Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Alış Fatura Parametreleri EkranıEk Maliyet
  •  Ek Maliyet (1)

Fatura kayıtlarında ambalaj, nakliye gibi fatura tutarına ilave olan değerlerin girilmesi istendiğinde ek maliyet parametreleri kullanılır. Bu parametrenin işaretlenmesi ile, fatura kaydı sırasında birinci ek maliyet değerinin girilmesi sağlanır.

FAT.ALTM1

Fatura altındaki Ek Maliyet (1) parametresi işaretlendiğinde, fatura kaydı ve basımı sırasında görmek istenen görülmesi istenen ismin girileceği alandır.

  •  Ek Maliyet (1) = Birim Ağırlık*Nakliye Katsayısı Hesaplansın

Fatura altındaki, Ek Maliyet (1) parametresinin işaretlendiği durumlarda;

Malların faturadaki miktarlarının, stok sabit kayıtlarındaki "birim ağırlık * nakliye tutarı" değeriyle cari hesap sabit kayıtlarındaki "nakliye katsayısının" çarpımı olarak hesaplatılıp, program tarafından Ek maliyet (1) alanına aktarılmasını sağlayan parametredir.

Ek Maliyet (1) KDV Oranı

Ek Maliyet (1) kullanılıyorsa ve maliyet tutarının KDV’sinin toplam KDV tutarına yansıtılması isteniyorsa, ek maliyet üzerinden % olarak hesaplatılacak KDV oranının girildiği alandır.

  •  Ek Maliyet (2)

Fatura kayıtlarında, Ek Maliyet (1) dışında, fatura tutarına ilave olan ikinci bir maliyet değerinin girilmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir.

FAT.ALTM2Fatura altındaki Ek Maliyet (2) parametresi işaretlendiğinde, fatura kaydı ve basımı sırasında görmek istenen görülmesi istenen ismin girileceği alandır.
Yuvarlama

Fatura genel toplamında yuvarlama yapılması istendiğinde kullanılması gereken alandır. Bu alanda genel toplam alanında yapılması istenen yuvarlama birimi seçilir. Seçilen yuvarlama değerine göre genel toplam üzerinde <TAB> butonu ile ilerleyerek yuvarlama yapılması sağlanır. Yuvarlama değeri, "Toplamlar" sayfasındaki yuvarlama alanına yansır.

  •  Nakliye Risk/Sigorta Fon Olarak Hesaplansın

Fatura altında Ek Maliyet (2) parametresi işaretlendiği durumlarda;

Özellikle tarım ürünleriyle ilgili iş yapan firmalar gibi nakliye riski bulunan, alıcı firmanın mallarının sigortalanarak faturalandırılmasını talep ettiği halde işaretlenmesi gereken parametredir. Parametrenin işaretlenmesi ile, sigorta fon oranının hesaplatılması ve fatura tutarına eklenmesi sağlanır.

(warning) İrsaliyelerin faturalandırılması sırasında bu parametre işaretlenmiş ise, birden fazla irsaliyenin tek faturada birleştirilmesi işlemi yapılamaz.
Sigorta Fon Oranı (Binde)

Ek Maliyet (2) parametresinin nakliye risk/sigorta fonu olarak hesaplatılması istendiğinde, sigorta fonu binde oranında bu parametreye kaydedilir.

Sigorta Fon (Brüt/Net)

Ek Maliyet (2) parametresinin, nakliye risk/ sigorta fonu olarak hesaplatılması istendiğinde, bu değerin fatura brüt tutarı üzerinden mi yoksa iskontolar düşüldükten sonra kalan net tutarüzerinden mi hesaplatılacağının belirlendiği parametredir. Ek Maliyet (2) ile ilgili bu doğrultuda yapacağınız tanımlamalar sonucu, fatura kaydı sırasında girilmiş olan binde sigorta fon oranı ile fatura brüt/net tutarı çarpılarak bulunan değer, Ek Maliyet (2) alanına otomatik olarak aktarılır.

Ek Maliyet (2) KDV Oranı

Ek Maliyet (2) kullanıldığında ve maliyet tutarının KDV’sinin toplam KDV tutarına yansıtılması istendiğinde, bu parametreye ek maliyet üzerinden % olarak hesaplatılacak KDV oranı girilir.

(warning) Ek Maliyet (2) değerinin nakliye risk/sigorta fonu olarak hesaplatıldığı durumlarda, sigorta tutarından KDV hesaplatılmadığı için bu parametre geçersizdir.
ÖTV Maliyete Eklensin

Stok alımlarında ÖTV uygulamasının olduğu durumlarda işaretlenmesi gereken parametredir. Böylece hesaplanan ÖTV tutarı, stokun maliyetine eklenerek entegre olur.

Tevkifat Oranı Pay/Payda

Tevkifat hesaplamasında kullanılacak oranın girildiği alandır.


Özel Kod ve Açıklama

Alış Fatura Parametreleri EkranıÖzel Kod ve Açıklama
Özel Kod - 1

Faturaların belli kodlar altında gruplanması için kullanılan Özel Kod - 1 değerinin, alış fatura belgelerinde sorgulanması için kullanılan seçenektir. Bu parametre işaretlendiğinde, alış faturaları ekranına Özel Kod - 1 alanı eklenir.

Özel Kod - 1 Değeri Tablodan Kontrol Edilsin

Özel Kod - 1 parametresi işaretlendiğinde aktif olan parametredir. Özel kod - 1 değerlerinin bir bölümden tanımlanması ve fatura modülünden yapılan kayıtlarda girilen Kod - 1 değerlerinin kontrol edilmesi istendiğinde işaretlenmesi gerekir. Özel Kod - 1 değerlerinin İşlemler → Özel Kod - 1 Tanımlama bölümünden kaydedilmesi ile fatura işlemlerinde girilen Kod - 1 değerlerinin bu tabloya kayıtlı olup olmadığı kontrol edilir.

(warning) Tabloda kaydı olmayan Özel Kod - 1 değerleri kullanılamaz.
Özel Kod - 1 Tanımlama

Özel Kod - 1 alanı, malların hangi alış fiyatı üzerinden faturaya aktarılmasının belirlendiği alandır. Bu parametre işaretlenmediği durumlarda, fatura kayıtlarındaki "Birim Fiyat" alanına, malların "Stok Sabit Bilgi Kayıtlarında" girilmiş olan "Alış Fiyatı - 1" değeri otomatik olarak aktarılır. İşaretlendiğinde ise, "Stok Sabit Kayıtlarında" girilen diğer alış fiyatlarının, faturada istenilen şekilde görüntülenmesini sağlar. Dört ayrı alış fiyatı için dört ayrı özel kod tanımlanabilir.

Örneğin; "Stok Sabit Bilgi Kayıtlarında" Alış Fiyatı - 1 peşin alış fiyatı, Alış Fiyatı - 2 de vadeli alış fiyatı olarak girildiğinde. Özel Kod - 1 bölümündeki (P) kodu için 1. alış fiyatı, (V) kodu için de 2. alış fiyatı kullanılır. Böylece, fatura kaydı sırasında çıkan "Özel Kod" sorgulama penceresine (P) yazıldığında malların alış fiyatı - 1 olan peşin fiyatlar, (V) yazıldığında malların alış fiyatı - 2 olan vadeli fiyatlar program tarafından faturaya aktarılır.

Bu özel kodları kullanılarak, ayrı fiyatlarla kaydedilmiş faturalar ayrı alış hesaplarında muhasebeleştirilebilir veya herhangi bir amaçla değişik kodlamalar yapılarak, farklı koda sahip faturalar farklı alış hesaplarında muhasebeleştirilebilir.

 

Örneğin; Peşin alışlar ayrı bir alış hesabında, vadeli alışlar ayrı bir alış hesabında gösterebiliriz. Alış fiyatı bazında değil de ayrı departmanların alışlarını ayrı alış hesaplarında toplayabiliriz. Bu örnekte Kodları A, B departmanları şeklinde saptayıp, karşılık alış fiyatları önemsiz olduğundan ikisine de 1 yazabiliriz.

Alış fiyatlarına göre veya herhangi başka bir amaçla muhasebedeki alış hesaplarını birden fazla tanımlayıp, ilgili faturaları bu hesaplar altında toplayabilmek için Özel kod-1 sahalarını kullanın.