Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Satış Fatura Parametreleri Ekranıİskonto
  •  Mal Fazlası İskontosu Uygulansın
Satılan ürünlerin yanında hediye edilen ürünlerin de fatura edilmesi durumunda işaretlenen parametredir. Böylece faturanın "Toplamlar" sayfasına "mal fazlası iskontosu" alanı eklenir. Buraya hediye olarak verilen mal miktarı girilir. Mal fazlası iskontosu tanımlandığı zaman, malların KDV hariç fiyatlarının faturaya yazılacağı düşünüleceği için, bu tür faturalar her zaman KDV hariç işlem görür. Mal fazlası iskontosu tanımlandığında, “Genellikle KDV Hariç” parametresi de işaretlenmelidir.
  •  Mal Fazlası İskontosundan KDV Alınsın
"Mal Fazlası İskontosu" parametresinin kullanıldığı durumlarda, mal fazlası tutarı üzerinden KDV hesaplanarak toplam KDV tutarına eklenir.
  •  KDV Brüt Fiyat Üzerinden Alınsın (Değilse Net Fiyat Üzerinden)
"Mal Fazlası İskontosundan KDV Alınsın" parametresinin kullanıldığı durumlarda, mal fazlası tutarı için hesaplanacak KDV’nin, malın brüt fiyatı üzerinden mi yoksa tüm iskontolar düşüldükten sonra kalan net fiyatı üzerinden mi hesaplanacağının belirlendiği parametredir.
  •  Mal Bazı İskontosu Uygulansın
Fatura kaydı sırasında mal (satır) bazında iskonto yapılacaksa işaretlenmesi gereken parametredir. Mal bazında iskonto kullanıldığı durumlarda, ilgili cari hesap sabit bilgisindebelli bir iskonto tipi tanımlanası ve bu iskonto tipinin mal bazında oran/tutar bilgileri de "Cari/İskonto Kayıtları" bölümünden kaydedilmesi gerekir. Böylece, fatura kaydı sırasında kaydetmiş olduğunuz oran veya tutar, mal bazı iskontosu alanına otomatik olarak gelir. Bu rakam üzerinde düzenlemeler yapılabilir ve iskonto kaydı girilmemişse bile manuel olarak iskonto tutar/oranı girilebilir.
Kademeli Kaç İskonto SorulsunMal Bazı İskontosu Uygulansın" parametresi işaretlendiğinde aktif olan alandır. Bu parametre kullanıldığında mal bazında, arka arkaya birden fazla iskonto oranı girilebilir. Böyle bir durumda fatura kaydı sırasında, girilen iskonto sayısı kadar alan açılır. Hesaplama yapılırken mal tutarı üzerinden birinci iskonto oran/tutar düşülür, kalan rakam üzerinden girilen diğer iskonto oranları da düşülerek işlem yapılır.
  •  Yüzde/Tutar Sorulsun
"Mal Bazı İskontosu Uygulansın" parametresi işaretlendiği durumlarda, hem yüzdelik oran, hem de tutar olarak iskonto yapılması istendiği zaman işaretlenmesi gereken parametredir. Fatura kaydı sırasında, mal bazı iskontosu varsa ve bu parametre işaretli değilse, satır bazında iskonto alanı açılır ve bu alana sadece iskonto oranı kaydedilir. Bu parametre işaretlendiği zaman açılan iskonto alanına ilk karakter "%" girildiğinde iskonto oranı, "T" girildiğinde iskonto tutarı kaydedilir.
  •  Ölçü Birimi-2'ye Göre Tutar İskontosu Yapılsın

Mal bazı iskontosu, tutar ve yüzde olarak belirlenmişse, fatura kaydı sırasında girilen tutar iskontosunun malın 2. ölçü birimine çevrilerek hesaplatılmasını sağlayan parametredir. Bu parametre işaretlendiğinde “SADECE SATIŞ İRSALİYE/ FATURALARINDA "ÖLÇÜ BİRİMİ-2" OLAN MALLARDA "PAY1/PAYDA1" DEĞERİ BAZ ALINARAK TUTAR İSKONTOSU YAPILIR” şeklinde bir uyarı ekrana gelir. Bu da tutar iskontosu olarak girilen rakamın, malın pay1/payda1 değeriyle çarpılarak hesaplanacağı anlamına gelir.

Örneğin; Malın 1. ölçü birimi "Adet", 2. ölçü birimi "Kg." olarak belirlendiğinde, mal adedine 1, mal ağırlığına ise 10 kg. değeri verildiğinde pay1=10, payda1=1'dir. İskonto 1 kg. için 1000 TL ve tutar iskontosu 1000 TL olarak girildiğinde, toplam satır iskontosu 1000*10/1 = 10,000 TL olarak hesaplanır.

  •  Genel İskonto (1)
Fatura kaydı sırasında, fatura altında görülmesi istenen ilk iskontodur. Bu parametre işaretlendiğinde, birinci iskonto oran/tutarını girebilirsiniz. "Cari Sabit Bilgilerinde" iskonto oranı girilmişse, bu parametrenin işaretlenmesi gerekir. Genel iskonto (1) alanı aynı zamanda, "Cari Sabit Bilgilerinde" kaydedilen "İskonto Oranı" alanındaki değer üzerinden hesaplanan alandır.
FAT.ALT.ISK1

Fatura altındaki Genel İskonto (1) parametresi işaretlendiğinde, fatura kaydı ve basımı sırasında görülmesi istenen ismin girileceği alandır.

  •  Genel İskonto (2)
Fatura kaydı sırasında, yukarıda tanımlaması yapılmış olan birinci iskonto dışında ikinci bir iskonto oranı/tutarı da kaydedileceği zaman işaretlenmesi gereken parametredir. Böylece, fatura kaydı sırasında ikinci bir iskonto alanı açılır ve oran/tutar olarak iskonto değeri girilebilir.
FAT.ALT.ISK2Fatura altındaki Genel İskonto (2) parametresi işaretlendiğinde, fatura kaydı ve basımı sırasında görülmesi istenen ismin girileceği alandır.
  •  Genel İskonto (3)
Fatura kaydı sırasında, yukarıda tanımlaması yapılmış olan iki iskonto dışında üçüncü bir iskonto oranı/tutarı da kaydedileceği zaman işaretlenmesi gereken parametredir. Böylece, fatura kaydı sırasında üçüncü bir iskonto alanı açılır ve oran/tutar olarak iskonto değeri girilebilir.
FAT.ALT.ISK3Fatura altındaki Genel İskonto (3) parametresi işaretlendiğinde, fatura kaydı ve basımı sırasında görülmesi istenen ismin girileceği alandır.
  •  Genel İskonto (3) = Birim Ağırlık* Ağırlıklı İskonto Hesaplansın
Bu parametrenin işaretlenmesi ile, fatura kaydı sırasında bölge farkı iskontosunun girilmesi için bir pencere açılır. Buraya yazılan tutar, malların faturadaki miktarlarının "Stok Sabit Kayıtlarındaki" birim ağırlıklarıyla çarpılarak, toplam halinde Genel İskonto (3) alanına yansır. Bu parametre işaretlendiğinde, ekranda “AĞIRLIK İSKONTOLARI, STOK HAREKETLERİNDE İKİNCİ MİKTARDA TUTULACAK” şeklinde bir mesaj görüntülenir. Böyle bir durumda, malların ikinci miktarını hesaplatmayla ilgili parametre kullanılamaz.
  •  Her Satırda Değer Sorulsun
Genel İskonto (3) alanının bölge farkı iskontosu olarak kullanıldığı durumlarda, iskonto tutarının her kalem için ayrı ayrı girilmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir. Eğer malların, "Stok Sabit Bilgilerinde" nakliye tutarı girilmişse, bu değer ilgili malın nakliye iskontosu alanına otomatik olarak gelir. Parametrenin işaretlenmesi durumunda, satır bazında girilen "iskonto tutarı*malların birim ağırlığı" çarpımlarının toplamından oluşur. Parametrenin işaretlenmemesi durumunda ise, "bölge farkı iskontosu tutarı*malların birim ağırlığı" çarpımından oluşur.
  •  Genel İskonto (3) Hesaplamada İlk Düşülsün
Fatura altında, net tutarın hesaplanması sırasında, Genel İskonto (3) tutarının diğer ıskontolardan daha önce brüt tutardan düşülmesinin istendiği durumlarda işaretlenmesi gereken parametredir.
  •  İskontolar Brüt Fiyattan Hesaplansın
Stok çıkışlarında birden fazla iskonto tanımlanmışsa, iskontoların tamamının brüt fiyat üzerinden hesaplanmasını sağlayan parametredir.


Ek Maliyet

Image RemovedImage Added

Satış Fatura Parametreleri EkranıEk Maliyet
  •  Ek Maliyet (1)
Fatura kayıtlarında ambalaj, nakliye gibi fatura tutarına ilave olan değerlerin girilmesi istendiğinde ek maliyet parametreleri kullanılır. Bu parametrenin işaretlenmesi ile, fatura kaydı sırasında birinci ek maliyet değerinin girilmesi sağlanır.
FAT.ALTM1

Fatura altındaki Ek Maliyet (1) parametresi işaretlendiğinde, fatura kaydı ve basımı sırasında görmek istenen görülmesi istenen ismin girileceği alandır.

  •  Ek Maliyet (1) = Birim Ağırlık*Nakliye Katsayısı Hesaplansın

Fatura altındaki, Ek Maliyet (1) parametresinin işaretlendiği durumlarda;

Malların faturadaki miktarlarının, stok sabit kayıtlarındaki "birim ağırlık * nakliye tutarı" değeriyle cari hesap sabit kayıtlarındaki "nakliye katsayısının" çarpımı olarak hesaplatılıp, program tarafından Ek maliyet (1) alanına aktarılmasını sağlayan parametredir.

Ek Maliyet (1) KDV Oranı

Ek Maliyet (1) kullanılıyorsa ve maliyet tutarının KDV’sinin toplam KDV tutarına yansıtılması isteniyorsa, ek maliyet üzerinden % olarak hesaplatılacak KDV oranının girildiği alandır.

  •  Ek Maliyet (2)
Fatura kayıtlarında, Ek Maliyet (1) dışında, fatura tutarına ilave olan ikinci bir maliyet değerinin girilmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir.
FAT.ALTM2Fatura altındaki Ek Maliyet (2) parametresi işaretlendiğinde, fatura kaydı ve basımı sırasında görmek istenen görülmesi istenen ismin girileceği alandır.
Yuvarlama

Fatura genel toplamında yuvarlama yapılması istendiğinde kullanılması gereken alandır. Bu alanda genel toplam alanında yapılması istenen yuvarlama birimi seçilir. Seçilen yuvarlama değerine göre genel toplam üzerinde <TAB> butonu ile ilerleyerek yuvarlama yapılması sağlanır. Yuvarlama değeri, "Toplamlar" sayfasındaki yuvarlama alanına yansır.

  •  Nakliye Risk/Sigorta Fon Olarak Hesaplansın

Fatura altında Ek Maliyet (2) parametresi işaretlendiği durumlarda;

Özellikle tarım ürünleriyle ilgili iş yapan firmalar gibi nakliye riski bulunan, alıcı firmanın mallarının sigortalanarak faturalandırılmasını talep ettiği halde işaretlenmesi gereken parametredir. Parametrenin işaretlenmesi ile, sigorta fon oranının hesaplatılması ve fatura tutarına eklenmesi sağlanır.

(warning) İrsaliyelerin faturalandırılması sırasında bu parametre işaretlenmiş ise, birden fazla irsaliyenin tek faturada birleştirilmesi işlemi yapılamaz.
Sigorta Fon Oranı (Binde)Ek Maliyet (2) parametresinin nakliye risk/sigorta fonu olarak hesaplatılması istendiğinde, sigorta fonu binde oranında bu parametreye kaydedilir.
Sigorta Fon (Brüt/Net)

Ek Maliyet (2) parametresinin, nakliye risk/ sigorta fonu olarak hesaplatılması istendiğinde, bu değerin fatura brüt tutarı üzerinden mi yoksa iskontolar düşüldükten sonra kalan net tutar üzerinden mi hesaplatılacağının belirlendiği parametredir. Ek Maliyet (2) ile ilgili bu doğrultuda yapacağınız tanımlamalar sonucu, fatura kaydı sırasında girilmiş olan binde sigorta fon oranı ile fatura brüt/net tutarı çarpılarak bulunan değer, Ek Maliyet (2) alanına otomatik olarak aktarılır.

Ek Maliyet (2) KDV Oranı

Ek Maliyet (2) kullanıldığında ve maliyet tutarının KDV’sinin toplam KDV tutarına yansıtılması istendiğinde, bu parametreye ek maliyet üzerinden % olarak hesaplatılacak KDV oranı girilir.

(warning) Ek Maliyet (2) değerinin nakliye risk/sigorta fonu olarak hesaplatıldığı durumlarda, sigorta tutarından KDV hesaplatılmadığı için bu parametre geçersizdir.
Tevkifat Oranı Pay/Payda

Tevkifat hesaplamasında kullanılacak oranın girildiği alandır.

Fatura Alt Limiti
  •  Tevkifat Cari Bazında Hesaplansın


Özel Kod ve Açıklama

Image Added

Satış Fatura Parametreleri EkranıÖzel Kod ve Açıklama
  •  Özel Kod - 1
Faturaların belli kodlar altında gruplanması için kullanılan Özel Kod - 1 değerinin, alış fatura belgelerinde sorgulanması için kullanılan parametre alanıdır. Bu parametre işaretlendiğinde, alış faturaları ekranına Özel Kod - 1 alanı eklenir.
  •  Özel Kod - 1 Değeri Tablodan Kontrol Edilsin

Özel Kod - 1 parametresi işaretlendiğinde aktif olan parametredir. Özel kod - 1 değerlerinin bir bölümden tanımlanması ve fatura modülünden yapılan kayıtlarda girilen Kod - 1 değerlerinin kontrol edilmesi istendiğinde işaretlenmesi gerekir. Özel Kod - 1 değerlerinin İşlemler → Özel Kod - 1 Tanımlama bölümünden kaydedilmesi ile fatura işlemlerinde girilen Kod - 1 değerlerinin bu tabloya kayıtlı olup olmadığı kontrol edilir.

(warning) Tabloda kaydı olmayan Özel Kod - 1 değerleri kullanılamaz.
Özel Kod - 1 Tanımlama

Özel Kod - 1 alanı, malların hangi alış fiyatı üzerinden faturaya aktarılmasının belirlendiği alandır. Bu parametre işaretlenmediği durumlarda, fatura kayıtlarındaki "Birim Fiyat" alanına, malların "Stok Sabit Bilgi Kayıtlarında" girilmiş olan "Alış Fiyatı - 1" değeri otomatik olarak aktarılır. İşaretlendiğinde ise, "Stok Sabit Kayıtlarında" girilen diğer alış fiyatlarının, faturada istenilen şekilde görüntülenmesini sağlar. Dört ayrı alış fiyatı için dört ayrı özel kod tanımlanabilir.

Örneğin; "Stok Sabit Bilgi Kayıtlarında" Alış Fiyatı - 1 peşin alış fiyatı, Alış Fiyatı - 2 de vadeli alış fiyatı olarak girildiğinde. Özel Kod - 1 bölümündeki (P) kodu için 1. alış fiyatı, (V) kodu için de 2. alış fiyatı kullanılır. Böylece, fatura kaydı sırasında çıkan "Özel Kod" sorgulama penceresine (P) yazıldığında malların alış fiyatı - 1 olan peşin fiyatlar, (V) yazıldığında malların alış fiyatı - 2 olan vadeli fiyatlar program tarafından faturaya aktarılır.

Bu özel kodlar kullanılarak, ayrı fiyatlarla kaydedilmiş faturalar ayrı alış hesaplarında muhasebeleştirilebilir veya herhangi bir amaçla değişik kodlamalar yapılarak, farklı koda sahip faturalar farklı alış hesaplarında muhasebeleştirilebilir.

Örneğin; Peşin alışlar ayrı bir alış hesabında, vadeli alışlar ayrı bir alış hesabında gösterilebilir veya farklı departmanın alışları farklı alış hesaplarında toplanabilir.

(warning) Alış fiyatlarına göre veya herhangi başka bir amaçla, muhasebedeki alış hesaplarının birden fazla tanımlanıp ilgili faturaların bu hesaplar altında toplanabilmesi için Özel kod - 1 alanlarının kullanılması gerekir.
  •  Özel Kod - 2
Faturalarda kullanılabilmesi için tanımlama bölümü olmayan, raporlamaya yönelik kayıt oluşturulmasını sağlayan parametre alanıdır. Bu alandaki kayıtlara göre, fatura kayıtları rapor bazında ve değişik gruplar altında toplanabilir. Ayrıca bu kodlama alanı, muhasebe entegrasyonunda fatura iskontolarının ayrı hesaplara işlenebilmesi için de kullanılabilir.
  •  Özel Kod - 2 Değeri Tablodan Kontrol Edilsin

Özel Kod - 2 parametresi işaretlendiğinde aktif olan parametredir. Özel kod - 2 değerlerinin bir bölümden tanımlanması ve fatura modülünden yapılan kayıtlarda girilen Kod - 2 değerlerinin kontrol edilmesi istendiğinde işaretlenmesi gerekir. Özel Kod - 2 değerlerinin İşlemler → Özel Kod - 2 Tanımlama bölümünden kaydedilmesi ile fatura işlemlerinde girilen Kod - 2 değerlerinin bu tabloya kayıtlı olup olmadığı kontrol edilir.

(warning) Tabloda kaydı olmayan Özel Kod - 1 değerleri kullanılamaz.
  •  Açıklama
Fatura kayıtlarında, en fazla 20 karakter uzunluğunda özel açıklama yazılmasını sağlayan parametredir. Bu parametre işaretlendiğinde fatura ekranında yer alacak olan "Açıklama" alanı, rapor amaçlı kullanılan bir alandır.
  •  Açıklama Boş Geçilmesin
Fatura kayıtları sırasında "Açıklama" alanının boş geçilmemesini sağlayan parametredir.
  •  İrsaliye/Fatura/Siparişlerde Özel Kod - 2 Boş Geçilmesin
Fatura kayıtları sırasında "Özel Kod - 2" alanının boş geçilmemesini sağlayan parametredir.
  •  Müşteri Siparişlerinde Açıklama Devam Etsin

Açıklama sahasını işaretleyerek, sipariş kayıtlarında açıklama sahasına örneğin; teslimat bölgelerine göre sevk kodunun girilmesi isteniyor ise, ilk siparişte girilen bir kodun diğer siparişlerde de otomatik getirilmesi yani tekrarlanmasını sağlayan parametredir. Teslimat numaraları ilk siparişte girilen numara olarak diğer siparişlere de otomatik yansıtılır. İstenirse kullanıcı bu kodu değiştirebilir.