İş emirleri üzerinde sağ fare düğmesi/F9 menüsünde yer alan Operasyon Tamamlama işlemi, üretim emri içerisinde sırasıyla gerçekleşecek olan operasyonlar için, bir önceki operasyondan çıkan ana ürünü üretebilecek malzeme miktarını yani bir sonraki operasyonda sarf edilecek malzeme miktarını belirlemek için kullanılır. Önceki operasyonda işlenen malzeme değerince bir sonraki iş emrinde işlenecek malzeme belirlenir. Üretim esnasında fire olan malzemeler için diğer operasyonlarda herhangi bir işlem yapılmaz. Önceki operasyon ilişkileri dikkate alınarak bir sonraki iş emrinde önceki iş emrinden çıkan malzemeler değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda iş emrinin miktarı belirlenir. 

Özetlemek gerekirse, üretim için sırasıyla gerçekleşen operasyonlarda, bir sonraki operasyonda işlenecek miktar bir önceki operasyonda işlenen miktar ile belirlenir. 

Operasyon tamamlama penceresinde operasyon sonrası gerçekleşen sarf ve fire miktarı belirtilir. Daha sonra sağ fare düğmesi/F9 menüsünde yer alan Hesapla seçeneği ile ilgili iş emrindeki hammadde sarfiyatları ve fireleri belirlenir. 

Bu işlemden sonra Operasyon Tamamla düğmesine basılarak fişler oluşturulur. Gerçekleşecek sarf alanına yazılacak değer bir sonraki operasyona girecek miktarı belirler. Buradaki sarf miktarı bu operasyon çıktılarından üretilebilecek ana ürün miktarıdır. Hesapla seçeneği ile ana üründen gerçekleşecek sarf miktarı üretmek için reçeteye göre harcanacak hammaddeler belirlenir ve bu miktarlara göre malzeme fişleri oluşturulur. 

Hammadde sarf miktarları hesaplandıktan sonra kullanıcı tarafından değiştirilebilir. Bu değişiklikler gerçekleşecek sarf ve fire miktarı alanlarını dolayısıyla da bir sonraki operasyonda işlenecek malzeme miktarlarını etkilemez. 

Ana ürün malzeme sınıfı ise gerçekleşecek sarf ve fire miktarları sağ fare düğmesi/F9 menüsünde yer alan malzeme sınıf detayları penceresinden belirlenir. Tablolu malzeme sınıfı için gerçekleşen miktar girişinde F9 menüde yer alan Malzeme Tablosu açıldığında üretim emri verildiği sırada girilen malzeme tablosundaki miktarlar bu pencereye otomatik olarak gelir. Pencere açıldığında öndeğer malzeme tablosu değerleri listelenir; sağ fare düğmesinde yer alan Satır/Sütun Kat Arttırma seçenekleri ile miktarlar arttırılabilir. 

Operasyon tamamlama işlemi iş emrinin durumu Devam Ediyor , Tamamlandı ve Durduruldu olduğunda yapılabilir. İş emrinin durumu Devam Ediyor durumundan Başlamadı durumuna getirilirse operasyon tamamlama kayıtları ve bu kayıtlar sonucu oluşan malzeme fişleri kullanıcının isteğine bağlı olarak silinir ve bağlantısı koparılır. 

Operasyon Tamamlama (Geri Al): Operasyon Tamamlaması yapılmış iş emirleri üzerinden sağ fare düğmesi/F9 menüsünde yer alan Operasyon Tamamlama (Geri Al) seçeneği ile ulaşılan bir işlemdir. Son olarak tamamlanan işlemler üzerinden yapılır. Kendisinden sonraki iş emri üzerinden operasyon tamamlama yapılmış ise o iş emri için operasyon tamamlama geri alınamaz. 

Geri Al işlemi aktif kullanıldığında, operasyon tamamlama ile oluşturulan tüm malzeme fişleri ve operasyon tamamlama kayıtları silinir. 

Operasyon Tamamlama penceresinde yer alan bilgiler şunlardır: 

Tarih/Saat: Operasyon tamamlama işleminin yapıldığı tarih ve saat bilgisidir. Günün tarihi alana otomatik gelir istenirse değiştirilir. 

Ana Ürün Kodu: Üretim emri ana ürün bilgisidir. 

Üretim Miktarı: Ana ürün için ürün reçetesinde belirtilen üretim miktarıdır. 

Üretim Emri Fiş No: İş emrinin bağlı olduğu üretim emri fiş numarasıdır. 

Üretim Emri Planlanan Başlangıç/Bitiş Tarihi: Üretim emri planlanan başlangıç ve bitiş tarihleridir. Tarih bilgileri bu alana doğrudan gelir; değiştirilemez. 

İş Emri Fiş No: Operasyon tamamlama işlemi yapılacak iş emri fiş numarasıdır. 

İş Emri Planlanan Başlangıç/Bitiş Tarihi: İş emri planlanan başlangıç ve bitiş tarihleridir ve değiştirilemez. 

Ana Ürün 

Gerçekleşecek Sarf Miktarı: İlgili operasyon için gerçekleşecek olan sarf miktarıdır. Bu alanına yazılacak değer bir sonraki operasyona girecek miktarı belirler. Buradaki sarf miktarı bu operasyon çıktılarından üretebilecek ana ürün miktarıdır. 

Gerçekleşecek Fire Miktarı: İlgili operasyon için gerçekleşecek fire miktarıdır. Fire olan malzemeler için diğer operasyonlarda herhangi bir işlem yapılmaz. 

Maximum Gerçekleşebilecek Miktar: İlgili operasyonda üretilebilecek maksimum miktarın görüntülendiği alandır. İlgili operasyon üretim emrinde yer alan ilk operasyon ise bu alandaki miktar bilgisi üretim emrinde ana ürün için belirlenmiş olan üretim miktarıdır. Operasyon sonrası gerçekleşen üretim miktarı bir sonrası operasyon için gerçekleşebilecek maksimum miktarı belirler; bir önceki iş emrinde işlenen miktardır. Bu bilgi alana otomatik gelir; değiştirilemez. 

Gerçekleşmiş Sarf Miktarı: Bir önceki operasyonda gerçekleşmiş olan sarf miktarıdır. 

Gerçekleşmiş Sarf Miktarı: Bir önceki operasyonda gerçekleşmiş olan sarf miktarıdır. 

Malzeme Fişleri: Operasyon sonrası gerçekleşen sarf, fire ve üretimden giriş malzeme miktar girişlerini gerçekleştirmek için kesilen malzeme fişleridir. Üretim emri gerçekleşen miktar girişi penceresiyle benzerlik gösterir. Operasyon tamamlama sonrası oluşan malzeme fişleri, malzeme yönetimi bölümünden görüntülenebilir.