Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Satış Fatura ParametreleriGenel 2
Ek Alan

Bu parametrede, “Ek alan kullanılmasın”, “Ek alan kullanılsın” ve “Barkod bilgisi tutulsun” olmak üzere üç seçenek bulunur.

Alış faturaları girilirken, mal kalemi bazında açıklama girilmesi gerekiyorsa, “Ek alan kullanılsın” parametresi işaretlenir. Bu açıklamalar fatura basımında da kullanılabilir. Ek Alan sahaları farklı amaçla hesaplama yapılması için kullanılabilir.

Örneğin; 100X200 olarak ek alan bilgisi girildiğinde, miktar hanesi program tarafından 20,000 olarak hesaplanıp ekrana gelir. İki rakamın çarpılarak miktar hanesine otomatik olarak aktarılması isteniyorsa ek alan bilgilerinden yararlanılır.

“Barkod bilgisi tutulsun” parametresi rapor amaçlı bir uygulamadır. Alış faturası "Kalem Bilgilerinde" yer alan "Stok Kodu" alanına girilen stoka ait barkod bilgisi veri tabanında saklanır. Aksi halde, "Stok Kodu" alanına barkod kodu girildiğinde, program ilgili stok kodunu getirir ve barkod numarasını herhangi bir alanda tutmaz.

“Ek alan kullanılmasın” parametresi ise program tarafından getirilen ön değer parametredir. Mal kalemi bazında açıklama girilmesi veya programın barkod bilgilerini tutması istenmiyorsa bu parametre işaretlenir.

  •  Ebat Bilgisi Girilsin

Bu parametrenin kullanım alanı özeldir, daha çok halı ve cam sektörüne yöneliktir. Parametrenin işaretlenmesi ile birlikte, fatura kaydı sırasında mal kalemleri bazında ebat bilgisinin girilebileceği bir pencere açılır. Bu parametrenin kullanılabilmesi için “Ek Alan Kullanılacak Mı” parametresinin işaretlenmesi gerekir. Bunun anlamı, fatura kayıtlarında ebat bilgileri girilirken ek alanların da kullanılmasının sağlanmasıdır. Bu şekilde iki parametre işaretlendiğinde, fatura kaydı sırasında, mal kalemleri bazında açılacak olan ek alan penceresine malların ebat bilgilerinin girilmesi ve toplam ebat hesaplamasının otomatik olarak yapılması sağlanır.

Ebatlar Kaça Bölünsün

Ebat bilgisi girilecekse, toplam ebadı hesaplatabilmek için bu parametre kullanılır. Ebatların kaça bölünmesi isteniyorsa (1, 10, 100, 1000) alanın sağ tarafında yer alan seçeneklerden biri aşağı ok tuşu ile seçilerek işaretlenir.

Örneğin; Cam ebatları en-boy olarak mm. ölçüsü üzerinden girilip, faturalama işlemi de m² üzerinden fiyatlandırılıyor olsun. Bu durumda; “Ek Alan Kullanılacak Mı” ve “Ebat Bilgisi Girilsin” parametrelerinin işaretlenmiş ve “Ebatlar Kaça Bölünsün” parametresinin de 1000 olarak seçilmesi gerekir. Bu türden hesaplama yapılması istenen malların, stok sabit bilgilerindeki 1. ölçü birimi olarak girilmesi gerekir. Eğer malların ebatları belliyse (fatura bazında değişmiyorsa ve bu mallar için 3. ölçü birimi kullanılmıyorsa) o mal için stok sabit bilgi kayıtlarında 2. Çevrim Pay ile 2. Çevrim Payda değerlerine bu ebat bilgileri kaydedilir. Bu bilgiler faturada mal bazında ek alan kısmına otomatik olarak gelir.

Örneğin; Cam malının 1. ölçü birimi , 2. ölçü birimi adet olsun ve 2.Çevrim Pay 1500 mm. 2.Çevrim Payda 2000 mm şeklinde kaydedilsin. 2.çevrim pay 1500 mm., 2. çevrim payda 2000 mm. şeklinde kaydedilsin. Fatura kaydı sırasında cam malı için açılacak pencerede: 1500X2000 şeklinde rakamlar gelir. <TAB> butonu ile onaylandığında 30.000 değeri miktar alanına yansır. Bu değer henüz doğru olarak hesaplanan değer değildir, sadece pay ve payda değeri çapılarak yazılan değerdir. Miktar bilgisinin de girilmesi ile birlikte, bu ölçülerde 3 adet cam satıldığı varsayıldığında, gelen 30.000 rakamının üzerine 3 rakamı girildiğinde program otomatik olarak 9 rakamını hesaplayıp miktar alanına aktarır.


"Stok Parametrelerinde" lokal depo uygulamasının kullanıldığı ve stok kayıtlarının lokal depolara göre kaydedildiği durumlarda geçerli olan parametredir. Fatura ve irsaliye kayıtlarında, girilecek tüm kalemler için geçerli olacak bir lokal depo kodu girilmesini sağlar. Bu parametrenin işaretlenmemiş olması durumda, fatura ve irsaliye kalemlerinde her stok kalemi için, ayrı ayrı lokal depo kodu girilmesi gerekir.