işaretlenmesi gerekir.

İrsaliye/Faturada Sipariş Vade Tarihi Değişsin

Sipariş bağlantılı kesilen irsaliye/fatura kayıtlarında, siparişte girilen vade tarihinin değiştirilmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir. Bu parametre işaretlendiğinde, siparişte girilen vade tarihi değişir ve irsaliye veya faturanın kesildiği tarihin üzerine, vade günü eklenerek yeni bir vade tarihi hesaplanır.

Sipariş Bağlantılı Fatura/İrsaliyede Fazla Teslimat Yapılabilsin

Sipariş bağlantılı kesilen fatura/irsaliyelerde, sipariş miktarından daha fazla teslimat yapılması istenildiğinde işaretlenmesi gereken parametredir.

Fazla Teslimat Oranı

“Sipariş Bağlantılı Fatura/İrsaliyede Fazla Teslimat Yapılabilsin” parametresi işaretli olduğu durumlarda aktif olan parametredir. Fazla teslimatın miktar bazında belli bir oranda yapılması istendiğinde kullanılabilir.

Örneğin; bu alana oran olarak "10" rakamının girildiği düşünüldüğünde, sipariş teslimatına ilişkin kayıt yapılırken, sipariş miktarının en fazla % 10’u kadar fazla teslimat yapılabilir. Daha fazla teslimat yapılmak istendiğinde program uyarı vererek teslimat işlemini gerçekleştirmez.

Sipariş Onay Açılsın

Siparişi onaylanmayan malların teslim edilememesi için kullanılan parametredir. Bu durumda girilen satıcı siparişlerinin teslimatı için mutlaka onay gerekir.

(warning)
Info

 "Onaylama işlemi, İşlemler/ Sipariş İşlemleri/ Sipariş Onayla-Onayı Geri Al" bölümünden yapılır.

"Sipariş Bağlantısız İrsaliye/Fatura Girişi Engellensin"

Firmaların sipariş bağlantısız irsaliye/fatura kesmelerini engelleyen parametredir. "Üst Bilgiler" veya "Kalem Bilgilerinde" sipariş numarası girilmeyen kalemlerin işlenememesini sağlar.

Siparişte Nakliye Katsayısı Girişi Yapılsın

Cari Hesap Kayıtlarındaki "Nakliye Katsayısı" alanına girilen birim nakliye maliyetinin, siparişlere otomatik olarak aktarılmasını sağlayan parametredir. İstendiğinde kullanıcı tarafından değiştirilebilir.

İşaretlenen parametrelerle ilgili işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan butondur.

Info
Parametrelerle ilgili işlemlerin programa yansıması için programın kapatılıp tekrar açılması gerekir.

İşaretlenen parametrelerden vazgeçilmesi halinde kullanılan butondur.


Anchor
Depolar Arası Transfer/Ambar Giriş
-
Çıkış

Image Removed

...

Depolar Arası Transfer/Ambar Giriş Çıkış

Depolar Arası Transfer/Ambar Giriş

...

Çıkış


Image Added


Alış Parametreleri Ekranı
Ambar Fişi Maliyet TipiAmbar fişi maliyet tipinin belirlendiği alandır. Alanın sağ tarafında bulunan aşağı ok butonu ile maliyet tipleri arasından seçim yapılır.

Lokal Depo Bazında Muhasebe Entegrasyonu Yapılsın

Lokal depo uygulaması yapan firmalarda, faturaların lokal depo bazında muhasebeye entegre edilebilmesi için kullanılan parametredir. Bu parametrenin işaretlenmesi dışında, lokal depolara göre muhasebe entegrasyonunun gerçekleşmesi için öncelikle, "Stok Modülü/Parametre Kayıtları/Lokal Depo Uygulaması" parametresinin işaretlenip, "Stok Modülü/Kayıt/Lokal Depo İşlemleri/Depo Tanımlama" bölümünden lokal depoların tanımlanmış olması gerekir. Ayrıca hangi lokal depo hareketinin, hangi lokal depo hesaplarına yansıtılması ile ilgili bilgilerin, "Stok Modülü/Kayıt/Muhasebe Detay Kod Girişi" bölümünden girilmesi gerektiğini unutmamak gerekir.

(warning)
Info

"Detay Kodu" alanındaki ilk iki karakterin, "Lokal Depo Tanımlama" bölümünde tanımlanan depo kodu olarak girilmesi gerekir. Program, faturalarda kullanılan depo kodlarını entegre ederken, "Stok Detay Kodu" alanındaki ilk iki karakteri kontrol ederek, ilgili hesap koduna yansıtır.

"Ambar Fişi Açıklaması Entegrasyona Atılsın"

"Özel Kod" ve "Açıklama" parametrelerinin bulunduğu bölümde "Açıklama" parametresi işaretlendiğinde, ambar giriş fişlerine de açıklama alanı eklenir ve kullanılır. Ambar fişlerinin muhasebeleştirildiği durumlarda, fişlerle ilgili açıklama program tarafından otomatik olarak entegrasyona aktarılır. Programın aktardığı açıklamanın değil de, kullanıcının "Açıklama" alanına girdiği bilginin entegrasyona aktarılması istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir.

D.A.T Nakliye Katsayısı Girişi Yapılsın

Cari Hesap Kayıtlarındaki "Nakliye Katsayısı" alanına girilen birim nakliye maliyetinin, depolar arası transfer belgelerine otomatik olarak aktarılmasını sağlayan parametredir. İstendiğinde kullanıcı tarafından değiştirilebilir.

İşaretlenen parametrelerle ilgili işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan butondur.

Info
Parametrelerle ilgili işlemlerin programa yansıması için programın kapatılıp tekrar açılması gerekir.

İşaretlenen parametrelerden vazgeçilmesi halinde kullanılan butondur.


Anchor
Koşul
Koşul

Koşul 


Image RemovedImage Added


Alış Parametreleri EkranıKoşul

Sipariş/İrsaliye/Faturada Koşul Uygulaması Kullanılsın

Farklı alış ve satış kondisyonlarıyla işlem yapan firmaların, cari modülden tanımladıkları koşul kayıtlarının fatura modülünde de geçerli olması için kullanmaları gereken parametredir. Parametre işaretlendiğinde, Sipariş/İrsaliye/Faturada koşul kodlarının sorgulandığı bir ekran açılır. Kullanıcı bu ekranda, ilgili cari için tanımlı olan koşul kodunu isterse değiştirebilir.

Satır Bazında Koşul Kodu Sorulsun

“Sipariş/İrsaliye/Faturada Koşul Uygulaması Kullanılsın” parametresinin işaretlenmiş olduğu durumlarda aktif olan parametredir. Bu parametrenin işaretlenmesi halinde satır bazında koşul kodu sorulur. Böylece, her stok kaleminin farklı koşul uygulaması ile alışı sağlanır.

Satır Bazı Koşul Kodu ile Kod-2 Eşleştirilsin

Bu parametrenin aktif hale gelmesi için “Sipariş/İrsaliye/Faturada Koşul Uygulaması Kullanılsın” ve “Satır Bazında Koşul Kodu Sorulsun” parametrelerinin işaretlenmiş olması gerekir. Bu parametrelerle birlikte, stok girişlerinde kullanılan koşul kodlarının ilk harfi ile başlayan "Özel Kod-2" tanımlamasının da yapılması gerekir. "Üst Bilgiler" ekranında yer alan "Özel Kod-2" alanına stok girişi için tanımlanan koşul kodlarına ait özel kod girildiğinde, satır bazında yer alan "Koşul Kodu" rehberinde sadece bu kod ile başlayan koşul kodları listelenir.

Koşul Kodu Girilmişse Fatura/İrsaliye/Siparişte Fiyat, Satır Bazı Vade ve Satır İskontoları Değiştirilmesin

Fatura oluştururken koşul kodunun kullanıldığı durumlarda, tanımlanan koşul kodundaki satır bazı vade ve iskonto değerlerinin kullanıcı tarafından değiştirilmesini engelleyen parametredir.

Grup Koşul Uygulama Yeri

Detay koşul kaydındaki "Grup Koşul Tanımlamaları" yapıldıktan sonra, grup iskontolarının hangi belgede verileceğini belirleyen parametredir.

Örneğin; mal fazlası iskontolarının, sipariş kaydında belgeye yansıtılması istendiğinde uygulama yeri “Sipariş” olarak seçilir. Sipariş ya da belirtilen belgede yapılan iskontolar, bağlantılı belgelere aynen aktarılır ve tekrar sorgulanmaz. Uygulama yeri “Yok” olarak işaretlendiğinde ise, hiçbir belgede grup koşulu uygulanmaz.   

Mal Fazlası Koşulu Sağlamalı

Program tarafından belirlenen mal fazlası miktarından farklı miktar girilmesini engelleyen parametredir. Parametrenin işaretli olmadığı durumlarda ise, belgede hesaplanan mal fazlası miktarından farklı bir miktar girilebilir.

Çalışan Grup Koşullarda Aralık İskonto PolitikasıDetay koşul kayıtlarında birden fazla grup koşulunun geçerli olduğu durumlarda, miktar/tutar aralığı iskonto politikası olarak hangi koşulun dikkate alınacağının belirlendiği parametredir. "İskonto Değeri Büyük Olan Koşulu Dikkate Al" ve "İskonto Değeri Küçük Olan Koşulu Dikkate Al"seçeneklerinden oluşur. Grup koşulun uygulanmadığı durumlarda, belgede girilen kalem birden fazla koşul için geçerli olduğunda detay kayıtlarında bulunan ilk koşula göre oran getirilir. Grup koşul kullanıldığında ise, miktar/tutar aralığı kalemlerin toplamına göre tespit edildiği için, birden fazla koşul kontrol edilir.

İşaretlenen parametrelerle ilgili işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan butondur.

Info
Parametrelerle ilgili işlemlerin programa yansıması için programın kapatılıp tekrar açılması gerekir.

İşaretlenen parametrelerden vazgeçilmesi halinde kullanılan butondur.


Anchor
İthalat
Image Removed
İthalat

İthalat


Image Added


Alış Fatura Parametreleri Ekranıİthalat

Yurt Dışı Tipli Alış İrsaliyelerinde Miktarlar Stoklara Geçsin

İthalat faturalarındaki miktar bilgisinin stok hareketlerinde izlenmesi için kullanılan parametredir.

Yurt Dışı Tipli Alış İrsaliyelerinde Export Referans Numarası Girilsin


Tecil-Terkin Hesapları Kullanılsın


Tecil-Terkin KDV Kodu

İthalat kaydı tipinde oluşturulan faturalarda bulunan KDV tutarının faturadaki kur ile çarpılarak TL cinsinde muhasebeye entegre edilmesi için gerekli muhasebe hesap kodudur. Rehber butonu yardımı ile muhasebe hesap kodları arasından seçim yapılabilir.

İhraç Kayıtlı Fatura KDV Alacak Kodu

İthalat kapatma işlemi sırasında, tip olarak ithalat kaydı seçilmiş bir ithalat faturası oluşturulurken entegrasyona aktarılacak KDV hesap kodudur. Rehber butonu yardımı ile muhasebe hesap kodları arasından seçim yapılabilir.

Tecil-Terkin ÖTV Kodu

İthalat kaydı tipinde oluşturulan faturalarda bulunan ÖTV tutarının faturadaki kur ile çarpılarak TL cinsinde muhasebeye entegre edilmesi için gerekli muhasebe hesap kodudur. Rehber butonu yardımı ile muhasebe hesap kodları arasından seçim yapılabilir.

İhraç Kayıtlı Fatura ÖTV Alacak Kodu

İthalat kapatma işlemi sırasında, tip olarak ithalat kaydı seçilmiş bir ithalat faturası oluşturulurken entegrasyona aktarılacak ÖTV hesap kodudur. Rehber butonu yardımı ile muhasebe hesap kodları arasından seçim yapılabilir.

İhraç Kur Farkı KDV Borç/Alacak KoduKDV kanununun geçici 17. maddesine göre, dahilde işleme belgeli alışlar sonucu, yüklenilen KDV satıcıdan tahsil edilmeyerek terkin işlemi yapılır. KDV'den ayırmak için kesilen faturalar 391 İhraç Kaydıyla satışlara borç, 192 İhraç Kaydıyla satış tecil KDV hesabına alacak işlenir. Bu maddeyi ilgilendiren alışların kur farkında farklı uygulama yapılır. Kur farklarının KDV’si bir taraftan 391 Satış KDV borç, diğer taraftan aynı tutar 191 Alış KDV alacak olarak işlenir. Bu nedenle kur farklarının KDV tutarının borcuna giden kısmının 192 Tecil KDV’den çıkarılıp 191 İndirimli KDV'ye alınması gerekir. ??????

İşaretlenen parametrelerle ilgili işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan butondur.

Info
Parametrelerle ilgili işlemlerin programa yansıması için programın kapatılıp tekrar açılması gerekir.

İşaretlenen parametrelerden vazgeçilmesi halinde kullanılan butondur.

...