Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Alış Fatura Parametreleri EkranıGenel 3
  •  Sipariş/İrsaliye/Faturada Farklı Teslim Yeri Kullanılsın

Sipariş ve alış irsaliye/fatura kaydı yaparken, teslim yerinin satış yerinden farklı olması durumunda işaretlenen parametredir. Fatura kaydı sırasında açılan bir alanda, teslim edilecek yerin cari kodu ve adresi sorgulanır. Eğer sadece fatura basımına yönelik farklı bir teslim adresi girilecekse, fatura üzerindeki müşteri kodunun aynısı girilerek farklı adres belirlenir. Fakat teslim edilecek kişi cari hesaplarda tanımlı ise ve teslimat yapılan cari hesap kodlarının saklanılması, ileride raporlarının alınabilmesi isteniyorsa, açılan bölüme ilgili cari hesap kodu yazılır. Teslim yeri bilgileri bu şekilde kaydedildiğinde, "Ambar Giriş/ Çıkış Fişi" numaraları sistemi kullanılamaz.

  •  Satır Bazında Teslim Cari Kodu Sorulsun

Bu parametrenin açılabilmesi için, “Sipariş/ İrsaliye/ Faturada farklı teslim yeri var mı” parametresinin işaretlenmiş olması gerekir. Böylece, "Üst Bilgilerde" sorgulanan "Farklı Teslimat" bilgilerinin yanı sıra, "Kalem Bilgilerinde" satır bazında da teslim cari kodu sorgulanır.

  •  Kayıtlarda Her Satırda Vade Günü Sorulsun

Fatura kaydı sırasında, stok hareketlerine işlenecek olan vade gününün genel bir değer halinde değil de, mal bazında sorgulanmasının istenildiği durumlarda işaretlenmesi gereken parametredir. Fatura kaydı sırasında, mal kalemi bazında girilen her satır için vade günü yazılabilen bir alan açılır. Faturanın sonunda, girilen vadelerin toplamı ve ödenecek toplam tutar hesaplanarak görüntülenir.

Örneğin; 20.03.2018 tarihli bir alış faturasının "Kalem Bilgileri" bölümüne 31 ve 40 gün vadeli olmak üzere iki ayrı mal kalemi girilmiş olsun ve bu kalemlerden birinin tutarının 11 lira, diğerinin fiyatının ise 24 lira olduğu varsayıldığında bu durum, fatura ekranının "Vadelere Bölme" bölümüne KDV'nin de dahil edilmesiyle birlikte şu şekilde yansır;

Yukarıdaki ekrandan da anlaşılacağı gibi, program otomatik olarak vade gün sayılarını toplar ve fatura tarihinin gün sayısı kadar ileri alınmış halini vade tarihi alanına ekler. Kalem bilgilerinde girilmiş olan iki kalemin toplam tutarlarını da bu ekrana aktarır.

(tick) Bu parametre ile birlikte "Alış Faturaları Cari Hesaba Vadelere Bölünerek Geçsin" parametresi işaretlendiğinde faturalar, vade bazında (0-30-60-90-120) değişiklik yapılacak şekilde görüntülenebilir ve ayrı ayrı cari hesaplara aktarılabilir.
  •  Kayıtlarda Her Satırda Vade Tarihi Sorulsun

Alış irsaliye/fatura kayıtlarında her satırdaki kaleme vade tarihi girilebilmesi için kullanılan parametredir. Parametrenin kullanılabilmesi için, öncelikle “Kayıtlarda Her Satırda Vade Günü Sorulsun” parametresinin işaretlenmiş olması gerekir. Bu parametrenin işaretlenmesi ile birlikte, her satır için ayrı ayrı vade tarihinin girilebilmesini sağlayan alan eklenir.

  •  İrsaliye/Fatura/Siparişte Satır Bazı Fiyat Sorulsun
Alış irsaliye/fatura ve satıcı siparişleri kayıtları sırasında kullanılacak satış fiyatı değeri, mal kalemleri için satır bazında değişkenlik gösteriyorsa işaretlenecek parametredir. Parametrenin işaretlenmesi ile birlikte, mal kalemleri için hangi fiyat üzerinden birim fiyat getirileceğinin sorgulanmasını sağlayan alan eklenir. Fatura kaydı sırasında, stok sabit kayıtlarındaki alış fiyatı-1, alış fiyatı-2, alış fiyatı-3, alış fiyatı-4 ve döviz alış fiyatlarından birinin seçilmesini sağlayan bir alan sayesinde, istenilen değer birim fiyat alanına yansıtılabilir.
  •  Tutardan Miktara Geçiş Yapılsın

Sipariş/İrsaliye/Fatura kayıtları sırasında miktar hanesi boş bırakılarak, birim fiyat ve toplam tutarın manuel girilmesi ile, birim miktarının program tarafından hesaplatılmasını sağlayan parametredir.

  •  Cari Hesapta Tanımlanan İskonto Mal Bazında Yapılsın

Cari hesaplarda sabit kayıt ekranlarındaki iskonto oranının, mal bazında da kullanımını sağlayan parametredir.

  •  İrsaliye Kaydında Otomatik Çıkış İrsaliye Kaydı Yapılsın

Alış irsaliye kaydı sırasında, aynı irsaliyenin satış irsaliyesi olarak da kaydedilmesini sağlayan parametredir. Parametrenin işaretlenmesi durumda, fatura ön sorgulama ekranına “Transit İrsaliye” alanı gelir. Satış irsaliyesi için cari kod girildikten sonra oluşturulan alış irsaliyesi ,program tarafından satış irsaliyesi olarak kaydedilir. Program, alış irsaliyesinde girilen stok kod ve miktarlarının çıkış kaydını yapar ve ekranda belirtilen cari koda ait bir satış irsaliyesi düzenler. İadelerde de ters transit işlemi geçerlidir.

(warning) Transit kaydı onaylanarak oluşturulan alış irsaliyesinin iptal edilmesi için, önce transit olarak kaydedilen satış irsaliyesinin iptal edilmesi gerekir.
  •  Faturada Fiyat 0 (sıfır) Geçilsin

Alış faturalarında fiyat alanının 0 (sıfır) geçilmesinin istenildiği durumlarda işaretlenecek parametredir. 

Örneğin; 1 adet bilgisayar için fatura geldiği varsayıldığında, ilk kalem olarak bilgisayarın kodu ve fiyatı girildikten sonra, diğer malzemeler de (ekran, klavye vb.) bilgisayar fiyatına dahil ise, bu malzemelerin fiyatlarının alt satıra 0 (sıfır) olarak geçilmesi istendiğinde bu parametre kullanılır.

  •  Miktar 0 (sıfır) Geçilmesin

  •  Sipariş/İrsaliye/Faturada Miktar 1 Gelsin

  •  TL Fiyatları Otomatik Yuvarlansın

  •  İrsaliye / Faturada Nakliye Katsayısı Girişi Yapılsın

  •  C/H Açıklama İlk İskonto Yazılsın

  •  Kapalı Fatura Cari Harekete İşlensin

  •  İade Faturada Tahsilat Ekranı Çıksın

...