Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Lojistik-Satış Bölümü'nde, "Raporlar/Stok " menüsünün altında yer alır.20 değişik maliyet tipinde, tercih edilen tarih aralığı ve ölçü birimine göre, ambar stok maliyeti maliyet raporu alınmasını sağlayan rapordur. 

Image Removed

bölümdür. Ön Sorgulama, Genel Kısıtlar, Kısıt, Sıralama, Ölçekleme ve Yazıcı Seçenekleri sekmelerinden oluşur.


Anchor
Ön Sorgulama
Ön Sorgulama

Ön Sorgulama


Image Added


Serbest Maliyet Ambar Raporu Ekranı
Stok Kodu

Serbest maliyet ambar raporu almak için stok kodu kısıtı verilen alandır. Rehber butonu Image Added ile, stok kodları arasından seçim yapılır.

Grup Kodu

Serbest maliyet ambar raporu almak için grup kodu kısıtı verilen alandır. Rehber butonu Image Added ile grup kodları arasından seçim yapılır.

Kod-1/2/3/4/5

Serbest maliyet ambar raporu almak için, önceden tanımlaması yapılan Kod-1/2/3/4/5 kısıtının verildiği alandır. Rehber butonu Image Added ile kodlar arasından seçim yapılır.

Sadece Esnek Yapılandırılabilir Stoklar DökülsünSadece esnek yapılandırılan stokların raporlanması istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir.

Image Added

Yukarıdaki alanlara girilen bilgiler doğrultusunda, rapor almak için kullanılan butondur. Butonun sağ tarafında yer alan aşağı ok tuşu, "Gelişmiş Rapor" seçeneğinin kullanılmasını sağlar. Kullanıcı, "Gelişmiş Rapor" seçeneği ile ekrana gelen tablo üzerinde hesaplama yapabilir. Bu seçenek sayesinde, 13684 satırın üstündeki raporlamaların da tek sayfa üzerinden raporlanması sağlanır. "Rapor" seçeneği Text Dosya, Excel Dosya, VTS Format, HTML kayıt türlerini desteklerken, "Gelişmiş Rapor" seçeneği Excel Workbook, Excel Template, Excel 97-2003 Workbook, Excel 97-2003 Template, Comma Delimited, Text Document, Web Page, XML Document, PDF Document kayıt türlerini destekler.

Image Added

Daha önceden saklanan kısıtların aynısının ekrana getirilmesini sağlayan butondur.

Info
Oku butonu ile sadece "en son saklanan kısıtlar" ekrana getirilir.

Image Added

Genel Kısıt sekmesinde verilen kısıtlar ve işaretlenen tüm seçeneklerin saklanması için kullanılan butondur.

Serbest maliyet ambar raporu almak için kısıt verildikten sonra bu butona basıldığında, onaylama ekranı görüntülenir. Onaylama ekranında "Evet" butonuna basılması ile belirlenen kısıtlar bir sonraki serbest maliyet ambar raporu almaişleminde kullanılmak üzere saklanır.

Image Added

Serbest maliyet ambar raporuhakkında standart yardım bilgisi için kullanılan butondur.

Image Added

Serbest maliyet ambar raporu almak için verilen kısıtların iptal edildiği butondur.


Anchor
Genel Kısıtlar
Genel Kısıtlar

Genel Kısıtlar


Image Added


Serbest Maliyet Ambar Raporu Ekranı

Dövizli Maliyet

Stok maliyet raporunun aylık ağırlıklı ortalama maliyet tipi ile

alınabilmesi için işaretlenmelidir

alınmasını sağlayan seçenektir. Doğru döviz maliyetlerine ulaşmak için öncelikle, Stok

/

İşlemler

/
Enflasyona Göre Çevrim işleminin çalıştırılmış olması gerekmektedir

Çevrim bölümünün kullanılması gerekir. Çünkü; döviz maliyeti bulunurken, stok hareketlerindeki firma döviz tutarları baz

alınmaktadır

alınır. Firma döviz tutarlarının oluşturulması da ancak "Döviz Fiyatları Oluşturma" işlemi ile

gerçekleştirilmektedir. Bu parametrenin aktif olabilmesi için Muhasebe Modülü/ Parametre Kayıtları/Dövizli Muhasebe seçeneklerinde FAS52’nin işaretlenmiş olması gereklidir

gerçekleştirilir.

Info
Seçeneğin aktif hale gelmesi için; Muhasebe → Kayıt → Muhasebe Parametreleri → Dövizli Muhasebe → FAS52 seçeneğinin işaretlenmesi gerekir.

Maliyet Tipi

Ambar

raporunuz hazırlanırken hangi maliyet tipine göre döküm almak istediğinizi belirleyeceğiniz sorgulamadır

raporu için maliyet tipi kıstının verildiği alandır. Hesaplamalarda baz alınacak maliyet tipi

belirlenmelidir. Dövizli maliyet işaretli ise maliyet tipi sorgulanmaz

, alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile belirlenir. "Dövizli Maliyet" seçeneği işaretlendiğinde maliyet tipi sorgulanmaz ve rapor, aylık ağırlıklı ortalama metodu ile

rapor

listelenir.

Tarih Aralığı

Maliyet hesaplamalarında ve

raporun

rapor dökümünde baz alınacak tarih aralığının

girileceği sahadır
  •  Hareket Görmüş Stoklar
Verilen tarih aralığında

girildiği alandır.

Depo Kodu

Sadece belirli bir ambar/depoya ait stok maliyetlerinin izlenmesi isteniyor ise, ilgili depo kodunun bu sahaya girilmesi gerekmektedir. Bu saha 0 olarak geçildiğinde, tüm depolardaki stoklar için ortak bir maliyet hesaplanacaktır.

Belli lokal depo hareketine ait serbest maliyet ambar dökümü almak için, ilgili lokal depo kodunun girildiği alandır. Depolara ait rapor almak için bu alanın boş bırakılmaması gerekir. Rehber butonu Image Added ile, depo kodları arasından seçim yapılır.

Info
Stok → Kayıt Stok Parametreleri “Lokal Depo Uygulaması” parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelir.

Hareket Görmüş Stoklar

Girilen tarih aralığında, sadece hareket görmüş stokların listeye dahil edilmesi için

işaretlenmelidir

işaretlenmesi gereken seçenektir. Bu

parametre işaretlenmemiş ise

seçenek işaretlenmediğinde, hareket görmemiş stoklar da listeye dahil

edilecektir

edilir.

 
Bakiye
0
Sıfır Olanlar Dahil
Verilen
Girilen tarih aralığında bakiyesi sıfır olan stokların da rapora dahil edilmesi
için
istendiğinde işaretlenmesi gereken
sorgulamadır
seçenektir. Bu
sorgulama işaretlenmez ise
seçenek işaretlenmediğinde, sadece bakiyesi olan stoklar raporda
listelenecektir. Maliyet
listelenir.
İadeler DökülsünGirilen tarih aralığında iadesi olan stokların da rapora dahil edilmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir.

Ölçü Birimi

Stok kartında birden fazla ölçü birimi tanımlı stoklar için, raporda bulunan miktar bilgilerinin birinci ölçü birimi dışında farklı bir ölçü birimine göre döküm alınmasını sağlayan alandır. Serbest maliyet ambar raporunda bulunan kalan tutar, sadece fatura hareketleri ile değil stok kayıtlarına girilen tüm hareketler baz alınarak hesaplanır.

Rapor, stok kodu, stok adı, ölçü birimi, devir miktar (verilen ilk tarihten önceki miktar), bakiye tutar (verilen ilk tarihten önceki tutar), giriş miktarı, giriş tutarı, çıkış miktarı, çıkış tutarı, fark miktar, bakiye miktar, birim fiyatı, kalan tutar başlıkları altında izlenir.

Bakiye Aralığı

Bakiye miktarı belli bir aralığın içinde olan stoklara ait bilgilerin dökülmesi istendiğinde, ilgili miktar aralığının girildiği alandır.

Hesap Maliyet Muhasebesinden Yapılsın

Maliyeti hesaplarken, mamul ve yarı mamuller için birim fiyatın maliyet muhasebesinden alınması için işaretlenmesi gereken seçenektir.

Miktarsız Maliyet Çıkışları Girişten Düşülsün
Şubeler DahilMerkez şube dışındaki şube hareketlerinin de rapora dahil edilmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir.
Ek Maliyet Dağıtım Uygulaması Kullanılsın
Serbest Dağıtımlar Dahil Edilmesin

Maliyet Mahsubu Oluşturulsun

Aylık olarak satılan ürünlerin, satılan mal maliyetlerinin bulunarak entegre edilebilmesi için işaretlenmesi gereken sorgulamadır. Bu saha işaretlendiğinde, ‘Bu İşlemin Doğru Çalışabilmesi İçin Tarih Aralığının Aylık Seçilmesi Gereklidir’ şeklinde bir uyarı ekranı ile karşılaşılacaktır. İlgili aya ait maliyet fiyatının doğru bulunabilmesi için, tarih aralığının ilgili ay aralığında tanımlanmış olması gereklidir. Uyarı ekranının onaylanması ile otomatik olarak, raporun “Sıralama” sahasına Muhasebe Detay Kodu atılacak ve Değişimde Toplam sahası işaretlenecektir. Çünkü bulunan tutarlar ve entegrasyon kayıtları detay kodu bazında yapılmaktadır. Otomatik olarak yapılan bu belirleme, raporun alınmasından sonra eski halini almaktadır. Tekrar mahsubun oluşturulması isteniyor ise rapor ekranının kapatılıp, tekrar açılması gerekmektedir.

Parametrelerin işaretlenmesinin ardından, raporun alınması ile “Mahsup Oluşturulacak. Bu İşlemden Önce Stoklarda Bakiye Olmadığından ve Dönem İçi Alış Muhasebe İşlemlerinizin Tamamlandığından Emin Olunuz ! Devam”  uyarısı ile karşılaşılacaktır.  Bu uyarının anlamı, daha önceki aylarda, stok muavin hesaplarına satılan mal maliyetlerinin yansıtılmış olması ve ilgili dönem için alış faturalarının muhasebeye kaydedilmiş olması gerektiğidir. Alış faturaları muhasebeye aktarılmadan bu işlem çalıştırıldığında, hesaplamalarda yanlışlıklar olacaktır. Uyarı ekranının onaylanması ile oluşturulan mahsup, Entegrasyon Modülü/ Dekont Mahsubuna aktarılacaktır.

Program detay kodları bazında, alış hesap kodlarının bakiyesini bulacak, serbest maliyet ambar raporunda bulduğu kalan tutar ile farkını hesaplayacaktır. Bu fark tutarını detay kodu kayıtlarındaki alış hesabının alacağına ve satış hesap kodu formatında 621 hesabın borcuna atacaktır. Yani satış hesap kodu 600-01-001 ise satılan mal maliyeti hesap kodu olarak 621-01-001 hesabına işlem yapılacaktır.
  •  İadeler Dökülsün

Bakiye Aralığı

Bakiye miktarı belirli bir aralığın içinde olan stoklara ait bilgilerin dökülmesi isteniyor ise, ilgili miktar aralığının girileceği sahadır.

  •  Hesap Maliyet Muhasebesinden Yapılsın

Bu seçeneğin işaretlenmesi halinde, maliyeti hesaplarken, mamul ve yarı mamuller için birim fiyatı maliyet muhasebesinden alır.

  •  Miktarsız Maliyet Çıkışları Girişten Düşülsün
  •  Şubeler Dahil

Şubeler Dahil sorgusu işaretlenirse rapor şube hareketleri de dahil edilerek ekrana getirilecektir

Ölçü Birimi

Stok kartında birden fazla ölçü birimi tanımlı stoklar için, raporda bulunan miktar bilgilerinin, birinci ölçü birimi dışında farkı bir ölçü birimine göre dökümü için kullanılan seçenektir.

 Serbest maliyet ambar raporunda bulunan kalan tutar, sadece fatura hareketleri değil, stok kayıtlarına girilen tüm hareketler baz alınarak bulunmaktadır.

Raporunuzu, stok kodu, stok adı, ölçü birimi, devir miktar (verilen ilk tarihten önceki miktar), bakiye tutar (verilen ilk tarihten önceki tutar), giriş miktarı, giriş tutarı, çıkış miktarı, çıkış tutarı, fark miktar, bakiye miktar, birim fiyatı, kalan tutar başlıkları altında izleyebilirsiniz.

Esnek Yapılandırma Bazında Rapor