Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Malzeme Kartı

Kullanım Yeri

Malzeme / Malzeme sınıfının kullanılacağı program bölümlerini belirlemek için kullanılır. Burada yapılan seçimler malzeme / malzeme sınıf tanımlarında Kullanım yeri alanına aktarılır.
Programda öndeğer olarak tüm seçenekler işaretlidir. Malzeme / malzeme sınıfı tanımının kullanılmayacağı seçenek yanındaki işaret fare ya da aralık tuşu ile kaldırılır.

İzleme Yöntemi

Seri / Lot izleme sisteminin kullanılması durumunda geriye doğru izlemenin hangi yöntemle yapılacağı bu parametre ile belirlenir. Burada yapılan seçim malzeme / malzeme sınıfı kartlarındaki İzleme bölümüne öndeğer olarak aktarılır.

Lot Numarası seçilirse malzeme/malzeme sınıfına ait giriş ve çıkış hareket satırlarında bir adet lot numarası verilir. Bu lot numarası fiş ve / veya faturada girişi ya da çıkışı yapılan tüm miktarlar için geçerlidir.

Seri Numarası seçilirse malzeme/malzeme sınıfına ait her bir giriş veya çıkış hareketinin o satırdaki miktarı kadar seri numarası verilir.

Lot Büyüklüğü Bölünebilir

Lot büyüklüklerinin işlemlerde kullanım öndeğeridir. Hayır seçilirse işlem miktarı az bile olsa kullanılan lot numaraları başka bir işlemde kullanılamaz.

Stok Yeri Takibi Yapılacak

Stok yeri takibi öndeğeridir. Burada yapılan seçim malzeme/malzeme sınıfı tanımlarında seçenekler bölümüne öndeğer olarak aktarılır. Evet seçilirse malzeme ya da malzeme sınıfına ait yerleşim bilgileri girilmeden fiş kaydedilmez.

Raf Ömrü

Malzeme/malzeme sınıfı raf ömrü öndeğeridir. Gün olarak verilir. Burada girilen raf ömrü değeri malzeme/malzeme sınıfı tanımlarına öndeğer olarak aktarılır.

Birim Seti

Malzeme/Malzeme Sınıfı/Hizmet tanımlarına öndeğer olarak gelmesi istenen birim setidir. Burada seçilen birim seti malzeme/hizmet tanımlarına öndeğer olarak aktarılır. Gerekirse ilgili tanım üzerinde değiştirilebilir.

1. Maliyet Yöntemi

Malzeme maliyeti hesaplanırken kullanılacak yönteminin belirlendiği parametredir. Maliyet analiz raporları burada belirlenen maliyet yöntemine göre alınır.

Girişlerin ortalaması, yalnızca girişler dikkate alınarak yapılan stok değerleme yöntemidir. Çıkışlarla ilgili herhangi bir işlem yapılmaz.

Eldekilerin ortalaması (yürüyen ağırlıklı ortalama) maliyet yönteminde girişler yanında çıkış hareketleri de dikkate alınarak maliyetlendirme yapılır. Her mal alış ve satış işleminde yeni bir ortalama maliyet hesaplanır.

Dönemsel ortalama maliyet yönteminde girişlerin ortalamasına göre birim maliyet hesaplanır ve dönem içindeki bütün çıkışlar bu birim maliyete göre maliyetlendirilir.

Dönemsel ortalamanın girişlerin ortalamasından farkı ise şudur. Girişlerin ortalamasında bütün çıkışların maliyeti aynı değildir ve her çıkış o ana kadar yapılan tüm girişler dikkate alınarak maliyetlendirilir.

FIFO maliyet yöntemine göre üretime verilen veya satılan malların işletmenin ambarına önce giren mallar olduğu varsayılır. Bu durumda dönem sonu stokların son alınan mallardan oluşacağı kabul edilmektedir.

LIFO maliyet yönteminde firmada kullanılan veya satılan malların son alınan mallar olduğu varsayılır. Bu durumda dönem sonu stokların ilk alınan mallardan oluşacağı kabul edilmektedir.

Fiziksel maliyet yöntemi, firmaların stok kartlarını lot ya da seri numaralarına göre izlemeleri halinde kullanabilecekleri bir yöntemdir. Bu yönteme göre firmanın lot ya da seri numarasına göre izlenen stokları için birebir maliyet bulunur. İzleme yapılmayan malzemeler için FIFO yöntemine göre uygulama yapılır.

TRFS Maliyet Yöntemi

Malzeme maliyeti hesaplanırken kullanılan TRFS maliyet yöntemi öndeğeridir. Stok maliyet türleri bu parametre için de geçerlidir.

Satınalma / Satış / İade / Masraf
/ Perakende Satış / Perakende İade KDV Oranları (%)

Malzemeler için satınalma, satış, iade ya da perakende satış ve iade işlemlerinde geçerli olacak KDV oranı öndeğeridir. Burada verilen oran malzeme tanımına otomatik olarak gelir, gerekirse değiştirilebilir.

Muhasebe Bağlantı Grubu

Malzeme Tanımlarında yer alan muhasebe bağlantı grubu alanına öndeğer kayıt getirmek için kullanılır. Bu alandan Muhasebe Bağlantı Grupları - Malzeme Listesine ulaşılır ve Malzeme kartına öndeğer olarak gelmesi istenen kayıt seçilir.

Birim Seti

Birim Kullanım Yeri

Birim setlerinin hangi işlemlerde kullanılacağının belirlendiği öndeğerdir.

Programda hepsi seçilidir ve tanımlı birim setleri her üç program bölümünde de kullanılabilir. Burada yapılacak seçim Malzeme/malzeme sınıfı tanımında birimler bölümüne öndeğer olarak aktarılır.

Birim- Bölünebilir

Birim kullanım şekli öndeğeridir. Evet seçilirse birim bölünerek kullanılabilir. Örneğin 1 kilo yerine 0.5 girilebilir. Burada yapılan seçim malzeme/malzeme sınıfı tanımında birim setleri satırındaki 'bölünebilir' alanına öndeğer olarak aktarılır.

Birim- Kullanım Koşulu

Birim kullanım koşulu öndeğeridir.

Genel seçilirse tanımlı birimi tüm mal ve hizmet tanımlarına ait işlemlerde kullanılabilir.

Mal / hizmet tanımına özel seçilirse birim yalnızca seçili olduğu mal ya da hizmet tanımına ait işlemlerde kullanılır.

Malzeme Organizasyonel Birim Kontrolleri

Asgari Stok Seviyesi Kontrolü

Fiş girişlerinde satırda yer alan stok miktarı ile malzeme için malzeme tanımı kaydedilirken ambar bazında belirtilen asgari stok seviyeleri karşılaştırılır. Bu parametre ile asgari stok seviyesinin altına düşüldüğünde yapılacak kontrol şekli belirlenir.

İşlem durdurulacak seçilirse, fiş / fatura satırlarında girilen miktarlar malzeme tanımında belirtilen asgari stok seviyesinin altına düşülüyorsa fiş kaydedilmeyecektir.

Kullanıcı Uyarılacak seçilirse, fiş / fatura satırlarında girilen miktarlar malzeme tanımında belirtilen asgari stok seviyesinin altına düşülüyorsa fiş kaydedilirken program bir uyarı mesajı verir. Onay verilirse fiş kaydedilir.

Azami Stok Seviyesi Kontrolü

Fiş girişlerinde satırda yer alan stok miktarı ile malzeme için malzeme tanımı kaydedilirken ambar bazında belirlene azami stok seviyeleri karşılaştırılır. Bu parametre ile azami stok seviyesi aşıldığında yapılacak kontrol şekli öndeğeri belirlenir.

İşlem durdurulacak seçilirse, fişteki stok miktarlarıyla azami stok seviyesinin altına düşülüyorsa fiş kaydedilmeyecektir.

Negatif Stok Seviyesi Kontrolü

Bazı firmalar çalışma şartlarından dolayı eldeki stok miktarını negatife düşürmektedir. Negatif seviye kontrolünün ne şekilde yapılacağı bu parametre ile belirlenir

İşlem durdurulacak seçilirse, fişteki stok miktarlarıyla malzeme tanımında belirtilen negatif stok seviyesinin altına düşülüyorsa fiş kaydedilmeyecektir.

Güvenli Stok Seviyesi Kontrolü

Güvenli seviye kontrolünün ne şekilde yapılacağının belirlendiği parametredir.

İşlem durdurulacak seçilirse, fişteki stok miktarlarıyla malzeme tanımında belirtilen güvenlik stok seviyesinin altına düşülüyorsa fiş kaydedilmeyecektir.

Yeniden Sipariş Verme Stok Seviyesi Kontrolü

Verilen sipariş fişleri kaydedilirken stok seviye kontrolünün yapılış şekli öndeğeridir.

İşlem durdurulacak seçilirse, yeniden sipariş verme seviyesi fiili ya da gerçek stok toplamı ile karşılaştırılır. Stok toplamı yeniden sipariş verme seviyesinden büyük ise fiş kaydedilmez. Seviye kontrolünün hangi stok miktarı üzerinden yapılacağı ise

Parametreler bölümünde Stok seviye kontrolleri seçeneği ile belirlenir.

Giriş / Çıkış Kontrolü

Malzeme için ambar giriş/çıkış kontrolü öndeğeridir.

İşlem durdurulacak seçimi yapıldığında, fişteki ambar için giriş ya da çıkış kontrolü uygulanıyorsa fiş kaydedilmez. Burada yapılan seçim malzeme ambar parametrelerine öndeğer olarak aktarılır. Değişiklik malzeme üzerinde ambar parametreleri seçeneği ile kaydedilir.

ABC Kodu

ABC analizinde kullanılacak ABC kodu öndeğeridir.

Malzeme Hareketleri

Muhasebe Fiş Türü (Ana Hesap Planı)

Malzeme / Hizmet tanımlarına öndeğer olarak aktarılacak Ana Hesap Planı için geçerli olan muhasebe fiş türüdür. Kayıtlı muhasebe fiş türleri listelenir ve malzeme / hizmet tanımına ait işlemler için muhasebede oluşacak fiş türü seçilir.

Muhasebe Fiş Türü (İkinci Hesap Planı)

Malzeme / Hizmet tanımına öndeğer olarak aktarılacak İkinci Hesap Planı için geçerli olan muhasebe fiş türüdür. Kayıtlı muhasebe fiş türleri listelenir ve malzeme / hizmet tanımına ait işlemler için muhasebede oluşacak fiş türü seçilir.

Muhasebe Fiş Türü (Üçüncü Hesap Planı)

Malzeme / Hizmet tanımına öndeğer olarak aktarılacak Üçüncü Hesap Planı için geçerli olan muhasebe fiş türüdür. Kayıtlı muhasebe fiş türleri listelenir ve malzem malzeme / hizmet tanımına ait işlemler için muhasebede oluşacak fiş türü seçilir.

İşletmeden Giriş Fişi Muhasebe Fiş Türü(Ana Hesap Planı)İşletmeden giriş fişi tanımlarına öndeğer olarak aktarılacak Ana Hesap Planı için geçerli olan muhasebe fiş türüdür. Kayıtlı muhasebe fiş türleri listelenir ve giriş fişine ait işlemler için muhasebede oluşacak fiş türü seçilir.
İşletmeden Giriş Fişi Muhasebe Fiş Türü(İkinci Hesap Planı)İşletmeden giriş fişi tanımlarına öndeğer olarak aktarılacak İkinci Hesap Planı için geçerli olan muhasebe fiş türüdür. Kayıtlı muhasebe fiş türleri listelenir ve giriş fişine ait işlemler için muhasebede oluşacak fiş türü seçilir.
İşletmeden Giriş Fişi Muhasebe Fiş Türü(Üçüncü Hesap Planı)İşletmeden giriş fişi tanımlarına öndeğer olarak aktarılacak Üçüncü Hesap Planı için geçerli olan muhasebe fiş türüdür. Kayıtlı muhasebe fiş türleri listelenir ve giriş fişine ait işlemler için muhasebede oluşacak fiş türü seçilir.
İşletmeden Çıkış Fişi Muhasebe Fiş Türü(Ana Hesap Planı)İşletmeden çıkış fişi tanımlarına öndeğer olarak aktarılacak Ana Hesap Planı için geçerli olan muhasebe fiş türüdür. Kayıtlı muhasebe fiş türleri listelenir ve giriş fişine ait işlemler için muhasebede oluşacak fiş türü seçilir.
İşletmeden Çıkış Fişi Muhasebe Fiş Türü(İkinci Hesap Planı)İşletmeden çıkış fişi tanımlarına öndeğer olarak aktarılacak İkinci Hesap Planı için geçerli olan muhasebe fiş türüdür. Kayıtlı muhasebe fiş türleri listelenir ve giriş fişine ait işlemler için muhasebede oluşacak fiş türü seçilir.
İşletmeden Çıkış Fişi Muhasebe Fiş Türü(Üçüncü Hesap Planı)İşletmeden çıkış fişi tanımlarına öndeğer olarak aktarılacak Üçüncü Hesap Planı için geçerli olan muhasebe fiş türüdür. Kayıtlı muhasebe fiş türleri listelenir ve giriş fişine ait işlemler için muhasebede oluşacak fiş türü seçilir.

Devir Fişi Muhasebe Fiş Türü(Ana Hesap Planı)

Devir Fişlerine öndeğer olarak aktarılacak Ana Hesap Planı için geçerli olan muhasebe fiş türüdür. Kayıtlı muhasebe fiş türleri listelenir ve devir fişlerine ait işlemler için muhasebede oluşacak fiş türü seçilir.

Devir Fişi Muhasebe Fiş Türü(İkinci Hesap Planı)

Devir Fişlerine öndeğer olarak aktarılacak İkinci Hesap Planı için geçerli olan muhasebe fiş türüdür. Kayıtlı muhasebe fiş türleri listelenir ve devir fişlerine ait işlemler için muhasebede oluşacak fiş türü seçilir.

Devir Fişi Muhasebe Fiş Türü(Üçüncü Hesap Planı)

Devir Fişlerine öndeğer olarak aktarılacak Üçüncü Hesap Planı için geçerli olan muhasebe fiş türüdür. Kayıtlı muhasebe fiş türleri listelenir ve devir fişlerine ait işlemler için muhasebede oluşacak fiş türü seçilir.

Maliyet Dağıtım Fişi Muhasebe Fiş Türü(Ana Hesap Planı)

Maliyet Dağıtım Fişlerine öndeğer olarak aktarılacak Ana Hesap Planı için geçerli olan muhasebe fiş türüdür. Kayıtlı muhasebe fiş türleri listelenir ve maliyet fişlerine ait işlemler için muhasebede oluşacak fiş türü seçilir.

Maliyet Dağıtım Fişi Muhasebe Fiş Türü(İkinci Hesap Planı)

Maliyet Dağıtım Fişlerine öndeğer olarak aktarılacak İkinci Hesap Planı için geçerli olan muhasebe fiş türüdür. Kayıtlı muhasebe fiş türleri listelenir ve maliyet fişlerine ait işlemler için muhasebede oluşacak fiş türü seçilir.

Maliyet Dağıtım Fişi Muhasebe Fiş Türü(Üçüncü Hesap Planı)

Maliyet Dağıtım Fişlerine öndeğer olarak aktarılacak Üçüncü Hesap Planı için geçerli olan muhasebe fiş türüdür. Kayıtlı muhasebe fiş türleri listelenir ve maliyet fişlerine ait işlemler için muhasebede oluşacak fiş türü seçilir.

Ambar Sayım İşlemi Durumu

Ambar sayım işlemleri sonucunda oluşacak fişin onay durum öndeğerinin belirlendiği parametredir. Oluşacak fiş Taslak ya da Onaylı durumunda oluşur.

Transfer Fişlerinde Giriş Ambar Durumu

Ambarlar arası işlemlerde giriş ambarı hareketi için oluşacak fişin durum öndeğeridir. Oluşacak fiş Planlanan ya da Gerçekleşti durumunda oluşur.

Stok Yeri Takibi Kontrolü

Stok yeri takibi kontrolünün yapılış şekli öndeğeridir.

Ambar bazında seçilirse, malzemenin ambarın hangi bölümünde ya da hangi rafında bulunduğu izlenir.

Özellik Değeri Tekrarlanmasın

Malzeme özellik değerlerinin tekrarlanıp tekrarlanmayacağının belirlendiği parametredir.

Evet seçilmesi durumunda malzeme özelliğine verilen bir değer ikinci kez kullanılamaz. Kullanılması durumunda program uyarı verecektir.

Özellik Setleri Öndeğer Olarak Gelsin

Malzeme Özellik Seti Varyantlarına ait öndeğer bilgisidir. Evet olarak seçilmişse, Varyant eklenmek istendiğinde Özellik Set Atamaları içinde bulunan Öndeğer alanı seçili olan özellik seti bilgileri Malzeme Varyantları tanımına öndeğer olarak aktarılır.

Fiyat Endeksi Atama Türü

Malzeme giriş hareketlerine endeks atama işleminde kullanılacak öndeğerdir.

Malzeme devir hızına göre seçiminin yapılması durumunda malzeme bazında devir hızı hesaplanarak fiş satırlarına endeks atanır. Endeks atama işlemi için Malzeme Yönetimi program bölümünde İşlemler menüsü altında yer alan Malzeme

Ortalama Stokta Kalma Süresi Güncelleme seçeneği kullanılır. Stok girişine atanacak endeksin bulunması için Düzeltme yapılacak tarihten Ortalama Stokta Kalma Süresi kadar gün geriye gidilir ve bulunan tarihteki endeks malzeme girdi satırlarına topluca atanır. Bu işlemle muhasebeleşmiş malzeme fişlerinin satırları da endekslenir.

İşlem sonunda bulunan değer malzeme kartı üzerinde yer alan Ortalama stokta kalma süresi alanına aktarılır.

Hızlı Üretim Fişleri Durumu

Hızlı üretim fişleri kayıt durumu öndeğeridir. Burada yapılan seçime göre fişler Taslak ya da Onaylı durumunda kaydedilir. Durum değişiklikleri hızlı üretim fişleri listesinden yapılır.

Fiş DurumlarıMalzeme fişlerı kayıt durumunun fiş türlerine göre ayrı ayrı belirlendiği öndeğerdir. Burada yapılan seçime göre fişler Taslak, Onaylanmış ya da Muhasebe Onaylı durumunda kaydedilir. Durum değişiklikleri malzeme fişleri listesinden yapılır.

Muhasebe

Enflasyon Düzeltme Tarihi

Enflasyon muhasebesinin kullanılması durumunda maliyetlendirme servisi dışında yapılan maliyetlendirme işlemlerinde dikkate alınacak düzeltme tarihidir.

Malzeme Organizasyonel Birim Parametreleri

Fabrika Parametrelerindeki Temin Şekli

Malzeme fabrika parametrelerinde yer alan temin şekli öndeğerinin belirlendiği öndeğerdir. Üretimde kullanılacak malzemenin temin şekli öndeğerini belirtir. Temin şekli öndeğeri planlama işlemlerinde öneri hareketler oluşturulurken dikkate alınır.

Burada belirtilen temin şekli öndeğeri malzeme tanımında gerekirse değiştirilebilir.

Hepsi seçilirse, malzeme hem üretim hem de satınalma yolu ile temin edilebilir.

Fabrika Parametrelerindeki Lot Büyüklük Tipi

Malzeme fabrika parametrelerine öndeğer olarak gelecek lot büyüklük tipini belirtir. Üretimden girişlerde, otomatik olarak oluşturulan lot büyüklüklerini belirlemek için kullanılır.

Üretim miktarı, üretimden giren miktar ne olursa olsun, üretimden giriş miktarı kadar malzemenin tek bir lot numarası altında toplanacağını belirtir.

Sabit Büyüklük, Otomatik olarak oluşturulan lotların her birinin aynı ve sabit bir lot büyüklüğüne sahip olacağını belirtir.

Burada belirtilen lot büyüklük tipi malzeme tanımında gerekirse değiştirilebilir.

Fabrika Parametrelerindeki Otomatik Malzeme Çekiş Tipi

Malzeme fabrika parametrelerinde yer alan Otomatik Malzeme Çekiş Tipi öndeğeridir. Üretim emriyle ilgili tüm fişler, Üretim emrinin serbest bırakılması sırasında, otomatik malzeme çekişi bilgisine göre program tarafından oluşturulur.

Otomatik malzeme çekişi, emir başladığında ya da emir tamamlandığında seçilirse ilgili planlanan malzeme fişleri oluşturulur ancak ambar, sarf ve fire fişlerinin durumunun güncel olarak otomatik değiştirilme zamanı, parametrenin emir başladığında ya da emir tamamlandığında olmasına göre değişir. Emir başladığında seçildiğinde, planlanan durumundaki malzeme fişleri, emir (üretim ya da iş emri) devam ediyor konumuna geçtiğinde güncel statüsüne getirilir. Emir tamamlandı seçildiğinde ise ilgili fişlerin güncel statüsüne geçmeleri için bağlı oldukları emrin "tamamlandı" konumuna geçmesi gerekir.

Çekiş tipi parametresi gerekirse malzeme tanımı üzerinde değiştirilebilir.

Fabrika Parametrelerindeki Otomatik Lot/Seri Belirleme Yöntemi

Malzeme fabrika parametrelerinde kaydedilen Lot/Seri belirleme yöntemi öndeğeridir. Üretim emrine bağlı olarak otomatik oluşturulacak sarf ve fire fişlerinde kullanılacak malzemelere ait seri/lot numaralarının hangi yönteme göre seçileceğini belirtir.

Fabrika Parametrelerindeki Planlama Yöntemi

Malzeme fabrika parametrelerinde kaydedilen Planlama Yöntemi öndeğeridir. Planlama bölümünün kullanılması durumunda malzemenin seçilen fabrika için ana üretim çizelgelemesinde ya da malzeme ihtiyaç planlama işlemlerinde kullanılıp kullanılmayacağını belirtir.

Ana Üretim Çizelgeleme seçeneği Malzeme ana üretim çizelgeleme ( MPS ) işlemlerinde kullanılacaksa işaretlenir.

Malzeme İhtiyaç Planlama seçeneği Malzeme ihtiyaç planlaması ( MİP ) işlemlerinde kullanılacaksa işaretlenir.

Fabrika Parametrelerindeki Üretim Parti Büyüklük Türü

Malzeme fabrika parametrelerinde kaydedilen üretim parti büyüklük türü öndeğeridir.

İhtiyaca göre seçiminde parti büyüklüğü ihtiyaç miktarına göre belirlenir. İhtiyaç miktarı bir parti kabul edilir ve karşılama buna göre yapılır. 

Sabit büyüklük seçiminde ise parti büyüklükleri sabit bir değer üzerinden işlem görecektir.

Fabrika Parametrelerindeki Satınalma Parti Büyüklük Türü

Malzeme fabrika parametrelerinde kaydedilen satınalma parti büyüklük türü öndeğeridir.

İhtiyaca göre seçiminde parti büyüklüğü ihtiyaç miktarına göre belirlenir. İhtiyaç miktarı bir parti kabul edilir ve karşılama buna göre yapılır. 

...