Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Alış faturası, Lojistik-Satış Bölümü’nde, fatura kayıt menüsünün altında yer alır. Sipariş Bilgileri, Üst Bilgiler, Koşul Bilgileri, Kalem Bilgileri, Toplamlar, Vadelere Bölme bilgilerinin girilmesi ile alış faturası kaydı oluşturulur.

...

Info
Bu bölümlerden bazıları, belirli parametrelerin işaretlenmesi sonucu ekranda görülür.


Sipariş Bilgileri Ekranı

Sipariş takibi yapan firmalarda, sipariş bağlantılı fatura oluşturulması için ya da alış irsaliyelerinin faturalandırılması için kullanılan bölümdür.

Siparişe ait fatura oluşturmak için tüm bilgilerin en baştan tekrar girilmesi yerine, daha önceden girilen müşteri siparişlerinden fatura oluşturulmasını sağlar. 

...

Info

Alış Faturası modülüne girildiğinde, bu sayfanın gelmesi için mutlaka, "Alış Parametrelerinde" bulunan “Sipariş Takibi Yapılsın” parametresinin işaretlenmiş olması gerekir

...


Sipariş Bilgileri Ekranı
Belge TipiSipariş ve İrsaliye seçeneklerinden oluşur. Alış faturası sipariş bağlantılı ise sipariş, irsaliye bağlantılı ise irsaliye seçeneği seçilir. Bu alan irsaliye bağlantılı fatura oluşturulmadığında pasif olur ve sipariş seçeneği program tarafından seçilir.
Belge Numarası

Faturalandırılması istenen sipariş veya irsaliyenin belge numarasının,   tuşu ile seçim yapılarak girildiği alandır. Siparişlerin teslim edilen/kalan bazında takibinin sağlıklı olarak yapılabilmesi için faturanın bağlantılı olduğu sipariş numarasının doğru olarak girilmesi gerekir.

Teslim Cari Kodu

Sipariş veya irsaliyenin teslim edildiği yerin,   tuşu ile seçim yapılarak girildiği cari kod alanıdır. Faturanın kesildiği cari hesap/adres ile, stokların teslim edileceği cari hesap/adresin farklı olması halinde kullanılır.

Fatura Oluştur“Belge Numarası” alanı ve/veya “Detaylı Sipariş/İrsaliye Rehberi” alanı seçilerek fatura oluşturmayı sağlar. Butona tıklandığında, oluşturulacak faturaya ilişkin numara ve tarih bilgilerinin yer aldığı “Sipariş Teslimatınız Yapılsın Mı?” başlıklı ekran gelir. Burada “Tamam” butonuna basıldığında, seçilen siparişte bulunan bilgiler faturaya aktarılır ve istenirse aktarılan bilgiler üzerinde değişiklik yapılabilir.
Detaylı Sipariş / İrsaliye Rehberi Cari Kodu

Faturalandırılacak sipariş veya irsaliye belgelerine kısıt vermek için kullanılan alandır. Faturanın oluşturulması aşamasında, sipariş bilgilerinin detaylandırılarak girildiği müşterinin kodudur.  tuşu ile cari kod seçimi yapılır.

Detaylı Sipariş / İrsaliye Rehberi Belge Numarası

Faturanın oluşturulacağı sipariş numarasının girildiği alandır. Tek bir siparişe ait faturalandırma işlemi yapılacaksa bu bölüm kullanılabilir. Cari kodun girilip bu alanın boş geçilmesi halinde, ilgili cariye ait tüm siparişler listelenir.

Mal Detaylı Mı?“Mal detaylı mı?” sorusu işaretlendiğinde, müşterinin kalan siparişleri mal bazında detaylı listelenir. İşaretlenmediğinde, belirlenen cari koda ait, teslimi yapılmamış (kalan) sipariş numaralarının yer aldığı liste üzerinden, istenilen siparişler farenin sol tuşu çift tıklanarak işaretlenebilir. Böylece faturalama işlemlerinde siparişler birleştirilerek faturalandırılabilir fakat mal detayları izlenemez.
Stok Kısıdı VerilebilsinEkranın altında listelenecek sipariş kalemleri için kısıt verilmesi amacıyla kullanılan seçenektir. Bu seçeneğin aktif olması için “Mal Detaylı Mı?” sorusunun işaretlenmesi gerekir. “Stok Kısıdı Verilebilsin” seçeneği işaretlendikten sonra “Belgeleri Getir” butonuna basıldığında, listelenecek sipariş kalemlerinin belirlenmesi için “Stok Kısıt Ekranı” gelecektir. Bu ekranda bulunan Saha Adı sütunundaki hücreye tıklandığında, stok ilişkili alanlar listelenir. Bu listede, kısıt verilecek alan seçildikten sonra, “Operatör” ve “Değer” alanları kullanılarak istenen kısıt verilir.
SıralamaBelge no, teslim tarihi, koşul kodu, belge tarihi, stok kodu, stok adı seçeneklerini içerir. Listelenecek sipariş/irsaliye belgelerinin seçilecek alanlara göre sıralanmasını sağlar.
Belgeleri GetirCari kod ve mal detayı bilgileri baz alınarak, sipariş belgelerinin listelenmesini sağlayan butondur.
(tick)


Info

İrsaliye Bağlantılı Fatura İşlemleri  

Alış Faturası modülünden irsaliye bağlantılı fatura oluştururken, aynı cariye ait birden fazla irsaliye birleştirilerek tek bir fatura halinde kaydedilebilir. Bunun için, “Sipariş/İrsaliye Bilgileri” ekranında faturalandırılması istenen irsaliye yada irsaliye kalemleri seçilir. İrsaliyelerin parçalı olarak faturalandırılması için, “Kalem Bilgileri” ekranından irsaliye seçimi yapılır (Bu durumda her stok için satır bazında irsaliye numarası sorulacaktır.)

İrsaliye rehberinde, ilgili faturadaki cariye ait faturalanmamış irsaliyelerin listesi yer alır. Image Modified tuşu ile ilgili faturaya ait faturalanması istenen irsaliye seçilir. Seçilen irsaliyede, bir stokun birden fazla tekrar edildiği satırlarda, hangi satırdaki kaydın seçileceğini, irsaliye kontrol alanı belirler. Satır bazında irsaliye numarası seçilerek yapılan faturalandırma işlemlerinde, irsaliyelerin miktarlarında değişiklik yapılması isteniyorsa, irsaliyenin tamamı faturalandırılmadan önce, irsaliye miktarından faturalanan miktar  düşülerek, faturalanmayan satırlar üzerinde değişiklik yapılabilir. Bu şekilde, tamamı faturalandırılmamış irsaliyelerde, bakiye ve miktar kısmı daha sonra faturalandırılır. İrsaliyenin tamamı faturalandırıldığı zaman, satış/alış irsaliyeleri bölümünden irsaliye kaydı çağrıldığında “faturalanmış irsaliye” uyarısı gelir ve bir daha faturalandırılmasına izin verilmez. İrsaliye numarasının olmadığı ya da yanlış girildiği durumlarda, program “Bu müşteriye ait irsaliye bulunamadı” şeklinde bir uyarı verir. Fatura, irsaliye bağlantılı değilse, irsaliye numarası alanı boş bırakılarak, <Tab> butonu ile devam edilir.

...


Info

Bu uygulamanın yapılabilmesi için Alış Parametrelerinde bulunan “Faturalandırılan İrsaliyeler Saklansın” ve “İrsaliye Bilgilerinin Parçalı Faturalandırılması” parametreleri işaretlenmelidir. Uygulamaya dönem ortasında geçmek isteyen firmaların, bu sisteme geçmeden önce tüm irsaliyelerini faturalandırmaları gerekir.


Üst Bilgiler Ekranı

Alış faturasına ait sabit ve cari bilgi alanlarının yer aldığı ekrandır.

...