Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Alış Fatura Parametreleri EkranıFatura Sipariş
  •  Sipariş Takibi Yapılsın

Sipariş girişi oluşturmak ve siparişle ilgili rapor almak için işaretlenmesi gereken parametredir.

  •  İrsaliye/Faturada Sipariş No. Mal Bazında Sorulsun

Sipariş takibi yapıldığı durumlarda, satış irsaliyesi/faturası kaydederken, bağlantılı sipariş numarasının mal kalemleri bazında sorgulanması için işaretlenmesi gereken parametredir. Satıcılara verilen siparişlerin teslimat aşamasında irsaliye/fatura ile çıkışı yapılacağı zaman, satır bazında sipariş numarası farklılık göstereceği için, sipariş numarası bilgisini mal bazında vermeyi sağlar.

(warning) Sipariş takibi yaparken, teslim edilen malların ilgili siparişten düşmesi ve kalan siparişin izlenmesi için sipariş numaralarının doğru girilmesi önemlidir.
  •  Sipariş Kaydında Tekrar Eden Stok Kodu Kontrol

"Alış İrsaliyelerinde Sipariş No. Mal Bazında Sorulsun” parametresinin işaretli olduğu durumlarda aktif olan parametredir. Verilen siparişlerde aynı malın birden fazla kaydı varsa, kayıt sıra numarası oluşturulmasını sağlar. Aynı zamanda sipariş bağlantılı irsaliye/fatura işlemlerinde, oluşturulan kayıt sıra numarasına göre işlem yapılmasını ve sıra numaraları arasından seçim yapılarak kaydedilmesini sağlar. Sipariş kayıtları sırasında malın stok kaydı, miktar ve tutar alanlarının girişinden sonra, kayıt sıra numarasını gösteren (program kayıt sıra numarasını otomatik verir) bir ekran açılır. İrsaliye/fatura işlemlerinde satır bazında malın stok kodu girişi yapıldıktan sonra yine aynı ekran açılarak verilen kayıt numarasının ekrana girilmesi istenir. Rehber tuşu ile satır bazında kayıt sıra numaralarının görülmesini sağlayacak sipariş rehberine ulaşılır. İlgili mal kalemi için sıra numarası verilerek işlem tamamlandığında, kaydedilen sipariş için kayıtlı olan sıra numarası teslim edilmiş olarak işlem görür.

  •  Sipariş Kaydında Her Satırda Teslim Tarihi Sorulsun

Satıcı sipariş kayıtlarında mal kalemlerine göre teslim tarihi girilmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir. Stok kodu girişinden sonra, siparişlerin genel girişindeki teslim tarihi ile aynı tarihi içeren, üzerinde değişiklik yapılabilen bir ekran açılır. Bu ekranda sipariş kaydı yapılan mal kalemi için teslim tarihi değiştirilir ya da <tab> tuşu ile ilerlenerek onaylanır.

  •  Sipariş Bağlantılı İrsaliyede Fiyat ve Vade Değişmesin

Sipariş bağlantılı irsaliye işlemlerinde mal fiyatları ve vade günlerinin (önceden girilmiş sipariş değerlerinin) kullanıcı tarafından değiştirilmesinin istenmemesi durumunda işaretlenmesi gereken parametredir.

  •  Sipariş Kurlarını Faturada Güncelleme

Dövizli kaydedilmiş siparişlerin, sipariş bağlantılı faturalama işlemlerinde, teslimatın yapıldığı tarihteki döviz kuruna göre tutarların tekrar değiştirilerek faturalanmasını sağlayan parametredir.

  •  Sipariş Sistemi FIFO Metodu İle Çalışsın

Sipariş teslimatlarının, ilk giren ilk çıkar (FIFO) metodu ile program tarafından otomatik olarak yapılması istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir. Böyle bir durumda irsaliye/faturalarda bulunan "sipariş rehberi" butonu ekranda yer almaz. Siparişler giriş sırasına göre program tarafından otomatik olarak ekrana getirilir.

(warning) Bu sistemin çalışabilmesi için “İrsaliye/Faturada Sipariş No. Mal Bazında Sorulsun” parametresinin işaretlenmesi gerekir.
  •  İrsaliye/Faturada Sipariş Vade Tarihi Değişsin

Sipariş bağlantılı kesilen irsaliye/fatura kayıtlarında, siparişte girilen vade tarihinin değiştirilmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir. Bu parametre işaretlendiğinde, siparişte girilen vade tarihi değişir ve irsaliye veya faturanın kesildiği tarihin üzerine, vade günü eklenerek yeni bir vade tarihi hesaplanır.

  •  Sipariş Bağlantılı Fatura/İrsaliyede Fazla Teslimat Yapılabilsin

Sipariş bağlantılı kesilen fatura/irsaliyelerde, sipariş miktarından daha fazla teslimat yapılması istenildiğinde işaretlenmesi gereken parametredir.

Fazla Teslimat Oranı

“Sipariş Bağlantılı Fatura/İrsaliyede Fazla Teslimat Yapılabilsin” parametresi işaretli olduğu durumlarda aktif olan parametredir. Fazla teslimatın miktar bazında belli bir oranda yapılması istendiğinde kullanılabilir.

Örneğin; bu alana oran olarak "10" rakamının girildiği düşünüldüğünde, sipariş teslimatına ilişkin kayıt yapılırken, sipariş miktarının en fazla % 10’u kadar fazla teslimat yapılabilir. Daha fazla teslimat yapılmak istendiğinde program uyarı vererek teslimat işlemini gerçekleştirmez.

  •  Sipariş Onay Açılsın

Siparişi onaylanmayan malların teslim edilememesi için kullanılan parametredir. Bu durumda girilen satıcı siparişlerinin teslimatı için mutlaka onay gerekir.

(warning) "Onaylama işlemi, İşlemler/ Sipariş İşlemleri/ Sipariş Onayla-Onayı Geri Al" bölümünden yapılır.
  •  "Sipariş Bağlantısız İrsaliye/Fatura Girişi Engellensin"

Firmaların sipariş bağlantısız irsaliye/fatura kesmelerini engelleyen parametredir. "Üst Bilgiler" veya "Kalem Bilgilerinde" sipariş numarası girilmeyen kalemlerin işlenememesini sağlar.

  •  Siparişte Nakliye Katsayısı Girişi Yapılsın

Cari Hesap Kayıtlarındaki "Nakliye Katsayısı" alanına girilen birim nakliye maliyetinin, siparişlere otomatik olarak aktarılmasını sağlayan parametredir. İstendiğinde kullanıcı tarafından değiştirilebilir.

...

Depolar Arası Transfer / Ambar Giriş-Çıkış

Alış Parametreleri EkranıDepolar Arası Transfer / Ambar Giriş-Çıkış
Ambar Fişi Maliyet TipiAmbar fişi maliyet tipinin belirlendiği alandır. Alanın sağ tarafında bulunan aşağı ok butonu ile maliyet tipleri arasından seçim yapılır.
  •  Lokal Depo Bazında Muhasebe Entegrasyonu Yapılsın

Lokal depo uygulaması yapan firmalarda, faturaların lokal depo bazında muhasebeye entegre edilebilmesi için kullanılan parametredir. Bu parametrenin işaretlenmesi dışında, lokal depolara göre muhasebe entegrasyonunun gerçekleşmesi için öncelikle, "Stok Modülü/Parametre Kayıtları/Lokal Depo Uygulaması" parametresinin işaretlenip, "Stok Modülü/Kayıt/Lokal Depo İşlemleri/Depo Tanımlama" bölümünden lokal depoların tanımlanmış olması gerekir. Ayrıca hangi lokal depo hareketinin, hangi lokal depo hesaplarına yansıtılması ile ilgili bilgilerin, "Stok Modülü/Kayıt/Muhasebe Detay Kod Girişi" bölümünden girilmesi gerektiğini unutmamak gerekir.

(warning) "Detay Kodu" alanındaki ilk iki karakterin, "Lokal Depo Tanımlama" bölümünde tanımlanan depo kodu olarak girilmesi gerekir. Program, faturalarda kullanılan depo kodlarını entegre ederken, "Stok Detay Kodu" alanındaki ilk iki karakteri kontrol ederek, ilgili hesap koduna yansıtır.
  •  "Ambar Fişi Açıklaması Entegrasyona Atılsın"

"Özel Kod" ve "Açıklama" parametrelerinin bulunduğu bölümde "Açıklama" parametresi işaretlendiğinde, ambar giriş fişlerine de açıklama alanı eklenir ve kullanılır. Ambar fişlerinin muhasebeleştirildiği durumlarda, fişlerle ilgili açıklama program tarafından otomatik olarak entegrasyona aktarılır. Programın aktardığı açıklamanın değil de, kullanıcının "Açıklama" alanına girdiği bilginin entegrasyona aktarılması istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir.

  •  D.A.T Nakliye Katsayısı Girişi Yapılsın

Cari Hesap Kayıtlarındaki "Nakliye Katsayısı" alanına girilen birim nakliye maliyetinin, depolar arası transfer belgelerine otomatik olarak aktarılmasını sağlayan parametredir. İstendiğinde kullanıcı tarafından değiştirilebilir.


Koşul 

Alış Parametreleri EkranıKoşul
  •  Sipariş/İrsaliye/Faturada Koşul Uygulaması Kullanılsın

Farklı alış ve satış kondisyonlarıyla işlem yapan firmaların, cari modülden tanımladıkları koşul kayıtlarının fatura modülünde de geçerli olması için kullanmaları gereken parametredir. Parametre işaretlendiğinde, Sipariş/İrsaliye/Faturada koşul kodlarının sorgulandığı bir ekran açılır. Kullanıcı bu ekranda, ilgili cari için tanımlı olan koşul kodunu isterse değiştirebilir.

  •  Satır Bazında Koşul Kodu Sorulsun

“Sipariş/İrsaliye/Faturada Koşul Uygulaması Kullanılsın” parametresinin işaretlenmiş olduğu durumlarda aktif olan parametredir. Bu parametrenin işaretlenmesi halinde satır bazında koşul kodu sorulur. Böylece, her stok kaleminin farklı koşul uygulaması ile alışı sağlanır.

  •  Satır Bazı Koşul Kodu ile Kod-2 Eşleştirilsin

Bu parametrenin aktif hale gelmesi için “Sipariş/İrsaliye/Faturada Koşul Uygulaması Kullanılsın” ve “Satır Bazında Koşul Kodu Sorulsun” parametrelerinin işaretlenmiş olması gerekir. Bu parametrelerle birlikte, stok girişlerinde kullanılan koşul kodlarının ilk harfi ile başlayan "Özel Kod-2" tanımlamasının da yapılması gerekir. "Üst Bilgiler" ekranında yer alan "Özel Kod-2" alanına stok girişi için tanımlanan koşul kodlarına ait özel kod girildiğinde, satır bazında yer alan "Koşul Kodu" rehberinde sadece bu kod ile başlayan koşul kodları listelenir.

  •  Koşul Kodu Girilmişse Fatura/İrsaliye/Siparişte Fiyat, Satır Bazı Vade ve Satır İskontoları Değiştirilmesin

Fatura oluştururken koşul kodunun kullanıldığı durumlarda, tanımlanan koşul kodundaki satır bazı vade ve iskonto değerlerinin kullanıcı tarafından değiştirilmesini engelleyen parametredir.

Grup Koşul Uygulama Yeri

Detay koşul kaydındaki "Grup Koşul Tanımlamaları" yapıldıktan sonra, grup iskontolarının hangi belgede verileceğini belirleyen parametredir.

Örneğin; mal fazlası iskontolarının, sipariş kaydında belgeye yansıtılması istendiğinde uygulama yeri “Sipariş” olarak seçilir. Sipariş ya da belirtilen belgede yapılan iskontolar, bağlantılı belgelere aynen aktarılır ve tekrar sorgulanmaz. Uygulama yeri “Yok” olarak işaretlendiğinde ise, hiçbir belgede grup koşulu uygulanmaz.   

  •  Mal Fazlası Koşulu Sağlamalı

Program tarafından belirlenen mal fazlası miktarından farklı miktar girilmesini engelleyen parametredir. Parametrenin işaretli olmadığı durumlarda ise, belgede hesaplanan mal fazlası miktarından farklı bir miktar girilebilir.

Çalışan Grup Koşullarda Aralık İskonto PolitikasıDetay koşul kayıtlarında birden fazla grup koşulunun geçerli olduğu durumlarda, miktar/tutar aralığı iskonto politikası belirlenirken hangi koşulun dikkate alınacağının belirlendiği parametredir. Grup koşulun uygulanmadığı durumlarda, belgede girilen kalem birden fazla koşul için geçerli olduğunda, program, detay kayıtlarından bulunan ilk koşula göre oran getirmektedir. Ancak grup koşul kullanıldığında miktar ya da tutar aralığı kalemlerin toplamına göre tespit edildiğinden, birden fazla koşul kontrol edilmektedir.